Μια Φώτο μια Ιστορία

Τζέρι Ουέστ: Ο άνθρωπος... logo του ΝΒΑ! (video)

Τζέρι Ουέστ: Ο άνθρωπος... logo του ΝΒΑ! (video)
Το 1969 δημιουργείται ένα από τα δημοφιλέστερα και εμπορικότερα σήματα στην ιστορία του αθλητισμού. Το logo του ΝΒΑ με τον άνθρωπο που ντριμπλάρει με το αριστερό χέρι έχει μείνει στην ιστορία και από πίσω κρύβεται ο Τζέρι Ουέστ.
Σχετικά Άρθρα

Γράφει ο Νίκος Τσώτας

Το λογότυπο του κορυφαίου πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο για πολλούς θεωρούνταν μία απλή γραφιστική φαντασία του καλλιτέχνη που το σχεδίασε. Ακόμη και ο πρώην κομισάριος του ΝΒΑ, Ντέιβιντ Στερν, πριν μερικά χρόνια δεν παραδεχόταν την πραγματικότητα πίσω από αυτό το χαρακτηριστικό σκίτσο. Όμως είναι λίγο πολύ κοινώς γνωστό και επιβεβαιωμένο από τον εμπνευστή του λογότυπου, ότι η φιγούρα αυτή ανήκει στον θρύλο των Λος Άντζελες Λέικερς, Τζέρι Ουέστ.

Ο άλλοτε δεινός σκόρερ των «λιμνανθρώπων» αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα του ΝΒΑ τη δεκαετία του "60 και του "70 και κατάφερε να κατακτήσει μαζί τους το μοναδικό του πρωτάθλημα το 1972. Ο «Μr. Clutch» ξεχώρισε για πολλά ατομικά ρεκόρ, όπως για παράδειγμα τους 25.192 πόντους που σημείωσε, τα 5.366 ριμπάουντ που μάζεψε, τις 6.238 ασίστ που μοίρασε και το υψηλότερο μέσο όρο πόντων στα playoffs (46.3π.), όμως το μεγαλύτερο επίτευγμά του που τον ακολουθεί μέχρι και σήμερα είναι το... σήμα κατατεθέν του ΝΒΑ.

Δεν είναι τυχαίο που τον αποκαλούν «The Logo» και η όμορφη αυτή ιστορία διαδραματίστηκε πριν από 52 χρόνια και στα τέλη της δεκαετίας του 1960, όταν το ΝΒΑ βρισκόταν σε διαμάχη με το ΑΒΑ (American Basketball Association). Αυτό τους οδήγησε στην απόφαση να ανεξαρτητοποιηθούν και να δημιουργήσουν ένα δικό τους λογότυπο το οποίο θα τους απόφερε κέρδη και θα διέφερε από το σήμα του ABA. Γι' αυτό το λόγο απευθύνθηκε στη διαφημιστική εταιρεία Siegel+Gale όπου ιδρυτής της είναι ο σχεδιαστής, Alan Siegel.

Η έμπνευση για τον ίδιο δεν ήρθε τυχαία ένα βράδυ αλλά ανέτρεξε στα αρχεία του περιοδικού Sport, εξετάζοντας χιλιάδες φωτογραφίες ώστε να βρει αυτή που του ταίριαζε απόλυτα. Ξαφνικά μπροστά του εμφανίστηκε μία φωτογραφία του Τζέρι Ουέστ να ντριμπλάρει και αμέσως συνειδητοποίησε ότι μόλις είχε αντικρίσει μπροστά του το νέο λογότυπο του ΝΒΑ.

Όπως παραδέχθηκε ο Siegel μερικά χρόνια αργότερα και τα χρώματα κόκκινο, άσπρο και μπλε που «συνοδεύουν» τον Ουέστ στο σήμα δεν είναι τυχαία, καθώς ο κομισάριος του ΝΒΑ την περίοδο 1963-1975, J.Walter Kennedy, του είχε ζητήσει την ανάδειξη του παναμερικανικού χαρακτήρα των σπορ αλλά και της σημαίας των ΗΠΑ.

Μέχρι να φτάσουν στο τελικό αποτέλεσμα και την έγκριση του τότε κομισάριου, ο Siegel χρειάστηκε να δοκιμάσει εκατοντάδες σχέδια με σημείο αναφοράς τον «Μr. Logo», Τζέρι Ουέστ.



www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης