Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ο προϋπολογισμός του 2015 ένα από τα εννιά «αγκάθια» των συζητήσεων από την τρόικα

Ο προϋπολογισμός του 2015 ένα από τα εννιά «αγκάθια» των συζητήσεων από την τρόικα
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ΥΠΟΙΚ με Τρόικα άνοιξε ουσιαστικά όλη η ατζέντα των διαπραγματεύσεων
Με «πρώτο πιάτο» τον προϋπολογισμό του 2015 θα ξεκινήσει η συζήτηση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των δανειστών την επόμενη Τρίτη στις 30 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, όπως συμφωνήθηκε στη χθεσινοβραδινή τηλεδιάσκεψη που είχαν οι δύο πλευρές.
Στο πλαίσιο προετοιμασίας της επικείμενης διαπραγμάτευσης, η οποία σημειωτέον θα γίνει με… δόσεις, λόγω της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της συνεδρίασης του Eurogroup, κλιμάκια της τρόικας βρίσκονται από σήμερα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ελέγχοντας εξονυχιστικά τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων και των δαπανών.
Η πρώτη επίσκεψη της τρόικας θα διαρκέσει περίπου μία εβδομάδα. Στη συνέχεια ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον όπου θα συμμετάσχει στην Ετήσια Σύνοδο του ΔΝΤ το τριήμερο 10-12 Οκτωβρίου και αμέσως μετά θα μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη συνεδρίαση του Eurogroup.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη άνοιξε ουσιαστικά όλη η ατζέντα των διαπραγματεύσεων με τα «ακανθώδη» σημεία για την κυβέρνηση να είναι:
1. Προϋπολογισμός 2015 και νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: Το «πακέτο» αυτό περιλαμβάνει τα εξής τέσσερα δύσκολα σημεία:
-Την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2015, ύψους 2 δισ. ευρώ σύμφωνα με την τριμερή, και της αντίστοιχης «τρύπας» του 2016, ύψους 1,7 δισ. ευρώ,
- Την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων για την «αποκατάσταση» των αποδοχών των ενστόλων και άλλων κατηγοριών ειδικών μισθολογίων, από τις οποίες εκτιμάται ότι προκύπτει «τρύπα» έως 1 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό,
- Την επέκταση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι μειωμένη κατά 30% το 2015 και 50% το 2016
- Την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού που κατά το ΔΝΤ εντοπίζεται στο β΄ εξάμηνο του 2015 και φθάνει τα 12,6 δισ. ευρώ. Το ζήτημα αυτό συνδέεται άμεσα με τη διαπραγμάτευση για την περαιτέρω απομείωση του χρέους και με την έκβαση των stress tests των τραπεζών.
2. Απολύσεις - Νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο: Η τρόικα απαιτεί την θέσπιση νέου ποσοτικού στόχου για τις απολύσεις το 2015 πλέον των 5.500 που θα γίνουν ώς το τέλος του 2014. Επίσης από το 2105 θα τεθεί σε εφαρμογή το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο που θα λαμβάνει υπόψη την απόδοση του προσωπικού. Προβλέπεται ακόμα διεξοδική εξέταση όλων των μη μισθολογικών παροχών, όπως έξοδα ταξιδίου, αποζημιώσεις κ.λπ., ώστε να ευθυγραμμιστούν με τα βέλτιστα πρότυπα των κρατών-μελών της Ε.Ε.
3. Αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα: Αυτές θα στηριχθούν σε αναλογιστικές μελέτες, οι οποίες απαιτείται να ολοκληρωθούν μέχρι τον Σεπτέμβριο. Παράλληλα, προβλέπεται η κατάργηση των τελευταίων φόρων υπέρ τρίτων που χρηματοδοτούν κύρια ασφαλιστικά ταμεία με νόμο που θα ψηφιστεί τον Νοέμβριο.
4. Ομαδικές απολύσεις: Νέα αξιολόγηση του πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα και των αλλαγών στον συνδικαλιστικό νόμο.
5. Αναδιοργάνωση του συστήματος κοινωνικών επιδομάτων: Από το 2015 προβλέπεται η κατάργηση των περισσότερων υφιστάμενων κοινωνικών επιδομάτων και παροχών και η ένταξή τους σε ένα ενιαίο επίδομα φτώχειας που θα ονομαστεί «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» και θα καταβάλλεται μόνο σε όσους έχουν ετήσιο πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα μέχρι 4.800 ευρώ.
6. Μεταρρυθμίσεις: Μία πρώτη αξιολόγηση της απόδοσης των παρεμβάσεων που έγιναν πρόσφατα σε γάλα, φάρμακα, ψωμί, κυριακάτικη λειτουργία των καταστημάτων, κλειστά επαγγέλματα.
7. ΦΠΑ: Μεταρρύθμιση του συστήματος του ΦΠΑ, με στόχο τον «εξορθολογισμό των συντελεστών και την απλούστευση της διαχείρισης. Η υποχρέωση αυτή κρύβει μεγάλες ανατροπές στο σημερινό καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ σε ακριτικές περιοχές και νησιά του Αιγαίου κ.λπ.
8. Φοροδιαφυγή: Θέσπιση νόμου που θα διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και της φοροδιαφυγής ως το τέλος Νοεμβρίου
9. Πλειστηριασμοί: Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα των πλειστηριασμών των ακινήτων με την τρόικα να επιμένει ότι αυτοί θα πρέπει να γίνονται στο 1/3 της αντικειμενικής αξίας τους προκαλώντας δυσφορία στην κυβέρνηση, που αντιπρότεινε πλειστηριασμούς στα 2/3 της αντικειμενικής αξίας και νομοθετική ρύθμιση που θα επισπεύσει την εκδίκαση των φορολογικών υποθέσεων. Στην επικείμενη διαπραγμάτευση αναμένεται να επιδιωχθεί η παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς υπό αυστηρούς όρους, όμως.
Στην χθεσινή τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς: ο υπουργός οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου και ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ κ. Στέλιος Παπαδόπουλος.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης