Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία του ΕΟΔΥ ο Αρκουμανέας - Ομολογία αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος

Υπέβαλε την παραίτησή του από την προεδρία του ΕΟΔΥ ο Αρκουμανέας - Ομολογία αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη
Σχετικά Άρθρα

Την παραίτησή του από την προεδρία του ΕΟΔΥ υπέβαλε επισήμως το Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2021, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας και ενώ η πανδημία στην Ελλάδα εξελίσσεται σε εθνική τραγωδία με σχεδόν 15.000 νεκρούς και ταυτόχρονα βρίσκεται σε έξαρση ο ιός. Η παραίτηση Αρκουμανέα συνιστά ομολογία αποτυχίας του εμβολιαστικού προγράμματος και αλήθεια είναι πως η απομάκρυνση Αρκουμανέα αναμένετο πολύ νωρίτερα, όταν είχε ξεσπάσει σάλος με τα διπλά βιβλία κρουσμάτων Covid στον ΕΟΔΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε την παραίτησή του με επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, ο οποίος την έκανε δεκτή, προκειμένου να οριστικοποιηθεί η αποχώρησή του από την προεδρία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας, ο κ. Κουρούσης διευκρινίζει ότι την απόφασή του την είχε λάβει πολύ πριν αναλάβει ο Θάνος Πλεύρης.
Η παραίτηση του κ. ΕΟΔΥ από το νευραλγικό για την αντιμετώπιση της πανδημίας θώκο του ΕΟΔΥ ακουγόταν έντονα το τελευταίο διάστημα, χωρίς να επιβεβαιώνονται πάντως οι πληροφορίες - έως σήμερα.
Παράλληλα την παραίτησή του φέρεται να έχει υποβάλει και ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ, Χρήστος Κουρούσης, ειδικός Ιατρός Εργασίας, αρμόδιος για τα μη μεταδοτικά νοσήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αρκουμανέας ανέλαβε επικεφαλής του ΕΟΔΥ, το Νοέμβριο του 2019.
Προς το παρόν πάντως δεν έχει κλειδώσει το όνομα του αντικαταστάτη του με το υπουργείο Υγείας να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.
Να σημειωθεί ότι από την Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2021 θεωρείτο σίγουρη η απομάκρυνση του Παναγιώτη Αρκουμανέα και το θέμα απασχόλησε τη Βουλή κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας.
Βουλευτές της αντιπολίτευσης είχαν καλέσει τον υπουργό Υγείας, εάν έχει στα χέρια επιστολή παραίτησης του Αρκουμανέα με τον Θάνο Πλεύρη να απαντά αρνητικά.
Ασκήθηκε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την πορεία των εμβολιασμών σε συνδυασμό με την εγκληματική, όπως τη χαρακτήρισαν επιλογή της κυβέρνησης να θέσει σε αναστολή εργαζόμενους στο ΕΣΥ, ενώ οι ελλείψεις σε αυτό είναι τραγικές και επικίνδυνες για την υγεία των πολιτών.

 Οι πιθανοί αντικαταστάτες του

Αυτό που θεωρούνταν θέμα ωρών, έγινε πραγματικότητα
«Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας υπέβαλε σήμερα την παραίτηση του.
Ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης την αποδέχτηκε και τον ευχαρίστησε για την πολύτιμη συμβολή του στον ΕΟΔΥ και στην αντιμετώπιση της πανδημίας» αναφέρει η λιτή ανακοίνωση.
Ο ίδιος ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook την επιστολή παραίτησης που έστειλε στον υπουργό Υγείας.
Στην ανάρτησή του, ο πρώην, πλέον, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, ευχαριστεί τους 2.500 εργαζομένους του ΕΟΔΥ, το επιστημονικό προσωπικό και όλους τους συνεργάτες του και κάνοντας τον προσωπικό του απολογισμό αναφέρει: «τίμησα το αξίωμα που μου εμπιστεύτηκε η κυβέρνηση αυτής της χώρας με εντιμότητα, μαχητικό πνεύμα και αυταπάρνηση, χωρίς ουδέποτε να παρεκκλίνω από το ηθικό καθήκον μου, και, προπαντός, δίνοντας απόλυτη, αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα στις ανάγκες και στις αγωνίες των συμπολιτών μας».

Το χρονικό μίας προαναγγελθείσας παραίτησης

Εξάλλου ο Αρκουμανέας και ο ΕΔΟΥ έγιναν το επίκεντρο κόντρας στο Μέγαρο Μαξίμου.
Όλοι γνωρίζαμε ότι ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ θα έδινε την παραίτησή του στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και θα πήγαινε στο Υπουργείο Τουρισμού όπου ο φίλος του Υπουργός Βασίλης Κικίλιας θα τον τοποθετούσε εκεί γραμματέα ή πρόεδρο σε κάποιον οργανισμό.
Σύμφωνα, όμως, με τις αποκλειστικές πληροφορίες του ΒΝ, το πιθανότερο είναι αυτό να μη συμβεί καθώς μία τέτοια μετακίνηση πρέπει να πάρει το πράσινο φως από το Μέγαρο Μαξίμου.
Το ρεπορτάζ έχει ως εξής:
Οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον Υπουργό Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, παρόλο που μετακινήθηκε σε «καλύτερο» υπουργείο από αυτό που ήταν, δεν είναι καλές.
Η τοποθέτηση του κ. Αρκουμανέα στη θέση του Προέδρου του ΕΟΔΥ έγινε από τον Βασίλη Κικίλια τότε και επειδή είναι φίλος του αλλά και γιατί ο Π. Αρκουμανέας έχει πολύ καλή σχέση με το μιντιακό συγκρότημα Αλαφούζου και η γυναίκα του είναι γνωστή παρουσιάστρια του ΣΚΑΙ.

Το Bankingnews. gr έγραφε στις 30/9/2021: Μετά τον ανασχηματισμό και την ανάληψη του Υπουργείου Υγείας από τον Θανάση Πλεύρη, ο Π. Αρκουμανέας πίστεψε ότι θα φύγει από τον Οργανισμό ο οποίος έχει πολλές υποχρεώσεις και μεγάλες ευθύνες, ειδικά τώρα που η πανδημία του κορωνοϊού βρίσκεται ξανά σε έξαρση. «Πίστευε πλέον ότι αν παραμείνει στον ΕΟΔΥ ενόψει του 4ου κύματος δεν θα έχει την πλήρη προστασία που είχε επί Κικίλια» λένε οι πηγές μας. Γι’ αυτό σχεδίαζε να παραδώσει την παραίτησή του στο υπουργείο υγείας και ακολούθως να τοποθετηθεί σε θέση στο Υπουργείο Τουρισμού.
Μάλιστα, με συγκεκριμένες διαρροές στα ΜΜΕ «ετοίμαζε» την επίσπευση της παραίτησής του και τον διορισμό του σε άλλη θέση. Έτσι ήθελε και ο Βασίλης Κικίλιας.

Επεισοδιακό βράδυ στο Μαξίμου: Ο Κικίλιας ήθελε κοντά του τον Αρκουμανέα, αλλά το Μαξίμου ορίζει γραμματείς και προέδρους οργανισμών

Ωστόσο, υπολόγιζαν χωρίς τον ξενοδόχο καθώς το ζήτημα της στελέχωσης οργανισμών υπουργείων και γενικών γραμματειών περνάει μόνο μέσα από το Μαξίμου.
Το Μαξίμου συνειδητοποιώντας ότι σχεδιάζεται κάτι πίσω από την πλάτη του αντέδρασε.
Εχθές το απόγευμα μέχρι το βράδυ ο Παναγιώτης Αρκουμανέας ήταν στο Μαξίμου και τα «άκουγε» κανονικά από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού.
Το νόημα όλων των αντιδράσεων ήταν ότι «η κυβέρνηση δεν είναι σκορποχώρι, λειτουργεί με συνοχή και δεν είναι ο τόπος που βολεύονται όπου θέλουν τα στελέχη της».

Στο Μαξίμου δεν περνάνε οι ηγεμονικές στάσεις ορισμένων

Από την άλλη, στελέχη της κυβέρνησης παρατηρούσαν την ηγεμονική στάση κάποιων προσώπων, επειδή έχουν την κάλυψη των ΜΜΕ.
Θυμίζουμε για όσους το έχουν ξεχάσει, ότι ο Π.Αρκουμανέας είχε βρεθεί και πάλι στο στόχαστρο του Μαξίμου όταν έγινε γνωστό ότι δεν μπορούσε να συνεργαστεί με τον τότε υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Τις κακές σχέσεις των δύο «γέννησαν» τα δημοσιεύματα για διπλά βιβλία κρουσμάτων στον ΕΟΔΥ αλλά και για μία τεταμένη κατάσταση ανάμεσα στους Κικίλια-Αρκουμανέα με τους Χαρδαλιά και Σωτήρη Τσιόδρα.
Το Μαξίμου θέλησε να χαμηλώσει τους τόνους ώστε να μπορέσουν να συνεργαστούν όλα τα μέρη.

Δεν υπάρχει θέση στο Τουρισμού για τον κ. Αρκουμανέα

Πάντως, παρά τις αντιρρήσεις Μαξίμου, οι περισσότεροι εκτιμούν ότι το πιθανότερο είναι να φύγει από την θέση του ο Π. Αρκουμανέας χωρίς, όμως, να είναι γνωστό εάν θα πάει σε κάποια θέση στο Υπ. Τουρισμού.
Ενδεχομένως αν φύγει από τον ΕΟΔΥ, να μείνει και χωρίς θέση. Άλλωστε, στο υπουργείο τα έχουν πάει περίφημα τόσο η κ. Λοΐζου, η γενική γραμματέας όσο και η διοίκηση του ΕΟΤ υπό την Άντζελα Γκερέκου.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι έτοιμη -εάν χρειαστεί- η διάδοχη κατάσταση στον ΕΟΔΔΥ.
Ως διάδοχη κατάσταση παρουσιάζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θ. Βασιλακόπουλος.
Τέλος, εχθές το βράδυ έγινε ο μίνι ανασχηματισμός στην επιτροπή των επιστημόνων και τελικά αποφασίστηκε ο σχηματισμός ενός 7μελούς οργάνου.

Capture_111.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης