Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισ. – Όχι στα αιολικά πάρκα στα καμένα

Για την αποκατάσταση των καταστροφών από τις πυρκαγιές θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισ.  – Όχι στα αιολικά πάρκα στα καμένα
Ας είναι μια αρχή, ώστε το κράτος για την ανεπάρκεια του να πληρώσει τουλάχιστον τις υλικές ζημίες που είναι αναρίθμητες και το κυριότερο να συνδράμει στην πλήρη αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε σε σχεδόν 700.000 στρέμματα καμένων.
Σχετικά Άρθρα

Για την αποκατάσταση των καταστροφών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ εκτιμούν ειδικοί που μίλησαν στο bankingnews.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους τα 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ θα αφορούν

  • Αποκατάσταση όλων των σπιτιών, βιοτεχνιών και λοιπών εγκαταστάσεων με εκτιμώμενο κόστος 800 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ
  • Δημιουργία σοβαρών αντιπλημμυρικών έργων καθώς η παρελθούσα εμπειρία έχει αποδείξει ότι μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε ένα δάσος ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι πλημμύρες
  • Άμεση αποκατάσταση των δασικών εκτάσεων, ωστόσο απαιτείται ειδική μελέτη από δασαρχείο και δασοπόνους, δεν μπορεί να φυτευτεί οποιαδήποτε δένδρο άναρχα και να αξιολογηθεί πόσα δέντρα μπορούν να αποκατασταθούν με φυσικό τρόπο από την ίδια την φύση.
  • Αποκατάσταση έργων υποδομών και δημιουργία αντιπυρικών ζωνών αλλά και υποδομών πυρόσβεσης. Μια από τις βασικές αδυναμίες της Βόρειας Εύβοιας ήταν ότι οι υποδομές πυρόσβεσης ήταν ανύπαρκτες.
  • Ρητή απαγόρευση οποιουδήποτε σχεδίου για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στα καμένα, θα αποτελούσε προσβολή στους κατοίκους που αντιτάσσονται και το κυριότερο προσβολή στην ίδια την φύση.

Θα πρέπει τα συναρμόδια υπουργεία να θεσπίσουν νόμο που ρητώς να ορίζει ότι απαγορεύεται οποιαδήποτε ανέγερση αιολικών πάρκων σε καμένες εκτάσεις.
Το Σύνταγμα άρθρο 117 παράγραφος 3 ορίζει άμεση αποκατάσταση και απαγορεύει οποιαδήποτε άλλη χρήση… αλλά ενίοτε το Σύνταγμα παραβιάζεται σε αυτή την χώρα.
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Επιστημονικής Ένωσης Αιολικής Ενέργειας στις 9 Αυγούστου 2021 εν μέσω των καταστροφών ήταν απαράδεκτη και ηθικά ανέντιμη.
Παραγνωρίζει η Ένωση την αντίδραση των δήμων της περιοχής και ξεκίνησε αμπελοφιλοσοφίες περί της χρησιμότητας των αιολικών πάρκων και της αιολικής ενέργειας.
Τις είδαμε τις ανύπαρκτες οφέλειες των ανεμογεννητριών στην Μάνη που εγκαταστάθηκαν... με μηδενικό όφελος για την τοπική κοινωνία, μόνο από φόβο χρησιμοποιούν security για να διασφαλίσουν ότι δεν θα γίνουν στόχος.
Μπορεί κανείς να εξηγήσει γιατί όλες οι εταιρίες που ασχολούνται με τις ανεμογεννήτριες πληρώνουν εκατομμύρια για ασφάλεια;
Γιατί αφού είναι χρήσιμες για την τοπική κοινωνία... οι πολίτες αντιδρούν και μάλιστα σε πολλές περιοχές οι αντιδράσεις είναι βίαιες; 
Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μπορούμε να αναφέρουμε ότι πολίτες σαμποτάρουν τις ανεμογεννήτριες...

Κανείς σοβαρός πολίτης δεν επιχειρηματολογεί ή συνδέει τις φωτιές με τις ανεμογεννήτριες και όσοι το πράττουν απλά αγνοούν τα στοιχειώδη, οι ανεμογεννήτριες και οι φωτιές δεν έχουν σχέση. 

Το πρόβλημα εδώ είναι άλλο.... η άρνηση των πολιτών και των δήμων της περιοχής Μαντουδίου - Αγίας Άννας που είχαν ξεκάθαρα αντιταχθεί.
Επίσης εγείρεται σοβαρό θέμα άπαξ και στα καμένα είναι ηθικά ανεπίτρεπτο να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες

Για τα μέτρα αυτά θα απαιτηθούν 1,5 με 2 δισεκ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό εάν το ελληνικό δημόσιο δεν έχει να διαθέσει 1,5 με 2 δισεκ. να τροποποιήσει σχέδια από το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν την πράσινη ανάπτυξη.
Οι περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, η Βόρεια Αττική, η Ηλεία, η Μάνη Λακωνίας χρειάζονται υποστήριξη η οποία δεν μπορεί να είναι για το θεαθήναι.
Πράσινη ανάπτυξη χωρίς πράσινο δεν υπάρχει... οπότε για να μην καταλήξουμε με τα πράσινα άλογα... που ενίοτε αναφέρει ο θυμόσοφος λαός ας ξεκινήσουμε από τα βασικά, πρώτα διασφαλίζουμε το πράσινο και μετά ξεκινάμε την πράσινη ανάπτυξη...
Η πράσινη ανάπτυξη ακούγεται ωραία αλλά καταλήγει αμπελοφιλοσοφία... εάν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί η ύπαρξη πραγματικού πρασίνου.
Τα κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης ειδικά στο σκέλος της πράσινης ανάπτυξης, θα πρέπει να αναδιαμορφωθούν και τα συναρμόδια υπουργεία θα πρέπει να ζητήσουν τροποποιήσεις.
Εάν για προσχηματικούς λόγους δεν μπορούν να υπάρξουν τροποποιήσεις, το ελληνικό δημόσιο να χρησιμοποιήσει άλλες πηγές εσόδων ή ακόμη και από τα ταμειακά διαθέσιμα ώστε να συμβάλλει στην πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.
Η κυβέρνηση εξήγγειλε 500 εκατ τα οποία σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για να αποκαταστήσουν τις ζημίες που έχουν προκληθεί.
Ας είναι μια αρχή, ώστε το κράτος για την ανεπάρκεια του να πληρώσει τουλάχιστον τις υλικές ζημίες που είναι αναρίθμητες και το κυριότερο να συνδράμει στην πλήρη αποκατάσταση της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε σε σχεδόν 700.000 στρέμματα καμένων.
Δεν σημειώθηκε βιβλική καταστροφή μόνο στην Βόρεια Εύβοια ή στην Βόρεια Αττική αλλά και σε άλλες περιοχές, όπως στην Ηλεία και στην Μάνη Λακωνίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης