Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Εύθραυστη η σταθεροποίηση – Αρνητικό ρεκόρ με 837 διασωληνωμένους και 67 νέους θανάτους – Στους 9.397 οι νεκροί

Εύθραυστη η σταθεροποίηση  – Αρνητικό ρεκόρ με 837 διασωληνωμένους και 67 νέους θανάτους – Στους 9.397 οι νεκροί
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, πως ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ραγδαία και το Σάββατο (17/4/2021) ανήλθε στους 837 από 824 μία μέρα νωρίτερα
Σχετικά Άρθρα

(συνεχές upd) Εύθραυστη παραμένει η εικόνα σταθεροποίησης της πανδημίας στην Ελλάδα, καθώς οι σκληροί επιδημιολογικοί δείκτες – διασωληνωμένοι και νεκροί – δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού, τόσο στις αρχές όσο και στους ειδικούς ενόψει μάλιστα των εορτών του Πάσχα και την κατανοητή επιθυμία των πολιτών να μετακινηθούν μετά το πολύμηνο lockdown.
Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός, πως ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται ραγδαία και το Σάββατο (17/4/2021) ανήλθε στους 837 από 824 μία μέρα νωρίτερα.
Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.411 νέα κρούσματα και ακόμα 67 θανάτους με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός των νεκρών από την έναρξη της πανδημίας να ανέρχεται στους 9.397.
Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς και η μέση ηλικία των κρουσμάτων, που φτάνει τα 44 έτη και υπό αυτό το πρίσμα καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολο να δοθεί πράσινο φως από τους ειδικούς για διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα.
Ο Διευθυντής της Β' ΜΕΘ του Νοσοκομείου Παπανικολάου της Θεσσαλονίκης, Νίκος Καπραβέλος χαρακτήρισε «απελπιστική» την κατάσταση στα νοσοκομεία λέγοντας ότι «ο αριθμός των εισαγωγών είναι δυσβάστακτος και δεν βλέπουμε κορύφωση του τρίτου κύματος. Ο νεότερος ασθενής είναι 40 ο μεγαλύτερος 65, κάθε εφημερία είναι χειρότερη από την προηγούμενη, έχουμε μόνο 2 κλίνες ΜΕΘ, Παραδίδονται 18 κλίνες ΜΕΘ στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, αλλά δεν υπάρχουν εξειδικευμένοι γιατροί».
Μιλώντας στο Open ο καθηγητής υπογράμμισε πως αυτό που πρέπει να συζητάμε με βάση την εικόνα που υπάρχει είναι «τι θα κλείσει και όχι τι θα ανοίξει. Κάθε εφημερία σε όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα, φροντίζουν οι άνθρωποι στις κλινικές να βοηθήσουν τους ασθενείς με μη μηχανικό τρόπο, αλλά πολλές φορές αυτό επιδεινώνει την κατάσταση. Λέγαμε ότι θα φτάσει η κορύφωση και θα δούμε λίγο φως, όμως υπάρχει προοδευτική αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Κανείς από όσους νοσηλεύουμε δεν έχουν εμβολιαστεί».

Μεγάλη η διασπορά

«Η διασπορά έχει πάρει τόσο τεράστιες διαστάσεις που ακόμη και στο ασανσέρ μπορεί να μολυνθείς, γιατί υπάρχει ενδοοικογενειακή διασπορά του ιού και οι μεταλλάξεις έχουν δυσκολέψει τα πράγματα.
Κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα μπορεί να λειτουργήσει με προϋποθέσεις, αλλά η ψυχολογία είναι ότι τελειώσαμε και δεν ισχύει αυτό, θα το πληρώσουμε ακριβά, δεν τελειώσαμε με την πανδημία».
«Αυτό που προέχει είναι ο χαμηλός αριθμός εμβολιασμένων και η ασφυξία στο σύστημα Υγείας, δεν έχουμε άλλη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε αυξημένες ανάγκες.
Θα ήταν ολέθριο και καταστροφικό να χαλαρώσουμε, είναι άκυρο να το συζητάμε να ανοίξει κάτι το Πάσχα.
Η Γερμανία με 8.000 κλίνες ΜΕΘ κλείνει, εμείς υποβαθμίζουμε την αξία της ανθρώπινης ζωής».

Ζαούτης (επιδημιολόγος): Να θυσιαστεί το Πάσχα

Θυσία των πασχαλιάτικων μετακινήσεων για ένα καλύτερο και ασφαλέστερο καλοκαίρι συστήνει ο Θεοκλής Ζαούτης καθηγητής παιδιατρικής και επιδημιολογίας του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια και μέλος της επιτροπής των Λοιμωξιολόγων.
Μπορεί να πρέπει να θυσιάσουμε το ταξίδι το Πάσχα στο χωριό και στο νησί για να περάσουμε όμορφα το καλοκαίρι, σημείωσε ο κ. Ζαούτης μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ.
Όπως εξήγησε αυτή τη στιγμή χρειάζεται αυτοσυγκράτηση λόγω των επιδημιολογικών δεδομένων και έθεσε το ρώτημα τι θα συμβεί εάν υπάρξει μια μαζική μετακίνηση από κόκκινες περιοχές σε εκείνες με μικρότερο ιικό φορτίο ή σε νησιά «παρθένα» από Covid.
Για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας εκτίμησε ότι «πάμε σχετικά καλά» και κάλεσε τους πολίτες να μην διστάζουν να εμβολιαστούν καθώς τυχόν παρενέργειες είναι πάρα πολύ σπάνιες και ο κίνδυνος από τον κορωνοϊό είναι πολύ μεγαλύτερος.
Επίσης ο κ. Ζαούτης τόνισε ότι θα πρέπει να αξιοποιούν οι πολίτες τα τεστ, να τηρούν τα μέτρα των αποστάσεων και να φορούν μάσκα ώστε να έχουμε ένα καλύτερο καλοκαίρι.

Πέτσας (Αν. Υπ. Εσωτερικών): Ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το «Πάσχα στο χωριό»


«Δεν αποκλείουμε τίποτα σχετικά με το Πάσχα στο χωριό» δήλωσε σήμερα (17/4) ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας αναφερόμενος στο δίλλημα που έχει δημιουργηθεί στην κυβέρνηση για το εάν πρέπει ή όχι να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα την ώρα που τα κρούσματα βρίσκονται στο κόκκινο.
Μιλώντας στο Open τόνισε ότι «υπάρχουν διαφωνίες πολλές ακόμα και μεταξύ των λοιμωξιολόγων.
Ξέρουμε πως υπάρχει κούραση μετά από 14 μήνες στον κόσμο.
Γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθούμε να υπάρχει μερική αποσυμπίεση χωρίς όμως να ξεφεύγει τελείως η κατάσταση με την εφαρμογή των μέτρων.
Πάντα βλέπουμε βδομάδα με βδομάδα τι γίνεται με βάση τα κρούσματα και αποφασίζουμε, δεν αποκλείουμε τίποτα όσον αφορά το Πάσχα».
Για την ενίσχυση της εστίασης και των δήμων σημείωσε:«Το πρώτο βήμα που κάναμε ήταν να επεκτείνουμε τις μισθώσεις για δύο χρόνια.
Πολλά δισεκατομμύρια χρέη υπάρχουν από τον Φεβρουάριο του 20 μέχρι τώρα. Έχουμε θεσπίσει 100 δόσεις για την αποπληρωμή τους μπορεί να γίνουν και περισσότερες. Για να στηρίξουμε τους δήμους δώσαμε 187,1 εκατομμύρια.
Όσον αφορά την εστίαση θα τους δώσουμε πολύ παραπάνω εξωτερικό χώρο για να κινηθούν ως τον επόμενο Οκτώβριο για να μην υπάρξει συνωστισμός και να κάνουν και την δουλειά τους».

Τζανάκης: Δεν αποκλείεται επικαιροποίηση του εμβολίου και τρίτη δόση

Για το ενδεχόμενο χορήγησης τρίτης δόσης του εμβολίου, καθώς και αλλαγής τύπου του ιού που περιέχεται στα εμβόλια, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, με αφορμή τα όσα δήλωσε ο CEO της Pfizer.
Ο κ. Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα.
Όπως είπε, «αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε το χρόνο προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια. Φαίνεται ότι είναι μερικοί μήνες τουλάχιστον… μπορεί και παραπάνω.
Το πιθανότερο είναι ο ιός να χρειάζεται, και με τις μεταλλάξεις που έχει, όχι μόνο αναμνηστικές δόσεις ετησίως, θα δούμε κάθε πότε, αλλά ενδεχομένως και αλλαγή του τύπου του ιού ο οποίος περιέχεται στα εμβόλια…
Δεν αποκλείεται δηλαδή να γίνεται επικαιροποίηση του εμβολίου ανάλογα με τον τύπο της επιδημίας που υπάρχει στον κόσμο και τη χώρα».
Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τρίτης δόσης «σε εύλογο χρονικό διάστημα που θα ορίσει η εθνική επιτροπή εμβολιασμού», σημειώνοντας πως «νομίζω το Ισραήλ ήδη καλύπτει τους πολίτες γι’ αυτό».
Συμβάλλουν σε κρούσματα οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές
«Δυστυχώς από τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πολλών ιχνηλατήσεων έχουμε δει ότι οι ναοί και οι θρησκευτικές τελετές, οι οποίες πρέπει να γίνονται φυσικά, συμβάλλουν σε κρούσματα», τόνισε ο κ. Τζανάκης.
Κατά τον ίδιο, «θα πρέπει η εκκλησία να δώσει τη λύση και να προτείνει αυτή τη λειτουργία που θα διαφυλάξει τη θρησκευτικότητα των ημερών, αλλά και θα προφυλάξει το ποίμνιο από τους κινδύνους».
Σχετικά με το ενδεχόμενο τέλεσης του επιταφίου στον περίγυρο της εκκλησίας ή της Ανάστασης σε ανοιχτούς χώρους, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε τη γνώμη του πως οτιδήποτε προκαλεί υπερσυγκέντρωση, ακόμα και σε ανοιχτούς χώρους, θα προκαλέσει κάποιο θέμα. «Χρειάζεται αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο μπορεί να βρεθεί αυτό, αρκεί η εκκλησία να μην πιέσει τα πράγματα προς μια κατεύθυνση ανασφάλειας υγειονομικής. Νομίζω ότι ο τρόπος με τον οποίο προσεγγίζει το θέμα θα επιτρέψουν και τη θρησκευτικότητα αλλά και την ασφάλεια του ποιμνίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τι ζητεί η Εκκλησία για το Πάσχα

Τις επόμενες και πριν από τη Μεγάλη Εβδομάδα αναμένεται να δοθούν οι απαντήσεις στα αιτήματα, που έχει θέσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) προς την κυβέρνηση και την επιτροπή ειδικών του υπουργείου Υγείας για το πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί το Πάσχα.
Με επιστολή που απέστειλε η Ιερά Σύνοδος προς την υπουργό Παιδείας στην τελευταία της συνεδρίαση ζητεί να ανέλθει ο αριθμός των πιστών στους ναούς από έναν σε 25 τ.μ που ισχύει σήμερα σε έναν σε 15 τ.μ, καθώς και ο μέγιστος αριθμός που προβλέπεται στους μεγάλους ναούς, που σήμερα είναι 50, να αυξηθεί στους 100.
Επίσης, ζητεί να επιτραπεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Πέμπτη αλλά και την Ανάσταση, να τοποθετηθούν μεγάφωνα και να επιτραπούν οι τέσσερις λειτουργίες στο προαύλιο των ναών παρουσία πιστών.

Επαναλειτουργούν οι σχολές οδηγών από τις 19/4

Επαναλειτουργούν από Δευτέρα 19/4 οι σχολές οδηγών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19.
Οι σχολές αυτές θα λειτουργούν με τους εξής όρους:
• Τα θεωρητικά μαθήματα και οι θεωρητικές εξετάσεις θα διενεργούνται διαδικτυακά.
• θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test ανά εβδομάδα για τους εργαζόμενους στις σχολές αυτές
• διενέργεια self test για τον εξεταζόμενο 24 ώρες πριν το πρακτικό μάθημα και τις εξετάσεις, ενώ για τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές διενέργεια self test 2 φορές την εβδομάδα κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Επίσης διενέργεια των εξετάσεων με ραντεβού ανά μία ώρα τήρηση κανόνων προστασίας δημόσιας υγείας, ανοιχτά παράθυρα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υγιεινή χεριών και σημείων επαφής του οχήματος.
Οι περιοχές που εισέρχονται στο βαθύ κόκκινο
Με ομόφωνη εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου «βαθύ κόκκινο» εντάσσονται από αύριο το πρωί: Θάσος, Ρέθυμνο, δήμος Φαιστού, Μαρωνείας – Σαπών, Κύθνος, Διδυμότειχο, Πύδνας – Κολινδρού, Καβάλας, Βόλου, Σιντικής Σερρών και Βόρειων Τζουμέρκων.

Θεσσαλονίκη: Σταδιακή αποκλιμάκωση του ιικού φορτίου

Την τάση αποκλιμάκωσης του ιικού φορτίου στα λύματα της Θεσσαλονίκης, που ξεκίνησε πριν από 10 ημέρες, επιβεβαιώνουν και οι τελευταίες μετρήσεις της εβδομάδας, στην έρευνα που διεξάγει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ με την ΕΥΑΘ, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του ΕΟΔΥ.
Η συγκέντρωση του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα, όπως φαίνεται στα διαγράμματα που παρουσιάζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 5 Απριλίου ανιχνεύτηκε στην υψηλότερη τιμή της τρέχουσας περιόδου κι έκτοτε με μικρές αυξομειώσεις μεταξύ των καθημερινών μετρήσεων τείνει προς χαμηλότερα επίπεδα.
Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Τετάρτης 14/04 και της Πέμπτης 15/04 είναι:

Μειωμένη κατά 30% σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 12/04 και της Τρίτης 13/04.
Μειωμένη κατά 27% σε σχέση με την μέση τιμή της προηγούμενης Τετάρτης 07/04 και Πέμπτης 08/04.

«Η εικόνα της εβδομάδας παραπέμπει στις τιμές και τις διακυμάνσεις που μετρούσαμε τον Μάρτιο, πριν την επιδημιολογική έξαρση.
Στις ανακοινώσεις του προηγούμενου Σαββάτου (10/4) λέγαμε πως για να εκτιμήσουμε με ασφάλεια αν η τιμή της 5ης Απριλίου είναι η υψηλότερη της περιόδου και περνάμε σε φάση επιπέδωσης και αποκλιμάκωσης της επιδημιολογικής καμπύλης, χρειαζόμασταν περισσότερα στοιχεία από τις καθημερινές μας μετρήσεις.
Τα στοιχεία, λοιπόν, επιβεβαιώνουν μία σημαντική διαπίστωση, ότι σταδιακά η κατάσταση βελτιώνεται», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος του ερευνητικού έργου, καθ. Νίκος Παπαϊωάννου.
«Όμως», συνέχισε ο κ. Παπαϊωάννου, «σε απόλυτες τιμές το ιικό φορτίο ανιχνεύεται ακόμη σε υψηλά επίπεδα και αν παρατηρήσουμε στο διάγραμμα πώς κινήθηκε η καμπύλη κατά την αποκλιμάκωσή της στο πανδημικό κύμα του φθινοπώρου, θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει ακόμη δρόμος να διανύσουμε, για να πούμε ότι είμαστε σε ένα καλό επιδημιολογικό επίπεδο».
Ερωτηθείς αν η επιδημιολογική εικόνα των λυμάτων συμβαδίζει με αυτή στα νοσοκομεία της πόλης ο πρύτανης του ΑΠΘ εξήγησε πως «η διασπορά του ιού στην κοινότητα αποτυπώνεται μετά από αρκετές μέρες στην κλινική εικόνα, καθώς κάποιοι από τους νοσούντες δυστυχώς θα παρουσιάσουν επιπλοκές και θα χρειαστούν νοσηλεία».
«Αυτή τη στιγμή υπάρχει σημαντική πίεση στα νοσοκομεία της πόλης, η οποία αντικατοπτρίζει την περίοδο της κορύφωσης, και η βελτίωση που παρατηρούμε σήμερα στα λύματα, θα φανεί στα νοσοκομεία στο επόμενο δεκαήμερο».
Η μεθοδολογία αποτίμησης του κορωνοϊού στα αστικά απόβλητα, που ανέπτυξε η ομάδα του ΑΠΘ, εξορθολογίζει τις μετρήσεις συγκέντρωσης του γονιδιώματος του ιού με βάση 24 περιβαλλοντικούς παράγοντες, που δύνανται να αλλοιώσουν τα αποτελέσματα των μετρήσεων.
lymata_b.JPG

ΕΟΔΥ: 2.411 νέα κρούσματα και 67 θάνατοι στις 17/4 – Στους 837 οι διασωληνωμένοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid - 19 που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ το Σάββατο (17/4/2021).
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 313.444 (ημερήσια μεταβολή +0.8%), εκ των οποίων 51.3% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 59 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3.265 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών είναι 67 ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 9.397 θάνατοι.
Το 95.5% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 837 (61.9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.936 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 507 (ημερήσια μεταβολή -7.31%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 514ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
krousmata_8.JPGanalogia_5.JPGkrous.JPGthanatoi_3.JPG

diapsora.JPGkabyles_6.JPGdeigmata_5.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης