Τελευταία Νέα
old

Εκδόθηκαν πάνω από 200 χιλ. διαταγές πληρωμών από την Ευελπίδων τα τελευταία τέσσερα χρόνια - Πόσα έχασαν οι οφειλέτες

Εκδόθηκαν πάνω από 200 χιλ. διαταγές πληρωμών από την Ευελπίδων τα τελευταία τέσσερα χρόνια - Πόσα έχασαν οι οφειλέτες
Υποθηκεύτηκαν ακίνητα πολλαπλάσιας αξίας από τo ύψος των οφειλών
Περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 5,3 δισ ευρώ δεσμεύτηκαν από τους οφειλέτες τα τελευταία τέσσερα χρόνια της κρίσης αφού δεν ήταν σε θέση να αποπληρώσουν τα χρέη τους προς τις τράπεζες αλλά και προς τους ιδιώτες.
Το «κύμα» έκδοσης διαταγών πληρωμής από το Ειρηνοδικείο και το Πρωτοδικείο Αθηνών ανακόπηκε φέτος σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Οι ρυθμοί μειώθηκαν στο μισό για το Πρωτοδικείο Αθηνών από τις αρχές του έτους μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Ο συνολικός τους αριθμός έπεσε στις 26.000 διαταγές όταν το 2011 το 2012 και το 2013 ξεπερνούσαν τις 40.000 το χρόνο, όταν η οικονομική οφειλή ξεπερνούσε τις 20.000 ευρώ.
Τα στοιχεία από το Ειρηνοδικείο Αθηνών φέτος δείχνουν πτώση 60% στην έκδοση διαταγών πληρωμής.
Συνολικά εκδόθηκαν 26.684 από τις αρχές του έτους όταν το 2013 βγήκαν 73.250 , το 2012 έφθασαν τις 74.830 και το 2011 ανήλθαν σε 73.259.
Όταν το χρέος είναι μικρότερο από 20.000 ευρώ οι δανειστές προσφεύγουν στο Ειρηνοδικείο για την έκδοση διαταγής πληρωμής.
Το πρώτο λόγο είχαν οι τράπεζες και τα χρέη προέρχονταν κυρίως από προσωπικά , καταναλωτικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες.
Όμως στη λίστα έκδοσης διαταγών πληρωμών βρίσκονται και εταιρείες κινητής και σταθερής τηλεφωνίας ,ιδιωτικά νοσοκομεία, οι ιδιωτικές σχολές εκπαίδευσης και σημαντικός αριθμός φυσικών προσώπων.

Η διαταγή πληρωμής
Πρόκειται για τίτλο ισχυρό που αυτός που ζήτησε την έκδοσή του αποκτά πρόσβαση στα περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη. Παραμένει σε ισχύ τουλάχιστον για 10 χρόνια όταν η δικαστική Αρχή είναι το Πρωτοδικείο ενώ περιορίζεται στον ένα χρόνο όταν η διαταγή πληρωμής προέρχεται από το Ειρηνοδικείο.
Η γενική διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ κα Παναγιώτα Καλαποθαράκου ανέφερε στο bankingnews.gr ότι ο χαμηλός αριθμός διαταγών πληρωμών οφείλετε στο γεγονός ότι φέτος δίνεται η δυνατότητα ανακοπής της έκδοσης με απλή αίτηση του οφειλέτη προς τις τράπεζες ενώ πέρυσι η ανακοπή απαιτούσε δικαστικά και δικηγορικά έξοδα όταν το αίτημα ήταν από τις τράπεζες.
Πρόσθεσε ότι η ρύθμιση αυτή έδωσε μια ανακούφιση στους οφειλέτες , οι οποίοι με μηδενικό κόστος αναστέλλουν τα σχέδια των τραπεζών ή αποφεύγουν την έκδοση της διαταγής πληρωμής διότι έχει υψηλό κόστος το οποίο όμως στη συνέχεια επιβαρύνει τον οφειλέτη.
Συνολικά έχουν εκδοθεί 213.089 και ο μεγαλύτερος αριθμός προέρχεται από τις τράπεζες.
Ο επισπεύδων τη διαδικασία γνωρίζει εκ των προτέρων ότι ο οφειλέτης έχει ακίνητα στο όνομά του και η διαταγή πληρωμής του δίνει το δικαίωμα να βάλει υποθήκη στο ακίνητο του και στο ενδεχόμενο ενός μελλοντικού πλειστηριασμού θα απαιτήσει νόμιμα να πάρει το μερίδιο που του αναλογεί από την πώληση του ακινήτου.

Τράπεζες
Στελέχη της αγοράς εκτιμούν οι τράπεζες το μόνο που επιθυμούν είναι να δεσμεύουν περιουσιακά στοιχεία του οφειλέτη όχι με την πρόθεση του πλειστηριασμού αλλά να διαμορφώσουν ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο εγγυήσεων το οποίο στη συνέχεια θα αξιοποιηθεί πιο αποτελεσματικά από την ίδια.
Ακίνητα «φιλέτα» αλλά και μεγάλες αγροτικές εκτάσεις θα γίνουν ένα εργαλείο διαπραγμάτευσης για τους τραπεζίτες που αναμένουν και ελπίζουν ότι οι αξίες θα ανέβουν τους επόμενους μήνες. Αν χρειαστεί μπορεί να περιμένουν ακόμη και χρόνια για να κάνουν τις κινήσεις εκείνες που θα αποφέρουν κέρδη.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης