Μια Φώτο μια Ιστορία

Ο ορισμός του lay up από τον Τζούλιους Έρβινγκ (video)

Ο ορισμός του lay up από τον Τζούλιους Έρβινγκ (video)

11 Μαΐου 1980: Η ημέρα οπότε o Τζούλιους Έρβινγκ απέδειξε ότι το lay up δεν είναι μία απλή υπόθεση, αλλά κάτι πολύ παραπάνω.

Σχετικά Άρθρα
Γράφει ο Νίκος Τσώτας...

Γυρίζουμε το χρόνο 41 έτη πίσω και στην έδρα των Φιλαδέλφεια Σίξερς τότε, το Spectrum στην Πενσυλβανία, και ο Τζούλιους Έρβινγκ ή αλλιώς "Dr. J", προσφέρει το πιο χαρακτηριστικό lay up στην ιστορία του ΝΒΑ. Ανεπανάληπτος ο τρόπος που πέτυχε το καλάθι και αρκετά υψηλός ο βαθμός δυσκολίας του.

Η σειρά των τελικών του ΝΒΑ ανάμεσα στους Σίξερς και τους πανίσχυρους Λος Άντζελες Λέικερς βρίσκεται στο 2-1 υπέρ των «λιμνανθρώπων» και στον τέταρτο τελικό ο Τζούλιους Έρβινγκ θα κάνει το «χορευτικό» του στον αέρα, το οποίο θα μνημονεύεται μέχρι και σήμερα από συμπαίκτες και αντιπάλους του. Για την ακρίβεια ο "Dr. J" πήρε τα βήματα και προσπερνώντας στον αέρα τον άλλοτε παίκτη του Πανιωνίου, Μαρκ Λάντσμπεργκερ και τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ, τελείωσε όμορφα την φάση από την άλλη πλευρά της μπασκέτας.

Ο ηγέτης των Σίξερς μόλις είχε περπατήσει στον «αέρα», πέρασε κάτω από την μπασκέτα υπό τον πίεση δύο παικτών των Λέικερς και ο κόσμος στις κερκίδες ακόμη προσπαθούσε να συνειδητοποιήσει τι είχε εξελιχθεί μπροστά στα μάτια του.

«Ντρίμπλαρα και πέρασα και τον Λάντσμπεργκερ. Από εκεί και μετά η καλύτερη κίνηση είναι να σηκωθώ και να καρφώσω, αλλά είδα τον Καρίμ να έρχεται. Προσπάθησα να βρω πού είναι ο Ντάριλ (σ.σ. Ντόκινς) για να του πασάρω. Μετά είδα πως ίσως υπήρχε τρόπος να σκοράρω. Ο Καρίμ δεν είχε πηδήξει. Πήγα με ταμπλό. Και μπήκε» ήταν τα λόγια του πρωταγωνιστή μας και πως βίωσε ο ίδιος την στιγμή.

Ο Μάτζικ Τζόνσον από την πλευρά του έχει να θυμάται: «Εκείνη τη στιγμή προσπαθούσα να κερδίσω ένα πρωτάθλημα και μόλις είδα τη φάση έμεινα με το στόμα ανοικτό! Και σκέφτηκα. Τώρα τι πρέπει να κάνουμε; Να συνεχίσουμε το παιχνίδι με την επαναφορά ή να του ζητήσουμε να το κάνει ξανά;». Αν και ο Έρβινγκ ήταν πρώτος σκόρερ του αγώνα με 26 πόντους και οι Σίξερς ισοφάρισαν την σειρά, τίποτα από αυτά τα δύο δεν μπόρεσε να επισκιάσει εκείνο το αλησμόνητο lay up.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης