Τελευταία Νέα
Οικονομία

Παρίσι: Χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για ομαδικές απολύσεις - Πράσινο φως για έκδοση 7ετούς ομολόγου έως τα τέλη του 2014

Παρίσι: Χάσμα μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας για ομαδικές απολύσεις - Πράσινο φως για έκδοση 7ετούς ομολόγου έως τα τέλη του 2014
Η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μείωση κατά 20-30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης
(upd4)Νέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους, 2014, η Ελλάδα, όπως δηλώνει ανώτατη κυβερνητική πηγή από το Παρίσι, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη, για δεύτερη διαδοχική ημέρα, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας.
Κατά τις πληροφορίες, η Ελλάδα εξετάζει το ενδεχόμενο επιστροφής στις αγορές, μέσω έκδοσης ομολόγου 7 ετούς διάρκειας.
Αν οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν θα πρόκειται για μια ακόμη απόπειρα της Ελλάδας για την ανάκτηση της πρόσβασης στις αγορές.
Έχουν ήδη προηγηθεί οι προσπάθειες Απριλίου και Ιουλίου, μέσω εκδόσεων τότε 5ετούς και 3ετούς ομολόγου.
Μέσα από τις απόπειρες αυτές, η Ελλάδα επιχειρεί να διαμορφώσει την καμπύλη αποδόσεων, προκειμένου να καλυφθούν όλες οι εκφάνσεις του μεσοβραχυχρόνιου χρέους.
Επόμενος στόχος για την ελληνική κυβέρνηση αποτελεί η έκδοση ετήσιου έντοκου γραμματίου.
Ο ίδιος αξιωματούχος εξήγησε ότι o ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε ανταλλαγή των εντόκων γραμματίων τρίμηνης και εξάμηνης διάρκειας (Τbills) με 12μηνα, 18μηνα ή διετίας.
Η κυβερνητική πηγή διαβεβαίωσε πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας, καθώς η χώρα σε ορίζοντα 12 μηνών είναι σε θέση να αντλήσει κεφάλαια.

Συνάντηση Δένδια - τρόικας στο Παρίσι - Δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών για έναν χρόνο
Δεν συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης της αναστολής πλειστηριασμών για έναν ακόμη χρόνο στην Ελλάδα, όπως προκύπτει μετά το πέρας της συνάντησης του υπουργού Ανάπτυξης Ν. Δένδια με τους εκπροσώπους της τρόικας στο Παρίσι.
"Δεν τέθηκε ζήτημα παράτασης της αναστολής των  πλειστηριασμών για ένα χρόνο", διαβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές, αποτιμώντας την πορεία της δεύτερης ημέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής αποστολής και των δανειστών στη γαλλική πρωτεύουσα.

Πιέζει η τρόικα για ομαδικές απολύσεις και αλλαγή του νόμου για τις απεργίες - «Όχι» λέει η κυβέρνηση
Διατηρείται το χάσμα μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών για τις ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και για τις απεργίες.
Κατά τις πληροφορίες, η τρόικα ασκεί έντονες πιέσεις στο Παρίσι για αλλαγές των δύο επίμαχων νόμων, εκτιμώντας ότι η μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας θα ωφελήσει την καταπολέμηση της υψηλής ανεργίας στην Ελλάδα.
Ειδικά για τις απεργίες, οι δανειστές επιθυμούν να κηρύσσονται από το 50%+1 του συνόλου των εργαζόμενων, και όχι μόνον από τους παρόντες εργαζομένους.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση, λέει κατηγορηματικά «όχι» στα δυο αυτά θέματα.
Σημειώνεται ότι από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου παρουσιάστηκε στους δανειστές και η πρόταση αλλαγής του πτωχευτικού κώδικα των επιχειρήσεων.

Η έκβαση των διαπραγματεύσεων την πρώτη ημέρα (Τρίτη)
Με την παρουσίαση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού στο επτάμηνο του τρέχοντος έτους και του φακέλου για τις φοροαπαλλαγές του 2015 που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ξεκίνησαν χθες το βράδυ στα γραφεία της ελληνικής αποστολής του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, οι προκαταρκτικές συζητήσεις της κυβέρνησης με την τρόικα.
Η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, στάθηκε ιδιαίτερα στην θετική πορεία των φορολογικών εσόδων, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμα η είσπραξη του ΕΝΦΙΑ, ενώ στο πεδίο των φοροελαφρύνσεων αναδείχθηκε ιδιαίτερα η ανάγκη μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και η αύξηση των δόσεων εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο (εφορίες και ταμεία).
Στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπολογίζουν ότι η εξίσωση των φόρων στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης στοίχισε στο Δημόσιο περίπου 380 εκατ. ευρώ μόνο στο τετράμηνο του έτους.
Στο μέτωπο των ρυθμίσεων ενδεικτικό των προβλημάτων είναι το γεγονός ότι ούτε ένας στους δέκα οφειλέτες με χρέη δεν προσέτρεξε στην ισχύουσα ρύθμιση, την ώρα που οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται με ρυθμό 1 δισ. ευρώ κάθε μήνα.
Η κυβέρνηση προσδοκά να επιτύχει μείωση κατά 20-30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, καθώς και αύξηση σε 72 του αριθμού των δόσεων αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Παράλληλα θα επιδιώξει την έγκριση των αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ με αιχμή τις εκπτώσεις και απαλλαγές.
Σε δεύτερη φάση θα τεθούν: η έκπτωση στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η κατάργηση του φόρου πολυτελείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά παρέδωσε στους δανειστές από την πρώτη συνάντηση, το πλήρες σχέδιο για τις φοροαπαλλαγές του 2015, στο οποίο πρόκειται να αναφερθεί και ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Από ελληνικής πλευράς στην πρώτη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, ο αναπληρωτής υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Γιώργος Μαυραγάνης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες
Στην ελληνική αποστολή συμμετέχουν ακόμα οι σύμβουλοι του πρωθυπουργικού γραφείου Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου, καθώς και οι Χρήστος Πρωτόπαππας και Κυριάκος Πιερακάκης από το ΠΑΣΟΚ.
Προσερχόμενος ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Θέλουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία μας. Θέλουμε να τους δείξουμε ότι είμαστε στο σωστό δρόμο τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε διαρθρωτικό επίπεδο. Δεν πήγαμε διακοπές, δουλέψαμε πολύ τον Αύγουστο και γι' αυτό είμαστε μπροστά στο πρόγραμμα».
Από πλευράς δανειστών στην πρώτη συνάντηση προσήλθαν ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κλάους Μαζούχ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ντέκλαν Κοστέλο.
Ο δεύτερος γύρος των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε στις 9:30 το πρωί με τα θέματα του υπουργείου Ανάπτυξης να εξετάζονται πρώτα και στη συνέχεια να ακολουθεί διαδοχικά η ατζέντα των υπουργείων Δικαιοσύνης, Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Οι συναντήσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν αύριο το μεσημέρι.
Ο νέος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα λάβει χώρα στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

(Πρώτη ενημέρωση: Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014, ώρα 07:11)

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης