Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Με το βλέμμα στραμμένο …στις ιώσεις - Ποιο είναι το εκρηκτικό μείγμα, φόβοι για διπλασιασμό κρουσμάτων λόγω εορτών

Με το βλέμμα στραμμένο …στις ιώσεις - Ποιο είναι το εκρηκτικό μείγμα, φόβοι για διπλασιασμό κρουσμάτων λόγω εορτών
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πανσπερμία των ιών την εορταστική περίοδο - Προειδοποιούν για έξαρση
Σχετικά Άρθρα
(upd) Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αύξηση της γρίπης φέτος και άλλων ιών του αναπνευστικού, καθώς σε συνδυασμό με τον κορωνοϊό, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα γριπωδών συνδρόμων, με τις προβλέψεις για μετά τις γιορτές να είναι δυσοίωνες.
Οι ειδικοί κάνουν λόγο για πανσπερμία των ιών την εορταστική περίοδο και προειδοποιούν για διπλασιασμό των ασθενών με λοίμωξη του αναπνευστικού, εκφράζοντας φόβους ακόμη και για 100.000 κρούσματα γρίπης ημερησίως τον επόμενο μήνα (Ιανουάριο 2023).
Μάλιστα, η πρόεδρος ΕΙΝΑΠ, Μ. Παγώνη,
μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως αναμένεται έξαρση της γρίπης το επόμενο διάστημα,  κυρίως τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, εξέλιξη αναμενόμενη λόγω συνωστισμού τις ημερες αυτές.
Το "καμπανάκι" για  εκτόξευση των κρουσμάτων γρίπης έκρουσε ο  καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης, λέγοντας ότι «έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80χιλ., 90χιλ. και 100.000 κρούσματα».
Ήδη, αυτή την περίοδο, σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του Παρατηρητηρίου Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Κρήτης/ΙΤΕ, πάνω από 50.000 κρούσματα ημερησίως εκδηλώνουν εμπύρετη ιογενή ίωση στη χώρα. Από αυτά, το 30% οφείλεται σε covid, το 25%-30% στη γρίπη Η3Ν2 και το 40% στον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) και στους υπόλοιπους ιούς, όπως αδενοϊοί και ρινοϊοί.
Έξαρση της γρίπης τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες περιμένει και ο υπουργός Υγείας, Θ. Πλεύρης, ο οποίος προ ημερών δήλωσε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «αυτή τη στιγμή έχουμε μια έξαρση στη γρίπη», εξηγώντας ότι «η Ελλάδα βρίσκεται πιο πίσω, δηλαδή έχει προηγηθεί το κύμα το μεγάλο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες λόγω του καιρού και των κλειστών χώρων, δηλαδή εμείς υπολογίζουμε ότι θα έχουμε άλλες τέσσερις εβδομάδες έξαρση», προσθέτοντας πως «αυτό οφείλεται στο ότι τα παιδιά από την ηλικία μηδέν έως τρία, περνούν κάποιες ιώσεις. Αυτό δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα γιατί είχαμε περιοριστικά μέτρα και έχουμε πολύ περισσότερο παιδικό πληθυσμό που ενώ περνούσε σε μικρότερη ηλικία κάποιες ιώσεις και είχε διαμορφώσει μια ανοσία, τις περνάει τώρα.
Αυτό δημιουργεί μια ένταση γρίπης».
Πάντως, εν αναμονή της ανόδου των ιώσεων, ήδη ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει κάθε Πέμπτη ενιαία επιδημιολογική έκθεση για τους ιούς του αναπνευστικού, που περιλαμβάνει τα δεδομένα για covid, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), σε εναρμόνιση με τις συστάσεις των διεθνών οργανισμών, με στόχο την πληρέστερη αποτύπωση της επιδημιολογικής εικόνας στη χώρα και για τους τρεις ιούς. Πλέον , η ενιαία επιδημιολογική έκθεση περιλαμβάνει τα δεδομένα της: επιτήρησης κρουσμάτων (ποσοστό θετικότητας), νοσηλειών, διασωληνώσεων, και θνησιμότητας για covid-19, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα γονιδιωματικής επιτήρησης και του δικτύου επιτήρησης αστικών λυμάτων, της επιτήρησης παρατηρητών νοσηρότητας (sentinel) της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ) που περιλαμβάνουν ποσοστά συμπτωματικών ατόμων στην κοινότητα και αριθμό νοσηλειών σε ΜΕΘ, της εργαστηριακής επιτήρησης αναπνευστικών ιών από το δίκτυο sentinel, αλλά και της εργαστηριακής επιτήρησης σε δείγμα ατόμων με συμπτώματα γριπώδους συνδρομής που προσέρχονται για έλεγχο σε κινητές ομάδες υγείας (ΚΟ.ΜΥ.) του ΕΟΔΥ.

Τζανάκης: Πιθανότατα μέσα στον Ιανουάριο 100.000 κρούσματα γρίπης - Οι μισοί Έλληνες βήχουν, έχουν καταρροή ή ταλαιπωρία από ιώσεις

«Αυτή τη στιγμή έχουμε 25.000 με 30.000 νέα κρούσματα γρίπης καθημερινά στον ελληνικό πληθυσμό, πιθανότατα μέσα στο Γενάρη να φτάσουμε τα 80.000, 90.000 και 100.000 κρούσματα», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στη ΕΡΤ σημείωσε πως «είναι αριθμοί που τρομάζουν, καθότι μέσα σε αυτά τα χιλιάδες κρούσματα θα βρεθούν και 1.000, 1.500 που θα χρειαστεί καθημερινά να τα φροντίσουμε στα νοσοκομεία», συστήνοντας πως « πρέπει να προετοιμαστούμε και όσοι δεν έχουμε κάνει το εμβόλιο να το κάνουμε, ώστε ατομικά να περάσουμε τη νόσο ελαφρότερα και συλλογικά να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε υγειονομικά το τσουνάμι αυτό της γρίπης που αναμένεται».
Κατά τον ίδιο, «περνάμε πιο βαριά τις γνωστές χειμωνιάτικες ιώσεις, λίγο πιο μπροστά από ότι συνήθως».
Όπως ανέφερε «κυριολεκτικά περίπου οι μισοί Έλληνες είτε βήχουν, είτε έχουν καταρροή, είτε έχουν ταλαιπωρία από τις ιώσεις, με κύριο εκπρόσωπο πλέον τη γρίπη που έχει πάρει «κεφάλι» από τον Covid, ο οποίος είναι δεύτερος σε συχνότητα και λιγάκι πιο ήπιος στις περισσότερες των περιπτώσεων, ενώ στα μικρά παιδιά, αλλά και σε αρκετούς ευάλωτους μεγάλους πολύ μεγάλη ζημιά και ταλαιπωρία κάνει ο RSV».
«Σε όσους ενήλικες έχω διαγνώσει αυτή τη νόσο, όλοι ακολουθούν μία περίοδο 15 – 20 ημερών με ένα τρομακτικό και πολύ επώδυνο και επίπονο βήχα, ο οποίος τους χαλάει την ποιότητα ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Περί ιώσεων

Όπως εξήγησε για την έξαρση των ιώσεων, ο κ. Τζανάκης, «μας βρίσκει απροετοίμαστους από πλευράς ανοσοποιητικού, υπό την έννοια ότι όλα αυτά τα χρόνια δεν προετοιμάσαμε το ανοσοποιητικό μας. Όχι γιατί δεν θέλαμε, αλλά γιατί εκ των πραγμάτων είχαμε τις καραντίνας και τις μάσκες για τον Covid και ιδιαιτέρως τα παιδάκια που είναι μέχρι στιγμής έως 5 ετών, μπορούσαμε να πούμε ότι είναι παρθένα από πλευράς ανοσοποίησης με όλους αυτούς τους παράγοντες, διότι πρακτικά όσα γεννήθηκαν το 2020 ή ήταν το 2020 ενός έτους, εκτίθενται σε αυτούς τους ιούς για πρώτη φορά στη ζωή τους, με συνέπεια να εκδηλώνουν τις ιώσεις αυτές βαριά με ταλαιπωρία και κάποιες φορές να πρέπει να τα φροντίσουμε στο νοσοκομείο».

Covid -Τα νέα από την Κίνα δεν είναι καθόλου καλά

Σε ό,τι αφορά τον κορωνοιό, ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι τα νέα από την Κίνα δεν είναι καθόλου καλά.
Όπως ανέφερε, «μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπων που μολύνονται με Covid πλέον καθημερινά. Μιλάμε για 500.000 έως 1 εκατ. νεκρούς στην Κίνα το επόμενο διάστημα. Δεν ξέρουμε τι στελέχη θα προκύψουν και ελπίζω να μην είναι τέτοια που να μας βάλουν πάλι να αρχίσουμε από την αρχή. Πιστεύω ότι δεν θα γίνει αυτό».
Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει από εδώ και στο εξής η αντισηψία των χεριών, τα προσωπικά μέτρα προφύλαξης με τη μάσκα και η προσεκτική ατομική υγιεινή να γίνει δεύτερη φύση μας».
Υπογράμμισε ότι «καλώς ή κακώς οι Κινέζοι προμηθεύουν τον πλανήτη με πάρα πολλά είτε αγαθά τεχνικής φύσεως, είτε και τρόφιμα. Καταλαβαίνετε λοιπόν τι επίπτωση θα έχει σε όλους μας από πλευράς οικονομικής και κοινωνικής ένα ενδεχόμενο, ας το πούμε, μπλακάουτ της κινεζικής οικονομίας οφειλόμενο σε μια υγειονομική κρίση. Επομένως, τα πράγματα είναι δύσκολα. Ελπίζω ότι δεν θα φτάσουμε εκεί και ότι ο κορωνοϊός θα εξελιχθεί στην Κίνα, όπως εξελίσσεται σε μας σαν μια ήπια αναπνευστική αρρώστια. Ένα απλό κρυολόγημα, το οποίο έχει επιπτώσεις μόνο στους υπερήλικες και σε όσους είναι ανοσολογικά ευάλωτοι».
ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιαρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ν. Τζανάκης.

Τι είναι η γριπώδης συνδρομή

Η γριπώδης συνδρομή ορίζεται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) ως αιφνίδια έναρξη συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν τουλάχιστον ένα συστηματικό σύμπτωμα (πυρετό, καταβολή, κεφαλαλγία, μυαλγίες) και τουλάχιστον ένα σύμπτωμα από το αναπνευστικό σύστημα (βήχας, πονόλαιμος, δύσπνοια).
Σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), επηρεάζει μικρούς και μεγάλους, πολλές φορές προκαλεί προβλήματα με αυτά της γρίπης, ενώ δεν υπάρχει εμβόλιο. Είναι επικίνδυνος σε μικρές ηλικίες, καθώς εμφανίζει εικόνα βρογχιολίτιδας με δύσπνοια.
Η γρίπη φέτος προκαλεί βαριά συμπτώματα, όπως πυρετός για έως και 5 ημέρες, πονόλαιμο, πονοκέφαλο, μυαλγίες, ενώ μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως η λαρυγγίτιδα, πνευμονία που μπορεί να οφείλεται και σε επιγενή λοίμωξη από πνευμονιόκοκκο ή άλλα μικρόβια, με αποτέλεσμα τη νοσηλεία σε νοσοκομείο ή ΜΕΘ.

Η εικόνα των ιώσεων στη χώρα

Σύμφωνα με την ενιαία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για την εβδομάδα 50/2022 (12–18 Δεκεμβρίου 2022) για τους τρεις ιούς -covid, γρίπη και αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV)- , καταγράφεται αύξηση της εποχικής γρίπης και μάλιστα, η θετικότητα παραμένει υψηλά. Από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 έχει καταγραφεί ένας θάνατος 78χρονης ασθενούς με υποκείμενα νοσήματα, με εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη, αλλά κανένας θάνατος την εβδομάδα 50/2022.
Ακόμη, καταγράφηκαν 4 νέα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης τύπου Α, (3 άνδρες και 1 γυναίκα από 60 έως 81 έτη και διάμεση ηλικία τα 74 έτη) που αφορούσαν νοσηλευόμενους σε ΜΕΘ, ενώ συνολικά από την εβδομάδα 40/2022 έως και την εβδομάδα 50/2022 νοσηλεύτηκαν 17 άτομα με γρίπη σε ΜΕΘ.
Σε ό,τι αφορά τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), η θετικότητα ήταν περίπου σταθερή σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.
Επιπλέον, σε ύφεση βρίσκεται η πορεία διασποράς του κορωνοϊού, ενώ καταγράφηκαν 104 διασωληνώσεις και 150 θάνατοι.
Όσον αφορά τις γριπώδεις συνδρομές (ανεξαρτήτως παθογόνου), καταγράφηκε περαιτέρω αύξηση που αφορούσε στις ηλικιακές ομάδες 5-14 και 15-64 ετών, ενώ στις ηλικίες κάτω των 5 ετών και τις ηλικίες 65 ετών και άνω η αναλογία των ατόμων με γριπώδη συνδρομή στο σύνολο των επισκέψεων ήταν σχετικά σταθερή.
εοδυ.JPG
εοδυ2.JPG
εοδυ5.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης