Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Αποκάλυψη: Ο οδικός χάρτης άρσης των περιοριστικών μέτρων για Covid – Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού

Αποκάλυψη: Ο οδικός χάρτης άρσης των περιοριστικών μέτρων  για Covid – Πότε καταργείται το πιστοποιητικό εμβολιασμού
O οδικός χάρτης σταδιακής κατάργησης όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό όπως παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών
Σχετικά Άρθρα

Οι εικόνες με ελέγχους των πιστοποιητικών εμβολιασμού για την είσοδο σε καταστήματα εστίασης και στο λιανεμπόριο θα είναι σύντομα παρελθόν.
Τον οδικό χάρτη σταδιακής κατάργησης όλων των μέτρων για τον κορωνοϊό όπως παρουσιάστηκε στην τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, αποκαλύπτει ο ΣΚΑΪ.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο, τη Δευτέρα 2 Μαΐου δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό εμβολιασμού για την είσοδο σε λιανεμπόριο και εστίαση, και καταργούνται οι σχετικοί έλεγχοι.
Ταυτόχρονα προβλέπεται αν δεν αλλάξει κάτι ως τότε να σταματήσουν τα τεστ στα σχολεία και να παραμείνει μόνο ένα τεστ την εβδομάδα για τους εργαζόμενους σε εστίαση, καταστήματα τροφίμων και τουρισμό.

Τα υπόλοιπα μέτρα

Και εκεί τα τεστ θα καταργηθούν 31 Αυγούστου, αλλά αυτό αναμένεται να επαναεξεταστεί τότε, αν έχουν αλλάξει τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Ο οδικός χάρτης προβλέπει μετά τις 2 Μαΐου και ανάλογα με τις συνθήκες να γίνουν προαιρετικές οι μάσκες στους κλειστούς χώρους.
Εξαίρεση οι χώροι υγειονομικού ενδιαφέροντος όπως τα νοσοκομεία και τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπου θα παραμείνουν υποχρεωτικές μέχρι νεωτέρας.
Στην εστίαση και τα κομμωτήρια θα παραμείνουν μόνο για τους εργαζόμενους τουλάχιστον ως το τέλος Μαΐου.
Για τα σούπερ μάρκετ το πιθανότερο είναι να παραμείνουν υποχρεωτικές για τους εργαζόμενους και σταδιακά ανάλογα με τις συνθήκες να αποφασιστεί τι θα γίνει για τους πελάτες.
Το καλό σενάριο που ωστόσο συγκεντρώνει αυτή τη στιγμή λιγότερες πιθανότητες είναι όλα αυτά τα μέτρα να ισχύσουν νωρίτερα από τις 2 Μαΐου, δηλαδή από τη Μεγάλη Δευτέρα 18 Απριλίου.

Δεν έχει νόημα το πιστοποιητικό εμβολιασμού

«Aυτό που με ανησυχεί ως προς τον κορωνοϊό είναι πως επιμένουν πολύ τα κρούσματα και πολλά από αυτά πλέον είναι συμπτωματικά, ενώ δεν ίσχυε αυτό στην αρχή», τόνισε η καθηγήτρια επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού.
Η κα Λινού μιλώντας στο Μega αναφέρθηκε στην κατάργηση του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημειώνοντας ότι αυτό γίνεται επειδή έχει καταργηθεί η λειτουργικότητα του, αφού νοσούν και οι εμβολιασμένοι.
Όπως είπε, πρόκειται για ένα μέτρο που δεν αποδίδει λόγω της φύσης της νόσου.
Αναφερόμενη στην κατάργηση του προστίμου των 100 ευρώ στους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών από τα μέσα Απριλίου, υπογράμμισε ότι αποτελεί πολιτική απόφαση γιατί φάνηκε πως δεν πείστηκε με το μέτρο αυτό η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και πρέπει να βρεθεί ένας άλλος τρόπος πειθούς.
Ωστόσο, ο εμβολιασμός παραμένει σημαντικός, ανέφερε η κα Λινού.
Σε ό,τι αφορά την τέταρτη δόση εμβολίου, η ίδια ανέφερε ότι πιθανότατα θα βοηθήσει περισσότερο, αν και επειδή ακόμη δεν γνωρίζουμε πολλά στοιχεία για τη νέα μορφή του ιού «καλό θα ήταν για την ώρα να φοράμε μάσκα παντού και να ενθαρρύνουμε τον κόσμο να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους».
Κατά την ίδια, εξακολουθεί η τρίτη δόση του εμβολίου να μας βοηθά να μην νοσηλευτούμε και στην περίπτωση που δούμε πως η δυνατότητα προστασίας αυτή μειώνεται, τότε θα προχωρήσουμε και στην τέταρτη δόση.

Εξαδάκτυλος: Τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν κανένα ρόλο να παίξουν

Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία μετά από δύο χρόνια πανδημίας είναι διαφορετικός και η χαλάρωση μέτρων γίνεται διότι έχουμε μία άλλη μορφή του ιού, ανέφερε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθ. Εξαδάκτυλος.
Ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στην ΕΡΤ τόνισε ότι «τα περιοριστικά μέτρα δεν έχουν κανένα ρόλο να παίξουν.
Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε σπατάλη πόρων» και εξήγησε πως «χαλαρώνουμε γιατί έχουμε μία άλλη μορφή του ιού, αν και μεταδοτικότερη από τις προηγούμενες, που προκαλεί ηπιότερη νόσο».
«Χαλαρώνουμε γιατί είμαστε κατά 80% εμβολιασμένοι οι ενήλικες και ένα πολύ μεγάλο ποσοστό και με την τρίτη δόση.
Χαλαρώνουμε γιατί διαθέτουμε και δύο φάρμακα αυτή τη χρονική στιγμή», πρόσθεσε.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης