Τελευταία Νέα
Οικονομία

Έχουμε χρέος (322,4 δισ.) αλλά όχι προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. - Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση

Έχουμε χρέος (322,4 δισ.) αλλά όχι προαπαιτούμενα για την υποδόση του 1 δισ. - Την επόμενη εβδομάδα η εκταμίευση
Μέσα σε έξι μήνες το χρέος της Ελλάδας αυξήθηκε σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ
Στα 322,4 δισ. ευρώ ή στο 176,9% του ΑΕΠ «εκτοξεύτηκε» στο τέλος Ιουνίου το δημόσιο χρέος της χώρας από 321,5 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2013.
Μέσα σε έξι μήνες το χρέος της Ελλάδας που επικρέμανται στα νοικοκυριά αυξήθηκε σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ, ασκώντας έτσι πιέσεις για άμεσες αποφάσεις στο θέμα της ελάφρυνσης.
Τόσο το θέμα του χρέους, όσο και του πρωτογενούς πλεονάσματος που διαμορφώθηκε στο 1,8 δισ. ευρώ για το διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2014, συζητήθηκαν εκτενώς χθες με την τρόικα.
Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε χθες μέσω τηλεδιάσκεψης το ευρωπαϊκό σκέλος της τριμερούς για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου καθώς με την υπερψήφιση του καλύφθηκαν οι συμφωνηθείσες με την τρόικα προαπαιτούμενες δράσεις.
Στην τηλεδιάσκεψη που το απόγευμα συνεχίστηκε με το ΔΝΤ συμμετείχε επίσης ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Σταύρος Παπασταύρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΚΤ δήλωσαν ότι θα εκταμιευθεί το 1 δισ. ευρώ μέσα σε 2-3 ημέρες από τη στιγμή που το πολυνομοσχέδιο θα πάρει αριθμό φύλλου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Από άλλα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2014 το δημόσιο παρείχε νέες εγγυήσεις ύψους 9,66 δισ. ευρώ ενώ αυτές που κατέπεσαν έφθασαν τα 615 εκατ. ευρώ.
Πάντως, οι εγγυήσεις του Δημοσίου περιορίστηκαν συνολικά στα 57,026 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου από 76,1 δισ. ευρώ στο τέλος του 2013.
Οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων έφθασαν τα 666 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο (από 549 εκατ. ευρώ τον Μάιο) και εξ αυτών τα 484 εκατ. ευρώ αντιστοιχούσαν σε άμεσους φόρους, τα 106 εκατ. ευρώ σε έμμεσους και τα 75 εκατ. ευρώ σε μη φορολογικά έσοδα.
Για άλλη μια φορά «πρωταθλητές» στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς ιδιώτες αναδεικνύονται τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.
Συνολικά οι Οργανισμοί Κοινωνικής Ασφάλισης (ΟΚΑ) όφειλαν τον Ιούνιο 2,96 δισ. ευρώ (έναντι 2,94 δισ. ευρώ τον Μάιο), εκ των οποίων 2,01 δισ. ευρώ ήταν χρέη του ΕΟΠΥΥ και 566 εκατ. ευρώ χρέη του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.
Ακολούθησαν τα νοσοκομεία, με οφειλές 790 εκατ. ευρώ (έναντι 810 εκατ. ευρώ τον Μάιο), και η τοπική αυτοδιοίκηση με οφειλές 388 εκατ. ευρώ (έναντι 394 εκατ. ευρώ τον Μάιο). Οι οφειλές των υπουργείων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες (254 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο από 253 εκατ. ευρώ τον Μάιο).

Mάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης