Τελευταία Νέα
Οικονομία

Wall Street Journal: Στη χαλάρωση της λιτότητας στοχεύει η Ελλάδα, μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015

Wall Street Journal: Στη χαλάρωση της λιτότητας στοχεύει η Ελλάδα, μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015
Η Ελλάδα επιχειρεί να παρουσιάσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά από τέσσερις δεκαετίες
Να μειώσει τους φόρους και να χαλαρώσει τα αυστηρά μέτρα λιτότητας επιχειρεί η Ελλάδα, μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2015 που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή.
Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, σήμερα η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2015, στοχεύοντας στη μείωση των φόρων και τη χαλάρωση των μέτρων λιτότητας.
Μέσω του προσχεδίου του προϋπολογισμού, η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει στην ενίσχυση της δημοφιλίας της, υπό το βάρος των αλλεπάλληλων σεναρίων για τη διεξαγωγή πρόωρων εθνικών εκλογών στην Ελλάδα, στις αρχές του επόμενου έτους, 2015.
Παρά τις μειώσεις φόρων, η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά πως το 2015 θα εμφανίσει ένα οριακό δημοσιονομικό έλλειμμα της τάξης των 338 εκατ. ευρώ, ήτοι στο 0,2% του ΑΕΠ.
"Η Ελλάδα επιχειρεί να παρουσιάσει τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για πρώτη φορά μετά από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες", σχολιάζει η Wall Street Journal.
Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα, μετά από έξι διαδοχικά χρόνια βαθιάς ύφεσης, η Ελλάδα στοχεύει σε ανάπτυξη +0,6% το 2014 και +2,9% το 2015.
Μέσω της βελτίωσης της δημοσιονομικής κατάστασης στην Ελλάδα και της σταδιακής επιστροφής της οικονομίας στην ανάπτυξη, τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης επιδιώκουν ταχεία απεμπλοκή της χώρας από τα πακέτα διάσωσης και τα μνημόνια.
Σύμφωνα με τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, εάν τώρα διεξάγονταν εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα αναδεικνυόταν νικητής, με προβάδισμα, από 2,5 έως και 8 μονάδες, έναντι της Νέας Δημοκρατίας.
Η ψήφιση του προϋπολογισμού του 2015 - όταν αυτός θα αποκτήσει την τελική του μορφή - θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα τον Νοέμβριο.
Ωστόσο, όπως προειδοποιεί η Wall Street Journal, η μεγαλύτερη πρόκληση για την ελληνική κυβέρνηση είναι η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, στις αρχές του 2015.
"Η ελληνική κυβέρνηση έχει επαναπαυθεί στα αποτελέσματα των προηγούμενων μηνών. Θα μπορούσε να επιτύχει τους στόχους της, ακόμη και με ηπιότερους ρυθμούς ανάπτυξης, δεδομένης της προόδου που έχει καταγράψει στο δημοσιονομικό επίπεδο", δηλώνει ο Νίκος Μαγγίνας, οικονομολόγος της Εθνικής Τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης