Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μέσα Δεκεμβρίου η κορύφωση του 4ου κύματος - Προβλέψεις Σαρηγιάννη

Μέσα Δεκεμβρίου η κορύφωση του 4ου κύματος - Προβλέψεις Σαρηγιάννη
Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 414.000 κρούσματα και 5.350 θανάτους από covid-19, σύμφωνα με τον Δ. Σαρηγιάννη

Στις αρχές του Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η κορύφωση του 4ου κύματος της πανδημίας, με 9.000 κρούσματα ημερησίως και πάνω από 100 θανάτους, με τη σταδιακή αποκλιμάκωση να εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει στα μέσα του επόμενου μήνα.
Μέχρι το τέλος του 2021, σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες θα νοσήσουν και περίπου 5.350 θα καταλήξουν.
Το επόμενο διάστημα, σύμφωνα με το προγνωστικό μοντέλο HERACLES του ΑΠΘ, θα συνεχιστεί η εκθετική αυξητική τάση των τελευταίων ημερών και η κορύφωση αναμένεται γύρω στις 12 Δεκεμβρίου με περίπου 5.700 νοσηλευόμενους και πάνω από 1.000 διασωληνωμένους, ενώ αναμένονται πάνω 125 θάνατοι στις 25/12.

Σαρηγιάννης: Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 414.000 κρούσματα και 5.350 θανάτους από covid-19

«Τα μέτρα που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση για τα απαιτούμενα τεστ από τον ανεμβολίαστο πληθυσμό, εάν εφαρμοστούν αυστηρά και σε συνδυασμό με έναν συνεχιζόμενο ρυθμό εμβολιασμού, μπορούν να επιτύχουν μια επιβράδυνση της αύξησης της διασποράς του ιού, για να ξεκινήσει η αποκλιμάκωση μετά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου», αναφέρει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δ. Σαρηγιάννης.
Όπως σημειώνει ο κ. Σαρηγιάννης στην Realnews, μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να έχουμε επιπλέον 414.000 κρούσματα και 5.350 θανάτους από covid-19, όμως εάν γίνεται επιπρόσθετα ένα self test την εβδομάδα από τους εμβολιασμένους εργαζόμενους, τα κρούσματα μέχρι το τέλος του 2021 θα έχουν μειωθεί στα 350.000 και οι θάνατοι στους 48.000.
Όπως ο ίδιος εξηγεί, «εάν αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, με έμφαση στις ηλικίες που χαρακτηρίζονται από μεγαλύτερη ευπάθεια, είναι εφικτό να αναχαιτιστεί πολύ πιο αποδοτικά η αρνητική αυτή δυναμική του 4ου πανδημικού κύματος και να σωθούν οι ζωές χιλιάδων συνανθρώπων μας».
Μάλιστα, ο κ. Σαρηγιάννης τονίζει πως είναι σημαντική η λήψη επιπρόσθετων μέτρων.
Όπως αναφέρει, « θα πρέπει να μειώσουμε την πιθανότητα έκθεσης στον ιό στους τόπους εργασίας, στις μεταφορές και στην εκπαίδευση. Γι΄ αυτό είναι απαραίτητο να εξοπλίσουμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς με συσκευές απολύμανσης του αέρα ξεπερνώντας τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, αλλά και να πάρουμε μέτρα αντιμετώπισης της διασποράς, στην εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα. Θα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στις πανεπιστημιακές σχολές και στα τμήματα να αποφασίσουν για τη μετατροπή των μαθημάτων που γίνονται με τη μορφή διάλεξης με υβριδικό τρόπο».
Υπογραμμίζει δε, πως ειδικά η πρωτοβάθμια εκπαίδευση λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής της διασποράς στην κοινότητα.
« Καθώς η διασπορά θα αυξάνεται, η επιβάρυνση των δημοτικών σχολείων θα αρχίσει να γίνεται πιο έντονη, αλλά μπορούμε να το αποφύγουμε βελτιώνοντας τις συνθήκες λειτουργίας τους και σίγουρα αποφεύγοντας τον συνωστισμό που μπορεί να προκύψεις από τις συγχωνεύσεις»(τάξη με 25 παιδιά έχει κατά 36% περισσότερες ενεργές επαφές από τάξη με 17).
Καταλήγει λέγοντας ότι η αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας πανδημίας με τόσο επιθετικά χαρακτηριστικά θα πρέπει να στηρίζεται στο δόγμα των πολλαπλών γραμμών άμυνας και όχι μόνο στα τεστ ή στον εμβολιασμό.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης