Μια Φώτο μια Ιστορία

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο δάσκαλος και δημιουργός της πιο όμορφης παρέας των «Πλάβι»!

Ντούσαν Ίβκοβιτς: Ο δάσκαλος και δημιουργός της πιο όμορφης παρέας των «Πλάβι»!

25 Ιουνίου 1989: Στην κορυφή των πανηγυριών, η πιο χαρακτηριστική φιγούρα! Είναι εκείνος που κατάφερε να ενώσει γενιές και να αναδείξει πρωταθλητές. Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς στα πρώτα δείγματα του μεγαλείου του, έχοντας γύρω του ακατέργασταδιαμάντια!

Σχετικά Άρθρα

Γράφει η Σταυρούλα Μουστακάτου

Μετά την συνάντησή τους στο πλαίσιο των ομίλων, Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα τέθηκαν αντιμέτωπες και στον τελικό της 26ης εκδοχής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης, με το αποτέλεσμα στο 98-77 να φέρνει το τρόπαιο στην αγκαλιά των εικονιζόμενων.

Στην καλύτερη Εθνική ομάδα όλων των «ευρωπαϊκών» εποχών βρισκόταν ένας και μοναδικός δημιουργός. Ένας Σέρβος «δάσκαλος» που η φιλοσοφία του δεν του επέτρεπε να παραμερίσει το ταλέντο και να βασιστεί στην εμπειρία. Δεν φοβήθηκε ποτέ να χρησιμοποιήσει τα δικά του… πιτσιρίκια και να τους μάθει το παιχνίδι με τον πιο δύσκολο τρόπο.

Το συγκεκριμένο «κλικ» μίας επιτυχίας, ακολούθησε και τα επόμενα χρόνια, μέχρι και τις αρχές του 2000, αφού η… παρέα των «Πλάβι» μεσουράνησε σε κάθε διοργάνωση. Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 1990, αλλά και το Ευρωμπάσκετ του 1991 και 1995 -εκείνο στην Αθήνα- την βρήκε με την πρωτιά και ας ήταν… διασπασμένη! Ο «Ντούντα» αποτέλεσε εκείνον που ένωσε 2 χώρες, «πλάθοντας» τους πρωταθλητές του.

Κάθε πρόσωπο που αγωνίστηκε στο Ευρωμπάσκετ του 1989 και κατέληξε με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος, ήταν ένας… πρωτόβγαλτος που στο άκουσμα του ονόματός του σήμερα φαντάζει ένα «ιερό τέρας».

Ο πιο έμπειρος- όσο μπορείς να θεωρείσαι στα 25 σου χρόνια- ήταν ο Ντράζεν Πέτροβιτς, αφού οι παραστάσεις του από τη Ρεάλ Μαδρίτης, τον έφεραν στη θέση του πολυτιμότερου παίκτη και τον οδήγησαν στο ΝΒΑ για λογαριασμό των Μπλέιζερς.

Από εκεί και πέρα, όλο το ρόστερ που διαχειρίστηκε στο τουρνουά ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, έκανε τα παρθενικά βήματα μίας μακράς… πολύ μακράς… καριέρας! Ο Βράνκοβιτς στα 24 του χρόνια πριν μετακομίσει στην Ελλάδα και τον Άρη, ο Ράτζα με ένα draft pick στο ΝΒΑ να τον περιμένει (22), ο Ντίβατς πριν μετακομίσει στο Λος Άντζελες για να πλαισιώσει τον Μάτζικ (21), Ζντοβτς (22), Πάσπαλι (23), μαζί με τους βενιαμίν Κούκοτς (20) και Ντανίλοβιτς (19) συνέθεσαν την αρμάδα που μεγαλούργησε με… μπροστάρη τον Ίβκοβιτς.

Όσο αυστηρός και αν ήταν με τις μεθόδους σκληραγώγησης των «μάγων» του, στο τελευταίο του αντίο όλοι τους μιλούν για όσα τους δίδαξε εντός και εκτός παρκέ.

Γιατί τέτοια ήταν η ικανότητα ενός «σοφού»… Να εξελίσσει παίκτες και προσωπικότητες!

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης