Τελευταία Νέα
Οικονομία

Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): «Όχι»» στη μείωση του κατώτατου μισθού, «ναι» στην περικοπή του μη - μισθολογικού κόστους εργασίας

Θ. Φέσσας (ΣΕΒ): «Όχι»» στη μείωση του κατώτατου μισθού, «ναι» στην περικοπή του μη - μισθολογικού κόστους εργασίας
Ο Πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε, επιπλέον, την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος
Απαραίτητη είναι η αναδιοργάνωση της εργασίας, αν θέλουμε να έχουμε παραγωγικές και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, τόνισε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, παρουσία του επίσημου προσκεκλημένου, Γ. Βρούτση, υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Στόχος του ΣΕΒ είναι τόσο η ποιοτική, όσο και η ποσοτική αναβάθμιση της εργασίας, επεσήμανε ο Θ. Φέσσας, η οποία θα είναι ουσιαστική και δεν θα στηρίζεται σε «αποσπασματικά ή μονόπλευρα μέτρα, τα οποία στερούν από τις επιχειρήσεις πολύτιμο ανθρώπινο δυναμικό και υπονομεύουν τις δυνατότητές τους να εκσυγχρονιστούν, να αναβαθμιστούν και να εξάγουν».
Ξεκαθάρισε, επίσης, πως «δεν είναι οικονομικά αναγκαίο ή αποδοτικό να υπάρξει οποιαδήποτε μείωση του κατώτατου βασικού μισθού», ενώ συμπλήρωσε πως «επιβάλλεται να μειωθεί περαιτέρω το μη μισθολογικό κόστος, με τον δραστικό περιορισμό της εισφοροδιαφυγής, αλλά και την αναγκαία μεταρρύθμιση του σημερινού ασφαλιστικού συστήματος», αλλά και ότι «η ανάπτυξη του 2ου και 3ου πυλώνα είναι πλέον απαραίτητη για ένα ολοκληρωμένο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης όπως ισχύει σε όλες τις προηγμένες οικονομίες».
«Οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι, χρειάζεται να υπερβούμε τον ελλειμματικό κοινωνικό διάλογο της κρίσης και να κάνουμε μια νέα αρχή-πλαίσιο», έτσι ώστε «οι όποιες λύσεις να χαρακτηρίζονται από προσαρμοστικότητα και να είναι πολύπλευρες και ισόρροπες», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, με προϋπόθεση την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων, σε ένα ευρύτερο πνεύμα αμοιβαιότητας και συνεργασίας μεταξύ κοινωνικών εταίρων και Πολιτείας.
Ο Θ. Φέσσας αναφέρθηκε, επιπλέον, στα ζητήματα που απασχολούν σήμερα τις επιχειρήσεις–μέλη του ΣΕΒ, σε σχέση με την οργάνωση της εργασίας, τα οποία και επιγραμματικά είναι:
η αναβάθμιση του τριμερούς κοινωνικού διαλόγου σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, η καλύτερη λειτουργία και θωράκιση του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, η μεταρρύθμιση του συνδικαλιστικού νόμου του 1264/1982, η στήριξη των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, έναντι της υποχρεωτικής διαιτησίας που στο παρελθόν υπονόμευσε τον θεσμό, η περαιτέρω απλοποίηση και αναβάθμιση των πληροφοριακών συστημάτων και διαδικασιών ελέγχου του υπουργείου Εργασίας, η δημιουργία ενός Εθνικού Συστήματος Πρόγνωσης των αναγκών αγοράς εργασίας, αλλά και η προώθηση συστημάτων μάθησης που βασίζονται στην ενίσχυση της πρακτικής εξάσκησης.
Να σημειωθεί ότι μετά τον λόγο του Θ. Φέσσα, στα μέλη του Γενικού Συμβουλίου απευθύνθηκε και ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, ενώ η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με τη χρήσιμη και παραγωγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των μελών του Συμβουλίου και του Υπουργού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης