Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων - Σχεδόν μη ανιχνεύσιμο το στέλεχος Delta

Θεσσαλονίκη - ΑΠΘ: Ενδείξεις αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου των λυμάτων - Σχεδόν μη ανιχνεύσιμο το στέλεχος Delta

Το νοσογόνο στέλεχος Delta του ιού ανιχνεύεται οριακά στα λύματα

Σταθεροποιητική με τάσεις αποκλιμάκωσης αποτυπώνεται η τάση συγκέντρωσης του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στη Θεσσαλονίκη, στις τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας για την έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Αν και από την αρχή της εβδομάδας καταγράφηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των μετρήσεων, με τον κυλιόμενο εβδομαδιαίο μέσο όρο τους, πλέον δείχνει μια μικρή μείωση του ιικού φορτίου.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή, της Τετάρτης 9/2 και της Πέμπτης 10/2 είναι:

  • Σταθερή (-11%) σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων της Δευτέρας 7/2 και της Τρίτης 8/2.
  • Οριακά σταθερή (-23%) σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 2/2 και Πέμπτης 3/2.

Ανιχνεύεται οριακά στα λύματα η μετάλλαξη Delta

«Αν και το επίπεδο του ιικού φορτίου είναι υψηλό και αντιστοιχεί σε μεγάλη διασπορά του ιού, τα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων τείνουν προς μία εκτίμηση σταδιακής βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας, κάτι το οποίο όπως πάντα απαιτεί περισσότερες μέρες για να εξαχθεί ως ασφαλές συμπέρασμα», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθηγητής Ν. Παπαϊωάννου.
Κατά τον ίδιο, «από τις 3 Φεβρουαρίου και μετά, με βάση 8 μετρήσεις, ο ρυθμός αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου δείχνει υποδιπλασιασμό ανά 15 ημέρες. Σημαντικότερο, ίσως, στοιχείο είναι ότι πλέον το νοσογόνο στέλεχος Delta του ιού ανιχνεύεται οριακά στα λύματα. Συνεπώς, με την σχεδόν καθολική επικράτηση του στελέχους Omicron, από το οποίο έχει νοσήσει ή νοσεί -κατά κύριο λόγο ασυμπτωματικά- ένας πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών στη Θεσσαλονίκη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι και το ποσοστό εμβολιασμού έχει ανέλθει πλέον σε αρκετά υψηλό επίπεδο, στην κοινότητα έχει οικοδομηθεί ένα τείχος ανοσίας που αναμένουμε το επόμενο διάστημα να οδηγήσει σε μία αποκλιμάκωση όλων των δεικτών της πανδημίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο