Οικονομία

Wall Street Journal: Σε φοροελαφρύνσεις στοχεύει στο Παρίσι η Ελλάδα - Στη ΔΕΘ οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Αντώνη Σαμαρά

Wall Street Journal: Σε φοροελαφρύνσεις στοχεύει στο Παρίσι η Ελλάδα - Στη ΔΕΘ οι επίσημες ανακοινώσεις από τον Αντώνη Σαμαρά
Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και τρόικας, μακριά από ελληνικό έδαφος, θα αποτελέσει ένδειξη εμπιστοσύνης
Έγκριση για φοροελαφρύνσεις επιδιώκει από την τρόικα η Ελλάδα μετά από τόσα χρόνια αυστηρής λιτότητας...
Όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά της η Wall Street Journal, αποτιμώντας τις εξελίξεις της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας και τρόικας στο Παρίσι, στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να επιτύχει φοροελαφρύνσεις.
Απώτερος σκοπός, αφού έχουν διασφαλιστεί ορισμένες σημαντικές φοροελαφρύνσεις, είναι να κάνει τις επίσημες ανακοινώσεις ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης το σαββατοκύριακο.  
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η ελληνική αποστολή που βρίσκεται στο Παρίσι ολοκλήρωσε την πρώτη ημέρα των επαφών με τους εκπροσώπους των δανειστών, με την προσδοκία πως θα είναι σε θέση να εξασφαλίσει την έγκριση των ξένων για μια σειρά από φοροελαφρύνσης.
Οι επαφές στο Παρίσι διεξάγονται εν μέσω αισιοδοξίας πως η Ελλάδα, μετά από χρόνια χαμένων στόχων, έχει θέσει σε πιστή εφαρμογή το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που έχει συμφωνήσει με την τρόικα.
"Επιθυμούμε να ενισχύσουμε την αξιοπιστία μας", δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, το απόγευμα της Τρίτης, προτού ξεκινήσει η πρώτη ημέρα των επαφών με το κλιμάκιο της τριμερούς.
"Θέλουμε να αποδείξουμε πως βρισκόμαστε εντός τροχιάς, τόσο στο δημοσιονομικό πεδίο, όσο και στο μέτωπο των μεταρρυθμίσεων", πρόσθεσε ο Γκίκας Χαρδούβελης.
Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι σηματοδοτούν την πρώτη φορά που διεξάγονται συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα, μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, μακριά από ελληνικό έδαφος.
Η αλλαγή αυτή προήλθε κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, καθώς εκτιμά πως οι τακτικές επισκέψεις της τρόικας στην Αθήνα επιφέρουν αναστάτωση στην ελληνική κοινή γνώμη.
Οι διαπραγματεύσεις στο Παρίσι, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Πέμπτη, στόχο έχουν να προετοιμάσουν το έδαφος για την πλήρη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Απόι τότε που η Ελλάδα μπήκε στο μνημόνιο το 2010, η τρόικα επισκέπτεται την Αθήνα σχεδόν κάθε τρεις μήνες προκειμένου να διαπιστώσει από κοντά την πρόοδο της κυβέρνησης στην κατεύθυνση εφαρμογής των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί.
Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Αθήνας και τρόικας, μακριά από ελληνικό έδαφος, θα σηματοδοτήσει μια ακόμη ένδειξη εμπιστοσύνης πως το ελληνικό πρόγραμμα κινείται εντός τροχιάς και πως οι πιέσεις για τη χώρα που έχει πληγεί από την κρίση υποχωρούν.
Για το τρέχον έτος, 2014, οι επίσημες προβλέψεις κάνουν λόγο για την πλήρη έξοδο από την ύφεση και την επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη.
Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για ανάπτυξη +0,6% για την Ελλάδα φέτος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης