Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια, Μεσσηνία, Φωκίδα και Ηλεία - Διάσπαρτες εστίες - Έτοιμο σχέδιο για εκκένωση όπου χρειαστεί

Νύχτα αγωνίας σε Εύβοια, Μεσσηνία, Φωκίδα και Ηλεία - Διάσπαρτες εστίες - Έτοιμο σχέδιο για εκκένωση όπου χρειαστεί
Συνεχίζεται η άνιση μάχη με τις φλόγες - Δυναμώνει ο αέρας, δύσκολη η νύχτα - Επείγουσα ειδοποίηση 112 σε όλη την Ελλάδα
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές Upd) Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις προκειμένου να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα σε Εύβοια, Μεσσηνία και Ηλεία και μην απειληθούν νέοι οικισμοί.
Εφιαλτικό είναι το σκηνικό της φωτιάς στη Βόρεια Εύβοια καθώς το μεγάλο πύρινο μέτωπο ανάμεσα στη Σκεπαστή και τους Κουρκουλούς αναζοπυρώθηκε από τους ισχυρούς ανέμους.
Τα χωριά Σκεπαστή και Κεραμειά, στην ανατολική πλευρά των μετώπων της φωτιάς στη Βόρειο Εύβοια, βρίσκονται αυτή τη στιγμή ένα βήμα πριν να τα κυκλώσουν οι φλόγες.
Η φωτιά κινείται με μεγάλη ταχύτητα και έχουν σπεύσει ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, πεζοπόρα τμήματα, αλλά και χωματουργικά μηχανήματα προσπαθώντας να κρατήσουν τις φλόγες μακριά από τα σπίτια.
«Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.
Ο κ Σπανός απευθύνει «θερμή παράκληση προς όλους να ακολουθούν τις οδηγίες της Πυροσβεστικής υπηρεσίας και των σωμάτων ασφαλείας».
Πριν λίγο δόθηκε στη δημοσιότητα μία ανακοίνωση από την πλευρά του δημάρχου Μαντουδίου-Λίμνης και Αγίας Άννας Γιώργου Τσαπουρνιώτη με την οποία ζητά από τους κατοίκους των χωριών του δήμου του να εκκενώσουν όλα τα χωριά της ανατολικής πλευράς σημειώνοντας πως «δυστυχώς οι προσπάθειες κατάσβεσης για τον περιορισμό των μεγάλων μετώπων Αμέλαντες και Σκεπαστή δεν απέδωσαν με αποτέλεσμα η φωτιά να παραμένει ανεξέλεγκτη.
Εκκενώστε τώρα όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου μας και συγκεκριμένα της Δημοτικής Ενότητας Νηλέως διότι η φωτιά έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις».
Την ίδια στιγμή οι πυροσβέστες αντιμετωπίζουν όλο και καινούργιες αναζωπυρώσεις ιδιαίτερα επικίνδυνες προς το χωριό Παλαιόβρυση, ενώ η Περιφέρεια Στερεάς προετοιμάζει πλέον τη νέα γραμμή άμυνας μέσα στη νύχτα. Αυτή τη φορά όμως στο χωριό στην Αγία Άννα.
Ήδη εκτός από την απομάκρυνση των κατοίκων και παραθεριστών που επιθυμούσαν, έχουν τοποθετηθεί και τρεις μεγάλες υδροφόρες σε ισάριθμα πρατήρια καυσίμων που υπάρχουν στο χωριό της Αγίας Άννας, έτσι ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος να πλησιάσουν οι φλόγες στις συγκεκριμένες εγκαταστάσεις.


Τρια ενεργά μέτωπα σε εξέλιξη

Στο δυτικό μέτωπο οι φλόγες κινούνται ανεξέλεγκτα και οι οποιεσδήποτε προσπάθειες των πυροσβεστών να τις σταματήσουν μέσα στα διάφορα προσβάσιμα ρέματα δεν απέδωσαν.
Δυτικά και βορειοδυτικά του Δρυμώνα το μέτωπο κινείται με μεγάλη ταχύτητα καίγοντας παρθένο δάσος.
Η φωτιά κύκλωσε το χωριό Κούλουρος που έχει εκκενωθεί και συνεχίζει την πορεία της για το χωριό Μαρούλι που επίσης έχει εκκενωθεί.
Το άλλο μέτωπο, βόρεια του Δρυμώνα, κινείται στην κορυφογραμμή, στον Καβαλάρη, με πολύ γρήγορους ρυθμούς ενώ οι πυροσβέστες με τα χωματουργικά μηχανήματα που υπάρχουν εκεί προσπαθούν να δημιουργήσουν μία γραμμή άμυνας κατά μήκος του δρόμου από τους Καταρράκτες του Δρυμώνα προς το χωριό Κοκκινομηλιά που είναι δυτικά, ελπίζοντας πως σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσουν να συγκρατήσουν τις φλόγες.
evoia__1_.webp
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ οι παραθεριστές στο κάμπινγκ της Αγίας Άννας μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα προς το Μαντούδι και ακολούθως με λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα μεταφερθούν στη Χαλκίδα.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, οι παραθεριστές στην παραλιακή ζώνη της Αγίας Άννας, μετά το μήνυμα που πήραν στα κινητά τους τηλέφωνα αρχίζουν να αποχωρούν και ορισμένοι από αυτούς αποχωρούν ακόμη και από την θάλασσα.
00b1e210-9001-48b8-bc41-8d226f506b89_1.webp
«Επιστρατεύονται» λεωφορεία και ξενοδοχεία

Δραματική είναι η κατάσταση στο μεγαλύτερο μέρος του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγ. Άννας με ενεργά πύρινα μέτωπα διάσπαρτα σε πολλά σημεία.
Οι φλόγες έχουν κάψει σπίτια και περιουσίες, ενώ από τις Αρχές δίνονται οδηγίες για απομάκρυνση ανθρώπων από τις εστίες τους που είναι κοντά στις εστίες.
Από την Περιφέρεια Στερεάς δόθηκε η παρακάτω πληροφόρηση για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών του Δήμου και την έγκαιρη μεταφορά του πληθυσμού.
evoia__2_.webp
Ειδικότερα, εκμισθώνει:

  • Λεωφορεία,
  • Ξενοδοχεία και άλλους κατάλληλους χώρους υποδοχής, που θα φιλοξενήσουν τους κατοίκους των περιοχών που εκκενώνονται.

Παρακαλούνται όσοι είναι αναγκαίο να κάνουν χρήση αυτών των χώρων να επικοινωνήσουν στα τηλ.:2221.3.53891 Γραφείο Περιφερειάρχη, 2221.3.53690 Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Ευβοίας,6985734029 Μαριάννα Λιάσκου,6947255261 Νίκος Κριτσίλης.
Διαμορφώνονται επίσης στεγασμένοι χώροι υποδοχής, όπως το κλειστό γήπεδο Χαλκιά - Αναστασιάδη του Δήμου Χαλκιδέων.
Προετοιμαζόμαστε για κάθε ενδεχόμενο και με πρωταρχικό στόχο την προστασία της ανθρώπινης ζωής.
Όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας συνδράμει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.
Παράλληλα, ενεργοποιούμε μεταφορικά μέσα για την ομαλή εκκένωση χωριών και οικισμών και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις για τη στέγαση του πληθυσμού.
Θερμή παράκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να διευκολύνουν το έργο της Πυροσβεστικής και όλων των σωμάτων ασφαλείας» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός.
0902f2df-a515-4c07-977e-bfafb46c2182.webp
Νύχτα αγωνίας στη Μεσσηνία: Διπλό μέτωπο σε Βλαχόπουλο και Άνθεια, κοντά στο αεροδρόμιο

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς παρατηρείται την τελευταία ώρα κοντά στο Βλαχόπουλο Μεσσηνίας, ενώ οι φλόγες στην Άνθεια έχουν φτάσει στα πρώτα σπίτια της κοινότητας, που βρίσκεται κοντά στην Αρχαία Θουριά, σε μία περιοχή που βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο και σε σχετικά κοντινή απόσταση από την πόλη της Καλαμάτας.
Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην περιοχή της Άνθειας, σύμφωνα με πληροφορίες, με τον Δήμο Καλαμάτας να έχει θέσει σε επιφυλακή τρία λεωφορεία για την εκκένωση των γύρω οικισμών.
Σύμφωνα με δηλώσεις του αντιπεριφερειάρχη, Στάθη Αναστασόπουλου, «εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση με τις φωτιές στη Μεσσηνία» αφού, όπως είπε, «αργά το απόγευμα εκδηλώθηκαν δύο νέες φωτιές, στις περιοχές Μουζάκι και Άνθεια».
Σχετικά με τη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το απόγευμα στη Μέλπεια, ο αντιπεριφερειάρχης είπε ότι «τις μεσημβρινές ώρες το πύρινο μέτωπο κινήθηκε ανατολικά και έφθασε στην κοινότητα Καρνάσι».
Όπως προσέθεσε, «η φωτιά πέρασε μέσα από την κοινότητα, προκαλώντας ζημιές, αλλά ήταν καταλυτική η επέμβαση ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου που πραγματοποιούσε συνεχείς ρίψεις, αφού εφοδιαζόταν πολύ γρήγορα με νερό».
Εκτός του Βλαχόπουλου, εκκενώνονται οι εξής κοινότητες στη Μεσσηνία: Διαβολίτσι, Άνω και Κάτω Μέλπεια, Μοναστηράκι, Βράχος, Άγιοι Θεόδωροι, Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα.
Καλύτερη είναι πάντως η εικόνα του πύρινου μετώπου από το Διαβολίτσι, καθώς η φωτιά κατευθύνεται στα όρια των νομών Μεσσηνίας και Αρκαδίας.
mes.webp

Σύμφωνα με το eleftherionline.gr, ήδη σπίτια έχουν τυλιχτεί στις φλόγες, ενώ οι άνεμοι όπως αναμενόταν από το μετεωρολογικό δελτίο έχουν ενταθεί και καθιστούν πολύ δύσκολο το πυροσβεστικό έργο. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στην περιοχή, διότι παρά τις προσπάθειες εκκένωσης υπάρχουν πληροφορίες για κατοίκους που δεν έχουν απομακρυνθεί.

Ενεργοποιήθηκε το 112 για την εκκένωση σε Άνω - Κάτω Μέλπεια και Διαβολίτσι

Εντολή εκκένωσης μέσω του 112 δόθηκε λίγο μετά τις 3 για χωριά της Μεσσηνίας.
Πρόκειται για τα χωριά Διαβολίτσι και Άνω και Κάτω Μέλπεια τα οποία απειλούνται από τη φωτιά που καίει στην περιοχή.
Εντολή εκκένωσης δόθηκε, επίσης, και στον οικισμό Βλαχόπουλο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ.
Το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στο Διαβολίτσι ή στην Άνω- Κάτω Μέλπεια εκκενώστε τώρα προς Ζευγολατειό ή Κεντρικό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας».
Στην περιοχή επιχειρούν σύμφωνα με το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής από το βράδυ 28 πυροσβέστες με 11 οχήματα και με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, εθελοντές ενώ από αέρος πραγματοποιεί ρίψεις νερού ένα ελικόπτερο.

Φωτιά στην Ηλεία: Νύχτα αγωνίας - Για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού μιλά ο αντιπεριφερειάρχης

Νύχτα αγωνίας βιώνει για δεύτερη ημέρα η Ηλεία, καθώς η φωτιά που έχει ξεσπάσει από χθες παραμένει ανεξέλεγκτη, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες. Αναζωπυρώσεις σημειώνονται τις τελευταίες ώρες στα χωριά Μουριά και Κάμενα, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε για οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού.
Στο μήνυμά του για τις φωτιές, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος καταγγέλλει οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού για να πλήξουν «τον τόπο μας, τις ζωές, τον φυσικό και πολιτιστικό μας πλούτο».
«Οι αρμόδιες αρχές», συνεχίζει, «ήδη ερευνούν τις συνθήκες εκδήλωσης των πυρκαγιών».
Η πυροσβεστική έδωσε νέα εντολή για την προληπτική εκκένωση άλλων 10 κοινοτήτων.
Ειδικότερα, εκκενώθηκαμ προληπτικά οι κοινότητες Βασιλάκι, Υψηλό, 'Ασπρα Σπίτια, Ξηρόκαμπος, Αμπάρι, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα και Νεμούτα.
Συνολικά, από χθες το μεσημέρι έως σήμερα έχει δοθεί εντολή να εκκενωθούν 29 περιοχές.
Πέρα από τις 10 κοινότητες, από χθες το μεσημέρι έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση στην η Αρχαία Ολυμπία και στις κοινότητες: Φρίξα, Δήλιζα, Πεύκες, Άνω - Κάτω Λούβρο, Μουριά, Λινάρια, Καμμένα, Βίλλια, Χελιδόνι, Μιράκα, Πελόπιο, Πλάτανος, Καυκανιά, Ηράκλεια, Κοσκινά, Μάγειρα και Κλαδέο.
Η φωτιά έχει μπει ήδη στο χωριό Λάλα, όπου καίγονται σπίτια και επιχειρήσεις.
3232732-1.webp

Σε εξέλιξη δυο μεγάλα πύρινα μέτωπα σε Χελιδόνι και Λάλα

Οι αρχές υποστηρίζουν ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Βασίλης Γιαννόπουλος δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε εξέλιξη βρίσκονται δύο μεγάλα πύρινα μέτωπα. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στην περιοχή Χελιδόνι προς Κρυονέρι και το δεύτερο προς την περιοχή Λάλα.
«Τη στιγμή που δίνονταν μάχες με τις φλόγες στα προαναφερόμενα μέτωπα, εκδηλώθηκε μία ακόμη φωτιά στην περιοχή Λατζόι, του Πύργου, αλλά οι πυροσβέστες πρόλαβαν να την θέσουν γρήγορα υπό έλεγχο», πρόσθεσε.
Οι υγειονομικές δομές της περιοχής (Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας, Νοσοκομείο Πύργου, Νοσοκομείο Αμαλιάδας και Κέντρο Υγείας Κρεστένων) και το ΕΚΑΒ έχουν τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα. Στο Κέντρο Υγείας Αρχαίας Ολυμπίας διακομίστηκαν δύο πολίτες που βοηθούσαν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή.
Ο ένας φέρει ελαφρά εγκαύματα και ο δεύτερος αντιμετωπίζει αναπνευστικά προβλήματα. Νωρίτερα, στο ίδιο Κέντρο Υγείας είχαν διακομιστεί δύο πυροσβέστες με ελαφρά εγκαύματα.

Πάνω από 8 χιλιόμετρα το μέτωπο στη Φωκίδα - Εκκένωση και στον Τολοφώνα

Τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει το μέτωπό της φωτιάς στην Φωκίδα, αφού πλέον επεκτάθηκε και στην περιοχή του Τολοφώνα.
Ήδη πριν λίγο δόθηκε εντολή να εκκενωθεί ο Τολοφώνας με μηνύματα που πήραν στα κινητά τους από το 112 της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας οι κάτοικοι που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Δωρίδας. Αυτή τη στιγμή τοπική αυτοδιοίκηση και αστυνομία προσπαθούν να ενημερώσουν τους κατοίκους και να τους απομακρύνουν.
Προηγούμενα είχαν εκκενωθεί τα χωριά Ελαία και Καλλιθέα σε δύο φάσεις καθώς η φωτιά πέρασε δίπλα στα χωριά και έκαψε κάποια σπίτια περιφερειακά των χωριών.
«Βασικό μας μέλημα είναι να σώσουμε τους ανθρώπους για αυτό προχωράμε και σε ασφαλείς εκκενώσεις των χωριών» δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Δελμούζος και όπως συμπληρώνει «οι ισχυροί άνεμοι της περιοχής οδηγούν τη φωτιά προς την παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα. Η νύχτα θα είναι μακριά απόψε».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το τεράστιο μέτωπο της φωτιάς έχει γίνει ορατό από την απέναντι πλευρά του Κορινθιακού στην περιοχή της Ακράτας.

www.bankingnews.gr




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης