Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επελαύνει η πανδημία με 1.465 νέα κρούσματα και συνολικά 12.792 νεκρούς – Γιατί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί

Επελαύνει η πανδημία με 1.465 νέα κρούσματα και συνολικά 12.792 νεκρούς – Γιατί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, καθώς από τα rapid tests, προκύπτει η σημαντική μείωση της ηλικίας των ατόμων που μολύνονται από τον ιό
Σχετικά Άρθρα

Ανησυχητικά υψηλά παραμένουν τα επιδημιολογικά στοιχεία, που επιβεβαιώνουν πως η μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού - πιο μεταδοτική κατά τους επιστήμονες – τείνει να καταστεί το στέλεχος του ιού που θα επικρατήσει και στη χώρα μας.
Στο πλαίσιο αυτό τα 1.465 κρούσματα, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021 είναι ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός, αφού τα Σαββατοκύριακα είθισται να διενεργούνται πολύ λιγότεροι έλεγχοι.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ειδικοί, καθώς από τα rapid tests, προκύπτει η σημαντική μείωση της ηλικίας των ατόμων που μολύνονται από τον ιό.
Οι επιδημιολόγοι προειδοποιούν για περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, υπολογίζοντάς τα ακόμη και στις 6.000 ημερησίως, με το εφιαλτικό σενάριο να κάνει λόγο για 18.000 κρούσματα ημερησίως.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης από τις 15/7, με τον υπουργό Ανάπτυξης να ξεκαθαρίζει ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης, αλλά και ότι στο εξής τα περιοριστικά μέτρα θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους.

Τα 25 έτη η μέση ηλικία των ατόμων που μολύνονται

Τη μείωση της ηλικίας των ατόμων που μολύνονται από κορωνοϊό επιβεβαιώνουν τα αποτελέσματα των ελέγχων μαζικών δειγματοληψιών που πραγματοποίησαν οι Κινητές Μονάδες Υγείας του ΕΟΔΥ.
Από τα 214 θετικά κρούσματα, τα 108 αφορούν άνδρες και τα 106 γυναίκες.
Η διάμεση ηλικία είναι τα 21 έτη και η μέση ηλικία τα 25.10 έτη.
Συνολικά έγιναν το Σάββατο (10/7/2021) 39 δράσεις δωρεάν δειγματοληπτικού ελέγχου σε κεντρικά σημεία 35 Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας κατά τις οποίες διενεργήθηκαν 9.711 rapid test.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών Χαράλαμπος Γώγος ανέφερε ότι η μέση ηλικία νόσησης έχει μειωθεί στα 28 έτη και πως η πτώση αυτή είναι ταχύτατη.
«10 έτη πτώση ηλικίας, η διασπορά φαίνεται πια, ο ιός κυκλοφορεί στις νεαρές ηλικίες...
Θα πρέπει να προσέξουμε θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο» επισήμανε χαρακτηριστικά.

Σαρηγιάννης: Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο - Τον Οκτώβριο έως 18.000 κρούσματα ημερησίως

Συνεχής αύξηση των κρουσμάτων θα υπάρχει μέχρι τον Δεκαπεντάγουστο και εάν δεν εμβολιαστεί τουλάχιστον το 62% του πληθυσμού μέχρι τέλος Αυγούστου – αρχές Σεπτεμβρίου, τότε θα φτάσουμε έως και τα 18.000 κρούσματα COVID ημερησίως τον Οκτώβριο, όπως εκτίμησε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Ο κ. Σαρηγιάννης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι θα φτάσουμε μέχρι και τα 18.000 κρούσματα ημερησίως τον Οκτώβριο, μόνο στην περίπτωση που δεν αναχαιτιστεί η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού με επιτάχυνση εμβολιασμών.
«Θα γίνει μόνο αν δεν επιταχύνουμε σημαντικά τον εμβολιασμό, απευθύνω έκκληση τώρα για εμβολιασμούς, όχι αύριο», είπε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων, σημειώνοντας πως
«με φοβίζει αυτός ο αριθμός, αλλά θεωρώ ότι δε θα φτάσουμε εκεί».
Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο θα υπάρχει συνεχής αύξηση, η οποία ανάλογα με τον αριθμό των τεστ μπορεί να διαφοροποιηθεί.
«Πάνω από 4.000 κρούσματα ημερησίως μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο. Τέλος Ιουλίου είναι κοντά στις 3.000 κρούσματα η εικόνα», σημείωσε.

Πιθανή λήψη μέτρων

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε πως το σημαντικό είναι πώς θα καταφέρουμε να επιβραδύνουμε την επιταχυντική πορεία της πανδημίας, γιατί δε θα μπορέσουμε να εμβολιαστούμε όλοι αύριο.
Εκτίμησε ότι «οι Έλληνες θα πάνε να εμβολιαστούν και αν είναι να περάσουμε κάποια επίπεδα ημερησίων κρουσμάτων θα ληφθούν πολύ αυστηρά μετρά, τα όποια ακόμα κι αν δεν αντέχει η οικονομία η κυβέρνηση θα αναγκαστεί να πάρει».
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι αν μείνουμε σε μια αύξηση του εμβολιαστικού επιπέδου της τάξης των 800.000 απ’ ό,τι ήμασταν πριν μια εβδομάδα, δηλαδή στο 53% περίπου του συνόλου του πληθυσμού, τότε θα υπάρχουν πολλοί πολίτες χωρίς ανοσία για να έχουμε μια συνέχιση της εξέλιξης της πανδημίας σε πολύ υψηλούς αριθμούς και με μεγάλη ταχύτητα.

Γώγος: Στόχος να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας - Θα ελαττώσει το εφιαλτικό σενάριο για 18.000 κρούσματα

«Θα πρέπει να προσέξουμε, θα πρέπει να εμβολιαστούμε όλοι για να αποφύγουμε αυτά τα σενάρια, είναι εφικτό, δεν είναι ανέφικτο», ανέφερε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Ειδικών, Χαράλαμπος Γώγος, τονίζοντας πως «σενάριο για 18.000 κρούσματα (ημερησίως) δεν πιστεύω ότι θα έρθει ποτέ, ελπίζω να μη φτάσουμε εκεί, αυτό θα συμβεί μόνο αν τα αφήσουμε όλα ανεξέλεγκτα, που δε θα γίνει αυτό».
Ο κ. Γώγος μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι στόχος «είναι να φτάσουμε στο 65% τείχος ανοσίας σε πρώτη φάση, γιατί αυτό θα ελαττώσει αυτό το εφιαλτικό σενάριο».

Επικράτηση της Delta έως το τέλος Ιουλίου

Η μετάλλαξη Delta του κορωνοϊού θα έχει επικρατήσει και στην Ελλάδα έως το τέλος Ιουλίου, εκτιμά ο Στέλιος Λουκίδης πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας και Καθηγητή Ιατρικής στο ΕΚΠΑ.
Ο καθηγητής σημείωσε ότι η χώρα μας βρίσκεται είτε στις παρυφές 4ου κύματος, είτε σε αυξομοιώσεις του τρίτου, ωστόσο εάν η εκθετική αύξηση κρουσμάτων συνεχιστεί και η μετάλλαξη Delta επικρατήσει, εμφανίστηκε σίγουρος ότι θα πρέπει να ονομαστεί 4ο κύμα.
Επίσης υπενθύμισε πως πριν από έναν μήνα περίπου τα ημερήσια κρούσματα ήταν γύρω στα 1.800, τώρα φτάσαμε στα 2.300 και συνεχίζουν να ανεβαίνουν ενώ αναφέρθηκε και στην εφιαλτική πρόβλεψη του καθηγητή Νίκου Τζανάκη για 6.000 κρούσματα τον Αύγουστο βάσει του χειρότερου δυνατού σεναρίου.

Εξετάζεται ξανά το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς.
Μάλιστα, ο χρόνος μετρά αντίστροφα για τη λήψη των τελικών αποφάσεων για τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων των καταστημάτων, μετά και τις εισηγήσεις των ειδικών.

Γεωργιάδης: Μέσα στην εβδομάδα οι τελικές αποφάσεις

Μόνο ανεμβολίαστους θα αφορούν στο εξής τα όποια περιοριστικά μέτρα ληφθούν, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος και ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση προ δυο εβδομάδων για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ τόνισε ότι στις 15 Ιουλίου ανοίγουν οι κλειστοί χώροι εστίασης και διασκέδασης και δεν τίθεται κανένα ζήτημα για την παρουσία στους χώρους αυτούς των πολιτών που έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.

Οριστικές αποφάσεις

Σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, μέσα στην εβδομάδα θα συζητηθεί κατά πόσο μπορούν να εφαρμοστούν τα μέτρα που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση για τους αμιγείς και μεικτούς χώρους εστίασης και διασκέδασης, καθώς στη σκιά της διασποράς της μετάλλαξης Delta πλέον τα δεδομένα είναι εντελώς διαφορετικά.
«Τότε είχαμε περίπου 500 κρούσματα ημερησίως και πλέον οδεύουμε στις 3 χιλιάδες κρούσματα», σημείωσε και ξεκαθάρισε ότι αυτό που θα συζητηθεί είναι το εάν τελικά θα υπάρξουν οι μεικτοί χώροι ή αν θα αποφασιστεί να λειτουργήσουν μόνο οι αμιγείς.Κατά τον ίδιο, θα παρουσιαστεί στην πλατφόρμα gov.gr η εφαρμογή που θα κατεβάζουν δωρεάν στο κινητό τηλέφωνο οι επιχειρηματίες για να σκανάρουν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης. Ακόμη, υπογράμμισε ότι θα γίνονται αυστηρότατοι έλεγχοι, με βαρύτατες κυρώσεις για όσους πολίτες προσκομίσουν πλαστά πιστοποιητικά, καθώς τα ελεγκτικά κλιμάκια θα έχουν πιο εξειδικευμένα συστήματα και θα μπορούν να εντοπίσουν κάποιο πλαστό πιστοποιητικό που πιθανώς δεν εντοπίσει η εφαρμογή που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Για ανεμβολίαστους

«Από δω και μπρος, όποια περιοριστικά μέτρα και αν ληφθούν, θα αφορούν μόνο ανεμβολίαστους», τόνισε ο κ. Γεωργιάδης, εξηγώντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να επιβάλλει περιορισμούς σε άνθρωπο που δεν κινδυνεύει να μπει σε ΜΕΘ».

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Νωρίτερα οι αποφάσεις – Κι άλλες ομάδες στο κάδρο

Νωρίτερα από το αναμενόμενο αλλά και σε ένα ευρύτερο πεδίο επαγγελματικών ομάδων αναμένεται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, βάσει των αποφάσεων της επιτροπής Βιοηθικής.
Οι λεπτομερές αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η αρχή θα γίνει εντός του Ιουλίου με τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μένει να οριστικοποιηθούν οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους εργαζόμενους επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν.
Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε άλλους επαγγελματικούς τομείς οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Ιουλίου και να ξεκινήσουν περί τα τέλη Αυγούστου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται:
• Ένοπλες Δυνάμεις
• Σώματα Ασφαλείας
• Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
• Εργαζόμενοι σε κρατικές δομές που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως εργοστάσια της ΔΕΗ, δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

ΕΟΔΥ: 1.465 νέα κρούσματα και 5 θάνατοι στις 11/7/2021

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα τα κρούσματα Covid – 19, που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 11 Ιουλίου 2021.
Ειδικότερα ανακοινώθηκαν για τις τελευταίες 24 ώρες 1.465 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 438.809 (ημερήσια μεταβολή +0.3%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 161 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.966 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 5, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.792 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
1_74.JPG

2_69.JPG
3_53.JPG

Στους 142 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 142 (67.6% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 85.9% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.736 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 65 (ημερήσια μεταβολή -4.41%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 61 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 42 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
4_43.JPG
6_16.JPG5_26.JPG

8_13.JPG7_16.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης