Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) στους FT: H Eλλάδα θα χάσει την προθεσμία για τα greek statistics - Βολές κατά ΥΠΟΙΚ - Άργησε να παραδώσει τα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ

Γεωργίου (ΕΛΣΤΑΤ) στους FT: H Eλλάδα θα χάσει την προθεσμία για τα greek statistics - Βολές κατά ΥΠΟΙΚ - Άργησε να παραδώσει τα στοιχεία στην ΕΛΣΤΑΤ
Μέχρι ποιο βαθμό η Ελλάδα "πείραξε" τα επίσημα δημοσιονομικά της στοιχεία για να πετύχει την είσοδό της στην Ευρωζώνη;
"H Eλλάδα θα χάσει την προθεσμία για τα greek statistics", προειδοποιούν, σε νέο δημοσίευμά τους, οι Financial Times.
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, η Ελλάδα αναμένεται να χάσει την προθεσμία της Κομισιόν που λήγει αύριο Τρίτη και η οποία αφορά την κατάθεση των αναθεωρημένων στοιχείων για τα δημοσιονομικά ελλείμματα των δύο τελευταίων δεκαετιών.
Το γεγονός αυτό θα διατηρήσει ανέπαφο το εξής μυστήριο: Μέχρι ποιο βαθμό η Ελλάδα "πείραξε" τα επίσημα δημοσιονομικά της στοιχεία για να πετύχει την είσοδό της στην Ευρωζώνη.
Η ΕΛΣΤΑΤ, η Ελληνική Στατιστική Αρχή, ζήτησε τα σχετικά στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών τον περασμένο Φεβρουάριο, προκειμένου να προετοιμάσει την κατάθεσή τους - κατόπιν αιτήματος των Βρυξελλών - σε ό,τι αφορά την περίοδο 1995 - 2013.
Ωστόσο, η ΕΛΣΤΑΤ έλαβε από το υπουργείο την πρώτη δέσμη των στοιχείων... μόλις αυτόν τον μήνα, μετά από μεγάλη καθυστέρηση.
"Είναι απίθανο η Ελλάδα να προλάβει αυτή την προθεσμία λόγω της μεγάλης καθυστέρησης", δηλώνει στους Financial Times, ο πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Ανδρέας Γεωργίου.
"Τα τελικά στοιχεία που πρέπει να καταθέσει η ΕΛΣΤΑΤ στις Βρυξέλλες μπορεί να καταδείξουν το μέγεθος της παραπλάνησης στην οποία επιδόθηκε η Αθήνα", σημειώνουν οι Financial Times.
"To μέγεθος της χειραγώγησης δεν έγινε ποτέ ευρέως γνωστό. Το μέγεθος της παραπλάνησης μπορεί να αποδειχθεί ντροπιαστικό για την Αθήνα", δηλώνει στους Financial Times, Έλληνας οικονομολόγος.
"Η ΕΛΣΤΑΤ θα επανέλθει με τα τελικά αναθεωρημένα στοιχεία μέχρι τον Ιανουάριο. Εκτιμούμε το γεγονός πως πλέον λαμβάνουμε τις αναγκαίες πληροφορίες που ζητήσαμε και ανυπομονούμε να ολοκληρώσουμε την αποστολή μας", προσθέτει ο επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ, A. Γεωργίου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης