Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Panetta (EKT): Η ψηφιοποίηση της οικονομίας μετασχηματίζει τη χρήση των νομισμάτων στις συναλλαγές – Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοσθούν

Panetta (EKT): Η ψηφιοποίηση της οικονομίας μετασχηματίζει τη χρήση των νομισμάτων στις συναλλαγές – Οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προσαρμοσθούν
Σ ε έναν ψηφιακό κόσμο τα CBDC είναι απαραίτητα για να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία της αγοράς πληρωμών, ειδικά σε περιόδους κρίσης, επισήμανε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta

Η συνεχιζόμενη ψηφιοποίηση της οικονομικής δραστηριότητας μας οδηγεί σε εκτεταμένες αλλαγές σε πολλούς τομείς της ζωής μας.
Οι πληρωμές δεν αποτελούν εξαίρεση: καινοτόμες μορφές ιδιωτικού ψηφιακού χρήματος αναδύονται ως απάντηση στις μεταβαλλόμενες ανάγκες, οι οποίες μεταμορφώνουν τον τρόπο πληρωμής μας και το τοπίο πληρωμών ευρύτερα»
Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Fabio Panetta, μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, σε ομιλία που παρέθεσε Elcano Royal Institute στη Μαδρίτη.

Το μονοπώλιο της έκδοσης χρήματος

Ο κ. Panetta υπογράμμισε ότι αυτές οι εξελίξεις αγγίζουν τον πυρήνα των εντολών των κεντρικών τραπεζών ως εκδότες κρατικού χρήματος.
Και οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αναζητούν τρόπους να ανταποκριθούν.

Νομισματική σταθερότητα

Η ΕΚΤ διερευνά εάν θα εκδώσει ψηφιακό ευρώ – μια ψηφιακή μορφή χρημάτων από την κεντρική τράπεζα για χρήση από άτομα και επιχειρήσεις σε πληρωμές λιανικής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχει υποστηριχθεί ότι ένα τέτοιο ψηφιακό νόμισμα κεντρικής τράπεζας (CBDC), εάν εκδοθεί, θα ήταν περιττό, δεδομένης της τεράστιας προσφοράς ιδιωτικών ψηφιακών χρημάτων, συμπεριλαμβανομένων τραπεζικών καταθέσεων, πιστωτικών καρτών, ηλεκτρονικού χρήματος και εφαρμογών για κινητές συσκευές και πιθανών μελλοντικών λύσεων πληρωμών που βασίζονται σε σταθερά νομίσματα.

Ισότιμη και ετρεία πρόσβαση

«Σήμερα, θα ήθελα να υποστηρίξω ότι, στην πραγματικότητα, η νομισματική σταθερότητα και η ομαλή λειτουργία των συστημάτων πληρωμών εξαρτώνται τελικά από τη δυνατότητα του καθενός να έχει ευρεία πρόσβαση και να χρησιμοποιεί το δημόσιο χρήμα.
Και δεν υπάρχει λόγος να μην ισχύει αυτό στην ψηφιακή εποχή.
Αλλά αυτό απαιτεί από τις κεντρικές τράπεζες να εξελίσσονται παράλληλα με τις μεταβαλλόμενες τεχνολογίες, τις συνήθειες πληρωμών και τα χρηματοπιστωτικά οικοσυστήματα» τόνισε.

Αλλαγές στο σύστημα πληρωμών

«Σήμερα έχουμε πρόσβαση σε χρήματα της κεντρικής τράπεζας με τη μορφή μετρητών.
Ωστόσο, η σημασία των μετρητών στις πληρωμές μειώνεται, καθώς οι άνθρωποι προτιμούν όλο και περισσότερο να πραγματοποιούν ψηφιακές πληρωμές και να ψωνίζουν διαδικτυακά», πρόσθεσε. 
Εάν δινόταν η επιλογή, σχεδόν οι μισοί καταναλωτές της ζώνης του ευρώ θα προτιμούσαν να πληρώνουν με μέσα πληρωμών χωρίς μετρητά, όπως κάρτες.

Στο 20%

Και ενώ το απόθεμα σε μετρητά συνέχισε να αυξάνεται και μάλιστα έχει ενισχυθεί από την πανδημία λόγω της υψηλότερης προληπτικής ζήτησης για μετρητά, μόνο το 20% περίπου του αποθέματος μετρητών χρησιμοποιείται τώρα για συναλλαγές πληρωμών, από 35% πριν από δεκαπέντε χρόνια.
Εάν αυτές οι τάσεις συνεχίσουν και επιταχυνθούν, τα μετρητά θα κατέληγαν να χάσουν τον κεντρικό τους ρόλο και να γίνουν ένα μέσο πληρωμής που οι άνθρωποι θα ήταν απρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν επειδή θα ήταν λιγότερο προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.

Όπως τα γραμματόσημα…

«Όπως το γραμματόσημο έχασε μεγάλο μέρος της χρησιμότητάς του με την άφιξη του Διαδικτύου και του e-mail, έτσι και τα μετρητά θα μπορούσαν να χάσουν τη σημασία τους σε μια οικονομία που γίνεται όλο και πιο ψηφιακή» είπε χαρακτηριστικά.
Οι προϋποθέσεις επιτυχίας ενός ψηφιακού ευρώ
Σύμφωνα με τον.Panetta σε έναν ψηφιακό κόσμο τα CBDC είναι απαραίτητα για να εγγυηθούν την ομαλή λειτουργία της αγοράς πληρωμών, ειδικά σε περιόδους κρίσης.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η επιτυχία των CBDC πρέπει να θεωρείται δεδομένη.


Οι προϋποθέσεις επιτυχίας

Ενώ έχουμε συζητήσει εκτενώς την πιθανότητα ένα ψηφιακό ευρώ να είναι παραδόξως «πολύ επιτυχημένο», πρέπει να δώσουμε εξίσου μεγάλη προσοχή στον κίνδυνο να μην είναι αρκετά επιτυχημένοι, είπε.
Ποιες είναι λοιπόν οι προϋποθέσεις επιτυχίας;
«Εκτός από την εγγενή έλξη, ένα επιτυχημένο ψηφιακό ευρώ θα πρέπει να είναι ευρέως προσβάσιμο και χρησιμοποιήσιμο» δηλαδή να μπορούν οι άνθρωποι να το χρησιμοποιούν εύκολα οπουδήποτε μπορούν να πληρώσουν ψηφιακά.

Η προετοιμασία από τις κεντρικές τράπαζες

Οι καταναλωτές θα χρησιμοποιούν ένα ψηφιακό ευρώ μόνο εάν το αποδέχονται οι έμποροι και οι έμποροι θα θέλουν να είναι σίγουροι ότι οι καταναλωτές θέλουν να το χρησιμοποιήσουν.
Οι μεσάζοντες, με τη σειρά τους, θα ακολουθήσουν το παράδειγμά τους μόνο εάν υπάρχουν απαραίτητες αποδείξεις ότι το όφελος από τη διανομή του υπερτερεί του κόστους της.
Με την ψηφιοποίηση σε πλήρη ταχύτητα, οι κεντρικές τράπεζες πρέπει να προετοιμαστούν για ένα ψηφιακό μέλλον στο οποίο η ζήτηση για μετρητά ως μέσο συναλλαγής μπορεί να αποδυναμωθεί.
Κι αυτός – σύμφωνα με τον ίδιο - είναι ο πρωταρχικός λόγος για τον οποίο η ΕΚΤ θα εκδώσει ψηφιακό ευρώ.

Ελκυστικό μέσο πληρωμών

«Εργαζόμαστε για να κάνουμε το ψηφιακό ευρώ ένα ελκυστικό μέσο πληρωμής για όλους – νοικοκυριά, επιχειρήσεις, εμπόρους και μεσάζοντες – έτσι ώστε να μπορεί να διαδραματίσει τον επιδιωκόμενο ρόλο του ως η απαραίτητη νομισματική "άγκυρα΄΄ για την ψηφιακή εποχή».
πανεττα.PNG
bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης