Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τρόικα: Έφυγε... αφού ετοίμασε τις νέες θυσίες του ελληνικού λαού - Δεν διαπραγματεύεται φοροελαφρύνσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το μνημόνιο

Τρόικα: Έφυγε... αφού ετοίμασε τις νέες θυσίες του ελληνικού λαού - Δεν διαπραγματεύεται φοροελαφρύνσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το μνημόνιο
«Υπάρχει μόνο ο δρόμος των δικών τους μέτρων»
Το… χειρουργείο από το οποίο πρόκειται να περάσουν το Φθινόπωρο, μισθοί, επιδόματα, φοροελαφραρύνσεις και άλλες κοινωνικές δαπάνες ετοίμασε η τρόικα αναχωρώντας χθες από την Αθήνα.
Επί της ουσίας, πρόκειται για τις νέες θυσίες του ελληνικού λαού που είναι συνδεδεμένες με τη νέα ελάφρυνση του χρέους.         
Η μία εβδομάδα που έμειναν οι δανειστές στην χώρας θεωρήθηκε ένα ικανοποιητικό διάστημα παραμονής για τους ίδιους, καθώς μέσα σε πετά ημέρες: Εξέτασαν τα μεγέθη του  προϋπολογισμού, παρακολούθησαν την εισπραξιμότητα των φόρων, άκουσαν τα νέα υπουργικά στελέχη παραπάνω απ’ όσο έπρεπε και στο τέλος έστειλαν μήνυμα ότι απαγορεύεται ο δημοσιονομικός εφησυχασμός.
Το εν λόγω μήνυμα, μετέφερε στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, στον οποίο, οι  πιστωτές κατέστησαν σαφές ότι «υπάρχει μόνο ο δρόμος των δικών τους μέτρων» και επ' ουδενί «δεν διαπραγματεύονται φοροελαφρύνσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο το μνημόνιο και πολύ περισσότερο το μεσοπρόθεσμο».
Οι οιωνοί σε αυτό το μέτωπο είναι μάλλον αρνητικοί μετά το «κεφαλοκλείδωμα» της  τρόικας. Η κυβέρνηση είχε καλλιεργήσει το προηγούμενο διάστημα ισχυρές προσδοκίες στα νοικοκυριά ακόμη και για σημαντικές μειώσεις φόρων που έχουν επιβληθεί με τα δύο τελευταία μνημόνια. Όπως για παράδειγμα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που εξισώθηκε με αυτόν του κίνησης πλήττοντας τους καταναλωτές ή η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης που εξετάζεται να χαμηλώσει από ένα όριο εισοδήματος και πάνω ή να μειωθούν οι συντελεστές.
Ως προς το τελευταίο η τρόικα έχει διαφορετική άποψη και ζητά την παράταση για δύο ακόμη χρόνια, έως το 2016, για να μπορέσουν να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί  στα πρωτογενή πλεονάσματα. Η παράτασης της  έκτακτης ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης δεν είναι το μοναδικό θέμα για το οποίο η τρόικα πιέζει ασφυκτικά.
Ανάλογη πίεση ασκείται για την κατάργηση των ευνοϊκών καθεστώτων του ΦΠΑ σε νησιά και ακριτικές περιοχές αλλά και για την αλλαγή του συστήματος παρακράτησης του φόρου που έχει ήδη δρομολογηθεί. Μόνο οι επιβαρύνσεις από το νέο σύστημα «τελικής παρακράτησης φόρου εισοδήματος» θα είναι τρομακτικές!
Με το σύστημα αυτό αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά οι κρατήσεις φόρου επί των μισθών και των συντάξεων, καθώς ο υπολογισμός τους θα γίνεται επί του αθροίσματος όλων των καταβαλλόμενων αποδοχών και όχι αυτοτελώς από κάθε εργοδότη ή από κάθε ασφαλιστικό ταμείο.
Στην «ατζέντα» με τα ανοικτά ζητήματα του Σεπτεμβρίου παραπέμπεται και το «καυτό» ζήτημα της αποκατάστασης των ειδικών μισθολογίων μετά τις δικαστικές αποφάσεις που προηγήθηκαν κρίνοντας παράνομες τις περικοπές που έγιναν στο πλαίσιο του μνημονίου.
Η «τρύπα» που δημιουργείται φθάνει το 1 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται αυτή να καλυφθεί μέσα από τους ίδιους τους… φορείς με την κυβέρνηση να τους εντάσσει στο ενιαίο μισθολόγιο.      
«Πονοκέφαλο» έχει προκαλέσει στην κυβέρνηση και το «όχι» των δανειστών απέναντι στην πρόταση για βελτίωση των όρων και δη των δόσεων στις υφιστάμενες ρυθμίσεις που «τρέχουν» αλλά δεν αποδίδουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία. Παρά το γεγονός ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη τείνουν να καταστούν ένα μνημονιακό  δάνειο, οι δανειστές κλείνουν τα αυτιά τους για μία νέα ρύθμιση. Επίσης «στυλώνουν τα πόδια» και στο θέμα των «κοινωνικών μεταβιβάσεων» ζητώντας τον περιορισμό της κρατικής  χρηματοδότησης κρίνοντας ότι τα κονδύλια που κατευθύνονται προς αυτόν τον τομέα έχουν αυξηθεί σημαντικά, όπως οι πόροι για το ΕΚΑΣ.
Κατά τα άλλα, αξιωματούχοι του υπουργείο Οικονομικών μετά το πέρας της τελευταίας συνάντησης με τους δανειστές έκαναν λόγο  περί εποικοδομητικών και παραγωγικών συζητήσεων, στις οποίες εκτός από τις συστάσεις για επίσπευση της υλοποίησης των προβλέψεων του μνημονίου και των μεταρρυθμίσεων, υπήρξε και αναγνώριση της καλής δημοσιονομικής πορείας της Ελλάδας, που αποτελεί και το «μεγάλο όπλο» της Αθήνας.
Αναγνώρισαν τον μεγάλο  όγκο δουλειάς που απομένει μέχρι τον Σεπτέμβριο τονίζοντας ο Αύγουστος θα είναι ένας «μήνας σκληρής δουλειάς».  Η κυβέρνηση επιταχύνει τώρα για την ολοκλήρωση του 2ου πακέτου με τα έξι προαπαιτούμενα, τα οποία συνδέονται με τη δεύτερη υπό- δόση του 1 δισ. ευρώ, αλλά και τα 2,1 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που διακρατούν οι Κεντρικές Τράπεζες της ευρωζώνης.
Τα προαπαιτούμενα αυτά είναι:
1.      Υιοθέτηση νομοθεσίας για τη συγχώνευση υπό το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ) όλων των Επικουρικών Ταμείων και εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος από 1.1.2015 για όλα τα Ταμεία που δεν ανήκουν αυτή τη στιγμή στο ΕΤΕΑ.
2.      Ψήφιση του νόμου για τα δάση.
3.      Ψήφιση πολυνομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση των διοικητικών βαρών στο Δημόσιο.
4.      Κατάργηση από 1ης-1-2015 των κοινωνικών πόρων (φόροι υπέρ τρίτων κ.λπ.) που χρηματοδοτούν τις επικουρικές συντάξεις Ταμείων αρμοδιότητας του υπουργείου Εργασίας.
5.      Ψήφιση του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και νομοθεσίας για τη «δήλωση και την παρακολούθηση των περιουσιακών στοιχείων», με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Σε κοινή ανακοίνωση Ε.Ε.-ΕΚΤ-ΔΝΤ που εκδόθηκε χθες το απόγευμα γίνεται λόγος για «παραγωγικές συζητήσεις» στη διάρκεια της επίσκεψης της τρόικας στην Αθήνα, η οποία είχε στόχο «να εξετάσει τις πρόσφατες εξελίξεις και να συζητήσει με τις αρχές το πρόγραμμα εργασίας, ενόψει της πλήρους αποστολής για τη διενέργεια της επόμενης επανεξέτασης του προγράμματος».
Σημειώνεται ακόμα πως «συμφωνήθηκε οι συζητήσεις της πλήρους αποστολής να συνεχιστούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου».

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης