Τελευταία Νέα
Οικονομία

Financial Times: Λάθος η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια - Αρκετά πιθανή η αξιοποίηση των 11,5 δισ. του ΤΧΣ

Financial Times: Λάθος η «καθαρή» έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια - Αρκετά πιθανή η αξιοποίηση των 11,5 δισ. του ΤΧΣ
Στο Eurogroup της Πέμπτης οι αποφάσεις των Ευρωπαίων
Τον τρόπο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο διαπραγματεύονται οι Financial Times, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στο σχέδιο αξιοποίησης των 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Ειδικότερα, η βρετανική εφημερίδα επισημαίνει πως οι ηγέτες της Ευρωζώνης «ζυγίζουν» το σχέδιο εξόδου της Ελλάδας από το μνημόνιο, το οποίο περιλαμβάνει τη χρηματοδότηση της προληπτικής πιστωτικής γραμμής μέσω των 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Η ενδελεχή ανάλυση του ζητήματος αναμένεται να πραγματοποιηθεί κατά το προσεχές Eurogroup, της Πέμπτης.
Ο Αντ. Σαμαράς επιζητά στην επικείμενο Σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, να αποσπάσει το πολύτιμο «ναι» των εταίρων και να διακηρύξει το τέλος των «μισητών» μνημονίων.
Άλλωστε, υπενθυμίζουν οι Financial Times, ο χρόνος πιέζει έντονα την ελληνική κυβέρνηση, καθώς η προκήρυξη πρόωρων εκλογών το Μάρτιο είναι αρκετά πιθανή.
Οι υποστηρικτές του σχεδίου της Αθήνας εκτιμούν πως η προληπτική πιστωτική γραμμή καθίσταται αρκετή, προκειμένου οι αγορές να εμπιστευτούν εκ νέου την Ελλάδα.
Βέβαια, αυτό προϋποθέτει τη διατήρηση της «σφιχτής» δημοσιονομικής εποπτείας.
Πάντως, η βρετανική εφημερίδα σημειώνει πως ο Αντ. Σαμαράς στοχεύει σε μία «καθαρή» έξοδο, η οποία δεν θα συνοδεύεται από πιστωτικές γραμμές ή πρόσθετη δημοσιονομική εποπτεία.
«Ωστόσο, το σχέδιο του αποδοκιμάστηκε έντονα τις προηγουμένες ημέρες από τις ίδιες τις αγορές» διαμηνύει η εφημερίδα.
«Μία καθαρή έξοδος της Ελλάδας είναι απίθανο να συμβεί» διατείνει κορυφαίος αξιωματούχος της Ε.Ε., μιλώντας στους Financial Times.
Μεγάλο «αγκάθι» στις τρέχουσες διαπραγματεύσεις συνιστά και ο ρόλος του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να «ξεμπερδέψει» με την Ελλάδα το 2016.
Καταλήγοντας, πάντως, οι Financial Times διαπιστώνουν πως τα 11,5 δισ. του ΤΧΣ ίσως να μην καθίστανται αρκετά, προκειμένου η Ελλάδα να αποσπάσει την έγκριση των εταίρων και να εξέλθει των μνημονίων, δίχως τη λήψη πρόσθετης βοήθειας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης