Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εθνική καταστροφή, κρατική αποτυχία – Τα δάση που κάηκαν στις πυρκαγιές το 2021 είναι 1,8 φορές της περιόδου 2008-2020

Εθνική καταστροφή, κρατική αποτυχία – Τα δάση που κάηκαν στις πυρκαγιές το 2021 είναι 1,8 φορές της περιόδου 2008-2020
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε, ήταν ανύπαρκτος, ίσως λόγω διακοπών, δεν είχαν ληφθεί μέτρα και η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.
Σχετικά Άρθρα

Τα δάση και οι εκτάσεις που κάηκαν μόνο το 2021 είναι 1,8 φορές περισσότερα της αντίστοιχης 12ετούς περιόδου 2008 με 2020.
Όλα αυτά συνέβησαν εν μέσω άπνοιας, δηλαδή χωρίς ανέμους αλλά με υψηλές θερμοκρασίες, από τις υψηλότερες των τελευταίων ετών για αρκετές ημέρες.
Το συμπέρασμα είναι ότι παρά τις φιλότιμες προσπάθειες της πυροσβεστικής υπηρεσίας, το αποτέλεσμα της προσπάθειας ήταν επιεικώς τραγικό, καθώς απουσίαζε ο κρατικός συντονισμός.
Με βάση τις καταγγελίες πολιτών ειδικά στην Εύβοια αλλά και στην Μάνη, στην Ηλεία αλλά και στην Βόρεια Αττική τα βασικά συμπεράσματα είναι τα εξής
Στην Βόρεια Αττική, Βαρυμπόμπη, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άγιο Στέφανο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ήταν πιο πυκνές και οι παρεμβάσεις τους πιο άμεσες.
Στην Εύβοια υπήρξε σε πολλά μέρη πλήρης εγκατάλειψη.
Οι πολίτες ξεχειλίζουν από οργή.
Σε περιοχές όπως η Μάνη, όπου η φωτιά έφθασε στο Γύθειο, η κατάσταση ήταν τραγική, η πολιτεία ανύπαρκτη και ο κόσμος χωρίς κανένα συντονισμό έκανε ότι νόμιζε ότι είναι σωστό.

Τα βασικά συμπεράσματα

1)Η πυροσβεστική υπηρεσία τα εναέρια και μηχανοκίνητα τμήματα απουσίαζαν από τις περισσότερες φωτιές.
Έχουν καταγραφεί έως τώρα 48 καταγγελίες πολιτών από όλη την Ελλάδα που επιβεβαιώνουν ότι, δεν υπήρξε σχέδιο.
Οι πολίτες ειδικά στην Εύβοια κατήγγειλλαν ότι η πυροσβεστική πήγαινε εκεί που ήταν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι κάμερες της τηλεόρασης.

2)Η έλλειψη προσωπικού στην πυροσβεστική ήταν εμφανής, να σημειωθεί ότι έπρεπε να διαθέτει σχεδόν 5.000 επιπλέον προσωπικό μαζί με τους εποχικούς και έκτακτους.
Την ίδια στιγμή στο πυροσβεστικό σώμα, υπήρξε διαίρεση όταν αποφάσισαν να επιβάλλουν υποχρεωτικότητα στον εμβολιασμό στην ΕΜΑΚ το ειδικό τμήμα της πυροσβεστικής.
Το αποτέλεσμα είναι να ζητούν από τους ανεμβολίαστους, αυτούς που τους απειλούσαν και τους μετέθεσαν… να συνδράμουν στην κατάσβεση των πυρκαγιών.

3)Τα εναέρια μέσα ήταν ελλιπέστατα και φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε η ενοικίαση του ρωσικού πυροσβεστικού το οποίο έχει μεγαλύτερο επιχειρησιακό ρόλο από ότι τα ελληνικά εναέρια μέσα παλαιάς τεχνολογίας.
Καμία ανανέωση του εναέριου στόλου δεν έχει γίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια ειδικά στα Καναντέρ.

4)Η Εύβοια για μια ακόμη φορά ήταν το μεγάλο θύμα της εθνικής καταστροφής καθώς τα φημισμένα δάση της περιοχής ειδικά στην Βόρεια Εύβοια καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Χρειάστηκε να απεγκλωβίσουν πολίτες στην Βόρεια Εύβοια και το έργο ανέλαβαν ιδιώτες μέσω θαλάσσης, ήταν εμφανέστατη η απουσία της κρατικής μηχανής και της πολιτικής προστασίας.

5)Το ίδιο σκηνικό και στην Μάνη, ειδικά στο Γύθειο όπου η εγκατάλειψη ήταν πρωτοφανής.

6)Στην Βόρεια Αττική που επίσης σημειώθηκε βιβλική καταστροφή, διασώθηκαν μόνο στοχευμένα μέρη.
Το Τατόι Club π.χ. διασώθηκε αλλά οι γύρω περιοχές καταστράφηκαν ολοσχερώς.

7)Εκτιμάται ότι τα σπίτια που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές ξεπερνούν τα 230 αν και μπορεί να υποεκτιμάται η πραγματική καταστροφή.
Μόνο στην Εύβοια καταστράφηκαν κυρίως δάση και πυκνή βλάστηση σχεδόν 350.000 στρεμμάτων.

8)Το συμπέρασμα είναι ότι μέσα σε 3 ημέρες καταστράφηκαν δάση 1,8 φορές περισσότερα από τα δάση που κάηκαν την 12ετή περίοδο 2008 με 2020.
Είναι ξεκάθαρο ότι ο κρατικός μηχανισμός κατέρρευσε, ήταν ανύπαρκτος, ίσως λόγω διακοπών, δεν είχαν ληφθεί μέτρα και η κυβέρνηση δεν είχε σχέδιο για να αντιμετωπίσει έκτακτες καταστάσεις.
Η απόλυτη αποτυχία της κρατικής μηχανής είναι στην Εύβοια, όπου οι πολίτες έσβηναν τις φωτιές.
Βέβαια οι λίγοι πυροσβέστες και οι εθελοντές επέδειξαν υπεράνθρωπο ζήλο, γιατί σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υποτιμηθεί η προσπάθεια τους.
Η κρατική μηχανή ήταν απούσα και ανίκανη, για μια ακόμη φορά το κράτος αποδείχθηκε κατώτερο των περιστάσεων, η οργή του κόσμου ξεχείλισε, έζησαν πρωτοφανείς εικόνες καταστροφής.
Θα απαιτηθούν μεγάλες αποζημιώσεις καθώς κάποιοι έχασαν πραγματικά όλη την περιουσία τους.
Κάποια στιγμή υπήρχαν 170 μέτωπα ενεργά και προφανώς πολλές από τις φωτιές ήταν εμπρησμός από πυρομανείς άρρωστους ανθρώπους που χαίρονται από την καταστροφή των άλλων και της φύσης.

Προκαλεί θλίψη ότι συνέβη, η ελληνική κοινωνία έμεινε άφωνη απέναντι στο μέγεθος της καταστροφής και της ανυπαρξίας και αναποτελεσματικότητας του κράτους.
Το μόνο σχέδιο που υπήρξε ήταν εκκενώστε ή κατά τον λαϊκότερο τρέξτε να σωθείτε.
Πραγματικά ντροπή και αίσχος για την εικόνα της Ελλάδος του 2021.
pyrkagiaiaa_BN.png
FvtiessssBN.png

E8Gi1TzX0AU5Hri.jpg
E8I2g8AX0AcQLsP.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης