Μια Φώτο μια Ιστορία

Μάγια Μουρ – Τζόναθαν Άιρονς: Ένα love story που γεννήθηκε στη φυλακή

Μάγια Μουρ – Τζόναθαν Άιρονς: Ένα love story που γεννήθηκε στη φυλακή

16 Σεπεμβρίου 2020: Η τέσσερις φορές πρωταθλήτρια του WNBA και δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, Μάγια Μουρ, στο φινάλε της σεζόν 2018, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από το μπάσκετ για να αφοσιωθεί σε ένα δικαστικό αγώνα. Εκεί πέτυχε και τη μεγαλύτερη νίκη της καριέρας της. Βοήθησε τον Τζόναθαν Άιρονς να αποφυλακιστεί μετά από 23 χρόνια άδικης καταδίκης και βρήκε τον έρωτα της ζωής της στο πρόσωπό του.

Γράφει η Βασιλική Καραμούζα

Ο Άιρονς ήταν ο κρατούμενος No. 101145 στις φυλακές υψίστης ασφαλείας του Μιζούρι. Είχε καταδικαστεί το 1998 -όταν ο ίδιος ήταν μόλις 16 ετών- σε ποινή φυλάκισης 50 ετών για ληστεία και απόπειρα ανθρωκτονίας. Το μόνο ενοχοποιητικό στοιχείο σε βάρος του, ήταν η μαρτυρία του πυροβοληθέντος. Ωστόσο, το σπίτι του θύματος βρέθηκαν αποτυπώματα που δεν άνηκαν στον Άιρονς, μια πληροφορία που ήρθε χρόνια αργότερα στο φως της δημοσιότητας και έκανε τη Μάγια Μουρ να πιστέψει στην αθωώτητά του.

 

Η ίδια τον γνώρισε το 2007, όταν επισκέφτηκε τις φυλακές μαζί με τους παππούδες της, στο πλαίσιο της εθελοντικής εγασίας που έκαναν.

 

Η απόφασή της να παρατήσει το μπάσκετ και να αφοσιωθεί με όλο της το είναι σε αυτή την υπόθεση ήταν καθοριστική για την εξέλιξή της. Έπειτα από πολύ κόπο, τον Μάρτιο του 2020, ένας δικαστής του Μιζούρι απάλλαξε τον Άιρονς από τις κατηγορίες, τις οποίες αρνούταν πεισματικά για περισσότερο από δύο δεκαετίας, επικαλούμενες αποδείξεις που ήταν «αδύναμες» και χαρακτηρίζοντας τον τρόπο διερεύνησης και εκδίκασης της υπόθεσης ελαττωματικό.

 

Όταν η Μουρ έμαθε για την απόφαση δήλωσε: «Είναι ένα εξωπραγματικό συναίσθημα, δεν το έχω συνεισητοποιήσει ακόμα. Θα το χωνέψω όταν τον δω να βγαίνει από αυτή την πόρτα. Είναι σαν έχουμε φτάσει στο Final 4, αλλά έχουμε ακόμη λίγη δουλειά να κάνουμε. Έχω ανάμεικτα συναισθήματα, είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα, αλλά θα μπορούσε να είχε γίνει πολύ νωρίτερα».

 

Τελικά, ο Άιρονς αφέθηκε ελεύθερος τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του 2020. Η Μάγια ήταν εκεί και τον περίμενε.

moore_irons_prison.jpg

Την απόμενη κιόλας ημέρα της έκανε πρόταση γάμου και στις 16 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους ανέβηκαν τα σκαλιά της εκκλησίας!

 

Στα 41 του πια χρόνια ο Άιρονς, παντρεμένος με μία σούπερ σταρ, αξιοσέβαστη στην διεθνή κοινότητα του μπάσκετ, καλείται να μάθει τον κόσμο από την αρχή. Εξερχόμενος από τη φυλακή μετά από 23 χρόνια δεν είχε ιδέα για τα πιο απλά πράγματα, όπως το πως είναι να χρησιμοποιείς ένα ATM ή να πετάς με αεροπλάνο. Όσο για τη Μάγια; Προς το παρόν απολαμβάνει τον έγγαμο βίο και παρότι θα μπορούσε ακόμα να παίζει μπάσκετ στο υψηλότερο επίπεδο, αφού διανύει το 31ο έτος της ζωής, δεν βιάζεται να επιστρέψει στην ενεργό δράση.

Η συναρπαστική αυτή ιστορία αναμένεται να κυκλοφορήσει με τη μορφή ντοκιμαντέρ από το ESPN.

www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης