Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τιτανικός της Μεσογείου: Σβήνουν οι ελπίδες για 568 αγνοούμενους - 84 νεκροί, βασανιστικά ερωτήματα και συγκλονιστικές μαρτυρίες

Τιτανικός της Μεσογείου: Σβήνουν οι ελπίδες για 568 αγνοούμενους - 84 νεκροί, βασανιστικά ερωτήματα και συγκλονιστικές μαρτυρίες
Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες
(upd) Μηδενίζονται οι ελπίδες ανεύρεσης επιζώντων μεταξύ των 568 αγνοουμένων που φαίνεται να πήρε μαζί του στο βυθό της Μεσογείου ανοιχτά της Πύλου το αλιευτικό που εξελίσσεται σε «Τιτανικό» για τις εκατοντάδες ψυχές που ανέβηκαν στο σκαρί του με την ελπίδα να προλάβουν να περάσουν απέναντι αναζητώντας μια καλύτερη ζωή, την ώρα που ένα άλλο ιστιοφόρο με 60 επιβαίνοντες μετανάστες  περίπου, εντόπισαν 100 χλμ ανοιχτά της Πύλου, οι ιταλικές αρχές και έχει ενημερωθεί ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων.
Με τα ερωτηματικά για το τι ακριβώς συνέβη τη μοιραία νύχτα (14/06) του πολύνεκρου ναυαγίου με τους μετανάστες ανοικτά της Πύλου και με το Λιμενικό να παραδέχεται ότι πέταξε κάβο στο σκάφος τρεις ώρες πριν τη βύθισή του, χωρίς σκοπό ρυμούλκησης του σκάφους, τον οποίο ωστόσο όπως σημειώνει, έλυσαν οι ίδιοι οι μετανάστες, συγκλονίζουν οι μαρτυρίες όσων συγγενών αγνοουμένων κατέφταναν στο λιμάνι της Καλαμάτας, άλλοι έχοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα και άλλοι με βαλίτσες στα χέρια τους.
Με πρόσωπα βουβά και σκυθρωπά κρατούσαν τα κινητά τους και έδειχναν φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που γνώριζαν ότι είχαν επιβιβαστεί στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε, αλλά δεν είχαν ακόμη νέα τους.
Μετανάστες το αλιευτικό που βυθίστηκε ξεκίνησε από την Αίγυπτο και στη συνέχεια έκανε στάση στο λιμάνι Τομπρούκ της Λιβύης πριν συνεχίσει το δρομολόγιό του για την Ιταλία.
Στο 30 μέτρων αλιευτικό επέβαιναν μετανάστες τόσο από την Αίγυπτο που ήταν και η αφετηρία του μοιραίου ταξιδιού όσο και από τη Λιβύη και το Πακιστάν.
Επιπλέον, όπως αποκάλυψαν αρκετοί από τους διασωθέντες μετανάστες στα σωστικά συνεργεία, στις καμπίνες του σκάφους υπήρχαν αρκετές γυναίκες και παιδιά.
Πρόκειται για μια τακτική που συνηθίζεται από τους διακινητές προκειμένου να προστατευθούν τα γυναικόπαιδα από τις καιρικές συνθήκες.
Το αλιευτικό σκάφος αντιμετώπιζε μηχανική βλάβη ήδη από τον απόπλου του από τη Λιβύη.

Αναζητώντας τους δικούς τους

Με 568 ανθρώπους να αγνοούνται, όλο και περισσότεροι συγγενείς αγνοουμένων κατέφταναν στο λιμάνι της Καλαμάτας, άλλοι έχοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα και άλλοι με βαλίτσες στα χέρια τους
Διέσχιζαν το δρόμο του λιμανιού της Καλαμάτας που οδηγούσε στον χώρο όπου διέμεναν οι διασωθέντες μετανάστες και πρόσφυγες του ναυαγίου που συνέβη ανοιχτά της Πύλου πολλές φορές μέσα στην ημέρα.
Κρατούσαν τα κινητά τους και έδειχναν φωτογραφίες των δικών τους ανθρώπων που γνώριζαν ότι είχαν επιβιβαστεί στο αλιευτικό σκάφος που βυθίστηκε, αλλά δεν είχαν ακόμη νέα τους.
Με πρόσωπα βουβά και ανήσυχα πλησίαζαν την περιφραγμένη είσοδο, κοιτούσαν από τις χαραμάδες μήπως και βρουν τον/την συγγενή τους και ρωτούσαν συνεχώς τις λιμενικές αρχές με την ίδια αγωνία πάντοτε ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους.
Ορισμένοι λύγιζαν, ξεσπούσαν κι άλλοι παρέμεναν στον χώρο μήπως μάθουν κάτι παραπάνω. Καθώς περνούσαν οι ώρες όλο και περισσότεροι συγγενείς αγνοουμένων κατέφταναν στο λιμάνι της Καλαμάτας, άλλοι έχοντας μαζί τους ελάχιστα πράγματα και άλλοι με βαλίτσες στα χέρια τους.

Το δεύτερο βράδυ από την ημέρα που έγινε το ναυάγιο ο Tahir Razar από το Πακιστάν που εδώ και χρόνια μένει στην Ελλάδα πλησιάζει στην είσοδο της αποθήκης στο λιμάνι της Καλαμάτας και ρωτάει τις αρχές μήπως έχουν δει τον 18χρονο ξάδερφό του. Δείχνει τη φωτογραφία του νεαρού συγγενή του από το Πακιστάν που έφυγε από τη χώρα του, πήγε στη Λιβύη και επιβιβάστηκε στο αλιευτικό σκάφος.
«Ήθελε να φύγει από το Πακιστάν και να πάει στην Ιταλία.
Δεν άντεχε άλλο την κατάσταση και τη φτώχεια στη χώρα του, μας έλεγε δεν αντέχεται άλλο, πρέπει να φύγουμε από εδώ», αναφέρει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, δείχνοντάς μας τη φωτογραφία του ξαδέρφου του.
« Πλήρωσε 5.000 δολάρια για να φύγει να πάει να βρει δουλειά», εξηγεί. Μια μέρα πριν ταξιδέψει, επικοινώνησε με τους δικούς του και τους είπε «να κάνουν την προσευχή τους για να φτάσει».
Δεν έφτασε ποτέ όμως.
«Μίλησα με τους γονείς του προσπαθούσα να τους καθησυχάσω, αλλά δεν τον βρίσκουμε πουθενά», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αποχωρώντας από το λιμάνι, δίχως να έχει κάποιο νεότερο για τον συγγενή του.

Επιχειρησιακό κέντρο

Από την άλλη πλευρά, στο επιχειρησιακό κέντρο που είχε στηθεί, κλιμάκιο του τομέα αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού προσπαθούσε να βοηθήσει τους διασωθέντες να επικοινωνήσουν με κάποιο οικείο τους πρόσωπο.
«Το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουνίου κάναμε πάνω από 78 τηλέφωνα.
Όσοι είχαν διασωθεί και θυμούνταν κάποιο τηλέφωνο συγγενή τους απευθύνονταν σε εμάς για να μιλήσουν με τους δικούς τους.
Οι κλήσεις διαρκούσαν περίπου 3 λεπτά ώστε να επικοινωνήσουν για να πουν ότι είναι καλά και σώοι», επισημαίνει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τομεάρχης αναζητήσεων και αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Λιανδρή.
Μπορεί να μην καταλάβαιναν τη γλώσσα ωστόσο, όπως εξηγεί, στο πρόσωπο των διασωθέντων μεταναστών και προσφύγων αποτυπώνονταν όλα τους τα συναισθήματα.
«Εμείς δεν καταλαβαίνουμε τη γλώσσα , αποτυπώνονται όμως όλα τα συναισθήματα και στο πρόσωπο και στους ήχους, την ίδια ώρα που από την άλλη μεριά της γραμμής μπορεί να ακούσεις μία κραυγή χαράς, ένα κλάμα, μία φωνή.
Συμμετέχεις.
Είναι ανάμεικτα τα συναισθήματα.
Αυτό που είναι κοινό και συζητούσαμε είναι ότι όλα τα πρόσωπα όταν έρχονται είναι κατηφή και όταν κλείνουν τα τηλέφωνα λάμπουν», περιγράφει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Λιανδρή προσθέτοντας ότι το πιο δύσκολο κομμάτι είναι να μην θυμάται κάποιος το τηλέφωνο ή να μην μπορείς να πιάσει εύκολα γραμμή.
«Η επικοινωνία είναι ένα δικαίωμα όπως και να ψάχνουν και να αναζητούν οι άνθρωποι τους δικούς τους. Κι εμείς αυτή την υποχρέωση έχουμε να καλύπτουμε αυτό το δικαίωμα. Εμάς μας δηλώνουν ποιους θα καλέσουν και ρωτάμε και τη συγγένεια για να δούμε υποστηρικτικά μήπως χρειαστούμε.
Οι πιο πολλοί κάλεσαν τα αδέρφια τους και τις μαμάδες τους», τονίζει.

Η κ. Λιανδρή θυμάται χαρακτηριστικά τον πρώτο άνθρωπο που προσπάθησε να μιλήσει με κάποιον δικό του.
«Ο πρώτος που κάθισε για να μιλήσει φαινόταν ότι ήταν ταλαιπωρημένος.
Ήταν πάρα πολύ ήσυχος και αμίλητος που φαινόταν σαν να μην έχει συναίσθημα μόλις μίλησε άρχισε να κλαίει. Ήταν τελείως άλλος άνθρωπος ήταν σαν να ξέσπασε», λέει και τονίζει ότι ήταν αρκετοί αυτοί που ξέσπασαν σε λυγμούς.
Στην αρχή, όπως αναφέρει, οι περισσότεροι νιώθουν μια αγωνία.
Την ίδια αγωνία νιώθουν κι εκείνοι που μεσολαβούν για να μιλήσουν με τις οικογένειές τους.
«Εμείς έχουμε πιο πολύ την ανάγκη να βρούμε τον δρόμο να καθοδηγήσουμε τους ανθρώπους για το τι πρέπει να κάνουν, ειδικά όταν πρόκειται για ένα τόσο μεγάλο δυστύχημα με τόσους νεκρούς και αγνοούμενους.
Αυτό που είναι το πιο δύσκολο είναι να μπούνε τα πράγματα σε μια σειρά και να ξέρουν οι άνθρωποι που να ψάξουν και πως να ψάξουν οπότε εμείς αισθανόμαστε όλοι αυτή την πίεση», σημειώνει ενώ προσθέτει ότι χρειάζεται να κοινοποιηθεί ότι ο ερυθρός σταυρός είναι το ίδιο ακριβώς σε όλο τον κόσμο οπότε σε όποια χώρα και να είναι κάποιος μπορεί να απευθυνθεί στον αντίστοιχο Ερυθρό Σταυρό για να αναζητήσει κάποιο οικείο του πρόσωπο.

Τι έκανε το Λιμενικό


«Τρεις ώρες περίπου πριν τη βύθιση του αλιευτικού, το παράκτιο περιπολικό σκάφος του Λιμενικού προσέγγισε και έριξε ένα μικρό κάβο στο αλιευτικό προκειμένου να διαπιστώσει την υφιστάμενη κατάσταση του σκάφους και των επιβαινόντων.
«Αυτή η διαδικασία διήρκησε λίγα λεπτά και εν συνεχεία αφού λύθηκε ο μικρός κάβος από ίδιους τους μετανάστες το σκάφος του Λιμενικού απομακρύνθηκε και παρακολουθούσε το αλιευτικό από κοντινή απόσταση» καταλήγει η ανακοίνωση.
Νωρίτερα, το Λιμενικό είχε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι επιχείρησε να ρυμουλκύσει το σκάφος, όπως αναφέρουν μαρτυρίες διασωθέντων.
Σε δηλώσεις του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης ήταν ο πρώτος ο οποίος επιβεβαίωσε ότι το Λιμενικό έριξε σκοινί στο σκάφος, αλλά δεν ήταν σκοινί πρόσδεσης για να το ρυμουλκήσει, όπως διευκρίνισε.

Ομολόγησε ένας εκ των συλληφθέντων για το ναυάγιο στην Πύλο

Ομολόγησε ότι είναι διακινητής, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ένας εκ των εννέα Αιγυπτίων συλληφθέντων για το πολύνεκρο ναυάγιο της Πύλου.
Περιέγραψε μάλιστα τι προηγήθηκε του απόπλου από την Αίγυπτο και τι ακολούθησε επάνω στο αλιευτικό μέχρι τη στιγμή της βύθισης του σκάφους.
Αντίθετα, οι υπόλοιποι αρνούνται ότι είναι μέλη του κυκλώματος διακίνησης, και επιμένουν ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη με την υπόθεση.
Οι αρχές συλλέγουν συνεχώς νέα στοιχεία για τη δράση των εννέα συλληφθέντων.
Στα κρατητήρια του Λιμεναρχείου Καλαμάτας θα παραμείνουν έως τη Δευτέρα οι 8 από τους 9 κατηγορούμενους διακινητές.
Ο 9ος νοσηλεύεται, φρουρούμενος.
Είναι όλοι τους Αιγύπτιοι, από 20 έως 40 ετών. Αντιμετωπίζουν ανάμεσα σε άλλα, τα κακουργήματα της πρόκλησης ναυαγίου και της εγκληματικής οργάνωσης. Πήραν προθεσμία και θα απολογηθούν τη Δευτέρα.
Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα από τη συνδρομή του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού στα θύματα του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο. Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός από τις πρώτες ώρες του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο που κόστισε τη ζωή σε δεκάδες συνανθρώπους μας βρέθηκε στο πλευρό των άτυχων μεταναστών, συνδράμοντας με κάθε μέσο που διαθέτει τους διασωθέντες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά σωματικά και ψυχολογικά προβλήματα υγείας.  Συγκεκριμένα, στην Καλαμάτα επιχειρεί από την πρώτη στιγμή πολυμελές κλιμάκιο νοσηλευτικού προσωπικού και εθελοντών Τομέα Υγείας από το Περιφερειακό Τμήμα Καλαμάτας του Ε.Ε.Σ, καθώς και κλιμάκιο Εθελοντών Σαμαρειτών-Διασωστών που έσπευσε από την Πάτρα για να ενισχύσει τις δυνάμεις της Πολιτείας σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.  Τα κλιμάκια του Ε.Ε.Σ, τα οποία διανυκτέρευσαν στο πλευρό των μεταναστών, παρέχουν Πρώτες Βοήθειες στους Σταθμούς Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. στο σημείο, διανέμουν είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα, ενώ προσφέρουν ψυχολογική υποστήριξη στους διασωθέντες μετανάστες, οι οποίοι βρίσκονται σε άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Τα κυριότερα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν είναι δευτερογενής πνιγμός, δύσπνοια, αφυδάτωση, κρίσεις άσθματος, υψηλός πυρετός, εξάντληση, δυσουρία, αιματουρία, ωτίτιδα κ.α. Παράλληλα, οι εθελοντές του Ε.Ε.Σ. ενισχύουν τις δυνάμεις του ΕΚΑΒ για μεταφορά των πιο σοβαρών περιστατικών στα νοσοκομεία της περιοχής. Τα κλιμάκια του Ε.Ε.Σ, βρισκόμενα σε συνεχή επικοινωνία και συνεργασία με τις Αρχές, θα παραμείνουν στο σημείο για όσο διάστημα χρειαστεί.  Πέμπτη 15 Ιουνίου 2023.  ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΕΡΥΘΡΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ/STR
Νέο θρίλερ

Ιστιοφόρο με 60 περιπου επιβαίνοντες μετανάστες 100 χλμ ανοιχτά της Πύλου εντόπισαν οι ιταλικές αρχές και έχει ενημερωθεί ο ελληνικός θάλαμος επιχειρήσεων.
Το ιστιοφόρο δεν εκπέμπει σήμα κινδύνου, αλλά πλέει κανονικά και σύμφωνα με πληροφορίες, παρακολουθείται από τις Αρχές, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή οι έρευνες για τον εντοπισμό αγνοουμένων από το ναυάγιο που σημειώθηκε την Τετάρτη, συνεχίζονται αδιαλείπτως αν και για δεύτερο 24ωρο δεν έχουν αποδώσει.
Το ιστιοφόρο πλέει σε θαλάσσια περιοχή 100 νμ από Πύλο κοντά στα όρια των ζωνών SnR Ελλάδας Ιταλίας
Αυτή την ώρα οι δυνάμεις που επιχειρούν είναι μια φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, έξι παραπλέοντα πλοία και ένα ελικόπτερο της Πολεμικής Αεροπορίας.

Άκαρπες οι έρευνες

Άκαρπες παραμένουν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό τυχόν επιζώντων ανάμεσα στους 560 και πλέον αγνοούμενους του ναυαγίου ανοιχτά της Πύλου, καθώς τα τελευταία 24ωρα δεν έχει εντοπιστεί ζωντανός ούτε ένας αγνοούμενος.
Είναι χαρακτηριστικό πως από ακόμα δεν είναι γνωστός ο αριθμός των αγνοούμενων, αν και οι εκτιμήσεις των Αρχών συγκλίνουν βάσει των μαρτυριών πως στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος μπορεί να επέβαιναν πάνω από 700 με 750 άτομα, ενώ επιβεβαιώθηκε από το Λιμενικό πως ο καπετάνιος του πλοίου πνίγηκε.
Οι νεκροί ανέρχονται σε 84 (επισήμως γίνεται λόγος για 78) και οι διασωθέντες στους 104 ενώ οι αγνοούμενοι εκτιμάται ότι είναι τουλάχιστον 568.

ΓΕΕΘΑ: Στη δημοσιότητα πλάνα από την επιχείρηση διάσωσης στο ναυάγιο στην Πύλο

Eικόνες από την επιχείρηση διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στο σημείο του ναυαγίου στην Πύλο, έδωσε στη δημοσιότητα, νωρίτερα το απόγευμα της Παρασκευής, το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ).
Πιο συγκεκριμένα η κάμερα καταγράφει τη στιγμή που σκάφος του Λιμενικού Σώματος πλησιάζει το σημείο στο οποίο συνέβη το πολύνεκρο ναυάγιο, προκειμένου να παράσχει βοήθεια.
Υπενθυμίζεται ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί μετά την τραγωδία είναι 78, ενώ 104 άνθρωποι διασώθηκαν.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχών 568 είναι οι αγνοούμενοι.

Ο Ντογιάκος ζητά απόλυτη μυστικότητα των ανακρίσεων

Στις εισαγγελικές αρχές της Καλαμάτας, που ερευνούν το τραγικό ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους 78 άνθρωποι, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, κοινοποίησε παλαιότερη εγκύκλιο, του έτους 2015, στην οποία σημειώνεται ότι είναι μυστική η οποιαδήποτε ποινική έρευνα και κανείς δεν δικαιούται να λάβει γνώση της ποινική δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα.
Αναλυτικότερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου διαβίβασε στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Καλαμάτας, στην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Καλαμάτας και στον λιμενάρχη του Λιμεναρχείου Καλαμάτας, παλαιότερη εγκύκλιό του (1/2015), με την τότε ιδιότητα του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, σχετικά με τον τρόπο διενέργειας των ανακρίσεων και την μυστικότητα αυτών.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του έτους 2015, «μετά την έναρξη, είτε αυτεπαγγέλτως είτε κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας, του ανακριτικού έργου και μέχρι πέρατος αυτού, ουδείς τρίτος, με οποιαδήποτε ιδιότητα, με οποιονδήποτε τρόπο και για οποιοδήποτε λόγο, δικαιούται να λάβει γνώση των στοιχείων της ποινικής δικογραφίας, είτε άμεσα είτε έμμεσα, πολύ δε περισσότερο με οποιονδήποτε τρόπο, να παρεμβαίνει στους εκτελούντες αυτό ανακριτικούς υπαλλήλους με εντολές, υποδείξεις, παροτρύνσεις, αιτήματα, κλπ, δεδομένου ότι η εποπτεία της ανάκρισης έχει ανατεθεί από το νομοθέτη, στο σύνολό της, αποκλειστικά και μάλιστα πανηγυρικά, στον εποπτεύοντα την υπηρεσία σας εισαγγελικό λειτουργό».

Προθεσμία για απολογία

Προθεσμία να απολογηθούν την ερχόμενη Δευτέρα 19 Ιουνίου ζήτησαν και πήραν οι
9 συλληφθέντες - όλοι Αιγύπτιοι -, οι οποίοι κατηγορούνται ότι είναι οι διακινητές των μεταναστών που επέβαιναν στο μοιραίο αλιευτικό σκάφος.
Οι 8 κατηγορούμενοι κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Οι 9 κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Οι κατηγορούμενοι, αιγυπτιακής υπηκοότητας (ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών), αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.
77-2.webp
Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Σε δομή φιλοξενίας στη Μαλακάσα μεταφέρθηκαν οι διασωθέντες του ναυαγίου της Πύλου.
Όπως έχει γίνει γνωστό, συνολικά 68 άνθρωποι ηλικίας 16 με 40 ετών, ανάμεσα τους και κάποιοι ανήλικοι θα μεταφερθούν στη Μαλακάσα.
Οι ανήλικοι,  αφού ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ταυτοποίησης τους, θα μεταφερθούν κατόπιν σε δομές ανηλίκων.
migraition-greece6.webp
Σιακαντάρης (κυβ. εκπρόσωπος): Το Λιμενικό προσέγγισε το σκάφος δύο ώρες πριν το ναυάγιο – Κανένα σχοινί πρόσδεσης

Το Λιμενικό Σώμα προσέγγισε το αλιευτικό σκάφος δύο ώρες πριν το ναυάγιο, αλλά ουδέποτε έριξε σχοινί πρόσδεσης υποστήριξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ηλίας Σιακαντάρης, ο οποίος ωστόσο είπε πως το Λιμενικό έριξε σκοινί για να προσεγγίσει το πλοίο.
«Να θυμίσω ότι το Λιμενικό προσέγγισε δύο ώρες πριν το ναυάγιο.
Μετά από την προσέγγιση του Λιμενικού και μετά την άφιξη του στην περιοχή, το σκάφος συνέχισε την πορεία του.
Έμεινε από μηχανή, σταμάτησε η μηχανή του στις 01:40 και στις 02:00 βυθίστηκε.
Επομένως δεν μπορεί να συναρτάται η προσέγγιση του Λιμενικού με τη βύθιση του σκάφους μόνο και μόνο χρονικά» είπε μιλώντας στην ΕΡΤ ο κ.Σιακαντάρης.

No help

«Δεν έχει δώσει σχοινί προσέγγισης το Λιμενικό.
Σχοινί χρησιμοποιείται στη θάλασσα για ρίψη εφοδίων από τα δύο παραπλέοντα εμπορικά.
Σχοινί, όχι ρυμούλκησης, χρησιμοποίησε για λίγα λεπτά και το λιμενικό κατά την προσέγγισή του από απόσταση.
Στη συνέχεια το πήραν οι επιβάτες στο αλιευτικό για λίγα λεπτά.
Στη συνέχεια το πέταξαν στη θάλασσα και συνέχισαν την πορεία τους
Δεν υπήρχε σχοινί πρόσδεσης.
Ήταν σχοινί προκειμένου να σταθεροποιηθούν, να πλησιάσουν, να δουν αν θέλουν οποιαδήποτε βοήθεια.
Την αρνήθηκαν έλεγαν «No help…Go Italy» και συνέχισαν την πορεία τους» σημείωσε o κ.Σιακαντάρης.

Πνίγηκε ο καπετάνιος

Ο κ.Αλεξίου επισήμανε επίσης πως όπως προκύπτει από τις μαρτυρίες, ο καπετάνιος του σκάφους πνίγηκε στο πολύνεκρο ναυάγιο.
«Συνεχίζουμε κανονικά τις έρευνες.
Δεν έχουμε μπει καν στην κουβέντα του να σταματήσουμε.
Υπάρχουν πρωτόκολλα» ανέφερε ο κ.Αλεξίου, ο οποίος τόνισε ότι δεν υπήρχε ένδεια μέσων για τη συνδρομή του αλιευτικού σκάφους.

Δεν ήταν σε κίνδυνο

Όπως είπε, δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο γι’ αυτό δεν επενέβη το Λιμενικό.
«Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε.
Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα.
Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως - ανθρώπους.
Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση» είπε ο κ.Αλεξίου.
Navagio.webp
Συνομιλίες-ντοκουμέντα ακτιβίστριας με μετανάστες - «Μην πηγαίνετε αριστερά-δεξιά, θα τουμπάρει το καράβι»

Στο φως έρχονται συνομιλίες ντοκουμέντα ανάμεσα στην ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι και επιβαίνοντες στο αλιευτικό σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου, με μεγάλο αριθμό νεκρών.
Στα ηχητικά που έφερε στη δημοσιότητα το MEGA ακούγεται η ακτιβίστρια να προσπαθεί να ηρεμήσει έναν από τους μετανάστες, λίγα λεπτά πριν το πολύνεκρο ναυάγιο και συγκεκριμένα μεταξύ 01:25 και 01:52 τα ξημερώματα της Τετάρτης.
Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.
Επιβάτης: Δεν θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.
Ακτιβίστρια: Θα έρθει το καράβι να σας φέρει νερό, αλλά προσέξτε, εάν πάτε όλοι προς ένα μέρος, το καράβι θα τουμπάρει.
Σε μια άλλη συνομιλία, ένας από τους μετανάστες αναφέρει στην ακτιβίστρια ότι άκουσε από κάποιον στον καράβι ότι έχουν πεθάνει 6 άτομα, πριν το ναυάγιο.
Επιβάτης: Ένας άνθρωπος από το καράβι, μου λέει ότι 6 άτομα έχουν πεθάνει.
Ακτιβίστρια: Οι 6 άνθρωποι είναι ηλικιωμένοι ή βρέφη;
Επιβάτης: Δεν ξέρω.
Ακτιβίστρια: Εντάξει. Θεέ μου... Άσε με να μιλήσω με τον κυβερνήτη. Θα πρέπει να ηρεμήσουν, να μην αναπτύσσουν ταχύτητα γιατί το καράβι θα ντελαπάρει. Από εσένα θέλω το εξής, να με ενημερώνετε τι γίνεται. Να μου στέλνεις μήνυμα ή να με παίρνεις τηλέφωνο.
Κατά τη διάρκεια της ίδιας επικοινωνίας, η γυναίκα τούς δίνει οδηγίες.
Ακτιβίστρια: Ένας ή δύο ή τρεις μόνο θα παίρνουν το νερό ή τα σωσίβια και όλοι οι υπόλοιποι θα παραμείνετε στις θέσεις σας. Με κατάλαβες; Είμαι σίγουρη ότι θα σας εντοπίσουν και θα σας σώσουν. Κάντε υπομονή, αυτό δεν θα γίνει άμεσα, αλλά θα έρθουν.

Περιγραφή που σοκάρει για το ναυάγιο

«Έως τώρα έχουν ανασυρθεί 84 σοροί από το ναυάγιο της Πύλου, που μεταφέρθηκαν στην Αθήνα, για να γίνει η ιατροδικαστική εξέτασή τους, φωτογράφιση, δακτυλοσκόπηση και λήψη βιολογικού υλικού», αναφέρει ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, αστυνόμος Βασίλης Μακρής.
Στη συγκεκριμένη Ομάδα συμμετέχουν αστυνομικοί και ιατροδικαστές, ενώ συγκροτήθηκε αμέσως μετά το ναυάγιο της Πύλου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Λιμενικού στην ΕΛΑΣ.
«Λαμβάνουμε καταθέσεις από τα 104 άτομα που έχουν επιζήσει από το ναυάγιο και προσπαθούμε να διαπιστώσουμε πόσοι ακόμα ήταν πάνω στο πλοίο, ενώ ερευνούμε για το αν υπάρχουν στοιχεία για να φτιάξουμε μια λίστα αγνοουμένων», επισημαίνει στη συνέχεια ο κ.Μακρής.
«Σε περίπτωση που κάποιος είναι συγγενής πρώτου βαθμού, παίρνουμε και δείγμα βιολογικού υλικού από επιζώντες για να συγκριθεί με το δείγμα που θα ληφθεί από τις σορούς».
Όσον αφορά στο εάν υπάρχει έως τώρα κάποια εκτίμηση για τον ακριβή αριθμό των ατόμων που βρίσκονταν στο πλοίο, ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών, σημειώνει: «Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των ατόμων δεν μπορεί να είναι ακριβείς, γιατί ακόμα και οι καταθέσεις των ατόμων που ήταν σε αυτό παρουσιάζουν ανακολουθίες. Οι άνθρωποι αυτοί "συσκευάστηκαν", ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, και ταξίδευαν για ημέρες. Κανείς δεν γνωρίζει και πόσες ακριβώς ημέρες ταξίδευαν».
Όπως επισημαίνει ο κ.Μακρής, όσοι επέβαιναν στο πλοίο, που αναχώρησε από τη Λιβύη, δεν ήθελαν να έλθουν στην Ελλάδα, αλλά να φτάσουν στην Ιταλία. Το πλοίο έστειλε σήμα SOS στις ιταλικές Αρχές, που με την σειρά τους ενημέρωσαν τις ελληνικές.
«Νιώθουμε στενοχώρια και συμπόνοια για αυτούς τους ανθρώπους που, κάτω από άθλιες συνθήκες, ταξίδευαν για ένα καλύτερο μέλλον. Σημειώστε, ότι από την πρώτη στιγμή όλοι έσπευσαν εδώ, για να βοηθήσουν με όλες τις δυνάμεις τους», τονίζει ακόμα ο εκπρόσωπος της Ομάδας Αναγνώρισης Θυμάτων Καταστροφών.
migraition-greece2-1.webp
Αποκάλυψη Guardian: Οι Ελληνικές Αρχές είχαν ενημερωθεί νωρίτερα για το μοιραίο αλιευτικό

Το διεθνές δίκτυο διασώσεων «Alarm Phone» όχι μόνο είχε λάβει έκτακτο σήμα από το μοιραίο αλιευτικό το βράδυ από το βράδυ της Τετάρτης 14/6 αλλά είχε ειδοποιήσει για το σχετικό συναγερμό και τις Ελληνικές Αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του βρετανικού Guardian.
Η ομάδα του Alarm Phone καταγράφει ότι έγιναν οι σχετικές ενημερώσεις τόσο στις αρχές όσο και σε παραπλέοντα σκάφη από τις 17:53 το απόγευμα της Τρίτης, 13 Ιουνίου 2023 (ώρα Ελλάδας).
«Στις ακτές της Ελλάδας, ένα μεγάλο αλιευτικό σκάφος ανατράπηκε. Φοβόμαστε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν πνιγεί.
Χθες, 13 Ιουνίου 2023, είχαμε ειδοποιήσει την Ελληνική Ακτοφυλακή στις 16:53 CEST (17:53 ώρα Ελλάδας) για το σκάφος αυτό που βρισκόταν σε κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μας είχαν καλέσει για βοήθεια.
Οι ελληνικές αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες και η Ιταλία και η Μάλτα, είχαν ήδη ειδοποιηθεί αρκετές ώρες νωρίτερα.
Οι ελληνικές και άλλες ευρωπαϊκές αρχές γνώριζαν επομένως πολύ καλά γι’ αυτό το υπερπλήρες και ακατάλληλο σκάφος.
Δεν ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης» αναφέρει χαρακτηριστικά το δίκτυο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης