Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σαρώνει ο κορωνοϊός στη Βόρεια Ελλάδα - Γεμάτες οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης - Εμβολιάστηκαν με γ΄ δόση 30.000 άτομα

Σαρώνει ο κορωνοϊός στη Βόρεια Ελλάδα - Γεμάτες οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης - Εμβολιάστηκαν με γ΄ δόση 30.000 άτομα

Επικίνδυνες ανατροπές, σε μίνι lockdown Θεσσαλονίκη, Λάρισα - Αυξημένη θετικότητα σε πολλές 6 περιοχές - Αυξάνεται η πίεση στο ΕΣΥ

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Δυναμικά συνεχίζεται η επέλαση του κορωνοϊού στη βόρεια Ελλάδα, με την ένταση της διασποράς να παραμένει υψηλή στις περισσότερες περιοχές, η πλειοψηφία των οποίων καταγράφει αρκετά χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη.
Ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στη  Θεσσαλονίκη δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη.
Την ίδια στιγμή, όμως, η υπόλοιπη χώρα δεν φαίνεται να μένει ανεπηρέαστη, καθώς το επιδημικό κύμα δείχνει ήδη να «κατεβαίνει» προς την κεντρική Ελλάδα, αυξάνοντας την ανησυχία επιστημονικών και υγειονομικών αρχών για τον χειμώνα που έρχεται.
Στις επτά Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της Μακεδονίας και της Θράκης που είχαν μπει στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα (Πιερία, Ημαθία, Πέλλα, Καβάλα, Καστοριά, Ξάνθη και Δράμα) προστέθηκαν άλλες τρεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Κιλκίς),  αλλά και η Λάρισα της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με την εξάπλωση ειδικά σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα να έχει προκαλέσει συναγερμό στους ειδικούς.
Στο μεταξύ, στόχος παραμένει το να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ήδη, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, «περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού».
Επιπλέον, 30.000  άτομα έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, ενώ στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.
Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για τις παρελάσεις, αλλά και για τις αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων, ενώ δεκτή από τον υπουργό Υγείας , Θ. Πλεύρη, έγινε η παραίτηση  το Σάββατο 2/10 του προέδρου του ΕΟΔΥ, Π. Αρκουμανέα.

Γεραπετρίτης για παρελάσεις και Θεσσαλονίκη 

Θα ληφθούν αποφάσεις για το θέμα των παρελάσεων την επόμενη εβδομάδα, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.
«Θα μελετήσουμε επίκαιρα δεδομένα και θα ληφθούν αποφάσεις την επόμενη εβδομάδα», αν και σε κάθε περίπτωση «υπάρχει η σκέψη να μην έχουμε την παρέλαση με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή με τη μεγάλη συνάθροιση κοινού», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «Mega».
«Αν υπάρξει ανάγκη να προφυλαχτούμε, είναι προφανές ότι θα πάρουμε μέτρα. Ό,τι αποφασιστεί για τη στρατιωτική παρέλαση θα αφορά και στις μαθητικές παρελάσεις», ξεκαθάρισε.
Ακόμη, για τα μέτρα στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε ότι «δεν πρόκειται για lockdown στη Θεσσαλονίκη, αλλά για κάποιες απαγορεύσεις, όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας κάποιες ώρες, και η απαγόρευση της μουσικής».
Κατά τον ίδιο, «έχει αποδειχτεί ότι υπήρξε μείωση κρουσμάτων όταν εφαρμόστηκαν αυτά τα μέτρα. Φέτος, ακριβώς επειδή υπάρχει η δυνατότητα του εμβολιασμού, δεν έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε καθολικούς περιορισμούς. Γίνονται κάποιες παρεμβάσεις γεωγραφικά, κάποια στιγμή θα εκλείψουν και αυτές. Έχει σημασία να ενθαρρύνουμε τον εμβολιασμό».

Αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων

Κληθείς να αναφερθεί στις επικείμενες αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων για την πανδημία, υπογράμμισε ότι για τις όποιες αλλαγές στο υπουργείο Υγείας θα υπάρξουν ανακοινώσεις την επόμενη εβδομάδα.
«Για τις όποιες αλλαγές θα υπάρξουν στο υπουργείο Υγείας, θα υπάρξουν ανακοινώσεις την ερχόμενη εβδομάδα. Όπως αντιλαμβάνομαι δε θα είναι ριζικές αλλαγές. Θα υπάρχει συμβουλευτική ομάδα που αποτελείται από υγειονομικούς, τις τελικές αποφάσεις τις λαμβάνει η πολιτεία», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στο τραπέζι πάντα η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού

Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμισε ότι «η επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού βρίσκεται πάντα στις επιλογές της κυβέρνησης. Αλλά αυτό δεν είναι του παρόντος».

Θεμιστοκλέους (γ.γ. Υγείας): Απώτερος στόχος να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το ΕΣΥ

«Ο απώτερος, στόχος μας είναι να εξελιχθεί ο ιός ως μια «βαριά γρίπη» που δεν θα επιβαρύνει το Εθνικό Σύστημα Υγείας και την κοινωνική μας ζωή», τονίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, σημειώνοντας ότι «περισσότεροι από 6.440.000 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, το 61% δηλαδή του γενικού πληθυσμού και το 70% του ενήλικου πληθυσμού».
«Ο απώτερος στόχος είναι να έχει εμβολιαστεί ο αριθμός εκείνος, που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα χωρίς γενικευμένα lockdown και χωρίς σημαντικό αριθμό νοσηλειών, διασωληνωμένων και θανάτων από τον ιό», υπογραμμίζει ο κ. Θεμιστοκλέους σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, ο οποίος και δηλώνει αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να ελέγξουμε την πανδημία.
«Στόχος παραμένει να εμβολιαστούν όσοι περισσότεροι γίνεται και ειδικά στις μεγαλύτερες ηλικίες που είναι πιο ευπαθείς και ευάλωτοι στον ιό», σημειώνει και προσθέτει ότι «μέχρι στιγμής στους άνω των 50 ετών έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 80%, δηλαδή 8 στους 10 συμπολίτες μας έχουν εμβολιαστεί».

Για αντιεμβολιαστές

Ο ίδιος σημειώνει πως «μεταξύ των ανεμβολίαστων συμπολιτών μας υπάρχουν και οι αντιεμβολιαστές που είναι πιο δύσκολο να πειστούν, αλλά και όσοι ακόμα διστάζουν, οι οποίοι έχουν αναβάλει τον εμβολιασμό τους για διάφορους λόγους και εδώ στοχεύουμε εμείς ώστε να ενημερωθούν και να αντιληφθούν τα οφέλη που θα αποφέρει ο εμβολιασμός και σε εκείνους και σε όλη την κοινωνία».
Αφού επισημαίνει ότι «ποτέ δεν υποτιμήθηκε η δυναμική των αντιεμβολιαστών», αναφέρει πως «αντιεμβολιαστές υπάρχουν σε κάθε χώρα. Σε άλλες χώρες είναι μεγαλύτερο το ποσοστό των αντιεμβολιαστών από την δική μας. Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Σε κάποιες χώρες, που ξεκίνησαν πολύ νωρίτερα τον εμβολιασμό, λόγω της επάρκειας των εμβολίων, όπως στο Ισραήλ, καταγράφονται περίπου τα ίδια ποσοστά πληθυσμού που δεν έχει εμβολιαστεί, ακόμη και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχει αναπτυγμένο δίκτυο αντιεμβολιαστών, οπότε αντιλαμβανόμαστε ότι τα ποσοστά εμβολιασμού εξαρτώνται από πολλούς λόγους.
Οι προεκτάσεις του φαινομένου των αντιεμβολιαστών είναι σαφώς ένα ανησυχητικό γεγονός και είναι αρκετά δύσκολο να το αντιμετωπίσουμε».

Για τρίτη δόση

‘Ήδη 30.000 άτομα έχουν εμβολιαστεί με την τρίτη δόση, όπως αναφέρει ο κ. Θεμιστοκλέους.
Υπενθυμίζει ότι η τρίτη δόση εμβολίου έχει ξεκινήσει από τις 14 Σεπτεμβρίου για τα άτομα που βρίσκονται σε ανασοκαταστολή και την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου άνοιξε η πλατφόρμα για τους πολίτες άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, που έχουν συμπληρώσει έξι μήνες από τη δεύτερη δόση του εμβολιασμού τους.

Εμβολιασμός παιδιών - Στο πρώτο 10ήμερο του Οκτωβρίου οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία

Προχωράει κανονικά ο εμβολιασμός των παιδιών στα εμβολιαστικά κέντρα και ήδη έχουν εμβολιαστεί 165.000 παιδιά 12-17 ετών, το 25% των ηλικιών αυτών, σύμφωνα με τον Μ. Θεμιστοκλέους.
Ο ίδιος εκτιμά ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Οκτωβρίου θα έχουν ξεκινήσει οι πρώτοι εμβολιασμοί στα ιατρεία των παιδιάτρων.

«Κατεβαίνει» στην Θεσσαλία η πανδημία - «Ανάχωμα» Βοιωτία και Αττική

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) για το τελευταίο 24ωρο, στη Λάρισα στις 1/10  σημειώθηκαν 192 νέα κρούσματα, από τα συνολικά 2.636 της επικράτειας.
Οι 215.443 διαγνωστικοί έλεγχοι που πραγματοποιήθηκαν ανέδειξαν πως σχεδόν το 40% των σημερινών κρουσμάτων (38,2%) εντοπίζονται αποκλειστικά στη Μακεδονία και τη Θράκη, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη Θεσσαλία ανέρχεται στο 13%.
Ενδεικτικά, εκτός της Λάρισας, 64 νέες λοιμώξεις καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο στην Καρδίτσα, 56 στη Μαγνησία και 39 στα Τρίκαλα, ενώ δύο κρούσματα εντοπίστηκαν και στα νησιά των Σποράδων.
Σε όλες τις ΠΕ της Θεσσαλίας -εκτός των Σποράδων- η εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού δεν ξεπερνά το 52% (51,8% στην Καρδίτσα), ενώ στη Λάρισα συγκεκριμένα περιορίζεται μόλις στο 46,5% και στα Τρίκαλα στο 50,3%.
«Ανάχωμα» στο κύμα που «σαρώνει» τη βόρεια Ελλάδα με αύξηση κρουσμάτων και νοσηλειών και κατευθύνεται απειλητικά και νοτιότερα θεωρείται ότι θα αποτελέσει η καλύτερα θωρακισμένη από άποψη εμβολιαστικής κάλυψης Βοιωτία (57,3%) -παρά τα 40 νέα σημερινά κρούσματα- αλλά και η Αττική του 61,2%.
Στον πυρήνα της διασποράς, πάντως, η κατάσταση είναι κρίσιμη, αν λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι χθες η Θεσσαλονίκη βρισκόταν μόλις κατά 54 κρούσματα πίσω από την πρωτοπόρο Αττική (448), ενώ 77 διαγνώσεις σημειώθηκαν σε Ξάνθη και Πέλλα, 72 στη Δράμα, 68 στην Πιερία,52 στις Σέρρες και στην Ημαθία, 50 στην Κοζάνη, 49 στον Έβρο, 45 στην Καβάλα και από 36 σε Χαλκιδική και Κιλκίς. Τέλος, από την υπόλοιπη Ελλάδα ξεχωρίζει ο τελευταίο 24ωρο η Αχαΐα με 80 νέα κρούσματα.

Γέμισαν οι ΜΕΘ της Θεσσαλονίκης – Μόλις 4 κλίνες άδειες σε Δυτική και Κεντρική Μακεδονία

Ασφυκτικά γεμάτες είναι πλέον οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) COVID των νοσοκομείων της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).
Στη Θεσσαλονίκη, συγκεκριμένα, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη, με την ΠΟΕΔΗΝ να επισημαίνει την αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) να καλύψει τις ανάγκες των ασθενών, λόγω των αναστολών εργασίας που επιβλήθηκαν στους υγειονομικούς για τον μη εμβολιασμό τους.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία, σήμερα στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν 71 κλίνες ΜΕΘ-COVID, ενώ πέρσι, στην κορύφωση του τρίτου κύματος, υπήρχαν πάνω από τις διπλάσιες (193).
Η πληρότητα, μάλιστα, βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο 100%, αφού οι 15 κλίνες του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ είναι καλυμμένες, όπως και οι 15 του Ιπποκρατείου, οι 11 του Παπαγεωργίου, οι 22 του Παπανικολάου και οι 8 του Αγίου Δημητρίου.
Σημειώνεται ότι, ακριβώς λόγω των αναστολών εργασίας, τώρα καθίσταται αδύνατη η ανάπτυξη νέων κλινών, τη στιγμή που στο Νοσοκομείο Παπανικολάου είναι κλειστές 9 κλίνες ΜΕΘπου έχουν προέλθει από δωρεά, όπως και 2 ακόμα στο Νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος.
Όσο για τις ΜΕΘ-COVID στις υπόλοιπες περιοχές της βόρειας Ελλάδας, Κατερίνη (4/4), Γιαννιτσά (6/6), Πτολεμαΐδα (6/6) και Κοζάνη (5/5) βρίσκονται, επίσης, στο 100% της πληρότητας, στο Νοσοκομείο Πολυγύρου διαθέσιμη είναι μία κλίνη ΜΕΘ-COVID (από τις 5), στο Νοσοκομείο Σερρών δύο (από τις 10) και στην Έδεσσα μία (από τις τρεις).
Ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι, λοιπόν, κάτι παραπάνω από ορατός, αφού κενές είναι μόνο τέσσερις ΜΕΘ-COVID σε όλα τα νοσοκομεία της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, τη στιγμή που τα περιστατικά κορωνοϊού αυξάνουν.

Στους 14.860 οι θάνατοι

Τα νέα 1/10 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.636, εκ των οποίων 14 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 658.368, εκ των οποίων 50,9% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 76 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.056 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Στα 215.443 τεστ που έγιναν το τελευταίο 24ωρο η θετικότητα υποχώρησε στο 1,22% έναντι 1,48%.
x1_21.jpg
Από τα τεστ τα 14.065 ήταν μοριακά και τα 201.378 rapid.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 32, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 14.860 θάνατοι.
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 329 (χθες 326).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.

x2_20.jpg
To 79% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 295 (89,67%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 34 (10,33%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.163 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 168 (ημερήσια μεταβολή +6,33%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 171 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 39 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

xartis1001.webp



09.JPG

Προειδοποίηση ECDC – Αρνητικά ρεκόρ για την Ελλάδα

Δυσοίωνα είναι τα μηνύματα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων (ECDC), το οποίο προειδοποιεί για έξαρση της πανδημίας στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρει, η Ελλάδα είναι τρίτη σε θανάτους στην Ευρώπη, πέμπτη σε εισαγωγές σε εντατική μονάδα και έβδομησε συχνότητα προσβολής από τον ιό στα άτομα άνω των 65 ετών είναι η Ελλάδα.
Επιπλέον, η Ελλάδα εμφανίζει υπερδιπλάσια – σε αναλογία πληθυσμού – κρούσματα από τον ευρωπαϊκό νότο, αλλά και από τον μέσο όρο της Ευρώπης.
Συγκεκριμένα, η Ελλάδα εμφανίζει 287,7 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, όταν η Ισπανία έχει 101,7 κρούσματα, η Ιταλία, 108,4 κρούσματα, η Πορτογαλία 141,9 και ο μέσος όρος της Ευρώπης είναι 156,6 κρούσματα.
Αντίστοιχα οι ηλικιωμένοι 65 ετών και πάνω φτάνουν τους 128,2 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, όταν στην Ε.Ε. φτάνει τους 70,7 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο, ενώ στην Ιταλία περιορίζεται στους 52,4, στην Ισπανία στους 58,1 και στην Πορτογαλία στους 90,5 ανά 100.000 πληθυσμού στο 14ήμερο.
Η αναλογία θανάτων φτάνει τους 54,1 νεκρούς ανά εκατομμύριο πληθυσμού, αριθμός υπερτριπλάσιος του ευρωπαϊκού μέσου όρου που φτάνει τους 15,8 ανά εκατομμύριο πληθυσμού.
Όσο για την εισαγωγή στις εντατικές, ο δείκτης φτάνει τις 1,2 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού, αριθμός διπλάσιος από τον μέσο όρο της Ε.Ε. που είναι μόλις 0,6 εισαγωγές ανά 100.000 πληθυσμού.


Άνοιξε στις 30/9 η πλατφόρμα για την γ’ δόση σε υγειονομικούς και άνω των 60

Άνοιξε από 30 Σεπτεμβρίου, η πλατφόρμα των ραντεβού για τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου κατά της Covid-19, στους πολίτες άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν παρέλθει 6 μήνες από την χορήγηση της δεύτερης δόσης.
Η γ’ δόση χορηγείται με το εμβόλιο της Pfizer, το οποίο έχει αποδειχθεί αποτελεσματικό για την προστασία και από τη σοβαρή νόσο και από το θάνατο και για τις μεταλλάξεις και κυρίως για την «Δέλτα» που είναι η επικρατούσα.
Τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο Pfizer ή Moderna ή AstraZeneca, θα λάβουν την 3η δόση με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer.
Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson οι ειδικοί είναι σε αναμονή των συστάσεων.
Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Σχετικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες είναι, όπως καταγράφονται, οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος, η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση.

Ποιοι εμβολιάζονται

Με την τρίτη δόση εμβολιάζονται ήδη οι ομάδες των ανοσοκατασταλμένων ατόμων (285.000 πολίτες) και οι διαμένοντας στις Μονάδες Χρόνιας Φροντίδας ηλικιωμένων.
Στα ανοσοκατασταλμένα άτομα μπορεί ο εμβολιασμός να γίνει και ένα μήνα μετά από τη χορήγηση της 2ης δόσης.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης