Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αττική – Βελτιωμένη η εικόνα, σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για αναζωπυρώσεις

Βιβλική καταστροφή από τις πυρκαγιές στην Αττική – Βελτιωμένη η εικόνα, σε επιφυλακή οι πυροσβεστικές δυνάμεις για αναζωπυρώσεις
Στην περίμετρο της πυρκαγιάς έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών
Σχετικά Άρθρα

Επι ποδός βρίσκονται οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά της Βόρειας Αττικής, υπό την απειλή συνεχών αναζωπυρώσεων.
Πλέον, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει πουθενά μέτωπο, παρά μόνο κάποιες εστίες που εμφανίζονται κάθε τόσο στην τεράστια περίμετρο, οι οποίες αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις πυρόσβεσης.
Για βελτιωμένη εικόνα της  Αττικής έκανε λόγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έκτακτη ενημέρωσή του για τα πύνινα μέτωπα, τονίζοντας ότι εξακολουθεί να απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων.

Βελτιωμένη η εικόνα στην Αττική

Στην Αττική η εικόνα είναι βελτιωμένη, αλλά συνεχίζει να τους απασχολεί ο κίνδυνος των αναζωπυρώσεων, για αυτό το λόγο, σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Ν. Χαρδαλιά, στην περιοχή περιπολούσαν όλο το βράδυ και συνεχίζουν να περιπολούν δυνάμεις της πυροσβεστικής, κλιμάκια των Ενόπλων Δυνάμεων, εθελοντές και δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Οι Ένοπλες Δυνάμεις συνδράμουν σε κάθε επίπεδο για την αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων.
Με πυροσβεστικά μέσα, με πλοία που έχουν τεθεί στη διάθεση για την εκκένωση περιοχών, με προσωπικό που συμβάλλει και στην καταπολέμηση της φωτιάς και σε περιπολίες για να προλάβουμε αναζωπυρώσεις», πρόσθεσε.
Για την πυρκαγιά της Πάρνηθας, υπογράμμισε ότι βελτιώνεται διαρκώς και πλέον αντιμετωπίζουν μόνο αναζωπυρώσεις, η πλειοψηφία των οποίων έχουν εκδηλωθεί στο Φλαμπούρι και στο Κατσιμίδι.
Συμπλήρωσε πως καταβάλλονται επιπρόσθετες προσπάθειες από το Στρατό αλλά και από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας ώστε να στεγανοποιήσουν την περίμετρο.
Ακόμη, έκανε στον πυροσβέστη που τραυματίστηκε ενώ επιχειρούσε στην Πάρνηθα, λέγοντας ότι είναι καλά στην υγεία του, έχασε προσωρινά τις αισθήσεις του, μεταφέρθηκε άμεσα με ελικόπτερο σε προσβάσιμο σημείο, όπου τον περίμενε ασθενοφόρο και τον μετέφεραν στο 251 Στρατιωτικό Νοσοκομείο.

Περιπολίες

Για την  επιτήρηση της τεράστιας έκτασης στην οποία εξελίχτηκε η μεγάλη πυρκαγιά, η οποία πλέον παρουσιάζει βελτιωμένη εικόνα, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού και της αστυνομίας
Μάλιστα, σε όλο τον ορεινό όγκο, στην περίμετρο της πυρκαγιάς, έχουν αναπτυχθεί πεζοπόρα τμήματα του στρατού, με την υποστήριξη πυροσβεστών από Κύπρο, Γαλλία και Ισραήλ, αλλά και των εθελοντών που σβήνουν όποια εστία εμφανίζεται
Οι αρχές, που έχουν ήδη αρχίσει να μπαίνουν στον ρυθμό της επόμενης μέρας, με στόχο την προστασία των περιουσιών που εγκατέλειψαν οι άνθρωποι στις πυρόπληκτες περιοχές, αλλά και την προστασία των υπολοίπων περιοχών της Αττικής από τυχόν απόπειρες εμπρησμών, περιπολούν τα σημεία.
Μάλιστα, πάνω από 500 αστυνομικοί της ΓΑΔΑ περιπολούν.
Από την πλευρά της αστυνομίας, η επιτήρηση γίνεται με ένστολες περιπολίες και με κλιμάκια της Ασφάλειας με συμβατικά αυτοκίνητα και πολιτική περιβολή.
Επιπλέον, χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας εργάζονται για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών, ενώ και οι υδροφόρες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παρέχουν συνδρομή στις πυροσβεστικές δυνάμεις.
Η κατάσταση αναμένεται να βελτιωθεί περαιτέρω, αν και θα βελτιωθεί ακόμα περισσότερο η κατάσταση, αν και όπως εκτιμούν οι επιτελείς της Πυροσβεστικής, θα χρειαστούν μέρες για να μπορέσουν να θέσουν υπό πλήρη έλεγχο την πυρκαγιά.
Αυτό δε, που προβληματίζει, είναι και το νέο κύμα καύσωνα που αναμένεται από τη Δευτέρα 9/8.
Στο μεταξύ, με το πρώτο φως της ημέρας φάνηκαν οι καταστροφικές συνέπειες από τις πυρκαγιές, που άφησαν στο πέρασμά τους καμένες εκτάσεις και σπίτια, ζημιές και σε απόγνωση τους κατοίκους πολλών περιοχών.

Σε πλήρη κινητοποίηση ο μηχανισμός της Περιφέρειας Αττικής για την άμεση στήριξη των πληγέντων

Σε κινητοποίηση βρίσκεται το σύνολο του στελεχιακού δυναμικού της Περιφέρειας Αττικής προκειμένου να συμβάλει στις διαδικασίες άμεσης στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από την πυρκαγιά σε περιοχές της Βορειοανατολικής Αττικής.
Με εντολή του Περιφερειάρχη Αττικής, Γ. Πατούλη, ο μηχανισμός της Περιφέρειας έχει ξεκινήσει να υλοποιεί συγκεκριμένα βήματα για την ταχύτερη και αμεσότερη στήριξη των πληγέντων.
Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε και κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνάντησης με στελέχη της Κυβέρνησης και τους δημάρχους των πληγέντων περιοχών, η Περιφέρεια αναλαμβάνει πρωτοβουλία προκειμένου μέσω του ΠΕΠ Αττικής 2021-2027 να καταρτιστεί ειδικό πρόγραμμα στήριξης των επιχειρήσεων που επλήγησαν.
Ο Περιφερειάρχης Γ. Πατούλης έχει ζητήσει από τους αρμόδιους Αντιπεριφερειάρχες να προβούν χωρίς καμία καθυστέρηση στην υλοποίηση συγκεκριμένων ενεργειών προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτούμενες διαδικασίες καταγραφής ζημιών σε επιχειρήσεις, τα έργα ομβρίων κ.α.

Πυροσβεστική για Αττική

Σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής στις 8/8, στην  δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου, στην Πάρνηθα, επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις που έχουν ενισχυθεί μέσω του Ευρωπαϊκού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας με πεζοπόρα τμήματα από τη Κύπρο, τη Γαλλία και το Ισραήλ, ενώ για την αεροπυρόσβεση έχουν κινητοποιηθεί 3 ελικόπτερα. . Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου Ο.Τ.Α.

Άνοιξαν δρόμοι

Άνοιξαν από την Τροχαία οι περισσότεροι δρόμοι στις περιοχές της πυρκαγιάς, λόγω της βελτιωμένης κατάστασης, προκειμένου οι πολίτες που επλήγησαν να κινούνται προς τα σπίτια τους.
Ωστόσο, κάποιοι δρόμοι τις πρώτες πρωινές ώρες, στο τμήμα του Κρυονερίου και η λεωφόρος Μαραθώνος προς Καλέντζι, επειδή υπάρχει έντονος καπνός κατά διαστήματα και είναι επικίνδυνη η διέλευση από τους πολίτες, αλλά και για να ελέγχονται αποτελεσματικότερα οι περιοχές, σύμφωνα με τις εντολές της Πολιτικής Προστασίας.

Συναγερμός

Χθες, σε δύο μέτωπα προς τις παρυφές της Πάρνηθας
, το ένα στο ύψος της Ιπποκρατείου Πολιτείας και το άλλο στη Μαλακάσα, είχε περιοριστεί η καταστροφική πυρκαγιά στη βόρεια Αττική, μετά από σκληρή σχεδόν πενταήμερη μάχη με τις φλόγες.
Έντονη ανησυχία προκάλεσε προς στιγμή, αργά το απόγευμα του Σαββάτου (7/8/2021), η αναζωπύρωση που εκδηλώθηκε στη βάση της Πάρνηθας με κατεύθυνση το Κατσιμίδι, η οποία όμως αντιμετωπίστηκε αποτελεσματικά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Στα υπόλοιπα μέτωπα, από το Κρυονέρι και τη Βαρυμπόμπη μέχρι τη Μαλακάσα, τον Άγιο Στέφανο, τις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, δεν υπάρχουν μόνιμες εστίες, αλλά γίνονται συνεχώς αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται, αλλά κρατούν σε διαρκή ετοιμότητα τις δυνάμεις.

Πατούλης για πυρκαγιές

Ωστόσο, οι μάχες με τις αναζωπυρώσεις δίνονται σπιθαμή προς σπιθαμή σε όλη την καμένη έκταση, ενώ ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης εφιστά την προσοχή όλων σε ύποπτες κινήσεις για εμπρησμό, οπως έγινε  στο Πεδίον του Άρεως. «Οφείλουμε τις δύσκολες αυτές ώρες, που κάποιοι έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τους πνεύμονες πρασίνου της Αττικής μας, να είμαστε υποψιασμένοι και σε εγρήγορση.
Θωρακίζουμε και προστατεύουμε κάθε πνεύμονα πρασίνου», σημείωσε ο ίδιος.
Δεν πρέπει να μας διαφεύγει, συνεχίζει ο ίδιος, «ο ύποπτος τρόπος που εκδηλώθηκαν οι πυρκαγιές χθες το απόγευμα με την ενίσχυση της έντασης του ανέμου, στο Σούνιο αλλά και στην Πετρούπολη, τις οποίες με τεράστια προσπάθεια ανέκοψαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης και δεν κατέκαψαν τον εθνικό δρυμό και το Ποικίλον Όρος».

Σε πλήρη εγρήγορση

«Βεβαίως, βρισκόμαστε σε πλήρη εγρήγορση και ετοιμότητα για οτιδήποτε προκύψει.
Όλοι είδαμε πως εξελίχθηκε το δεύτερο μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Βαρυμπόμπη.
Με τις έντονες προσπάθειες και κυρίως με τη συνδρομή των εναέριων πυροσβεστικών μέσων, προφθάσαμε τις νέες αναζωπυρώσεις που απείλησαν τη Μαλακάσα και τους Θρακομακεδόνες, στις παρυφές της Πάρνηθας», τόνισε.

Εξάρσεις αναζωπύρωσης

Στο μεταξύ, όπως ενημέρωσαν ο αντιπεριφεριάρχης Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κόκκαλης και ο αντιπεριφεριάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, οι όποιοι μαζί με τον περιφερειάρχη βρίσκονται σε συνεχή επαφή και συνεργασία με τον Αττικάρχη και τη Διοίκηση της Πυροσβεστικής και της Πολιτικής Προστασίας, «σε όλες τις άλλες περιοχές οι φλόγες έχουν τεθεί υπό έλεγχο και δεν αποτελούν κίνδυνο, καθώς τις όποιες αναζωπυρώσεις αντιμετωπίζουν άμεσα ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις. Στις Αφίδνες, στον Άγιο Στέφανο, στη Δροσοπηγή, στο Κρυονέρι, στο Πευκόφυτο κ.λπ. συνεχώς σημειώνονται εξάρσεις και καταστολές των αναζωπυρώσεων».
«Ολόκληρος ο μηχανισμός της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και σε τεχνικό, βρίσκεται σε πλήρη ανάπτυξη στο πλευρό της Πυροσβεστικής», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Κόκκαλης. Διευκρινίζει ότι τα οχήματα και τα μηχανήματα έργου συνδράμουν συνεχώς όπου κρίνεται αναγκαίο, είτε ανοίγοντας αντιπυρικές ζώνες προστατεύοντας σπίτια και οικισμούς είτε με αναχώματα για να ανακόψουν πιθανές εξάρσεις αναζωπυρώσεων.
Επίσης, τα μεγάλα βυτιοφόρα τροφοδοτούν με νερό τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ γεμίζουν με νερό και τις υπάρχουσες δεξαμενές στο Τατόι για την τροφοδοσία των ελικοπτέρων.
Ωστόσο, η «έλευση της νύχτας, η οποία συνοδεύεται με εξασθένηση των ανέμων, καθιστούν ευκολότερο το έργο των πυροσβεστών και εθελοντών που επιχειρούν καταστέλλοντας τις μικροεστίες που εκδηλώνονται», επισημαίνει ο κ. Αυγερινός, συμπληρώνοντας ότι «η επιχείρηση επίβλεψης και καταστολής θα συνεχιστεί επί πολλές ακόμη ημέρες, καθώς είναι τεράστιο το μέγεθος των καμένων εκτάσεων όπου "κρυφοκαίουν", διάφορες εστίες».

2_52.jpg
3_42.jpg


5_31.JPG
live-i-pyrini-epelasi-stin-ellada-apo-doryforo2
Barimpo_neo.JPG

Άνοιξε η Αθηνών - Λαμίας


Άνοιξε στις 15:00 του Σαββάτου (7/8/2021) η εθνική οδός Αθηνών - Λαμίας που είχε κλείσει στο ύψος της Κηφισιάς, λόγω των πύρινων μετώπων που κατακαίουν την Αττική.
Η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας είχε διακοπεί και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω της πυρκαγιάς, από τη γέφυρα Καλυφτάκη έως τα Οινόφυτα.
Ο δρόμος είχε κλείσει για την ασφάλεια των διερχομένων αλλά και για τη διευκόλυνση των πυροσβεστικών οχημάτων και των πυροσβεστών που δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Συλλήψεις

Συνολικά τρεις συλλήψεις για εμπρησμούς έχουν γίνει μέχρι στιγμής και συγκεκριμένα, του 43χρονου στο Κρυονέρι προχτές, του 47χρονου χτες στο άλσος Πετρούπολης, ο οποίος είχε βάλει φωτιά σε 4 κάδους, αλλά και σε ένα θάμνο και έξω από σούπερ μάρκετ της περιοχής και τέλος, της αλλοδαπής που επιχείρησε να βάλει φωτιά στο Πεδίο του Άρεως επίσης προχθές.

Ποινικές διώξεις

Ποινικές διώξεις ασκήθηκαν για τις μεγάλες φωτιές.
Σε βάρος του 43χρονου, που συνελήφθη για εμπρησμό στο Κρυονέρι, ασκήθηκε ποινική δίωξη για το κακούργημα της πρόκλησης πυρκαγιάς σε δάσος εκ προθέσεως, με εξάπλωση της φωτιάς σε μεγάλη έκταση, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για άνθρωπο, τελεσθείσα κατ’ εξακολούθηση.
Επίσης, ασκήθηκε ποινική δίωξη και σε βαθμό πλημμελήματος για κατοχή ναρκωτικών ουσιών και κατοχή βεγγαλικών.
Ο κατηγορούμενος παραπέμφθηκε ενώπιον ανακριτή.
Επιπλέον, ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος ασκήθηκε σε βάρος της γυναίκας που συνελήφθη στο Πεδίον του Άρεως.
Συγκεκριμένα σε βάρος ασκήθηκε ποινική δίωξη για εμπρησμό από πρόθεση με κίνδυνο σε πράγματα και η κατηγορούμενη παραπέμφθηκε στο ακροατήριο.
6_8.jpg
7_5.jpg
fwtia004.webp

Προσαγωγή υπόπτου στην Πετρούπολη

Ένας άνδρας ελληνικής υπηκοότητας 47 ετών προσήχθη στην Ασφάλεια και εξετάζεται για εμπρησμό στο Άλσος Πετρούπολης.
Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, στις 17:25 πολίτες κάλεσαν την Άμεση Δράση για εμπρησμό στο παραπάνω σημείο.
Επί τόπου έσπευσε περιπολικό και οι πολίτες ενημέρωσαν τους αστυνομικούς ότι ένας άνδρας, για τον οποίο έδωσαν λεπτομερή χαρακτηριστικά, απομακρύνθηκε από σημείο του άλσους όπου αμέσως μετά εκδηλώθηκε πυρκαγιά.
Έπειτα από αναζητήσεις, οι αστυνομικοί εντόπισαν και προσήγαγαν τον 47χρονο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκε ένας αναπτήρας.
Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, την ίδια ώρα είχαν γίνει κλήσεις στο Κέντρο Επιχειρήσεων γα φωτιές σε 5 κάδους απορριμμάτων στο παραπάνω σημείο, οι οποίες σβήστηκαν αμέσως.
Σύμφωνα με πληροφορίες από αστυνομικές πηγές, ο 47χρονος είχε συλληφθεί και στο παρελθόν για εμπρησμό.
5433.jpg

1_38.jpg
76.png
8_17.JPG
9_10.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης