Τελευταία Νέα
Οικονομία

Reuters: Ορατός ο κίνδυνος πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα, υπό την απειλή των πρόωρων εκλογών

Reuters: Ορατός ο κίνδυνος πολιτικής παράλυσης στην Ελλάδα, υπό την απειλή των πρόωρων εκλογών
Η ελληνική κυβέρνηση θα λάβει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, πιθανότατα χωρίς κανένα πρόβλημα
Υψηλότερη ανάπτυξη και λιγότερους φόρους υπόσχεται το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2015 που κατατέθηκε το πρωί της Δευτέρας στη Βουλή.
Όπως επισημαίνει, σε νέο δημοσίευμά του, το πρακτορείο Reuters, η ελληνική κυβέρνηση αποκάλυψε το προσχέδιο του προϋπολογισμού για το 2015, υποσχόμενη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για δεύτερη συνεχή χρονιά, καθώς και φοροελαφρύνσεις, με στόχο τη χαλάρωση της λιτότητας.
Σε γενικές γραμμές, το προσχέδιο του προϋπολογισμού επιβεβαιώνει τους στόχους της ελληνικής κυβέρνησης για ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτει τα σχέδια της Αθήνας για περισσότερες εξόδους στις αγορές, μετά την επιτυχή επιστροφή του περασμένου Απριλίου.
Μετά από σχεδόν πέντε χρόνια εξωτερικής οικονομικής βοήθειας και επώδυνων μέτρων λιτότητας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επιδιώκει την ταχεία απεμπλοκή της Ελλάδας από τα πακέτα διάσωσης, ώστε να διασφαλίσει την επιβίωση της εύθραυστης κυβέρνησής του.
Όπως προσθέτει το Reuters, η Ελλάδα έχει καταγράψει σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση διόρθωσης της δημοσιονομικής της κατάστασης. Η ελληνική οικονομία εμφανίζει τις πρώτες ενδείξεις σταθεροποίησης.
Ωστόσο η Ελλάδα παραμένει αντιμέτωπη με την απειλή των πρόωρων εθνικών εκλογών και την πολιτική παράλυση, ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για την εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του επόμενου έτους, 2015.
"Μετά από δύο επιτυχείς εξόδους στις αγορές εντός του 2014, η Ελλάδα αποκαλύπτει τα σχέδιά της για εκδόσεις 7ετούς και 10ετούς ομολόγου", σχολιάζει το Reuters.
Σύμφωνα με το νέο δημοσίευμα του πρακτορείου, η Ελλάδα κατόρθωσε το 2013 να παράξει πρωτογενές πλεόνασμα, έναν χρόνο νωρίτερα των αρχικών προγραμματισμών.
Οι συζητήσεις για τον νέο γύρο ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν κατά τους επόμενους μήνες, αφού η τρόικα πειστεί πως η νέα αναθεώρηση του ελληνικού προγράμματος θα είναι η τελευταία.
"Σε μια προσπάθεια να καταλαγιάσει τις ανησυχίες για τον κίνδυνο πρόωρων εκλογών, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα την απόφαση της κυβέρνησης να ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής, την οποία πιθανότατα θα λάβει χωρίς κανένα πρόβλημα", καταλήγει το Reuters.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης