Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μάχη με τις φλόγες για 8η ημέρα στη Βόρεια Εύβοια - Μεγάλες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα Ηλείας - Αρκαδίας

Μάχη με τις φλόγες για 8η ημέρα στη Βόρεια Εύβοια - Μεγάλες αναζωπυρώσεις στα μέτωπα Ηλείας - Αρκαδίας
Χάρη στην αυταπάρνηση των κατοίκων σώθηκαν πολλές κατοικίες στα χωριά της Εύβοιας
Σχετικά Άρθρα

(upd 4) Μάχη με τα πύρινα μέτωπα για 8η ημέρα δίνουν κάτοικοι, εθελοντές και πυροσβεστικές δυνάμεις στη Βόρεια Εύβοια, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στο μέτωπο της Γορτυνίας στην Αρκαδία, καθώς οι φλόγες απειλούν χωριά.
Όσον αφορά τη Βόρεια Εύβοια, λίγο μετά τις 12:00 δημιουργήθηκε νέο πύρινο μέτωπο στο Ασμήνιο της Εύβοιας, ενώ η φωτιά έχει φτάσει μέχρι το Πευκί.
Ωστόσο οι τελευταίες πληροφορίες είναι ενθαρρυντικές.
Παρά το γεγονός ότι διατάχθηκε  εκκένωση του οικισμού Ασμήνιο προς Ιστιαία, οι κάτοικοι -κυρίως οι νεότεροι σε ηλικία- παρέμειναν για να δώσουν μάχη και να σώσουν τα σπίτια στον οικισμό.
Επισημαίνεται ότι ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις και οι κάτοικοι ετοιμάζονταν να δώσουν μάχη με τις φλόγες στον άξονα από Καματριάδες προς Καμάρια, αναζωπυρώθηκε το μέτωπο στο Ασμήνιο κοντά στο Πευκί, λόγω των ισχυρών ανέμων.
Πολύ γρήγορα δημιουργήθηκε ένα μεγάλο μέτωπο, που πέρασε την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει οι πυροσβέστες στο σημείο και κινείται απειλητικά προς το χωριό.
H νέα αναζωπύρωση ξεκίνησε σε σημείο μεταξύ Αβγαριάς και Γαλατσώνας, καθώς εκεί υπήρχε αρκετή καύσιμη ύλη.
Eν τω μεταξύ, ελεύθερος αφέθηκε ο ύποπτος για εμπρησμό που προσήχθη νωρίτερα στο Ασμήνι.

eyboia2_1.jpg
eyboia3.JPG
.
boreia-eyvoia-arthro
Γορτυνία: Στο χωριό Δωδεκάμετρο οι φλόγες

Αναζωπυρώσεις σημειώνονται σε περιοχές της Γορτυνίας, με τις φλόγες να έχουν μπει στο χωριό Δωδεκάμετρο και να απειλούν σπίτια.
Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά, στην περιοχή Λιβαδάκια υπάρχουν και άλλα πύρινα μέτωπα.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας, Χρήστο Λαμπρόπουλο, «η σημαντικότερη αναζωπύρωση έχει σημειωθεί στην περιοχή Λιβαδάκι, όπου υπάρχει πολύ πυκνή βλάστηση και άμεσα πρόκειται να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα».
Όσον αφορά στο αν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «ο οικισμός Λιβαδάκι έχει ήδη εκκενωθεί για προληπτικούς λόγους».
Επίσης, αναζωπυρώσεις έχουν σημειωθεί στις περιοχές Τουμπίτσι, Δάφνη και Καπελίτσα, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Σχετικά με το δεύτερο μέτωπο, στην περιοχή της Μεγαλόπολης,ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η εικόνα της φωτιάς είναι καλύτερη σήμερα».

 Ηλεία: Προς Ανδρίτσαινα η φωτιά - Εκκενώνονται Λιβαδάκι, Καπελλίτσα, Λάλα

Την περιοχή της Ανδρίτσαινας και της Καλλιθέας απειλεί πλέον η πυρκαγιά που κινείται από την πλευρά της Αρκαδίας.
Παράλληλα, μήνυμα από τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης 112 έλαβαν οι κάτοικοι στις περιοχές Λιβαδάκι ή Καπελλίτσα της Ηλείας με εντολή να κατευθυνθούν τώρα προς τη Γέφυρα Σέκουλα καθώς και η κοινότητα Λάλα του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας.

 



Τιτάνια μάχη από τους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας

Κατά τη διάρκεια της νύχτας οι τεράστιες φλόγες απειλούσαν τα Καμάρια και την Καστανιώτισσα, ενώ την ίδια στιγμή οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούσαν στις Καματριάδες και τα Καμάρια.Τα ξημερώματα το πύρινο μέτωπο στις Καματριάδες έφτασε στην αντιπυρική ζώνη που έφτιαξαν το απόγευμα οι κάτοικοι με τα μηχανήματα, προκειμένου να ανακόψουν την πορεία της φωτιάς προς το χωριό, οι οποίοι μέχρι αυτήν την ώρα συνεχίζουν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.
Τη νύχτα τα μέτωπα συνέχιζαν να μαίνονται σε Γαλατσώνα, Γερακιού, Αγριοβότανο, Ελληνικά, κοντά στο Αρτεμίσιο, το Ασμήνιο και το Πευκί.
Κάτοικοι και πυροσβέστες έδωσαν μάχη για να μην επεκταθεί η πυρκαγιά στα Αβγαριά και παρότι οι φλόγες πέρασαν από την αντιπυρική ζώνη που είχαν δημιουργήσει περιμετρικά του χωριού, τελικά κατάφεραν να περισώσουν τα σπίτια τους.
Όταν έσπασε το πύρινο μέτωπο στην Αβγαριά, πυροσβέστες, ξένες αποστολές, εθελοντές δημιούργησαν νέα αντιπυρική ζώνη στο χωριό Καμάρια.
Στην Καστανιώτισσα, υπό την απειλή του νέου μετώπου φωτιάς, έχει συγκεντρωθεί μεγάλος αριθμός πυροσβεστικών δυνάμεων για την αποτροπή της, ώστε να μην φτάσει στην Ιστιαία, ο ουρανός της οποίας έχει σκεπαστεί από καπνούς.
Στους Καματριάδες έχουν δημιουργήσει αντιπυρικές ζώνες για να σταματήσουν την καταστροφική πορεία της φωτιάς.
Στα Ελληνικά και το Ψαροπούλι κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά σε χαράδρα, ούτως ώστε μέχρι το πρωί, όποτε θα πετάξουν τα εναέρια μέσα, να μην υπάρχει άμεσος κίνδυνος για την ευρύτερη περιοχή.
Παράλληλα, οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς, με κυριότερες εκείνες στις Γούβες, στις Γαλατσαδες, στο Ψαροπούλι και στο Καστρί.
Την ίδια ωρα, χωματουργικά μηχανήματα δουλεύουν ασταμάτητα έξω από διάφορα χωριά, όπως τα Βασιλικά, τις Γούβες, το Πευκί και το Καστρί, προκειμένου να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.
«Οι νέοι μας οργανώνονται δυναμικά. Επιχειρούν σε μικροεστίες και απελευθερώνουν δυνάμεις για την κυρίως πυρόσβεση» αναφέρει ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννης Κοντζιάς σε ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και συμπληρώνει: «σε τούτο εδώ τον τόπο, αυτό που δεν έχει όρια είναι ψυχή μας. Μπράβο παιδιά».

Παρέμβαση εισαγγελέα για τις φωτιές - Έρευνα για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού


Εις βάθος έρευνα για το ζήτημα των καταστροφικών πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα μας, ακόμη και για ύπαρξη οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας, ζητεί ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλειος Πλιώτας, με σημερινή (9/8/2021) παρέμβασή του.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πλιώτας με παραγγελία του προς την εισαγγελία Εφετών Αθηνών και τον Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, τους ζητεί να συγκεντρώσουν «όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ».
Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κοινοποιεί την παραγγελία του προς το Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος αλλά και τον αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη, τον οποίο και θα ενημερώνει για την πρόοδο της έρευνας η εποπτεύουσα εισαγγελέας Εφετών.
Αναλυτικά, η παραγγελία του κ. Πλιώτα αναφέρει τα εξής:
«Προς τους κ.κ.:
1) Εισαγγελέα Εφετών Αθηνών (Εποπτεύουσα τη Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής σε θέματα οργανωμένου εγκλήματος)
2) Διευθυντή Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής
Κοιν.: 1) Διευθυντή Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων
Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος
2) Αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη
Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον (και ιδίως στο δασικό πλούτο της χώρας), σε κτίρια, εγκαταστάσεις, σε αγροτικές εκτάσεις και καλλιέργειες και σε τουριστικές υποδομές,με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο «συγχρονισμός» στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς.
Κατόπιν τούτου, παρακαλούμε, στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης προανάκρισης κατά το άρθρο 245 παρ. 2 ΚΠΔ, παράλληλα βεβαίως και ανεξάρτητα από τον σχηματισμό των επί μέρους (κατά τόπο) δικογραφιών από τις δικαστικές αρχές και τους ανακριτικούς υπαλλήλους του Πυροσβεστικού Σώματος, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Π.Σ., να συγκεντρώσετε όλα τα κρίσιμα στοιχεία που παρέχουν ενδείξεις για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου και κεντρικού σχεδιασμού για ενιαία δράση εμπρηστών-μελών εγκληματικής οργάνωσης, δηλαδή για τέλεση του κακουργήματος του άρθρου 187 παρ. 1 και 2 ΠΚ: συγκρότηση-ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης που επιδιώκει την τέλεση κακουργημάτων εμπρησμού σε δάση και κοινών κακουργημάτων εμπρησμού(άρθρα 264 παρ. 1 και 265 παρ. 1 στοιχ. β,γ ΠΚ). Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να ενεργοποιηθεί, σε όλο το εύρος του, το ποινικό δικονομικό οπλοστάσιο (άρση τηλεφωνικού απορρήτου, διενέργεια, ερευνών, ειδικών ανακριτικών πράξεωνκ.λπ) για να ελεγχθεί και να αξιοποιηθεί κάθε χρήσιμη σχετική πληροφορία.
Για την πρόοδο της προανάκρισης κατά το σχηματισμό της συναφούς ποινικής δικογραφίας, η Εποπτεύουσα Εισαγγελέας Εφετών θα ενημερώνει τον αρμόδιο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Λάμπρο Σοφουλάκη.
Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Βασίλειος Η. Πλιώτας».

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης