Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τείχος προστασίας με self test και εμβολιασμούς με φόντο... το Πάσχα - Φόβοι για 1.000 διασωληνωμένους

Τείχος προστασίας με self test και εμβολιασμούς με φόντο... το Πάσχα - Φόβοι για 1.000 διασωληνωμένους
Έρχεται από αύριο Τετάρτη 14/4 το εμβόλιο της Johnson & Johnson - Όλο το πρόγραμμα των εμβολιασμών
Σχετικά Άρθρα

(upd8) Με την επιτάχυνση των εμβολιασμών και με την ευρεία χρήση των self test σε πολλούς κλάδους εργαζομένων επιδιώκει η κυβέρνηση να ξεπεράσει το «σκόπελο» του γ’ κύματος της επιδημίας, το οποίο εξακολουθεί να προκαλεί ασφυκτική πίεση στο σύστημα υγείας.
Επιδίωξη της κυβέρνησης είναι μέσω της διεύρυνσης των self test, τα οποία μετά τα λύκεια, αναμένεται να επεκταθούν άμεσα στο λιανεμπόριο, στις μεταφορές, στο delivery, όπως άλλωστε ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός, αλλά και της αύξησης των εμβολιασμών να δημιουργηθεί ένα πρώτο «τείχος προστασίας» αφενός για νέα ασφαλή ανοίγματα της αγοράς αφετέρου για να δημιουργηθεί το έδαφος έτσι ώστε να ελεγχθεί καλύτερα η πορεία της επιδημίας, γεγονός που ενδεχομένως να επιτρέψει και τις μετακινήσεις από νομό σε νομό κατά τη διάρκεια του Πάσχα.
Αν και ακόμα οι ειδικοί εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το σενάριο αυτό, τονίζοντας ότι οι αποφάσεις αυτές θα ληφθούν λίγο πριν τη Μεγάλη Εβδομάδα, είναι προφανές πως βασική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να ανοίξουν οι μετακινήσεις το Πάσχα.
Οι επιφυλάξεις έχουν να κάνουν με την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται το ΕΣΥ, καθώς πολλοί είναι οι επιστήμονες που υποστηρίζουν πως η επιδημία μας έχει ξεφύγει και πάλι.
Είναι χαρακτηριστικό πως και χθες, έγιναν πάνω από 500 εισαγωγές ασθενών, οι νοσηλευόμενοι είναι περισσότεροι από 5.700 ενώ οι διασωληνωμένοι υπολογίζονται σε 781, και ενώ εκφράζονται φόβοι ότι μπορούν να φτάσουν τις επόμενες ημέρες και τους 1.000.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως μόνο τον Απρίλιο έχουν χάσει τη ζωή τους λόγω του κορωνοϊού 870 άνθρωποι, ενώ εκτιμάται πως ο αριθμός τους θα αυξηθεί σημαντικά το επόμενο διάστημα.
Και ενώ η πίεση παραμένει στο ΕΣΥ, οι ειδικοί μεταθέτουν διαρκώς την ημερομηνία αποκλιμάκωσης της επιδημίας, με τους επιστήμονες πλέον να κάνουν λόγο για μετά τις 25 Απριλίου ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που υποστηρίζουν πως τότε θα φανεί και η επιβάρυνση του ανοίγματος των λυκείων στα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας.
Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση παραμένει ιδιαίτερα ρευστή και όλοι περιμένουν να δουν πως θα κυλήσει η επιδημία τις επόμενες ημέρες και ιδίως τις επόμενες δύο εβδομάδες, όταν και αναμένεται να ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις για το τι θα γίνει τελικά το Πάσχα.

Γεραπετρίτης: Εμβόλια και self test τα μεγάλα μας όπλα – Περιμένουμε τους ειδικούς για το Πάσχα

Τη θέση πως τα εμβόλια και τα self test είναι τα μεγάλα μας όπλα στη μάχη κατά του κορωνοϊού διατύπωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, ο οποίος υποστήριξε πως ακόμα είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για το τι θα γίνει το Πάσχα.
Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση του Open ο κ.Γεραπετρίτης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή είμαστε στα πρόθυρα του ανοίγματος για μία μεγάλη κατηγορία συμπολιτών μας που έχουν υποκείμενα νοσήματα οι οποίοι υπολογίζονται γύρω στις 800.000».
«Την επόμενη εβδομάδα θα ανοίξει η πλατφόρμα έτσι ώστε οι ηλικίες 50-59 ετών να μπορούν να εγγράφονται για εμβολιασμό.
Η εκτίμησή μας είναι ότι τον Μάιο προφανώς θα έχουμε συμπληρώσει 3 έως 3,5 εκατομμύρια εμβολιασμούς και θα έχει χτιστεί ένα πολύ σημαντικό τείχος ανοσίας για να μπορέσουμε να πάμε μπροστά.
Από την άλλη πλευρά λειτούργησε για πρώτη φορά το self test στην Ελλάδα, αν θέλετε και πειραματικά στα σχολεία και η εμπειρία ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντική.
Η ελληνική Πολιτεία ήταν από τις πρώτες στην Ευρώπη που ουσιαστικά αξιοποίησε το όπλο αυτό και μάλιστα διέθεσε το προϊόν δωρεάν» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης, ο οποίος ανακοίνωσε πως από μεθαύριο Πέμπτη 15/4 θα διατεθούν περίπου 900.000 self test και σε άλλες κατηγορίες πολιτών και εργαζομένων.
«Μιλάμε για κατηγορίες εργαζομένων και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα όπως είναι το λιανεμπόριο, η Δικαιοσύνη, η ανοιχτή εστίαση, οι τραπεζικές συναλλαγές κ.α.» ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ακούει τους ειδικούς.

Νωρίς ακόμα να πούμε για το Πάσχα

Ερωτηθείς για το Πάσχα, ο κ.Γεραπετρίτης υποστήριξε πως δεν θέλει να προκαταβάλει τις απόψεις των ειδικών αλλά εκτίμησε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν εισηγήσεις εκ μέρους της επιστημονικής επιτροπής.
«Είναι προφανές ότι κάθε μέρα που περνάει προσθέτει πολύ σημαντικά δεδομένα τα οποία θα πρέπει να αξιολογούνται» είπε ο κ.Γεραπετρίτης, τονίζοντας ότι «εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι ως Πολιτεία για να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε σε ό,τι χρειαστεί για να διευκολυνθεί η ελεγχόμενη κίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα».
«Όμως είναι οι ειδικοί εκείνοι που θα κάνουν τις εισηγήσεις με τα επίκαιρα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας» υποστήριξε ο κ.Γεραπετρίτης.

Παγώνη: Ανοσία τέλη Ιουνίου – Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα

Την εκτίμηση πως στα μέσα με τέλη Ιουνίου θα έχει επιτευχθεί μια ικανοποιητική ανοσία του πληθυσμού διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, υποστηρίζοντας πως έως τότε θα έχουν ολοκληρωθεί και οι εμβολιασμοί των ατόμων ηλικίας 50 ετών και άνω.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η κα.Παγώνη είπε πως αυτό εξαρτάται βέβαια και από τις ποσότητες των εμβολίων που παίρνουμε με τις συμβάσεις που έχουν γίνει με τις εταιρίες και την ΕΕ.
«Νομίζω μέχρι τα μέσα, τέλος Ιουνίου λογικά θα έχουν τελειώσει.
Για μένα είναι λογικό προς το τέλος Ιουνίου να κάνουμε αυτή την σχετική ανοσία γύρω στο 55% που θα αισθανθούμε ασφαλείς μπαίνοντας στο καλοκαίρι, ανοίγοντας ξενοδοχεία, να αισθανόμαστε και πιο άνετα» είπε η κα.Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως μεγάλη σημασία θα έχει και η θεραπεία με το καινούργιο αντιικό φάρμακο.
Αναφορικά με το μοντέλο των self test στα σχολεία η κα.Παγώνη υπογράμμισε πως πέτυχε γιατί οι 600 και κάτι που βρέθηκαν θετικοί θα μπορούσαν να δώσουν από 5.500 μέχρι 8.000 κρούσματα γιατί ήταν όλοι ασυμπτωματικοί, καθηγητές – μαθητές.
«Τα self test μας έχουν γλιτώσει από χιλιάδες κρούσματα» ανέφερε η κα.Παγώνη, τονίζοντας πως αυτά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν «σε εργοστάσια, βιοτεχνίες εστιατόρια, παντού».
Όσον αφορά το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό το Πάσχα, η κα.Παγώνη είπε ότι έχει σημασία εκείνες τις ημέρες να δούμε που βρισκόμαστε με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία ενώ υπογράμμισε πως δεν θα έλεγε «ναι για το άνοιγμα στο Πάσχα με αυτή την κατάσταση τώρα».
Όπως είπε, «θα μπορέσουμε να κάνουμε Ανάσταση στις εκκλησίες αλλά στους εξωτερικούς χώρους με αποστάσεις πάνω από δύο μέτρα και μάσκες» ενώ σημείωσε πως μια φορά μπορούμε να μην φιληθούμε στην Ανάσταση.
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το καλοκαίρι θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, αν και θα παραμείνουν οι μάσκες.

Βασιλακόπουλος: Πιθανότητα 40% με 50% το self test να είναι ψευδώς αρνητικό

Την θέση πως υπάρχει πιθανότητα 40% με 50% το self test να είναι ψευδώς αρνητικό διατύπωσε ο καθηγητής Πνευμολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος ανέφερε ότι τη δεδομένη περίοδο, που ο επιπολασμός της πανδημίας είναι μεγάλος, «το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα».
Σε δηλώσεις του ο κ.Βασιλακόπουλος υποστήριξε ότι «το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ το PCR το μοριακό».
«Με δεδομένο ότι η πανδημία είναι τόσο εκτεταμένη αυτή την περίοδο υπάρχει 40% – 50% πιθανότητα να είναι ψευδώς αρνητικό το τεστ στο οποίο υποβάλλεται κάποιος.
Θα πρέπει αυτός λοιπόν που το κάνει, να μην επαναπαυθεί και να συνεχίσει να τηρεί τα μέτρα και να φορά μάσκα.
Αντίθετα, το θετικό τεστ, έχει τρομερά υψηλή πιθανότητα να είναι όντως θετικό
Το αρνητικό self test δεν αθωώνει τους αρνητικούς.
Με το self test θα βρούμε πάρα πολλούς απ’ αυτούς που έχουν λοίμωξη με υψηλή συγκέντρωση, που είναι πολύ μεταδοτικοί.
Θα χάσουμε και κάποιους αρνητικούς δηλαδή, που έχουν τη νόσο και θα πρέπει όλοι να συνεχίσουμε να προσέχουμε.
Αν υπήρχε λύση να βρίσκαμε όλους τους θετικούς και τους αρνητικούς, θα είχαμε λύσει το θέμα παγκοσμίως και θα είχε τελειώσει η πανδημία.
Η κυβέρνηση πήρε πολύ σωστή απόφαση να γίνονται δύο self test, γιατί ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος.
Θα πρέπει και όσοι είναι αρνητικοί να συνεχίσουν να προσέχουν» είπε ο κ.Βασιλακόπουλος, αναφέροντας πως «το self test χρήσιμο εργαλείο αλλά όχι πανάκεια».
«Το αρνητικό self test δεν μας εξασφαλίζει σε τίποτα.
Αυτό ισχύει και με τα rapid test.
Το πιο αξιόπιστο απ’ όλα τα τεστ είναι το μοριακό που έχει 30% πιθανότητα ψευδού αποτελέσματος.
Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό. Τα κρούσματα είναι πολλά αλλά όχι επιθετικώς αυξανόμενα» τόνισε ο κ.Βασιλακόπουλος.

Επιταχύνονται οι εμβολιασμοί – Όλο το πρόγραμμα

Την ίδια στιγμή, η άφιξη εκατοντάδων χιλιάδων εμβολίων στην Ελλάδα, επιταχύνει και τους εμβολιασμούς των πολιτών.
Όπως έγινε γνωστό, αύριο Τετάρτη 14/4 αναμένεται να φτάσουν οι πρώτες δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.
Πρόκειται για τις πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου με τις οποίες θα αρχίσει ο εμβολιασμός τη Δευτέρα 19 Απριλίου.
Σημειώνεται πως έως και τη Δευτέρα 12-04-2021, έχουν πραγματοποιηθεί 2.212.000 εμβολιασμοί.
Με μία δόση έχουν εμβολιαστεί 1.468.000 πολίτες, ποσοστό 14% του πληθυσμού, και 743.000 με δύο δόσεις, ποσοστό 7%.
Βάσει του προγραμματισμού, σημειώνεται πως από τις 10 Απριλίου έχει ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για την ηλικία 60-64 για όλα τα εμβόλια και όχι μόνο για της AstraZeneca.
Στις 16 Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για πολίτες που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου, ηλικίας 18-59 ετών και θα ακολουθήσουν σταδιακά και οι άλλες ομάδες.
Το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με το νόσημα, και θα ξεκινήσει από τις 16 Απριλίου έως τις 19 Απριλίου.
Η ομάδα αυτή συμπεριλαμβάνει 800.000 συμπολίτες μας.
Επίσης, από την Τετάρτη 21 Απριλίου θα μπορούν να αρχίσουν να κλείνουν ραντεβού οι εκπαιδευτικοί αλλά και ηλικιακή ομάδα 55 έως 59 ετών.
Το Σάββατο 24, Απριλίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού και στις ηλικίες 50 έως 54 ετών.
Από τον Ιούνιο εκτιμάται ότι θα εμβολιάζονται και οι νεώτερες ηλικίες.

Σταθερά «στο κόκκινο» η Αττική – Σε κρίσιμη κατάσταση η Βόρεια Ελλάδα

Οι 20.672 διαγνωστικοί έλεγχοι (6.988 μοριακοί και 13.684 rapid) που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο 24ωρο ανέδειξαν την Αττική για ακόμα μία Δευτέρα πρωταθλήτρια στον μαραθώνιο των κρουσμάτων του κορωνοϊού, με τη Θεσσαλονίκη, ωστόσο, να ακολουθεί κατά πόδας την πρωτεύουσα στον επικίνδυνο βηματισμό της στην πανδημία.
Αναλυτικά, στο λεκανοπέδιο καταγράφηκαν χθες 12/4 716 νέες λοιμώξεις, με το κέντρο της Αθήνας και τα δυτικά της Περιφέρειας -που βρίσκονται σε αυξητική τροχιά τις τελευταίες ημέρες- να συγκεντρώνουν και πάλι τις μισές περίπου διαγνώσεις (179 και 138 αντίστοιχα).
Ακολουθούν Πειραιάς με 109, νότια, βόρεια και ανατολικά προάστια με 103, 102 και 79 αντίστοιχα και τα νησιά με 6 κρούσματα.
Στη Θεσσαλονίκη, από την άλλη, παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση σε υψηλά επίπεδα, με τις νέες λοιμώξεις του τελευταίου 24ωρου να ανέρχονται σε 218.
Την κατάσταση εκεί, όμως, επιδεινώνει η εξίσου ανησυχητική εικόνα που παρουσιάζουν και οι γύρω περιοχές, με την Κοζάνη (47), το Κιλκίς και την Πέλλα (28), τις Σέρρες (27), την Ημαθία (18) την Πιερία (14), και την Χαλκιδική (10), αφενός να σημειώνουν σταθερά διψήφιους αριθμούς κρουσμάτων στον ημερήσιο επιδημιολογικό πίνακα και αφετέρου να «στέλνουν» πολλούς ασθενείς τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Θεοδωρίδου: Τα νεότερα δεδομένα για το εμβόλιο της AstraZeneca

Στο το θέμα των εκδηλώσεων θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, που έχει προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.
Όπως ανέφερε, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών παρακολουθεί συνεχώς τα δεδομένα και εξέδωσε σχετική ανακοίνωση.
Παράλληλα, συνιστά τη συνέχιση του προγράμματος εμβολιασμού με κάθε διαθέσιμο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου και αυτού της AstraZeneca, στα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω.
Σύμφωνα με πρόσφατες αναφορές, έχουν καταγραφεί περιπτώσεις πολύ σπάνιων θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό.
Η κ Θεοδωρίδου τόνισε, ωστόσο, ότι ο κίνδυνος σοβαρής νόσησης και θανάτου είναι συντριπτικά μεγαλύτερος από τον κίνδυνο εκδήλωσης θρομβώσεων και θρομβοπενίας.
Δεν υπάρχει μέχρι τώρα τεκμηριωμένη συσχέτιση των περιπτώσεων αυτών με ιστορικό θρομβώσεων, θρομβοπαινίας ή θρομβοφιλίας.
Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000.
Τόνισε, δε, ότι το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.
«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα στις εκτιμήσεις για τη συχνότητας εμφάνισης του συμβάντος αυτού, αλλά διαφαίνεται μια τάση για μικρή αύξηση της συχνότητας στις μικρότερες ηλικίες», είπε.
Ο ΕΜΑ σε ανακοίνωσή του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εκδηλώσεις θρόμβωσης σε συνδυασμό με θρομβοπαινία αποτελούν πολύ σπάνιες ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες του εμβολίου AstraZeneca.
Ο σπάνιος συνδυασμός θρόμβωσης και θρομβωπαινίας αφορά μόνο στο εμβόλιο της AstraZeneca, διευκρίνισε η κα Θεοδωρίδου.
Σημειώνεται πως οι πολίτες ηλικίας 18 έως 30 ετών που πάσχουν από νοσήματα αυξημένου κινδύνου θα εμβολιαστούν με Pfizer και Moderna, ενώ στα άτομα ηλικίας 31 έως 59 ετών θα χορηγηθούν όλα τα εμβόλια.

Ποια είναι τα νοσήματα αυξημένου κινδύνου

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος: Συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, κολπική μαρμαρυγή, χρόνια ισχαιμική καρδιοπάθεια, μυοκαρδίτιδες, μυοκαρδιοπάθειες, περιφερική αγγειακή νόσος, ιστορικό θρομβοεμβολικής νόσου
Σακχαρώδης διαβήτης: Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2
Νοσογόνος παχυσαρκία: Δείκτη μάζας σώματος ³40 kg/m2
Χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού: Χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος (που δεν περιλαμβάνονται στην προηγούμενη κατηγορία), σοβαρό άσθμα με λήψη σε μόνιμη βάση κορτικοειδών από το στόμα ή βιολογικών παραγόντων
Καρκίνος: Διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου κατά την τελευταία 5ετία (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία)
Ανοσοκαταστολή: Λοίμωξη HIV (με CD4>200 κύτταρα/μL)
Χρόνια νεφρική νόσος: Χρόνια νεφρική νόσος (που δεν περιλαμβάνεται στην προηγούμενη κατηγορία), νεφρωσικό σύνδρομο
Χρόνια ηπατική νόσος: Αντιρροπούμενη κίρρωση ήπατος
Αιμοσφαιρινοπάθειες: Ομόζυγη δρεπανοκυτταρική αναιμία, μικροδρεπανοκυτταρική αναιμία, ομόζυγη μεσογειακή αναιμία
Διαταραχές σπληνός: Ασπληνία (περιλαμβάνεται και η λειτουργική ασπληνία)
Χρόνια νευρολογικά νοσήματα: Αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, παροδικό ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο, σοβαρά νευρολογικά νοσήματα στα οποία επηρεάζεται η αναπνευστική λειτουργία, εγκεφαλική παράλυση, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, νόσος Πάρκινσον, νόσος κινητικού νευρώνα, κληρονομικά και εκφυλιστικά νευρομυϊκά νοσήματα
Σοβαρή ψυχική νόσος: Διάγνωση σχιζοφρένειας ή διπολικής διαταραχής
Σοβαρή αναπηρία: Άτομα με σοβαρή αναπηρία (που δεν οφείλεται σε νοσή-ματα υψηλού ή αυξημένου κινδύνου, καταστάσεις για τις οποίες η προτεραιότητα εμβολιασμού έχει ήδη οριστεί)
Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών με σοβαρά χρόνια νοσήματα: Γονείς ή φροντιστές παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών που δε μπορούν λόγω ηλικίας να εμβολιαστούν τα ίδια και τα οποία έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνου, υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση καθώς και παιδιών, που πάσχουν από κυστική ίνωση, καρκίνο συμπαγούς οργάνου (ως και 12 μήνες μετά τη λήξη της θεραπείας), αιματολογικό καρκίνο (ως και 3 χρόνια μετά τη λήξη της θεραπείας), χρόνιο νόσημα του αναπνευστικού που απαιτεί χρήση οξυγόνου κατ’ οίκον, βαριά συνδυασμένη ανοσοανεπάρκεια, σύνδρομο Down ή άλλες πολύ σοβαρές καταστάσεις με κλινικά κριτήρια.

Πρεμιέρα για τα λύκεια με υποχρεωτικά self test

 

Άνοιξαν από 12/4 και ύστερα από πέντε μήνες τα λύκεια της χώρας, με τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές να επιστρέφουν με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας και έχοντας αρνητικό αποτέλεσμα self test.
Κάθε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές, διοικητικό και λοιπό προσωπικό των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, καθώς επίσης και το Ειδικό Εκπαιδευτικό και Βοηθητικό Προσωπικό (ΕΕΠ και ΕΒΠ) των σχολείων Ειδικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό να υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα και να φέρουν μαζί τους στο λύκειο τη σχετική βεβαίωση (για τους εκπαιδευτικούς) ή κάρτα (για τους μαθητές) αρνητικού αποτελέσματος κάθε Δευτέρα και Πέμπτη.
Όπως έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Παιδείας, σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος στο self test, οι απουσίες 1-2 ημερών μέχρι να γίνει το επαναληπτικό test δεν θα προσμετρώνται.

Τεστ και μέτρα προστασίας

Εκτός από τη διενέργεια των self test κατ' οίκον, στα λύκεια ισχύουν κανονικά όλα τα μέτρα προστασίας από τη διασπορά του κορωνοϊού.
Αναλυτικότερα: υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα ανά ομάδες, ενώ σταθερές θα είναι οι ομάδες μαθητών στα αθλήματα και άλλες δραστηριότητες. Επίσης, προβλέπονται η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί αιθουσών και κοινόχρηστων χώρων, οι τακτικοί αερισμοί των χώρων, καθώς επίσης και ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.ά..
Σημειώνεται πως σε περίπτωση που κάποιος μαθητής δεν επιδείξει την σχολική κάρτα κατά την είσοδό του στην τάξη, δεν θα γίνεται δεκτός, θα λαμβάνει απουσία και θα αποχωρεί από το σχολείο.

Προαιρετική τηλεκπαίδευση για όσους νοσούν, έχουν θετικό τεστ ή ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες

Για τους μαθητές των οποίων το επιβεβαιωτικό τεστ βγει θετικό παρέχεται η δυνατότητα ταυτόχρονης τηλεκπαίδευσης ή συμμετοχής σε διαδικτυακό τμήμα, χωρίς η παρακολούθηση να είναι υποχρεωτική.
Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που νοσούν.
Επίσης, εξακολουθεί να ισχύει η πρόβλεψη που ίσχυε και στο παρελθόν για τους μαθητές που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή που συνοικούν με άτομα τα οποία ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες: έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε διαδικτυακά τμήματα, εφόσον το επιθυμούν.

Στους 8.961 οι νεκροί

Στους 8.961 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 12/4 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 1.606, εκ των οποίων 9 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 297.086, εκ των οποίων 51,4% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 50 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.531 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
x1_1.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 76, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 8.961 θάνατοι.
Το 95,6% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 781 (χθες 780).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
x2_0.jpg
To 82,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.870 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 539 (ημερήσια μεταβολή +17,17%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 530 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0,2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 79 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
x5_0.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης