Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γώγος: Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown – Η πανδημία δεν έχει λήξει

Γώγος: Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown – Η πανδημία δεν έχει λήξει
Υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα υποστήριξε ο κ.Γώγος
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών lockdown, όπου απαιτείται διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συνέστησε προσοχή, καθώς όπως επισήμανε η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει.
Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5.
Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν.
Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο.
Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown.
Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί στην παρούσα φάση, αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη διαφυγής, στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο συνδυασμός που απαιτείται είναι ευρείας κλίμακας εμβολιασμός και περιορισμός της διασποράς.

Πότε πετάμε τις μάσκες

Ερωτηθείς για την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες, ο κ.Γώγος σημείωσε ότι «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα».
«Αν έχουμε στελέχη του ιού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται.
Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση.
Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει αυξήσει κατά 50% τη μεταδοτικότητα.
Όσο λοιπόν υπάρχει διασπορά με μεταλλαγμένα στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να έχουμε το τείχος ανοσίας μεγαλώνει.
Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειάζεται η μαζική ανοσοποίηση» είπε ο κ.Γώγος.
Σχετικά με τα προνόμια που εξετάζεται να δοθούν στους εμβολιασμένους, ανέφερε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί.
«Το κυριότερο προνόμιο από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνο η δική μας απελευθέρωση, αλλά η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην κοινωνία μας που θα δώσει την ελευθερία σε όλους.
Όσο το ποσοστό ανοσίας είναι 20%-30%-40%, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο κ.Γώγος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης