Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σχέδιο κατάργησης της τρόικας εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα - Eλάφρυνση χρέους, υπό όρους

Σχέδιο κατάργησης της τρόικας εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα - Eλάφρυνση χρέους, υπό όρους
Τα σχέδια των δανειστών για την Αθήνα αποκαλύπτουν κορυφαίοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι...
Σχέδιο κατάργησης της τρόικας φέρεται πως εξετάζουν οι Βρυξέλλες για την Ελλάδα.
"Οι Βρυξέλλες επεξεργάζονται σχέδιο κατάργησης της τρόικας", δηλώνουν κορυφαίοι αξιωματούχοι των Βρυξελλών, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters.
Κατά τις ίδιες πληροφορίες, πρόκειται για ένα σχέδιο, στόχος του οποίου είναι να περιοριστεί η αντίδραση, οργή και δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινής γνώμης απέναντι στις διαρκείς αξιώσεις των δανειστών για νέα μέτρα και πρόσθετες περικοπές.
"Η διάλυση της τρόικας θα επιτρέψει στην Αθήνα να ακολουθήσει το δικό της σχέδιο για την τόνωση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας", προσθέτουν οι ίδιες πηγές.
Όπως εξηγούν, η συζήτηση επί του συγκεκριμένου θέματος βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ωστόσο θα σημάνει τη χάραξη μιας νέας πορείας για τη σχέση της Ελλάδας με τους Ευρωπαίους πιστωτές της.
Η κατάργηση της τρόικας αναμένεται να αποτελέσει τον κεντρικό πυλώνα στο νέο σχέδιο που εξετάζεται για την Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντα με όσα αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, οι Βρυξέλλες φέρεται να έχουν καταστήσει σαφές προς την ελληνική πλευρά πως θα λάβει νέα ελάφρυνση χρέους, αρκεί να προχωρήσει την υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
"Η Ελλάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει μια νέα ελάφρυνση του χρέους της, ως αντάλλαγμα - ανταμοιβή για τις μεταρρυθμίσεις που εφαρμόζει", εξηγούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
"Ένα νέο σχέδιο με στόχο τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και με πιο χαλαρή εποπτεία θα στηρίξει περισσότερο τη λειτουργία της κυβέρνησης συνασπισμού στην Ελλάδα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει δεσμευθεί να καταργήσει το πακέτο διάσωσης της χώρας", επισημαίνει το Reuters, προειδοποιώντας πως η Ελλάδα δεν αποκλείεται να οδηγηθεί σε πρόωρες βουλευτικές εκλογές το 2015.
"Μια κυβέρνηση υπό τον ΣΥΡΙΖΑ θα προκαλούσε πονοκέφαλο γοα την Ευρωζώνη", προσθέτει το πρακτορείο.
Η κατάργηση της τρόικας, σύμφωνα πάντα με το ίδιο σχέδιο, θα μπορούσε να συνοδευθεί από αντικατάστασή της από μια ειδική task force, που θα στελεχώνεται από την Κομισιόν και η οποία θα παρακολουθεί δύο φορές τον χρόνο την πορεία της ελληνικής οικονομίας, έναντι των τριμηνιαίων ελέγχων που πραγματοποιούνται σήμερα.
Στον αντίποδα, η Αθήνα θα δεσμευθεί για την υλοποίηση ενός 6ετούς πλάνου μεταρρυθμίσεων, αντάλλαγμα του οποίου θα είναι η περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
"Δεν θα υπάρχει τρόικα. Το μεταρρυθμιστικό πλάνο θα πρέπει να έχει την υπογραφή της Ελλάδας", σχολιάζει ανώτατος αξιωματούχος των Βρυξελλών.
"Η Ελλάδα δεν επιθυμεί νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν χρειαζόμαστε νέα κεφάλαια", δηλώνει στο Reuters αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης.
"Η εναλλακτική που ζητάμε πρέπει να εστιάσει στην ανάπτυξη και την απασχόληση", πρόσθεσε η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει πως η Αθήνα έχει ήδη δεσμευθεί για τη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας.
Τι θα γίνει όμως με το μείζον θέμα που αφορά την Ελλάδα, ήτοι το στοίχημα μείωσης του δημοσίου χρέους;
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επαναδιατυπώνουν τα σχέδια μείωσης επιτοκίων και χρονικής παράτασης της αποπληρωμής των δανείων.
"Υπάρχει διαφορά στο να έχεις στη διάθεσή σου 30 ή 50 χρόνια για να αποπληρώσεις το χρέος σου...", σχολιάζει Ευρωπαίος αξιωματούχος.
"Το φθινόπωρο θα είναι καυτό για την Ελλάδα...", σπεύδει να επισημάνει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης