Τελευταία Νέα
Οικονομία

Γ. Βρούτσης (υπ. Εργασίας): Το 7,69% αμείβεται με τον κατώτατο μισθό – Επικίνδυνη αυταπάτη ότι η αύξησή του θα φέρει ανάπτυξη

Γ. Βρούτσης (υπ. Εργασίας): Το 7,69% αμείβεται με τον κατώτατο μισθό – Επικίνδυνη αυταπάτη ότι η αύξησή του θα φέρει ανάπτυξη
Η άποψη ότι με την αυτόματη αύξηση των κατώτατων αμοιβών θα ξαναγυρίσουμε σε συνθήκες προ κρίσης, σαν να μην συνέβη τίποτα, αποτελεί αυταπάτη, τόνισε
Επικίνδυνη αυταπάτη χαρακτήρισε ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ότι με την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξαναγυρίσει η χώρα σε συνθήκες προ κρίσης, με αφορμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ που παρουσίασε ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Τσίπρας, για επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βρούτσης με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» για τον μήνα Αύγουστο, «το να πιστεύει κάποιος ότι με μια απότομη αύξηση των κατώτατων αμοιβών αυτή τη στιγμή και για το σύνολο των εργαζομένων και κλάδων της οικονομίας στα 751 ευρώ -όπως δηλαδή ήταν τον 2009- θα ξαναγυρίσουμε αυτόματα και στις συνθήκες προ κρίσης σα να μη συνέβη τίποτε, αποτελεί μια αυταπάτη».
Πρόσθεσε δε, ότι αποτελεί «επικίνδυνη αυταπάτη, καθώς το μόνο που θα επιφέρει είναι μια κατάσταση κλονισμού ιδιαίτερα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την περαιτέρω εκτίναξη της ανεργίας, η οποία έχει μόλις σταθεροποιηθεί».
Βεβαίως, ο κ. Βρούτσης αναγνώρισε «ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς επανέρχεται στον δημόσιο διάλογο το ύψος του κατώτατου μισθού, να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή τη θέση μας σχετικά με τις αμοιβές».
Σημειώνεται ότι με βάση τα στοιχεία του πληροφοριακο΄συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, ποσοστό 7,69% του συνόλου των εργαζομένων αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, με τον υπουργό να σημειώνει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων λαμβάνει αποδοχές ανώτερες του κατώτατου μισθού.
Όπως επισήμανε ο υπουργός, ο νέος αναπτυξιακός κύκλος της οικονομίας πρέπει να βασίζεται πρωτίστως στην ποιότητα, την εξωστρέφεια και τον ανταγωνιστικό δυναμισμό της πραγματικής παραγωγής, προκειμένου οι μισθοί να αυξάνονται διαρκώς, ακολουθώντας την άνοδο της παραγωγικότητας και τις επιδόσεις της οικονομίας.
Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, σημείωσε, πρόσφατα δημιουργήσαμε ένα σύγχρονο μηχανισμό καθορισμού του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα, ο οποίος υιοθετώντας μια ολοκληρωμένη προσέγγιση σύμφωνα με τα καλύτερα ευρωπαϊκά πρότυπα, θα διαμορφώνει τον κατώτατο μισθό ύστερα από κοινωνική διαβούλευση, λαμβάνοντας όμως υπόψη –και για πρώτη φορά στην Ελλάδα– τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας.
Τον Αύγουστο το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό, με τον κ. Βρούτση να ανακοινώνει ότι οι αναγγελίες πρόσληψης τον περασμένο μήνα ήταν κατά 1.311 θέσεις περισσότερες από τις απολύσεις.
Επίσης, ανέφερε ότι σε επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου - Αυγούστου το 2014 δημιουργήθηκαν 190.883 νέες θέσεις μισθωτής εργασίας, «επίδοση σημαντικά υψηλότερη από αυτή του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος πέρυσι (102.580 θέσεις εργασίας) και, σαφώς, η υψηλότερη επίδοση αντίστοιχου οκταμήνου από το 2001 μέχρι σήμερα».
«Όλα τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας συγκλίνουν στο ότι η αγορά εργασίας έχει πλέον σταθεροποιηθεί, ενώ όπως δείχνουν και τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ έχει ήδη ξεκινήσει και η φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης της ανεργίας», επισήμανε ο κ. Βρούτσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης