Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Διαθέσιμα από 21/5 όλα τα εμβόλια για τους 40 - 44 ετών - Έλεγχοι για τήρηση μέτρων, φόβοι για τουρισμό

Διαθέσιμα από 21/5 όλα τα εμβόλια για τους 40 - 44 ετών - Έλεγχοι για τήρηση μέτρων, φόβοι για τουρισμό
Έως 13 μήνες η ανοσία - Θα έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού στα τέλη Μαΐου, στόχος να φτάσει το 50% στα τέλη Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους ειδικούς για τις εικόνες συνωστισμού και μη τήρησης των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια του περασμένου Σαββατοκύριακου, του πρώτου που ύστερα από μήνες lockdown, δεν ίσχυσαν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις και στον τρόπο λειτουργίας του λιανεμπορίου.
Οι εικόνες αυτές θορύβησαν την κυβέρνηση, η οποία διά στόματος του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη, έσπευσε να προειδοποιήσει πως παρά τα θετικά βήματα που καταγράφονται στην αποκλιμάκωση του ιού, ακόμα δεν έχουμε ξεμπερδέψει με την πανδημία και πως η ελευθερία δεν σημαίνει ανευθυνότητα.
Μάλιστα η κυβέρνηση επισημαίνει πως εντατικοποιούνται οι έλεγχοι για την τήρηση όλων των μέτρων που παραμένουν σε ισχύ, όπως για παράδειγμα η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, στα ΙΧ αλλά και στα μέσα μεταφοράς.
Είναι προφανής η αγωνία τόσο της κυβέρνησης όσο και των επιστημόνων για τον κίνδυνο να υπάρξει ένα νέο πισωγύρισμα με μια πιθανή έξαρση κρουσμάτων λόγω των μεταλλάξεων του ιού – όπως άλλωστε προειδοποίησε και ο καθηγητής Τσιόδρας – σε μια στιγμή που όλο το βάρος δίνεται στο να ανοίξει κανονικά και με ασφάλεια ο τουρισμός, ο οποίος θα κρίνει εν πολλοίς και το πώς θα κινηθεί η ελληνική οικονομία το 2021.
Υπό αυτά τα δεδομένα, το βασικό στοίχημα είναι να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί, οι οποίοι είναι και το κύριο «όπλο» για την ανάσχεση της διασποράς του ιού.
Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η ανακοίνωση πως από τις 21/5 θα είναι διαθέσιμα όλα τα εμβόλια αρχικά για τις ηλικίες 40 – 44 ετών που μέχρι πρότινος εμβολιάζονταν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca ενώ παράλληλα ενεργοποιείται και το σχέδιο για την έναρξη των κατ’οίκον εμβολιασμών.
Με το μεγαλύτερο μέρος της οικονομίας και της κοινωνίας να έχει ανοίξει και με τον σχεδιασμό να προβλέπει περισσότερα ανοίγματα έως τα τέλη Μαΐου, έτσι ώστε από τα μέσα Ιουνίου η χώρα να έχει μπει για τα καλά στο δρόμο της «κανονικότητας» και να είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατομμύρια τουρίστες, τα πάντα εξαρτώνται από την πορεία των εμβολιασμών.
Η βασική εκτίμηση είναι ότι στα τέλη Μαΐου θα έχει εμβολιαστεί το 20% των Ελλήνων ενώ στόχος είναι έως τα τέλη Ιουλίου να έχει εμβολιαστεί σχεδόν το 50% του πληθυσμού της χώρας.

Διαθέσιμα όλα τα εμβόλια από 21/5 για τους 40 - 44 ετών

Από την ερχόμενη Παρασκευή 21/5 αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για τον εμβολιασμό με όλα τα διαθέσιμα εμβόλια της ηλικιακής ομάδας 40 – 44 ετών.
Ανάλογα με τα πόσα ραντεβού θα προγραμματιστούν, το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πότε θα μπορούν να κλείσουν εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια οι ηλικιακές ομάδες 35 έως 39 ετών και 30 έως 34 ετών, ομάδες οι οποίες έως σήμερα μπορούν να εμβολιαστούν μόνο με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Σημειώνεται πως από τις 1.221.400 δόσεις AstraZeneca που έχει παραλάβει η Ελλάδα, έχουν χορηγηθεί περίπου 786.832, δηλαδή το 65% των εμβολίων, τόσο στην ηλικιακή ομάδα 60-64 χρόνων, όσο και στις ομάδες 30-44 χρόνων.

Αρχίζουν οι κατ'οίκον εμβολιασμοί

Τη θέση πως κινούμαστε πολύ πιο γρήγορα από τους αρχικούς σχεδιασμούς στο άνοιγμα των εμβολιαστικών ομάδων, αλλά και στα κέντρα εμβολιασμού διατύπωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, απαντώντας σε σειρά επίκαιρων ερωτήσεων βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ.Κονταζαμάνης τόνισε πως έχουν διασφαλιστεί εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού και προανήγγειλε ότι σε λίγες ημέρες, θα η κυβέρνηση θα είναι σε θέση να ανακοινώσει και το πώς θα γίνουν οι κατ' οίκον εμβολιασμοί.
Όπως είπε, σύμφωνα με τα στοιχεία της 14ης Μαϊου, είχαν εμβολιαστεί έως τότε 2.718.404 συμπολίτες τουλάχιστον με την πρώτη δόση και 1.510.905 και με τις δύο δόσεις, που σημαίνει ότι το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού ανέρχεται σε 39,87%, ενώ ποσοστό 14,38% θεωρείται πλήρως καλυμμένο εμβολιαστικά.
Μέχρι σήμερα, είπε, υπάρχουν 4.025.774 επιβεβαιωμένα ραντεβού και εκτιμάται ότι τον Ιούλιο περισσότερο από το 50% των συμπολιτών μας θα είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Αναφορικά με τα εμβολιαστικά κέντρα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είπε ότι αυτά ανέρχονται σήμερα σε 1.517 σε όλη την χώρα, όταν ο αρχικός προγραμματισμός ήταν για 1.018 κέντρα και υπολογίζαμε ότι θα κάνουμε 2 εκατ. το μήνα.
Σήμερα έχουμε περισσότερους εμβολιασμούς, ειδικά το μήνα Μάιο που θα έχουν γίνει 5,6 εκατομμύρια εμβολιασμοί στη χώρα.
Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε πως έχουμε διασφαλίσει ποσότητες εμβολίων για το σύνολο του πληθυσμού και δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας που επιθυμεί να εμβολιαστεί, χωρίς εμβόλιο.

Ποιοι έχουν εμβολιαστεί

Απαντώντας για το ποσοστό των πολιτών που είναι άνω των 65 ετών και έχουν εμβολιαστεί, είπε ότι είναι κατά πολύ υψηλότερο του 60% και καθημερινά παρουσιάζει τάση αύξησης.
Ειδικότερα, ανέφερε πως στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 85 ετών, το 63% έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 68%.
Από την ηλικιακή ομάδα των 80 έως 84 ετών, το 64% έχει ήδη εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση και με τα προγραμματισμένα ραντεβού το ποσοστό ανέρχεται στο 69%.
Για τις ηλικίες 75-79, το ποσοστό των εμβολιασθέντων είναι στο 73% ενώ στην ομάδα 70-74 ανέρχεται σε 59%.
Σχετικά με τον εμβολιασμό των υγειονομικών, ανέφερε πως ακόμα και τώρα μπορεί οποιοσδήποτε υγειονομικός να προσέλθει σε εμβολιαστικό κέντρο και να κάνει το εμβόλιο εφόσον το επιθυμεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, έχει εμβολιαστεί το 82% των γιατρών, το 63% των νοσηλευτών και το 60% των λοιπών εργαζομένων στο ΕΣΥ και αντίστοιχα στον ιδιωτικό τομέα έχει εμβολιαστεί το 88% των γιατρών, το 62% των νοσηλευτών και το 63% των λοιπών εργαζομένων σε αυτά.

Κικίλιας: Περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί έως τα τέλη Μαΐου

Την εκτίμηση πως περισσότεροι από 5,6 εκατομμύρια πολίτες θα έχουν εμβολιαστεί έως τα τέλη Μαΐου διατύπωσε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, ο οποίος ανακοίνωσε πως τον Σεπτέμβριο αναμένεται να αρχίσει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη 4.000 μόνιμων νοσηλευτών και βοηθών.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Κικίλιας υποστήριξε ότι οι εμβολιασμοί προχωρούν γρήγορα, αναφέροντας πως έχουν πραγματοποιηθεί 4,405 εκατ. εμβολιασμοί, εκ των οποίων οι 2,837 εκατ. με τουλάχιστον μια δόση - δηλαδή 27% του πληθυσμού- και 15,5% και με τις δυο δόσεις.
Όπως είπε, έως τις 31 Μαΐου αναμένεται να έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 5,6 εκατ. εμβολιασμοί και περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα έχουν κάνει μια δόση, δηλαδή το 34%.
Ο κ. Κικίλιας σημείωσε ότι σήμερα λειτουργούν 1.517 εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την χώρα, επισημαίνοντας ότι ο αριθμός τους θα αυξηθεί με αυτά που θα προστεθούν στα νησιά από τον ιδιωτικό τομέα.
Όπως επισήμανε, η συμμετοχή των ιδιωτών έχει φτάσει μέχρι στιγμής τα 300 κέντρα και θα υπάρξει αμοιβή ανά εμβολιασμό.
Παράλληλα, προέτρεψε τους πολίτες να προσέχουν και να τηρούν τα μέτρα, καθώς όπως τόνισε η πανδημία δεν έχει τελειώσει και θα τελειώσει όταν μηδενίσουν τα κρούσματα.
«Δίνουμε βαθμούς ελευθερίας και δυνατότητες με εμβολιασμούς και testing να κινηθούμε πιο άνετα, αλλά να μην φτάσουμε στο άλλο άκρο» υποστήριξε ο κ.Κικίλιας, ο οποίος ερωτηθείς για το αν οι εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν προνομία, σημείωσε ότι η συζήτηση θα γίνει όταν θα έχει δοθεί η δυνατότητα σε όλους να εμβολιαστούν.

Γώγος: Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown – Η πανδημία δεν έχει λήξει

Τη θέση πως δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών lockdown, όπου απαιτείται διατύπωσε ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος συνέστησε προσοχή, καθώς όπως επισήμανε η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
«Τα κρούσματα δεν είναι μηδενικά, η πανδημία δεν έχει λήξει.
Το Rt έχει πέσει κάτω από 1, που είναι καλό, αλλά δεν έχει φτάσει στο 0,5.
Είναι γύρω στο 0,9, που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμα αναπαραγωγή του ιού στην κοινότητα, υπάρχει διασπορά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Γώγος.
«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τέτοια που τα γενικευμένα lockdown δε θα χρειαστούν.
Ένα όπλο διαχειριστικό της διασποράς είναι να βλέπουμε κλειστές κοινωνίες, όπως συνέβη στα νησιά ή στο Αγρίνιο.
Είναι περιοχές, στις οποίες υπάρχει διασπορά για διάφορους λόγους, που οι συνθήκες επιβάλλουν τοπικά lockdown.
Το όπλο του τοπικού lockdown θα είναι εδώ και όταν χρειαστεί, πρέπει να επιβάλλεται» είπε ο κ.Γώγος, αναφέροντας πως τη δεδομένη χρονική στιγμή απαιτείται μεγάλη προσοχή, γιατί στην παρούσα φάση, αν υπάρχει διασπορά υπό εμβολιασμό, αυξάνεται ο κίνδυνος να αναπτυχθούν στελέχη διαφυγής, στελέχη δηλαδή που μπορεί να περιέχουν μεταλλάξεις, οι οποίες προς το παρόν μπορεί να μην επηρεάζουν τη δράση των εμβολίων, αλλά δεν αποκλείεται να συμβεί.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως είπε, ο συνδυασμός που απαιτείται είναι ευρείας κλίμακας εμβολιασμός και περιορισμός της διασποράς.

Πότε πετάμε τις μάσκες

Ερωτηθείς για την επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς μάσκες, ο κ.Γώγος σημείωσε ότι «για να πούμε τι αριθμός του πληθυσμού χρειάζεται να ανοσοποιηθεί για να πούμε ότι θα πετάξουμε τις μάσκες, υπάρχει κάποιος συντελεστής που μέσα του υπάρχει και η μεταδοτικότητα».
«Αν έχουμε στελέχη του ιού, τα οποία είναι πιο μεταδοτικά, αυτό αυξάνεται.
Πέρυσι τέτοια εποχή λέγαμε ότι χρειάζεται 60%-70% ανοσοποίηση.
Αυτή τη στιγμή το ποσοστό ανεβαίνει, γιατί υπάρχει το βρετανικό στέλεχος, το οποίο έχει αυξήσει κατά 50% τη μεταδοτικότητα.
Όσο λοιπόν υπάρχει διασπορά με μεταλλαγμένα στελέχη, ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται για να έχουμε το τείχος ανοσίας μεγαλώνει.
Για να πετύχουμε το στόχο μας χρειάζεται η μαζική ανοσοποίηση» είπε ο κ.Γώγος.
Σχετικά με τα προνόμια που εξετάζεται να δοθούν στους εμβολιασμένους, ανέφερε ότι είναι μια ενδιαφέρουσα ιδέα για να πάει ο κόσμος να εμβολιαστεί.
«Το κυριότερο προνόμιο από τον εμβολιασμό δεν είναι μόνο η δική μας απελευθέρωση, αλλά η συνολική επίδραση του εμβολιασμού στην κοινωνία μας που θα δώσει την ελευθερία σε όλους.
Όσο το ποσοστό ανοσίας είναι 20%-30%-40%, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους κλειστούς χώρους», υπογράμμισε ο κ.Γώγος.

Γκάζι στους εμβολιασμούς από «Γαλάζια Ελευθέρια» και ιδιωτικό τομέα

Τη μεγάλη συμμετοχή των πολιτών αποτυπώνει ο αριθμός των 4.405.618 εμβολιασμών, 2.836.987 με μία δόση και 1.624.604 με 2 δόσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, τα ποσοστά απορρόφησης των εμβολίων έως σήμερα το απόγευμα διαμορφώνονται ως εξής:

  • 88% για το σκεύασμα της Pfizer (3.103.500 εμβολιασμοί από 3,494 εκατ. διαθέσιμα εμβόλια)
  • 65%για της AstraZeneca (786.832 εμβολιασμούς από 1.221.400 διαθέσιμες δόσεις)
  • 84,3% για της Moderna (397.600 εμβολιασμοί από 471.600 διαθέσιμες δόσεις).

Τέλος, αναφορικά με τις αναμενόμενες δόσεις των εμβολίων, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε:

  • 1.860.000 δόσεις, συν 566.000 σε δεύτερο χρόνο από την Pfizer
  • 308.000 δόσεις από τη Moderna
  • 348.000 δόσεις, συν 450.000 δόσεις τον Ιούνιο, από την AstraZeneca
  • 152.000 δόσεις μέσα στον Μάιο και στις 2 Ιουνίου τα υπόλοιπα από την Johnson & Johnson.

Αναπροσαρμογή στο σχέδιο «Ελευθερία» για αναρρώσαντες από COVID-19

Ταχύτερη κάλυψη του πληθυσμού με μία τουλάχιστον δόση εμβολίου έναντι της COVID-19 αναμένεται από την αναπροσαρμογή του εμβολιαστικού σχεδιασμού στη χώρα, έπειτα από τα ενθαρρυντικά ευρήματα πολυκεντρικής προοπτικής μελέτης που προδημοσιεύτηκε στο BMJ.
Σε 1.309 επαγγελματίες υγείας που νόσησαν και εμβολιάστηκαν, διαπιστώθηκε ότι τα αντισώματα του SARS-CoV-2 παραμένουν έως και 13 μήνες, μειώνοντας τον κίνδυνο επαναλοίμωξης έως 96%, προστατεύοντας επιπλέον από τις συνήθεις μεταλλάξεις όπως του βρετανικού στελέχους και κάποιων από το νοτιοαφρικανικό.
Μάλιστα, καταγράφηκε εντονότατη αντισωματική ανταπόκριση μετά από μία μόλις δόση εμβολίου στους αναρρώσαντες από COVID-19.
Έτσι, σύμφωνα με την ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, οι οδηγίες της Επιτροπής τροποποιούνται προς μία μόνο δόση εμβολίου μετά από φυσική νόσηση.
Όπως επεσήμανε η πρόεδρος, τα επιστημονικά ευρήματα δίνουν απάντηση σε όσους αμφισβητούν τη μακρά αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι του κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του και αρνούνται να εμβολιαστούν, σε μια συγκυρία που η ευθύνη της κοινωνίας είναι ακόμη μεγαλύτερη απέναντι σε ευπαθείς ομάδες όπως οι ανοσοκατασταλμένοι και μεταμοσχευμένοι, για τους οποίους πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μόλις το 46% θα επιτύχει ικανοποιητική προστασία από τον πλήρη εμβολιασμό (2 δόσεις).

Τι άνοιξε από 17/5

Βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί καθώς επίσης και οι πρακτικές και εργαστηριακές ασκήσεις σε ΙΕΚ και Κολέγια, καθώς και η δια ζώσης λειτουργία των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας και του Προπαρασκευαστικού Προγράμματος Πιστοποίησης Μεταλυκειακού έτους - Τάξης Μαθητείας (ΕΠΑΛ) άρχισαν και πάλι να επαναλειτουργούν από χθες Δευτέρα 17/5..
Παράλληλα, άρχισαν και πάλι τα Μουσικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, μόνο για ατομικά μαθήματα (αναλογία ένας μαθητής ανά έναν εκπαιδευτή/καθηγητή) καθώς και οι αθλητικές ακαδημίες με ατομικές προπονήσεις σε μικρά, σταθερά γκρουπ έως 10 ατόμων.

Ο σχεδιασμός

Στις 21 Μαΐου αναμένεται να ανοίξουν οι θερινοί κινηματογράφοι, στις 24/5 τα ΟΠΑΠ PLAY και στις 28/5 οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.
Επίσης, τα γυμναστήρια, τα κέντρα αισθητικής και οι χώροι δεξιώσεων αναμένεται να ανοίξουν από τις 31 Μαΐου, οι οίκοι ανοχής από τις 7 Ιουνίου, ενώ από τον Ιούνιο προγραμματίζονται γάμοι και βαφτίσια σε εξωτερικό χώρο, με ανώτατο όριο 100 ατόμων.
Αρχές Ιουνίου είναι πιθανό να επανέλθει η μουσική στην εστίαση η οποία καθ΄ όλη τη διάρκεια του Μαΐου θα είναι στη σίγαση.
Όσον αφορά στους εσωτερικούς χώρους εστίασης υπάρχει πιθανότητα να λειτουργήσουν σε ένα ποσοστό 50-70% προς το τέλος Ιουνίου γιατί τότε θα έχει εμβολιαστεί το 50% των ενήλικων πολιτών έστω και με την πρώτη δόση.

Self test

Όσον αφορά τα self test, από τις 17/5 απαιτείται η διενέργεια self-test μία φορά την εβδομάδα για την προσέλευση μαθητών, εκπαιδευτικών, διοικητικού και λοιπού προσωπικού στις σχολικές μονάδες της χώρας.
Το τεστ θα διενεργείται εντός 24 ωρών πριν από την προσέλευση στο σχολείο κάθε Δευτέρα πρωί.
Εκτός από μαθητές και εκπαιδευτικούς σε self-test υποχρεούνται να προχωρήσουν όσοι εργάζονται, στον δημόσιο τομέα, στην τοπική αυτοδιοίκηση, στο στρατιωτικό και πολιτικό προσωπικό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, στην Ελληνική Αστυνομία, στην Πυροσβεστική, στο Λιμενικό Σώμα, οι δικαστικοί υπάλληλοι.
Παράλληλα, αρνητικό self test πρέπει να έχουν όσοι εργάζονται, στο λιανεμπόριο, στην εστίαση, στις χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κομμωτήρια και τα κουρεία, στα κέντρα αισθητικής, στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων, στις σχολές οδηγών.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε δύο self test την εβδομάδα με το πρώτο να παρέχεται δωρεάν και το δεύτερο να το πληρώνει ο εργοδότης.
Σημειώνεται ότι οι μαθητές των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών δεν θα υποβάλλονται σε self test.

Πώς γίνονται οι μετακινήσεις

Οι μετακινήσεις σε όλη την χώρα άνοιξαν από την Παρασκευή 14/5, με το σχέδιο να προβλέπει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Ειδικότερα, για τη μετάβαση προς και από τα νησιά - με εξαίρεση τη Λευκάδα, την Εύβοια και τη Σαλαμίνα - είναι υποχρεωτική η προσκόμιση είτε πιστοποιητικού εμβολιασμού, 14 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση, είτε αρνητικού PCR τεστ 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών, είτε self-test 24 ωρών, είτε τέλος βεβαίωση νόσησης, που θα ισχύει από τους 2 έως 9 μήνες μετά.
Ο έλεγχος γίνεται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές εταιρείες, ενώ τις παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να πληρούν όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες, 5 ετών και άνω.
Η δήλωση των self test θα πρέπει να γίνεται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr, ενώ όσοι προσέρχονται σε δημόσιες και ιδιωτικές δομές για PCR ή rapid τεστ αντιγόνου θα πρέπει να ζητούν την ψηφιακή βεβαίωση με το αποτέλεσμα του τεστ.
Επιπλέον, για τις χερσαίες μετακινήσεις από νομό σε νομό, απευθύνεται ισχυρή σύσταση για τακτικά διαγνωστικά τεστ.

Στους 11.471 οι θάνατοι

Στους 11.471 ανέρχονται οι θάνατοι στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 17/2 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.402, εκ των οποίων 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 378.485, εκ των οποίων 51,2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 38 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.324 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
d1_7.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 56, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.471 θάνατοι.
Το 95,2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 647 (χθες 656).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 83% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.287 ασθενείς.
d2_8.jpg
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 318 (ημερήσια μεταβολή +10,8%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 313 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης