Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Έπεισόδια με χημικά, μία σύλληψη - Αντιδράσεις κομμάτων

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Έπεισόδια με χημικά, μία σύλληψη - Αντιδράσεις κομμάτων
Έγιναν προσαγωγές - Η μία μετατράπηκε σε σύλληψη
Σχετικά Άρθρα

(upd) Επεισοδιακή νύχτα με πετροπόλεμο και χημικά ήταν η χθεσινή στην Εγνατία οδό, μετά την ένταση που υπήρξε στη Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ στη διάρκεια συναυλίας, που διεκόπη.
Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έγιναν τέσσερις προσαγωγές και μία σύλληψη (ένας 27χρονος).
Στο μεταξύ, έντονη ήταν  η αντίδραση των κομμάτων, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αναφέρει πως «η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους»

Τα επεισόδια

Τα επεισόδια σημειώθηκαν μετά τη συναυλία με συμμετοχή του Θανάση Παπακωνσταντίνου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, όταν άτομα συγκρούστηκαν με δυνάμεις των ΜΑΤ.
Ειδικότερα, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ομάδα κουκουλοφόρων κινήθηκε προς τη Σχολή Γεωπονίας εκτοξεύοντας πέτρες και άλλα αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις που βρίσκονταν στο σημείο, οι οποίοι τους απώθησαν κάνοντας χρήση χημικών, όμως οι κουκουλοφόροι ανασυντάχτηκαν και κινήθηκαν εκ νέου κατά των αστυνομικών δυνάμεων.
Ενώ ηταν σε εξέλιξη η συναυλία, υπήρξε ένταση ανάμεσα σε μέλη του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου και των αστυνομικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα αυτή να διακοπεί.
Δυνάμεις των ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης, ενώ άτομα που αποσπάστηκαν από τη συναυλία πέταξαν πέτρες στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρισκόταν στη βιβλιοθήκη.
Λόγω των επεισοδίων, το πλήθος μετακινήθηκε προς την Εγνατία, καθώς η κατάσταση ήταν αποπνικτική.
Ακολούθησε συγκέντρωση στην Εγνατία, στο ύψος της Καμάρας, απ' όπου ξεκίνησε πορεία προς τα Πανεπιστήμια. Σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και της ΕΛ.ΑΣ., με τον δρόμο να κλείνει.
Συγκεκριμένα, στο ύψος της Πύλης Εμπορευμάτων της ΔΕΘ άγνωστοι έστησαν οδοφράγματα, εκτοξεύοντας μπουκάλια, πέτρες και βόμβα μολότοφ εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων που απάντησαν ξανά με χημικά και κρότου λάμψης, ενώ επιστρατεύτηκε και ο «Αίαντας», το μηχάνημα εκτόξευσης νερού της ΕΛ.ΑΣ.
Τα επεισόδια κράτησαν δύο ώρες και μάλιστα, πυροσβεστικά οχήματα κλήθηκαν να σβήσουν φωτιές σε κάδους απορριμάτων που πυρπόλησαν άγνωστοι.
Υπενθυμίζεται ότι ένταση υπήρξε και το μεσημέρι της Παρασκευής 16/9 λόγω αντιδράσεων για την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 4 προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Αστυνομία για τα επεισόδια στο ΑΠΘ, σημειώνοντας ότι δεν έγοινε χρήση χημικών στο χώρο της συναυλίας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ:.
«Πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2022, ομάδα ατόμων με καλυμμένα χαρακτηριστικά προσώπου, εκμεταλλευόμενη την παρουσία συγκεντρωμένου πλήθους κατά τη διάρκεια μουσικής εκδήλωσης – συναυλίας σε υπαίθριο χώρο του Α.Π.Θ. (γρασίδια Φιλοσοφικής Σχολής), αποσπάστηκε από αυτό και κινήθηκε αιφνιδιαστικά εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση με ρίψεις αντικειμένων (πέτρες) κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν πλησίον του κτιρίου του Τμήματος Γεωπονίας, για την προστασία της κατασκευής της Βιβλιοθήκης.
Οι αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να αποκρούσουν την επίθεση, απώθησαν τους επιτιθέμενους με τη χρήση ενδεδειγμένων μέσων και τακτικών, οι οποίοι προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη ενσωματώθηκαν στα άτομα που παρακολουθούσαν την εκδήλωση. Η ανωτέρω απώθηση πραγματοποιήθηκε σε απόσταση από το χώρο της συναυλίας, ενώ οι αστυνομικές δυνάμεις δεν κινήθηκαν εναντίον των ατόμων που την παρακολουθούσαν και δεν έγινε χρήση χημικών από αυτές στο χώρο της συναυλίας.
Στη συνέχεια και κατά την αποχώρηση του πλήθους μετά από διακοπή της συναυλίας, ομάδα ατόμων εκτόξευσε εκ νέου αντικείμενα (πέτρες) σε έτερες αστυνομικές δυνάμεις.
Ακολούθως περί τα (1.000) άτομα συγκεντρώθηκαν πλησίον της Καμάρας και διέκοψαν την κυκλοφορία στην οδό Εγνατία τοποθετώντας κάδους απορριμμάτων. Έπειτα, κινήθηκαν προς το χώρο του Α.Π.Θ. ρίπτοντας αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς (μολότοφ) και τοποθέτησαν εκ νέου κάδους απορριμμάτων στο οδόστρωμα, προκειμένου να παρεμποδίσουν την κίνηση των αστυνομικών δυνάμεων, οι οποίες μαζί με το ειδικό όχημα ρίψης νερού τους απώθησαν. Στη συνεχεία οι προαναφερόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέχρι την Πλατείας Αρχαίας Αγοράς απ’ όπου και αποχώρησαν προς διάφορες κατευθύνσεις.
Συνολικά πραγματοποιήθηκαν τέσσερις (4) προσαγωγές και μία σύλληψη 27χρονου ημεδαπού (ο οποίος δε φέρει φοιτητική ιδιότητα) για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης, ενώ προκληθήκαν φθορές σε κάδους απορριμμάτων και αστυνομικό εξοπλισμό.
Προανάκριση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Κρατικής Ασφάλειας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης».

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων

«Η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να εγκαταστήσει την αστυνομία στο ΑΠΘ αλλά και να αλλάξει ατζέντα, δημιουργεί εντάσεις και καταφεύγει στην ωμή βία κατά φοιτητών/τριων, κατά χιλιάδων κόσμου», αναφέρει στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ.
Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «τα πανεπιστήμια δεν μπορούν λειτουργούν υπό τον φόβο της καταστολής, της βίας και των δακρυγόνων. Ο αυταρχισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελέγχει την ακαδημαϊκή ζωή και ελευθερία και να απειλεί την αξιοπρέπεια των φοιτητών και των φοιτητριών που διαμαρτύρονται ειρηνικά, με βάση τις δημοκρατικές αποφάσεις των Συλλόγων τους».
«Η απόσυρση των αστυνομικών δυνάμεων από το ΑΠΘ και η κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η ακαδημαϊκή κοινότητα της πόλης να λειτουργήσει ξανά με υγιείς και δημοκρατικούς όρους», καταλήγει ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΚΕ: Ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών

«Καταδικάζουμε την απαράδεκτη και επικίνδυνη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και των ΜΑΤ σε φοιτητές και νεολαία σε συναυλία εντός του ΑΠΘ. Αποτελεί συνέχεια του μπαράζ καταστολής και τρομοκρατίας που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση εδώ και μήνες», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.
‘Όπως σημειώνει το ΚΚΕ, «αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία των φοιτητών, αλλά ένα πανεπιστήμιο- σιδηρόφραχτο για να προχωρά απρόσκοπτα η επιχειρηματική λειτουργία του».
«Οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουν αποδείξει ότι με την οργάνωση και τον αγώνα τους μπορούν να ακυρώσουν στην πράξη τα αντιλαϊκά σχέδια της κυβέρνησης», καταλήγει το ΚΚΕ.

Κριθαρίδης (ΜέΡΑ25): Καταγγέλλουμε την δολοφονική επίθεση των ΜΑΤ στη συναυλία στο ΑΠΘ - Επικίνδυνο το καθεστώς της Μητσοτάκης Α.Ε.

"Το καθεστώς της Μητσοτάκης Α.Ε. είναι επικίνδυνο", τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης, με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ.
"Απρόκλητη, δολοφονική επίθεση από τα ΜΑΤ δέχθηκαν περίπου 5.000 άνθρωποι που βρέθηκαν χθες το βράδυ στο ΑΠΘ στη συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου. Οι δυνάμεις καταστολής πέταξαν πλήθος χημικών, δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης στο συγκεντρωμένο κόσμο, ο οποίος δεν μπορούσε να διαφύγει, ενώ στη συνέχεια η ΕΛ.ΑΣ. εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό σε όλο το κέντρο της Θεσσαλονίκης, με την Αύρα να καταβρέχει όπου βρει τον κόσμο και αστυνομικούς να επιτίθενται για άλλη μία φορά και να παρεμποδίζουν και δημοσιογράφους. Είναι σαφές πως το καθεστώς της Μητσοτάκης Α.Ε. που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο επιλέγει αυτή την στρατηγική της έντασης",αναφ'ερει ο κ. Κριθαρίδης.
Κατά τον ίδιο, "είναι όμως εξαιρετικά επικίνδυνο, εγκληματικό και δολοφονικό ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός δήθεν Προστασίας του Πολίτη κ. Θεοδωρικάκος, μαζί με την Υπουργό Παιδείας και τον πολιτευτή Πρύτανη, να δίνουν εντολή στα ΜΑΤ να χτυπήσουν μια τόσο μεγάλη συναυλία και σε ένα μέρος όπου ξέρουν πως δεν υπάρχουν πολλοί τρόποι διαφυγής".
"Καταγγέλλουμε αυτή την δολοφονική επίθεση των δυνάμεων καταστολής σε νέους -ως επί το πλείστον ανθρώπους- και απαιτούμε εδώ και τώρα να σταματήσει αυτή η εγκληματική και επικίνδυνη πολιτική του καθεστώτος", καταλήγει ο κ. Κριθαρίδης.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης