Διεθνή

Βέλγιο - κορωνοϊός: Μια 90χρονη είχε προσβληθεί από δύο παραλλαγμένα στελέχη του ιού – Τι λένε ερευνητές

Βέλγιο - κορωνοϊός: Μια 90χρονη είχε προσβληθεί από δύο παραλλαγμένα στελέχη του ιού – Τι λένε ερευνητές

Η 90χρονη είχε προσβληθεί από τη μετάλλαξη Άλφα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, αλλά και Βήτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.

Την πρωτόγνωρη περίπτωση μιας 90χρονης, η οποία κατέληξε τον Μάρτιο από COVID-19, αφού είχε προσβληθεί ταυτόχρονα από δύο διαφορετικά παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, γνωστοποίησαν Βέλγοι ερευνητές.
Ειδικότερα, η 90χρονη είχε προσβληθεί από τη μετάλλαξη Άλφα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Βρετανία, αλλά και Βήτα, που ταυτοποιήθηκε πρώτα στη Νότια Αφρική.
«Είναι μια από τις πρώτες τεκμηριωμένες περιπτώσεις ταυτόχρονης μόλυνσης από δύο ανησυχητικές παραλλαγές του SARS-CoV-2", δήλωσε η μοριακή βιολόγος Anne Vankeerberghen, η οποία διεξήγαγε τη μελέτη, την οποία επικαλείται σε ανακοίνωσή του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κλινικής Μικροβιολογίας και Λοιμωδών Νόσων (ECCMID).
Όπως ανέφερε, «είναι δύσκολο να πούμε αν η ταυτόχρονη λοίμωξη από δύο παραλλαγμένα στελέχη έπαιξε —ρόλο στην γρήγορη επιδείνωση της κατάστασης (της υγείας) της ασθενούς».
«Τα δύο παραλλαγμένα στελέχη κυκλοφορούσαν στο Βέλγιο εκείνη την περίοδο (Μάρτιος 2021), επομένως είναι πιθανό ο ιός να μεταδόθηκε στη γυναίκα αυτή από δύο διαφορετικά πρόσωπα. Δυστυχώς δεν γνωρίζουμε πώς προσβλήθηκε», πρόσθεσε η Anne Vankeerberghen
Πάντως, μέχρι σήμερα «δεν έχουν δημοσιευτεί άλλες περιπτώσεις» ταυτόχρονης λοίμωξης με δύο παραλλαγμένα στελέχη του νέου κορωνοϊού, σημείωσε η ερευνήτρια Anne Vankeerberghen, η οποία κρίνει «κρίσιμο» να γίνει περαιτέρω ανάλυση του γονιδιώματος και να μελετηθεί ένα «μάλλον υποτιμημένο» φαινόμενο.

Το ιστορικό

Η 90χρονη, η οποία δεν είχε εμβολιαστεί και δεν είχε ειδικό ιατρικό ιστορικό, εισήχθη στις 3 Μαρτίου του 2021 σε νοσοκομείο της βελγικής πόλης Άαλστ μετά από μια σειρά από πτώσεις της, σύμφωνα με την έρευνα που έγινε και παρουσιάστηκε στο ECCMID και αξιολογήθηκε από ομοτίμους της επιτροπής του επιλογής.
Όταν έφτασε στο νοσοκομείο η ηλικιωμένη διεγνώσθη θετική στον νέο κορωνοϊό και αρχικά παρουσίαζε «καλό επίπεδο κορεσμού οξυγόνου και δεν έφερε ενδείξεις αναπνευστικής δυσχέρειας», σύμφωνα με το ECCMID. Όμως, «γρήγορα εμφάνισε επιδείνωση των πνευμονικών συμπτωμάτων και πέθανε πέντε ημέρες αργότερα», σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Αφού έγιναν ενδελεχείς εξετάσεις και χάρη στην ανάλυση του γονιδιώματος του ιού, το νοσοκομείο βρήκε ότι η 90χρονη είχε προσβληθεί από τα δύο παραλλαγμένα στελέχη του SARS-CoV-2, Άλφα και Βήτα.
Το ECCMID υπενθύμισε ότι το παραλλαγμένο στέλεχος Άλφα αναφέρθηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 14 Δεκεμβρίου του 2020 και το παραλλαγμένο στέλεχος Βήτα στις 18 Δεκεμβρίου. Αυτά τα παραλλαγμένα στελέχη διαδόθηκαν σε περίπου 50 και 40 χώρες.
Σύμφωνα με το ECCMID, δύο περιπτώσεις ανθρώπων που είχαν προσβληθεί ταυτοχρόνως από δύο διαφορετικές παραλλαγές του νέου κορωνοϊού που κυκλοφορούν στην Βραζιλία αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο σε μελέτη που «δεν έχει ακόμη δημοσιευτεί σε επιστημονική επιθεώρηση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης