Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τραγωδία στην Εύβοια - Στάχτη 350.000 στρέμματα - Πάνω από 64 ενεργές πυρκαγιές στην Ελλάδα

Τραγωδία στην Εύβοια - Στάχτη 350.000 στρέμματα - Πάνω από 64 ενεργές πυρκαγιές στην Ελλάδα
Τραγωδία στην Εύβοια - Στάχτη 350.000 στρέμματα - Εκκενώνεται το Γύθειο - 64 ενεργές πυρκαγιές στην Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd)  Η Ελλάδα μετρά τις πληγές της και έχει παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα που τα τελευταία εικοσιτετράωρα καίει χιλιάδες στρέμματα δάσους, σπίτια, επιχειρήσεις και καταστρέφει τις ζωές πολλών συνανθρώπων μας.
Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έχουν να αντιμετωπίσουν μία δύσκολη βραδιά και να δώσουν μάχη με τις φλόγες την ώρα που οι κυριότερες φωτιές κατακαίουν την Αττική, την Εύβοια και την Λακωνία

Χαρδαλιάς: 154 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα

Ο κ. Χαρδαλιάς εξήρε τους πυροσβέστες που «παλεύουν μέρα-νύχτα, άυπνοι για να σώζουν ζωές και να αντιμετωπίζουν τα πύρινα μέτωπα, διακινδυνεύοντας ακόμη και τη ζωή τους», ευχαριστώντας τους για την προσφορά τους, όπως και τους εθελοντές και την Πολιτική Προστασία. Επίσης, εξέφρασε τη βαθύτατη θλίψη του για τον εθελοντή πυροσβέστη, που έχασε τη ζωή του στην Ιπποκράτειο Πολιτεία.
«Σήμερα ήταν ακόμη πιο δύσκολη ημέρα» ανέφερε.
Ειδικότερα, έγιναν 98 νέες ενάρξεις και οι δυνάμεις επιχειρούσαν σε 154 πυρκαγιές, με 64 από αυτές να βρίσκονται ανοιχτές.
Σημαντικότερες παραμένουν αυτές που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, όπου σήμερα αντιμετωπίστηκε νέο μέτωπο, όπως και σε Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά.
Οι πυρκαγιές στην Πάρνηθα και στον Μαραθώνα παραμένουν σε εξέλιξη.
Συγκεκριμένα στον σταθμό της Πάρνηθας στις 14:47 οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 μποφόρ.
Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής αντιμετωπίζουν διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής Οδού, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στη Βαρυμπόμπη, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη λίμνη του Μαραθώνα.
Εστάλησαν 16 μηνύματα για εκκένωση πληθυσμών.
Επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων, 215 οχήματα και το κινητό κέντρο Όλυμπος ενώ έως το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν 10 ελικόπτερα και 12 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων δύο γαλλικών αεροσκαφών. Επισης, συνδράμουν 120 πυροσβέστες από Κύπρο και Γαλλία.
Στις 15:25 εκδηλώθηκε νέα πυρκαγιά στα Άνω Λιόσια, με πορεία προς το Ποικίλο Όρος και στις 17:06 στα Λεγραινά Σουνίου.
Στη βόρεια Εύβοια η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη με δυναμική πορεία προς νότο λόγω βορειοδυτικών ανέμων, με ριπές έως και 5 μποφόρ.
Γίνονται προσπάθειες για να ανακοπεί το μέτωπο στη Λίμνη. Το λιμενικό σώμα έκανε πάνω από 631 απεγκλωβισμούς ατόμων.
Στην αρχαία Ολυμπία επιχειρούν 310 πυροσβέστες, όπως και εναέρια μέσα, ενώ συνδρομή παρείχε η ΕΛΑΣ και ο στρατός όπως και η περιφέρεια και οι ΟΤΑ.
Στη Φθιώτιδα, Μεσσηνία, Ανατολική Μάνη και Δωρίδα, οι φωτιές είναι σε εξέλιξη.
Το έργο της κατάσβεσης συνδράμουν και δυνάμεις ξένων χωρών μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.
Από τη Γαλλία 82 πυροσβέστες επιχειρούν στις Αφίδνες και δύο αεροσκάφη καναντέρ στην Πάρνηθα. Από την Κύπρο 40 πυροσβέστες που επιχειρούν στην Πάρνηθα και δύο αεροσκάφη που επιχείρησαν στην Κρήτη. Από την Κροατία 1 καναντέρ. Σήμερα αναμένονται 2 αεροσκάφη από τη Σουηδία, από την Ελβετία 2 ελικόπτερα super puma.
Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει προχωρήσει σε τρεις συλλήψεις για εμπρησμό.
«Έχουμε μπροστά μας μια ακόμη πιο δύσκολη νύχτα. Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενεργά μέτωπα με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας», κατέληξε.
Τα κύρια μέτωπα παραμένουν στην Αττική, όπου εκκενώνονται Σταμάτα, Ροδόπολη, Βαρυμπόμπη και Θρακομακεδόνες, καθώς και σε Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία.


Εθνικό Αστεροσκοπείο: Στα 350.000 τα καμένα στρέμματα - Φωτιά στην Εύβοια: Πύρινος όλεθρος για Δάφνη, Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές, Λίμνη και Βατερή

Δραματικές είναι οι ώρες για τη Βόρεια Ευβοια η οποία καίγεται για τρίτο 24ωρο από άκρη σε άκρη. Η πύρινη λαίλαπα συνεχίζει το καταστροφικό της έργο καθώς οι φλόγες έφτασαν ήδη στα πρώτα σπίτια της Λίμνης και οι κάτοικοι της την εγκατέλειψαν άρον - άρον από τη θάλασσα με μια νέα μεγάλη επιχείρηση διάσωσης που έγινε το βράδυ της Παρασκευής.
Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έφυγαν από την περιοχή στη δεύτερη επιχείρηση που οργάνωσε το Λιμενικό Σώμα. Μια ημέρα νωρίτερα το Λ.Σ είχε μεταφέρει ακόμη 631 ανθρώπους από το μέτωπο της Αγίας Άννας.
Σε αυτό το απίστευτο πήγαινε - έλα της πύρινης λαίλαπας - από τον Ευβοϊκό προς το Αιγαίο και την επιστροφή της στον Ευβοϊκό - δεκάδες οικισμοί έχουν εκκενωθεί και απειλούνται εκ νέου με ολική καταστροφή οι κοινότητες Ροβιές, Μουρτιά, Κεχριές, και Βατερή.

 




12_5.jpg
Εκκενώνεται η Λίμνη Ευβοίας

Νωρίτερα εξεδόθη μήνυμα από το 112 για την άμεση εκκένωση της περιοχής. «Αν βρίσκεστε στη #Λίμνη #Ευβοίας, εκκενώστε τώρα προς Λιμένα Λίμνης και Ferry Boat» ανέφερε το μήνυμα του 112.
Λίγο δυτικότερα στις Ροβιές οι φλόγες πέρασαν τον δρόμο επιστρέφοντας και πάλι από το βουνό και συνεχίζουν την καταστροφική του πορεία.
Στο δήμο Ιστιαίας Αιδηψού ήδη εκκενώθηκε η Τσαπουρνιά και η φωτιά ξαναφτάνει στην Κοκκινομηλιά.
Παράλληλα σύμφωνα με ανακοίνωση του δημάρχου Ιστιαίας Αιδηψού Γιάννη Κοντζία δημιουργείται μία αντιπυρική ζώνη αυτή την ώρα από Σήμια- Κυπαρίσσι -Βουτά. Παράλληλα ανοίγουν και αντιπυρικές ζώνες στο Ψαροπούλι.
Από την ανατολική πλευρά του μετώπου ήδη έχει ζητηθεί η εκκένωση στο Προκόπι, μετά το Μαντούδι, και τα γύρω χωριά.
Στο χωριό Φαράκλα κοντά στο Μαντούδι οι κάτοικοι -αν και έχει διαταχθεί η εκκένωση του- παραμένουν στην πλατεία του χωριού για να το υπερασπιστούν από τις φλόγες που το πλησιάζουν.
Εξάλλου στα ορεινά χωριά βόρεια του Δρυμώνα η κατάσταση είναι εφιαλτική καθώς οι φλόγες επιστρέφουν πάλι και κυκλώνουν χωριά όπως το Μαρούλι και τις Αγδίνες.

9_4.jpg

Φωτιά στην Ηλεία: Σε εξέλιξη τέσσερα πύρινα μέτωπα

Τέσσερα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε εξέλιξη στην Ηλεία και οι πυροσβεστικές δυνάμεις, που αποτελούνται από 310 πυροσβέστες με 105 οχήματα και 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, δίνουν μάχες με τις φλόγες.
Το πρώτο μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Νεμούτα του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, όπου καίει πυκνό δάσος, ενώ το δεύτερο μέτωπο βρίσκεται και αυτό στον ίδιο δήμο.
Συγκεκριμένα, βρίσκεται ανάμεσα στις περιοχές, Ξηρόκαμπος και Αμπάρι, κινούμενο προς τις γειτονικές περιοχές, Βασιλάκι, Λούβρο και Υψηλό, ενώ ένα τρίτο μέτωπο είναι στις περιοχές, Κρυονέρι και Λάσδικας.
Το τέταρτο μέτωπο είναι στην περιοχή Βαρβάσαινα, του δήμου Πύργου, καίγοντας δασική έκταση.


evoia__2_.webp

Μαίνονται οι πυρκαγιές στην Πελοπόννησο

«Μάχη με τις φλόγες δίνουν οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις και ένα ελικόπτερο, ώστε να μην μπει η φωτιά στην πόλη του Γυθείου», ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Θεόδωρος Βερούτης.
Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί, τόνισε ότι «υπάρχει πρόβλημα, διότι η φωτιά πλησίασε την πόλη από την βορειοανατολική πλευρά και τώρα γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να σωθούν τα σπίτια της πόλης».
«Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα», συνέχισε, «διότι αν και νυχτώνει, ο αέρας δεν λέει να καταλαγιάσει και το πύρινο μέτωπο είναι μεγάλο», διατυπώνοντας ταυτόχρονα την εκτίμηση, ότι «και η αποψινή βραδιά θα είναι πολύ δύσκολη».
Επίσης, είπε ότι «οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν και σε άλλα σημεία», προσθέτοντας ότι «λόγω της φωτιάς, έχουν φύγει από την περιοχή επισκέπτες, αλλά και κάτοικοι».

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ο Δήμος Ανατολικής Μάνης.
Από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, ανακοινώνονται τα σημεία συγκέντρωσης δημοτών και επισκεπτών του δήμου που βρίσκονται σε οποιαδήποτε ανάγκη

  • Γενικό Λύκειο Γυθείου
  • Κέντρο Πολιτισμού Γυθείου
  • 2ο Δημοτικό Γυθείου

0902f2df-a515-4c07-977e-bfafb46c2182.webp

Γρεβενά: Μαίνεται για τέταρτη μέρα το πύρινο μέτωπο

Μάχη συνεχίζουν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις για να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε την Τρίτη, στον δήμο Δεσκάτης στα Γρεβενά.
Ο προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, Πρόδρομος Ασλανίδης, δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σημειώθηκε αναζωπύρωση λόγω της αύξησης της έντασης των ανέμων, ωστόσο δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές. Χθες, προληπτικά, λόγω των έντονων καπνών, εκκενώθηκαν οι οικισμοί Αγαλαίοι, Δίπορο, Κέντρο, Νησί, Σαρακίνα και Νεοχώρι και, όπως είπε ο κ. Ασλανίδης, οι κάτοικοι δεν θα επιστρέψουν ούτε σήμερα το βράδυ στα σπίτια τους. Επισήμανε ότι για το Σάββατο ο κίνδυνος πυρκαγιάς για την περιοχή είναι κατηγορίας 2 (μέση), ενώ και η ένταση των ανέμων αναμένεται να κοπάσει.
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, η εικόνα της φωτιάς είναι αρκετά βελτιωμένη και στο σημείο επιχειρούν 28 πυροσβέστες με εννέα υδροφόρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, οχήματα και μηχανήματα έργου των δήμων και της περιφέρειας,
Στο μεταξύ, ενεργά παραμένουν τα μέτωπα στην περιοχή Πολυμύλου και Ζωοδόχου Πηγής Κοζάνης, αλλά και στον δήμο Βοΐου, μεταξύ Διλόφου - Πενταλόφου, χωρίς να απειλούν κατοικημένες περιοχές.
Εξάλλου, υπό έλεγχο τέθηκαν οι φωτιές που ξέσπασαν νωρίτερα σε χορτολιβαδικές εκτάσεις στα Πετροκέρασα και στο Μεσημέρι Θεσσαλονίκης. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στα Πετροκέρ


evoia__1_.webp

00b1e210-9001-48b8-bc41-8d226f506b89_1.webp

Ανεξέλεγκτη πυρκαγιά και στη Φωκίδα

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η πυρκαγιά στον Δήμο Δωρίδας στη Φωκίδα.
Η φωτιά ξέσπασε από το χωριό Ελαία, προχώρησε προς την Καλλιθέα, τον Τολοφώνα και μετά στο χωριό Άγιος Σπυρίδωνας, στον Κορινθιακό Κόλπο.
Και τα τέσσερα χωριά εκκενώθηκαν προληπτικά, ενώ στα τρία από αυτά η φωτιά έφτασε στα σπίτια.
Στον Άγιο Σπυρίδωνα πρόλαβαν τη φωτιά πριν μπει στο χωριό.
Λίγο μετά τα μεσάνυχτα δημιουργήθηκε ενιαίο μέτωπο, το οποίο προχώρα πλέον προς Ερατεινή και Πάνορμο.
«Η κατάσταση είναι απελπιστική.
Η φωτιά πάει όπου θέλει, όποτε θέλει, χωρίς κανείς να μπορεί να τη σταματήσει» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Δωρίδας, Γιώργος Καπεντζώνης.
Ο κ. Καπεντζώνης έκανε έκκληση προς όλες τις πλευρές να ενισχυθούν οι επίγειες αλλά και οι εναέριες δυνάμεις, καθώς όπως ανέφερε, «παλεύουμε με τα νύχια και ό,τι μέσα μπορούμε να βρούμε, καθώς πολλά από αυτά έχουν φύγει για Αθήνα και Εύβοια».
mes.webp
Οι φωτιές στη Μεσσηνία απειλούν την ... Αρκαδία

Ανησυχητικά είναι τα νέα και από τις πυρκαγιές στη Μεσσηνία, με τα σημαντικότερα πύρινα μέτωπα να εντοπίζονται στις περιοχές Μέλπεια και Βλαχόπουλο.
Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσαηνίας, Στάθη Αναστασόπουλο «στην Μέλπεια, η φωτιά κατεβαίνει προς τις περιοχές Δεσύλλα και Δασοχώρι, ενώ ένα άλλο μέτωπο κινήθηκε προς τους Χράνους της Αρκαδίας, μπήκε σε μία χαράδρα και κινείται εκ νέου προς Μεσσηνία».
Όσον αφορά στο πύρινο μέτωπο στην περιοχή Βλαχόπουλο, ο κ.Σταθόπουλος υποστήριξε ότι «η φωτιά καίει μέσα σε δύσβατο σημείο, όπου υπάρχει συμπαγές δάσος, ενώ εκεί κοντά βρίσκονται οι κοινότητες Κρεμμύδια και Χατζή».
Όσον αφορά το μέτωπο στην Άνθεια Καλαμάτας, ανέφερε ότι «περιορίστηκε χάρις και στην επέμβαση των πυροσβεστικών μέσων που διαθέτει ο δήμος».
Σημειώνεται πως εκτός του Βλαχόπουλου, έχουν εκκενωθεί οι κοινότητες Διαβολίτσι, Άνω και Κάτω Μέλπεια, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.

Σε πύρινο κλοιό και η Ήπειρος: Πυρκαγιές σε πολλαπλά μέτωπα

Δραματικές στιγμές βιώνει και η Ήπειρος με πολλαπλά μέτωπα πυρκαγιών να εκδηλώνονται σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Πιο συγκεκριμένα, η φωτιά που ξέσπασε χθες στον Σμόλικα, πάνω από τους Πάδες της Κόνοτας βρίσκεται σε εξέλιξη και καίει πευκοδάσος.
Παράλληλα, στο Πολυστάφυλο και Ρωμανό στην Πρέβεζα η φωτιά καίει χορτολιβαδικές εκτάσεις.
Στο μεταξύ στην Άρτα ξέσπασε φωτιά το μεσημέρι στο Καλογερικό και κατέστρεψε καλλιέργειες. Λόγω των ανέμων η πυρκαγιά προχώρησε προς τους οικισμούς Απόμερο και Μύτικας.
Νωρίτερα, ξεκίνησε η εκκένωση του Μύτικα καθώς η φωτιά πλησίασε τα πρώτα σπίτια του χωριού. Στη συνέχεια, δόθηκε εντολή να εκκενωθεί και ο οικισμός Απόμερο στην ίδια περιοχή.
Στο σημείο επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής, μηχανήματα του Δήμου Αρταίων, ενώ κάνουν ρίψεις νερού δύο αεροπλάνα τύπου πετζετέλ.
Στα καλά νέα, η πυρκαγιά στο Τέροβο Ιωαννίνων τέθηκε υπό έλεγχο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης