Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Η αλήθεια για τα «φθηνά μοριακά tests» PCR-COVID-19 του Δήμου Χαλανδρίου

Η αλήθεια για τα «φθηνά μοριακά tests» PCR-COVID-19 του Δήμου Χαλανδρίου

Η απευθείας ανάθεση στις Neoscreen, τα 34.000 ευρώ και η σύγκριση με τις τιμές που παρέχει τα PCR το συγκεκριμένο εργαστήριο

Σχετικά Άρθρα

Διαφήμιση κάνει ο Δήμαρχος Χαλανδρίου για το χαμηλό κόστος που πέτυχε στη διενέργεια μοριακών ελέγχων για την ανίχνευση Covid-19 αναφέροντας ότι «ο δήμος Χαλανδρίου έχει ενεργή σύμβαση με ιδιωτικό εργαστήριο για την ανίχνευση κορωνοιού για τους υπαλλήλους του δήμου με μοριακό τεστ στην τιμή των 25 ευρώ, από τον Μάιο του 2021.Η τιμή αυτή επιβαρύνεται με 10 ευρώ εφόσον γίνεται μαζικά σε χώρο του δήμου ,ενώ υπάρχει και πρόβλεψη για κατ' οίκον δειγματοληψία στην τιμή των 40 ευρώ».
Τα πράγματα δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι καθώς όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση « Στον ενδεικτικό προϋπολογισμό περιλαμβάνονται:
Εξέταση μοριακού ελέγχου RT-PCR για τον ιό SARS-COVID-2 εντός του εργαστηρίου (για ασυμπτωματικούς) τιμή μονάδας είκοσι πέντε ευρώ (25,00€)
Εξέταση μοριακού ελέγχου RT-PCR για τον ιό SARS-COVID-2 εκτός του εργαστηρίου από νοσηλευτή στο χώρο εργασίας από 21 άτομα και πάνω, τιμή μονάδας τριάντα πέντε ευρώ (35,00€), τα οποία αναλύονται ως εξής : είκοσι πέντε ευρώ (25,00€) η εξέταση και δέκα ευρώ(10,00€) το κόστος του εξωτερικού νοσηλευτή ήτοι τριάντα πέντε ευρώ (25,00€ + 10,00€ = 35,00€) το άτομο.
• Εξέταση μοριακού ελέγχου RT-PCR για τον ιό SARS-COVID-2 εκτός του εργαστηρίου από νοσηλευτή στο χώρο εργασίας ή στην οικία του υπαλλήλου τιμή μονάδας σαράντα ευρώ (40,00€) τα οποία αναλύονται ως εξής : είκοσι πέντε ευρώ (25,00€) η εξέταση και δεκαπέντε ευρώ(15,00€) το κόστος του εξωτερικού νοσηλευτή ήτοι σαράντα ευρώ (25,00€ + 15,00€ = 40,00€).»
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα 25 ευρώ ισχύουν μόνο για μοριακό τεστ στο εργαστήριο εφ όσον ο έλεγχος γίνεται σε ασυμπτωματικό άτομο ενώ υπάρχει χρέωση νοσηλευτικών υπηρεσιών 10 ή 15 ευρώ ανά άτομο αναλόγως του χώρου που γίνεται η δειγματοληψία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμος Χαλανδρίου προχώρησε σε απευθείας ανάθεση την συγκεκριμένη εργασία στην εταιρία NEOSCREEN ΕΠΕ η οποία δεν πραγματοποιεί εντός του εργαστηρίου της τεστ σε συμπτωματικούς ασθενείς.
Από την ιστοσελίδα της μπορεί κάποιος να κλείσει τεστ και να προπληρώσει εφ όσον είναι ασυμπτωματικός με 40 ευρώ και αν πρόκειται για περισσότερα από 20 άτομα που κάνουν τεστ το κόστος είναι 30 ευρώ. Για λήψη κατ οίκον η χρέωση είναι 55 ευρώ και για 3 μοριακά το μήνα 30 ευρώ το τεστ ή 30 ευρώ το τέστ.
Όπως μπορεί να γίνει αντιληπτό με δεδομένο ότι ο Δήμος Χαλανδρίου διεξάγει μεγάλο αριθμό τεστ η απόκλιση από την τιμή των 3 τεστ μηνιαίως που μπορεί να πληρώσει ένας ιδιώτης είναι μόλις 5 ευρώ ανά τεστ. Ο Δήμος έχει κάνει δύο αναθέσεις στη Neoscreen μια από το Δεκέμβριο του 2020 και μια από το Μάιο οι οποίες είναι 20.000 για τους υπαλλήλους και 6.000 ευρώ για ευπαθείς ομάδες ενώ έχει γίνει και ακόμα για ευπαθείς ομάδες ύψους 8000 ευρώ. Θα είχε δε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να διαπιστωθεί πόσα τεστ γίνονται το μήνα δεδομένου ότι έγινε πληρωμή τιμολογίου της τάξεως των 20.000 ευρώ το καλοκαίρι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη Neoscreen ΕΠΕ είναι μέτοχοι οι Αναπληρωτής Καθηγητής του ΕΚΠΑ κ. Ιωάννης Λουκάς και η αδελφή του Τριανταφυλλιά Λουκά. Από έλεγχο στη διαύγεια προκύπτει ότι η εταιρία έχει λάβει έργα για λογαριασμό του ΕΚΠΑ γεγονός που εγείρει ερωτήματα λόγω των ασυμβιβάστων που έχουν οι καθηγητές Πανεπιστημίου. Πάντως ο κ. Λουκάς σε άρθρα του και δηλώσεις σε μέσα ενημέρωσης δηλώνει Επιστημονικά Υπεύθυνος της Neoscreen.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης