Τελευταία Νέα
Οικονομία

Το μετέωρο βήμα της εξόδου από το Μνημόνιο - «Ανακρούει πρύμναν» η κυβέρνηση μετά το μήνυμα των αγορών

Το μετέωρο βήμα της εξόδου από το Μνημόνιο - «Ανακρούει πρύμναν» η κυβέρνηση μετά το μήνυμα των αγορών
Επανεξετάζεται η πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την υπαγωγή της Ελλάδας σε μία προληπτική γραμμή στήριξης
Έτοιμη να ανασκευάσει τα περί «πρόωρης εξόδου από το Μνημόνιο» εμφανίζουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι την ελληνική κυβέρνηση μετά το «κραχ» στο χρηματιστήριο της Αθήνας και στην αγορά των ομολόγων.
Πληροφορίες που μετέδωσε αρχικά το Reuters και δεν διαψεύδονται από τα στελέχη της κυβέρνησης θέλουν την Αθήνα να κάνει δεύτερες σκέψεις περί πρόωρης απεξάρτησης από το πρόγραμμα κάτι το οποίο είχε τοποθετηθεί για τις αρχές του 2015.
Αυτό σημαίνει ότι επανεξετάζει την πρόταση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για την υπαγωγή της Ελλάδας σε μία προληπτική γραμμή στήριξης, αφού πρώτα:
Ολοκληρωθεί επιτυχώς η τρέχουσα αξιολόγηση από την τρόικα για τα 7,1 δισ. ευρώ αυτής της δόσης (3,5 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, 1,8 δισ. ευρώ από την ΕΕ και 1,8 δισ. ευρώ από επιστροφές κερδών ομολόγων που έχουν Κεντρικές Τράπεζες)
Διασφαλιστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους έτσι ώστε μετά και την ανάλυση βιωσιμότητας να υποστηρίζεται η μείωση του στο 110% του ΑΕΠ έως το 2022.
Να σημειωθεί ότι η «σιδηρά κυρία» του ΔΝΤ είχε προειδοποιήσει στις διά ζώσης επαφές που είχε με την ελληνική αντιπροσωπία την περασμένη Κυριακή για τους κινδύνους που εγκυμονεί ένα τέτοιο εγχείρημα πριν καλά ακόμη ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και εδραιωθεί η δημοσιονομική εξυγίανση.
Στην «γραμμή» Λαγκάρντ κινήθηκαν και οι ευρωπαίοι εταίροι στέλνοντας μήνυμα μέσω του Eurogroup ότι η «γραμμή προληπτική στήριξης» είναι μονόδρομος για τη Ελλάδα κάτι που σημαίνει ότι και ο «κορσές» της τρόικας θα παραμείνει έστω και με διαφορετική μορφή.
Η κυβέρνηση καλείται πλέον να επιδοθεί σε σπριντ προκειμένου να εφαρμόσει τις δεσμεύσεις της έναντι των δανειστών, οι οποίοι ξεκαθάρισαν ότι αν δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς ο εν εξελίξει έλεγχος δεν πρόκειται να ανοίξει ουσιαστικά η διαπραγμάτευση για το μέλλον της χώρας μετά το τέλος του ευρωπαϊκού σκέλους του μνημονίου τον προσεχή Δεκέμβριο.
Στην οδό Νίκης εκτιμούν ότι θα επιτευχθεί συμφωνία με την τρόικα για την τρέχουσα αξιολόγησης έως το τέλος του έτους. Φυσικά, όσο περισσότερο καθυστερεί η συμφωνία αυτή τόσο καθυστερούν η επίλυση του ζητήματος του ελληνικού χρέους και οι αποφάσεις για το μέλλον της οικονομίας.
Το μόνο βέβαιο είναι ότι Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ και αγορές θέλουν το μέλλον να περιλαμβάνει συνέχιση της εποπτείας…

Πρώτη ενημέρωση: 07:05, Πέμπτη 16 Οκτωβρίου 2014

Μ.Χ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης