Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Delta - Θα φθάσουν τα 6.000 ημερησίως

Δυσοίωνες προβλέψεις για αύξηση των κρουσμάτων από την μετάλλαξη Delta - Θα φθάσουν τα 6.000 ημερησίως
Μοναδική «ασπίδα» ο εμβολιασμός τονίζουν οι ειδικοί - Εξετάζεται ξανά το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης
Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Την «επιστροφή» της επιδημίας στις επάλξεις υπογραμμίζουν οι καθημερινές εκθέσεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), με τον κορωνοϊό να εντοπίζεται σε 60 περιφερειακές ενότητες της χώρα.
Πριν καν συμπληρωθεί το πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου, οι νέες μολύνσεις έφτασαν τις 11.674 για τον μήνα μετά τις 1.997 χθεσινές, όταν τα κρούσματα ολόκληρου του Ιουνίου ανήλθαν σε 19.748.
Ο εφησυχασμός, η παρερμηνεία της χαλάρωσης των μέτρων και η καλοκαιρινή διάθεση πυροδοτούν τη νέα επιδημική έξαρση, σύμφωνα με όσα ακούστηκαν κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της Πέμπτης, τάσεις που εντοπίζονται κυρίως στη νεολαία που πρωτοστατεί στον επιδημιολογικό χορό.
Στο μεταξύ, δυσοίωνες είναι οι προβλέψεις  για την πορεία των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, χωρίς να αποκλείεται οι μολύνσεις να φτάσουν και τις 6.000 ημερησίως τον Αύγουστο.
Παράλληλα,  συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές αρχές μετά τα δεκάδες κρούσματα που εντοπίστηκαν σε  κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Καπανδρίτι, αλλά και στο Σοφικό της Κορινθίας, ενώ ένα μωρό ενός έτους νοσηλεύεται σε ΜΕΘ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει εκ νέου το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης από τις 15/7.  

Τζανάκης: Τον Αύγουστο 6.000 κρούσματα ημερησίως στο χειρότερο σενάριο – Σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν

«Θα ξεπεράσουμε τα 3.000 κρούσματα περίπου στις 20 με 22 Ιουλίου», ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Νίκος Τζανάκης, ο οποίος ανέφερε και τα τρία σενάρια για την πορεία των μολύνσεων τον Αύγουστο.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ παρουσίασε σχετικό πίνακα, σημειώνοντας ότι τον Αύγουστο μπορεί να έχουμε 3.000 κρούσματα ημερησίως στο πιο ευμενές σενάριο, στο πιθανότερο σενάριο 4.000 κρούσματα καθημερινά, ενώ στο χειρότερο σενάριο 6.000 μολύνσεις ημερησίως.
Ο ίδιος παρουσιάζοντας τον σχετικό πίνακα, σημείωσε ότι θα ανέβουμε προς τον Αύγουστο γύρω στα 3.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος, πρόβλεψη που τη θεωρεί ευμενή, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχίσει ή θα αυξηθεί ο εμβολιαστικός ρυθμός και θα γίνει προσπάθεια «να πειθαρχήσουμε στα μέτρα».
«Αν τα τηρήσουμε, ενδεχομένως να υλοποιηθεί αυτό το ευμενές σενάριο» υπογράμμισε.
Ωστόσο, κατά τον ίδιο, η πιο σωστή ίσως πρόβλεψη είναι τα 4.000 κρούσματα σαν κινητός μέσος όρος προς τις αρχές Αυγούστου.
Προειδοποίησε ότι αν πέσει ο εμβολιαστικός ρυθμός περίπου 30% με 50% απ’ ό,τι είναι τώρα, «σηματοδοτείται μια περαιτέρω εκθετική αύξηση των κρουσμάτων που δεν ξέρουμε που θα πάει, η κορυφή της είναι ακόμα άδηλη, μπορεί να πάει στα 5.000 κρούσματα, μπορεί στα 4,500 μπορεί και στα 6.000 κρούσματα».
«Επομένως πρέπει να σκεφτούμε πώς θα αυξήσουμε τον εμβολιαστικό ρυθμό και να περιέχουμε το ευμενές σενάριο», κατέληξε.

Θα κολλήσουν σχεδόν όλοι οι ανεμβολίαστοι

«Οι ανεμβολίαστοι θα κολλήσουν σχεδόν όλοι», ανέφερε ο κ. Τζανάκης.
Όπως είπε, «ένα παιδάκι που θα επιστρέψει σπίτι του από την κατασκήνωση είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα κολλήσουν όλοι οι οικείοι του με τους οποίους θα έρθει σε επαφή έστω μερικά λεπτά αυτό το παιδάκι».

Σαρηγιάννης (Καθηγητής ΑΠΘ): Θα έχουμε 45 θανάτους και 3.500 κρούσματα ημερησίως τον Δεκαπενταύγουστο από τη μετάλλαξη Δέλτα

Με την μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού να επελαύνει η κατάσταση συναγερμού στα κράτη διατηρείται, ωστόσο σε χώρες όπως η Ελλάδα που βρίσκονται εν μέσω τουριστικής περιόδου, η επιστροφή στην κανονικότητα απειλείται με τους ειδικούς να τονίζουν ότι αν δεν υπάρξουν περιορισμοί, δεν θα είναι δυνατόν να μειωθεί η διασπορά του ιού.
Tα μοντέλα του καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένη Σαρηγιάννη, προβλέπουν κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα.
Όπως ανέφερε ο ίδιος μιλώντας στο Open: «Κάτω από 1 μέτρο απόσταση αν φυσάει, είναι πολύ εύκολο να γίνει η μετάδοση της Δέλτα, αν δε φοράμε μάσκα.
Γύρω στο τέλος Ιουλίου η Δέλτα θα είναι στο 50% των κρουσμάτων στη χώρα μας.
Αν συνεχίσουμε χωρίς περαιτέρω περιορισμούς, δε θα υπάρχει περιορισμός στη διασπορά.
Θα έχουμε αύξηση και στους θανάτους, στα 3.500 κρούσματα που προβλέπουμε για τον Δεκαπενταύγουστο, σημαίνει 40-45 θανάτους την ημέρα.
Όπως σημείωσε ο κ. Σαρηγιάννης είναι σημαντικό οι τουρίστες να κάνουν δειγματοληπτικά μοριακό τεστ, ώστε να ληφθούν τοπικά μέτρα έγκαιρα σε περίπτωση που παρουσιάζεται αύξηση του ιικού φορτίου σε μια περιοχή.


Πέτσας: Το τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους - Εξετάζεται ξανά το πλαίσιο λειτουργίας της εστίασης

«Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς», ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στο «ΜEGA Σαββατοκύριακο» παραδέχτηκε ότι « ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός», ενώ σημείωσε ότι «αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία».

Για μέτρα στην εστίαση

Ο κ. Πέτσας τόνισε πως «επειδή θέλουμε να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι, η λέξη που πρέπει να συνοδεύει αυτό το διάστημα είναι η προσαρμογή. Τα μέτρα τα προσαρμόζουμε με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα. Εξετάζεται ξανά όλο το πλαίσιο για την λειτουργία της εστίασης – αυτά που είχαν ανακοινωθεί για αμιγείς και μικτούς».
Όπως είπε, είναι «άλλο πράγμα ένα εστιατόριο, άλλο ένα κέντρο διασκέδασης και άλλο ένα bar σε μια τουριστική περιοχή».
Υπενθύμισε πως «έχουν εξαγγελθεί συγκεκριμένα μέτρα για τις 15 Ιουλίου» και ξεκαθάρισε ότι «αν χρειαστεί να προσαρμοστούν, θα προσαρμοστούν».
Περί υποχρεωτικού εμβολιασμού
Για το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι μέχρι τώρα η συζήτηση αφορά μόνο τους υγειονομικούς και τους ανθρώπους που φροντίζουν ηλικιωμένους.
Σημείωσε ότι «ο επικοινωνιακός χειρισμός σε σχέση με τα εμβόλια δεν ήταν ο καλύτερος δυνατός. Και έφερε δεύτερες σκέψεις σε αρκετό κόσμο».
«Θα πρέπει να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν και όχι να τους εξαναγκάσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους

Κληθείς ο κ. Πέτσας να απαντήσει εαν θα επιβληθεί εκ νέου lockdown, με αφορμή δηλώσεις του καθηγητή Ν. Σύψα, ανέφερε ότι «ο κ. Σύψας είπε ότι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί θα κολλήσουν μέσα στον επόμενο χρόνο».
Πρόσθεσε πως «αν υπάρξει τέταρτο κύμα θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία. Η οικονομία θα έχει ένα επαρκές τείχος ανοσίας που θα προστατεύει από ένα καθολικό lockdown και θα χρειάζονται περιοριστικά μέτρα εκεί που θα υπάρχει έξαρση».

Μωρό ενός έτους σε ΜΕΘ - Κρούσματα σε κατασκηνώσεις

Στη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» νοσηλεύεται ένα μωρό ενός έτους που βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό.
Το μωρό, που σύμφωνα με πληροφορίες είχε έρθει με τους γονείς του για διακοπές στην Ελλάδα, δεν έχει διασωληνωθεί.
Στο μεταξύ, μετά τα κρούσματα σε κατασκηνώσεις στη Χαλκιδική, τα Χανιά και το Καπανδρίτι, το Σάββατο 10/7 έγινε γνωστό ότι εντοπίστηκαν σε κατασκήνωση  στο Σοφικό της Κορινθίας έξι παιδιά θετικά στον ιό, τα οποία και αναχώρησαν, ενώ έγινε ιχνηλάτηση και τεστ.
Την κατασκήνωση στα Χανιά επισκέφτηκε κλιμάκιο του ΕΟΔΥ, ο επικεφαλής του οποίου στην ΕΡΤ Χανίων έκανε λόγο για 9 κρούσματα. Η ιδιοκτήτρια της κατασκήνωσης προχωρά σε απολύμανση και  επαναλειτουργία από τις 16/7.
Στην Χαλκιδική
εντοπίστηκαν θετικά 20 παιδιά που φιλοξενεί η κατασκήνωση, ενώ  τρία είναι τα κρούσματα στην κατασκήνωση στο Καπανδρίτι.

Τα διαφορετικά χαρακτηριστικά του νέου κύματος

Οι ειδικοί εκτιμούν πως το τέταρτο κύμα που αρχίζει να «φουσκώνει» θα διαφέρει, χωρίς «έκρηξη» στις νοσηλείες χάρη στην ελαφριά νόσηση από την «ασπίδα προστασίας» που έχουν οι εμβολιασμένοι.
Ήδη, η επιδημία βρίσκεται σε επάνοδο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας συνεχίζει να αποσυμπιέζεται, όπως αποτυπώνεται από τον συνεχώς μειούμενο αριθμό διασωληνωμένων (141 από 153), τις λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο νέες εισαγωγές ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία (59 από 68), καθώς και τον καθοδικό αριθμό σε νέους θανάτους, 12 για σήμερα.
Οι νοσηλείες αφορούν όλο και περισσότερο τις μικρότερες ηλικίες.
Πλέον, ένας στους τρεις νοσηλευόμενους αφορά σε νέους ηλικίας 25 έως 55 ετών, ενώ ένας στους δέκα (9% από 5%) μικρότερους των 24 ετών.
Το σημαντικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στον μεγαλύτερο ηλικιακά πληθυσμό έχει στρέψει την πανδημία στους νεότερους, οι οποίοι βρέθηκαν τελευταίοι στην προτεραιοποίηση της εμβολιαστικής εκστρατείας.
Δεδομένου ότι πρόκειται για την ηλικιακή ομάδα με την μεγαλύτερη κινητικότητα τους θερινούς μήνες, οι ειδικοί επαναλαμβάνουν την ανάγκη να εμβολιαστούν άμεσα, πριν τις καλοκαιρινές εξορμήσεις, και να μην παραλείπουν τους αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), χάρη στους οποίους εντοπίστηκαν το 51% των θετικών κρουσμάτων.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία για τα σημαντικά όπλα στη μάχη κατά της πανδημίας, έως τις 8 Ιουλίου, έχουν καταγραφεί ηλεκτρονικά 27.476.588 δηλώσεις αποτελέσματος self test και 564.355 άτομα έχουν προσέλθει για επανέλεγχο, ενώ οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 ξεπέρασαν τα 9 εκατ. (9.050.766), με έναν στους δύο εμβολιασμένους με μία δόση (5.162.930) και τέσσερις στους δέκα πλήρως εμβολιασμένους (4.151.907).

Μεγάλη διασπορά σε περιοχές με τη μετάλλαξη Δέλτα

Μικρή αύξηση των εισαγωγών σε Κρήτη και Αττική, ενώ  το 13% των κρουσμάτων με τη μετάλλαξη «Δέλτα» (ινδική) χρειάστηκε να νοσηλευτεί.
Η συνάφεια μεταξύ των στοιχείων είναι εμφανής, δεδομένου ότι Ηράκλειο Κρήτης και λεκανοπέδιο μονοπωλούν σχεδόν τα κρούσματα με το μεταλλαγμένο στέλεχος, 58 το πρώτο και 39 το δεύτερο σε σύνολο 121, ενώ 3 ακόμα κρούσματα έχουν εντοπιστεί στο Ρέθυμνο.
Παράλληλα, πολλά είναι και τα νέα κρούσματα που ανιχνεύονται στις παραπάνω περιοχές: 1.022 στην Αττική (289 στο Κέντρο και 174 στα Νότια Προάστια), 106 στην περιφερειακή ενότητα (Π.Ε.) Ηρακλείου και 73 στου Ρεθύμνου, με τη μεγαλόνησο να δίνει 31 επιπλέον κρούσματα από Χανιά και 16 από Λασίθι.
Ωστόσο, εντείνει την ανησυχία ότι η χθεσινή έκθεση του ΕΟΔΥ αποτυπώνει έντονο επιδημιολογικό φορτίο και στις υπόλοιπες περιοχές που έχει εντοπιστεί το ινδικό μεταλλαγμένο στέλεχος (ο αριθμός κρουσμάτων με τη μετάλλαξη στις παρενθέσεις): 93 στη Θεσσαλονίκη (5 ), 51 στη Λάρισα (1), 22 στην Εύβοια (1), 33 στην Αχαΐα (1), 24 στην Κορινθία (1), 3 στη Χαλκιδική (1) ενώ νωρίτερα πληροφορίες ανέφεραν 14 κρούσματα σε παιδιά 13-17 ετών σε κατασκήνωση, 9 στην Αργολίδα (1), 9 στη Λέσβο (4) και 2 στην Πάρο (2).
Προχθές ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε τα ποσοστά θετικότητας των τεστ ανά Π.Ε. για την εβδομάδα 28 Ιουνίου - 04 Ιουλίου, με τα υψηλότερα ποσοστά στο Ρέθυμνο (1,85%), τα Γρεβενά (0,93%), τον Νότιο Τομέα Αθηνών (0,84%), την Ηλεία (0,71%) και τη Μύκονο (0,65%).
Μεγάλο είναι το ποσοστό και στη Νάξο, που αποτελεί δημοφιλή τουριστικό προορισμό.
Πέντε ημέρες μετά, η αγωνία για τις παραπάνω Π.Ε. εξακολουθεί να κορυφώνεται: πέρα από τα προαναφερθέντα Νότια Προάστια Αθηνών και Ρέθυμνο, σημειώνεται ότι η Μύκονος με 33 νέες λοιμώξεις φτάνει τα 325,64 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού, η Ηλεία καταγράφει 20 νέα κρούσματα και 13 τα Γρεβενά (αναλογία στα 40,94).

Υποχρεωτικοί εμβολιασμοί: Νωρίτερα οι αποφάσεις – Κι άλλες ομάδες στο κάδρο

Νωρίτερα από το αναμενόμενο αλλά και σε ένα ευρύτερο πεδίο επαγγελματικών ομάδων αναμένεται να επιβληθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού, βάσει των αποφάσεων της επιτροπής Βιοηθικής.
Οι λεπτομερές αναμένεται να «κλειδώσουν» τις επόμενες ημέρες και οι σχετικές ανακοινώσεις να γίνουν περί τα τέλη της προσεχούς εβδομάδας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ΣΚΑΪ η αρχή θα γίνει εντός του Ιουλίου με τους υγειονομικούς και όσους εργάζονται σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Μένει να οριστικοποιηθούν οι ποινές που θα επιβληθούν σε όσους εργαζόμενους επιμείνουν στην άρνησή τους να εμβολιαστούν.
Αναφορικά με τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς σε άλλους επαγγελματικούς τομείς οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν περί τα τέλη Ιουλίου και να ξεκινήσουν περί τα τέλη Αυγούστου.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο τραπέζι βρίσκονται:

  • Ένοπλες Δυνάμεις
  • Σώματα Ασφαλείας
  • Εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
  • Εργαζόμενοι σε κρατικές δομές που είναι σημαντικές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους όπως εργοστάσια της ΔΕΗ, δίκτυα διανομής ρεύματος και φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ.

Μετάλλαξη Δέλτα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μη χαθεί η «μάχη των νησιών» - Τι θα γίνει αν κάποιο γίνει «κόκκινο»

Στις νησιωτικές περιοχές πέφτει στο εξής το βάρος της επιφυλακής λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, καθώς η υψηλή μεταδοτικότητά της στις νεανικές ηλικίες, αλλά και η επιλογή τους ως του κατεξοχήν τόπου θερινών διακοπών ανεβάζουν κατά πολύ τις πιθανότητες έξαρσης της πανδημίας, σε σχέση με την ηπειρωτική Ελλάδα.
Παρότι στη συγκεκριμένη περίοδο κρίσιμος δείκτης για την εξέλιξη της πανδημίας δεν είναι τόσο ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, αλλά η πίεση που θα δεχθεί με νοσηλείες το Εθνικό Σύστημα Υγείας, δεν υπάρχει ανάλογη πίεση στο σύστημα υγείας.
Στις προθέσεις, άλλωστε, της κυβέρνησης δεν είναι η λήψη νέων οριζόντιων μέτρων (όπως τα lockdown), αλλά στοχευμένες παρεμβάσεις τοπικού χαρακτήρα, όπου και εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, με τα νησιά-σε κάθε περίπτωση- να εμφανίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο μετάδοσης του ιού.
Και αυτό γιατί, ενώ αποτελούν πόλο έλξης για την νεολαία, όπως για παράδειγμα η Ίος, οι όποιες δυνατότητες του ΕΣΥ στις περιοχές αυτές είναι πεπερασμένες.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν προβλεφθεί από τους ειδικούς «όλα τα σενάρια», σε περίπτωση που κάποιο νησί δείξει «κόκκινο» τις επόμενες ημέρες ως προς την μετάλλαξη Δέλτα, επιστρατεύοντας και νέα μέσα για την τοπική αντιμετώπιση του προβλήματος.

Φόβος ακυρώσεων

Η υψηλή ετοιμότητα και εντατική προετοιμασία για παν ενδεχόμενο στις νησιωτικές περιοχές, απαντά όχι μόνο στην ανάγκη διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, αλλά και στην προστασία του εθνικού τουριστικού προϊόντος, καθώς επιχειρηματίες και μόνιμοι κάτοικοι των νησιών ξορκίζουν το σενάριο κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων, το οποίο μοιραία μεταφράζεται σε εκατοντάδες ακυρώσεις κρατήσεων.
Για το λόγο αυτό, εκτός από τα μεγάλα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, η πλειονότητα των επιχειρηματιών (με εξαίρεση κάποια περιστατικά στην Τήνο) στις Κυκλάδες τάχθηκαν υπέρ μέτρων, όπως η απαγόρευση ορθίων πελατών στα καταστήματα εστίασης και τα κέντρα διασκέδασης, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η ποιότητα του ελληνικού τουρισμού ως προς την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Την ίδια ώρα, η ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά (αεροπορικά και ακτοπλοϊκά) επιτρέπει τη γρήγορη ιχνηλάτηση, καλύπτοντας και πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας των νησιών, όπως ο έλεγχος των επιβαινόντων σε ιδιωτικά σκάφη, που έβγαιναν στα νησιά, αλλά και η ύπαρξη εποχιακών εργαζόμενων, ιδίως σε μεγάλες τουριστικές μονάδες.

Δωρεάν η εφαρμογή covid pass

Από τις 15 Ιουλίου, άλλωστε, η είσοδος σε καταστήματα εστίασης, μπαρ και κέντρα διασκέδασης θα περνά μέσα από την ψηφιακή εφαρμογή covid pass, ελέγχοντας ως προς τη γνησιότητά του το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ώστε να αποφευχθούν περιστατικά πλαστών εγγράφων.
Όταν η εφαρμογή θα βγάζει χρώμα πράσινο σημαίνει ότι ο ενδιαφερόμενος είναι πλήρως εμβολιασμένος ή έχει νοσήσει, όταν βγαίνει κίτρινο σημαίνει ότι έχει αρνητικό τεστ, ενώ το κόκκινο χρώμα θα συνεπάγεται λάθος ή μη αληθές έγγραφο.


Στους 12.785 οι νεκροί

Τα νέα 9/7 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.997 από 2.107 κρούσματα εχθές, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ.
Από τα νέα κρούσματα, 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 435.018 (ημερήσια μεταβολή +0,5%), εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 148 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.889 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
h1_2.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 12 (10 εχθές), ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.785 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 141, από 153 εχθές, με το 67,4% να είναι άνδρες.
h2_3.jpg
Η διάμεση ηλικία τους είναι 66 έτη.
To 88,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.728 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 59 (ημερήσια μεταβολή -13,24%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 53 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 43 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
i8.jpg



Μόνο καθήμενοι από 8/7 σε εστίαση, μπαρ, κλαμπ

Σε ισχύ τέθηκαν από 8/7 νέα μέτρα στη λειτουργία της εστίασης και των χώρων διασκέδασης.
Βάσει των όσων έχουν ανακοινωθεί, πλέον δεν θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar.
Μάλιστα η κυβέρνηση προειδοποιεί με αυστηρές στους επιχειρηματίες που δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Όσον αφορά τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες – καταστηματάρχες προβλέπεται ακόμα και αφαίρεση της άδειας λειτουργίας για τους παραβάτες κατ’ εξακολούθησή, ενώ από την πρώτη παράβαση προβλέπεται άμεσο προσωρινό «λουκέτο».

Ειδικότερα:

- Για καταστήματα κάτω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και άμεσο λουκέτο, από την επόμενη κιόλας ημέρα και για 7 ημέρες
- Για τα καταστήματα άνω των 200 τμ, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ και άμεση αναστολή λειτουργίας για 7 ημέρες.
- Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, επιβάλλεται πρόστιμο 5.000 ευρώ (ανεξαρτήτως τ.μ) και το λουκέτο θα ισχύει για 15 ημέρες.
- Σε περίπτωση τρίτης παράβασης επιβάλλεται αφαίρεση της άδειας λειτουργίας του καταστήματος.
Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς είχε αναφέρει πως «θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων και βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση», παραπέμποντας πιθανότατα σε υλικό το οποίο μπορεί να εξασφαλιστεί από τα social media, όπως άλλωστε συνέβη σε κέντρα διασκέδασης των νοτίων προαστίων.

Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Για όσους ταξιδεύουν  στα νησιά με πλοία και αεροπλάνα, υπάρχει  αυστηρή σύσταση για διενέργεια self test κατά την επιστροφή των ταξιδιωτών στις βάσεις τους
Όσον αφορά στις μετακινήσεις, οι όροι για τα ταξίδια στα νησιά με πλοία και αεροπλάνα:

Απαιτείται:

  • Πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημέρες μετά τη 2η δόση) ή πιστοποιητικό νόσησης ή αρνητικό τεστ PCR (72 ωρών) ή αρνητικό τεστ rapid (48 ωρών) για τους ενήλικες
  • Για τους ανήλικους θα ισχύουν και τα αρνητικά self test
  • Κάτω των 12 ετών, τα παιδιά ταξιδεύουν ελεύθερα
  • Θα γίνεται έλεγχος ταυτοπροσωπίας με επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου
  • Ισχυρή σύσταση για self test κατά την επιστροφή από τα νησιά

Τι ισχύει από 5/7 για τις μετακινήσεις

Νέα δεδομένα ισχύουν από 5/7 σε όλη τη χώρα στο πλαίσιο μέτρων προστασίας από την νόσο Covid-19.
Οι αλλαγές αφορούν μεταξύ άλλων τις μετακινήσεις στα νησιά, αλλά και το νέο πλαίσιο λειτουργίας χώρων ψυχαγωγίας.
Συγκεκριμένα, όσοι πολίτες θέλουν να μετακινηθούν σε νησιά για να επιβιβαστούν στα πλοία καθώς και στα θαλάσσια ταξί, θα πρέπει:
α) Να επιδείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού, εφόσον έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον 14 ημερών τον εμβολιασμό για κορoνοϊό και επιδεικνύουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή
β) Να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο Cοvid-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων 72 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού (rapid test) εντός των τελευταίων 48 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Η αρνητική διάγνωση του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR και του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test αποδεικνύονται με την επίδειξη σχετικής βεβαίωσης ή
γ) Να επιδεικνύουν πιστοποιητικό νόσησης που εκδίδεται 30 ημέρες μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως 180 ημέρες μετά από αυτόν.
Η υποχρέωση περιλαμβάνει ανηλίκους από 12 ετών και άνω.
Οι ανήλικοι από 12 έως 17 ετών μπορούν να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) 24 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.

Οι εξαιρέσεις

- Οι επιβάτες που μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test),
- Οι επιβάτες που μετακινούνται σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις μεταξύ νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test), είτε σε εβδομαδιαία βάση, σύμφωνα με τα γενικώς ισχύοντα, είτε εντός 24 ωρών πριν από την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού,
- Οι επιβάτες που μετακινούνται στις πορθμειακές γραμμές Πέραμα-Παλούκια Σαλαμίνας, Πέραμα Μεγαρίδος-Φανερωμένη Σαλαμίνας, Ρίο-Αντίρριο, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις από την ηπειρωτική χώρα προς την Εύβοια, καθώς και στις πορθμειακές γραμμές Πόρος-Γαλατάς, Πούντα-Ελαφόνησος Λακωνίας και Τρυπητή-Αμμουλιανή Χαλκιδικής, οι οποίοι δύνανται να πραγματοποιούν τις μετακινήσεις τους και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (selftest) 24 ωρών πριν την προγραμματισμένη ώρα ταξιδιού.
Κατά την επιστροφή από τα νησιά συνίσταται επίσης η διενέργεια self test για όλους όσοι είναι άνω των 12 ετών.

Η επιβίβαση στα πλοία

Η διαδικασία επιβίβασης στα πλοία θα πραγματοποιείται ως ακολούθως:

  • Όλοι οι επιβάτες θα πρέπει να φέρουν σε έγχαρτη ή ηλεκτρονική μορφή το πιστοποιητικό εμβολιασμού, ή τη βεβαίωση αρνητικής διάγνωσης του εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, ή του ελέγχου ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου rapid test, ή το πιστοποιητικό νόσησης, όπως εξάγονται με τη μορφή ψηφιακού ή εκτυπωμένου αντιγράφου από την πλατφόρμα gov.gr
  • Δεκτές θα γίνονται επίσης οι βεβαιώσεις εμβολιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ψηφιακό πιστοποιητικό COVID) καθώς και τρίτων χωρών.
  • Κατά την επιβίβαση στα πλοία των επιβατών που φέρουν τα πιο πάνω πιστοποιητικά/βεβαιώσεις, θα διενεργείται ηλεκτρονικός έλεγχος πιστοποίησης αυτών από το πλήρωμα του πλοίου με την παρουσία και υπό την εποπτεία στελέχους της αρμόδιας Λιμενικής Αρχής.
  • Παράλληλα, θα διενεργείται έλεγχος ταυτοπροσωπίας των επιβατών με το έγγραφο ταυτότητας ή το διαβατήριο, ή οιοδήποτε προβλεπόμενο έγγραφο που πιστοποιεί την ταυτότητα αυτών.

Σε κάθε περίπτωση, για την επιβίβαση των επιβατών από λιμάνια της ηπειρωτικής Ελλάδας προς τα νησιά και αντίστροφα, συμπληρώνεται υποχρεωτικά το Ερωτηματολόγιο Δήλωσης Υγείας πριν την Επιβίβαση που περιλαμβάνεται στο Παράρτημα 1 των μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης κρουσμάτων Covid-19 στα επιβατηγά και επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία που εκτελούν θαλάσσιες ενδομεταφορές, τα οποία βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής https://www.ynanp.gr/el/. καθώς και στην ιστοσελίδα https://sea.travel.gov.gr/
Για την αποφυγή καθυστερήσεων, παρακαλούνται οι επιβάτες να προσέρχονται στα λιμάνια για την επιβίβασή τους τουλάχιστον μια ώρα πριν την προγραμματισμένη ώρα απόπλου.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης