Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Συναγερμός για το ΕΣΥ στην Αττική - Χάνεται ο Μάρτιος - Crash test το Σαββατοκύριακο για τα νέα μέτρα

Συναγερμός για το ΕΣΥ στην Αττική - Χάνεται ο Μάρτιος - Crash test το Σαββατοκύριακο για τα νέα μέτρα
Επελαύνει σε όλη την χώρα ο κορωνοϊός, μεγάλη ανησυχία από τις μεταλλάξεις
Σχετικά Άρθρα

(upd5) Δραματικές είναι οι ώρες που βιώνουν τα τελευταία 24ωρα τα νοσοκομεία της Αττικής, τα οποία είναι γεμάτα από ασθενείς με covid, τη στιγμή που η επιδημία εξακολουθεί να επελαύνει και να χτυπά με σφοδρότητα το Λεκανοπέδιο.
Η μάχη δίνεται έτσι ώστε το σύστημα υγείας να μείνει όρθιο και να μην χρειαστεί να φτάσει στο σημείο να κάνει διαλογή ασθενών για το ποιος θα μπει σε ΜΕΘ ή όχι.
Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί.
Σε όλη την χώρα νοσηλεύονται πάνω από 3.220 ασθενείς, εκ των οποίων σχεδόν οι 1.600 σε νοσοκομεία της Αττικής, ενώ οι διασωληνωμένοι ανέρχονται σε 449, όταν πριν από μια εβδομάδα ήταν 367.
Η πίεση είναι τεράστια διότι τη στιγμή που οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ είναι ελάχιστες, η πίεση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση καθώς στην Αττική καταγράφονται πάνω από 1.000 κρούσματα την ημέρα, γεγονός που σημαίνει ότι τις επόμενες ημέρες ένα ποσοστό της τάξης του 10% με 15% θα χρειαστεί να μπει σε ΜΕΘ.
Και ενώ το ΕΣΥ βρίσκεται στα όρια του, μεγάλο ερωτηματικό παραμένει το εάν τα νέα μέτρα που είναι σε ισχύ από το πρωί της Πέμπτης 4/3 και τα οποία στοχεύουν στο να περιορίσουν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις μετακινήσεις, θα αποδώσουν.
Το Σαββατοκύριακο θα είναι και το πρώτο crash test για το κατά πόσο οι πολίτες συμμορφώνονται με τα μέτρα αυτά και για το εάν αυτά θα μπορέσουν να συμβάλλουν στον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Πάντως υπό αυτά τα δεδομένα, φαίνεται πως το lockdown, το οποίο έχει παραταθεί έως τις 16/3, μάλλον θα παραταθεί, καθώς δεν θα έχει προλάβει το ΕΣΥ να αποσυμπιεστεί, χωρίς να αποκλείεται να χαθεί και ολόκληρος ο Μάρτιος.
Μόνη πηγή αισιοδοξίας είναι οι εμβολιασμοί, οι οποίοι έχουν ήδη ξεπεράσει το 1 εκατομμύριο και οι οποίοι αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες, κτίζοντας έτσι ένα ευρύτερο τείχος ανοσίας.

Εξαδάκτυλος: Θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στην Ελλάδα η βρετανική μετάλλαξη

Την θέση πως είναι θέμα χρόνου να κυριαρχήσει στην Ελλάδα η βρετανική παράλλαξη του ιού διατύπωσε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.
«Είναι θέμα χρόνου ο ιός που μεταδίδεται ταχύτερα να αντικαταστήσει τον άλλο που είναι βραδύτερος
Σε ορισμένες περιοχές η μετάλλαξη έχει επικρατήσει στο 90% σε άλλες περιοχές από το 40% πριν μια εβδομάδα τώρα είναι στο 60%» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Εξαδάκτυλος.
«Χρειάζεται τήρηση των μέτρων, σωστή και καθολική χρήση της μάσκας.
Οι επόμενες ήμερες η πίεση στο ΕΣΥ θα αυξηθεί με περισσότερες εισαγωγές και διασωληνώσεις.
Η μετάδοση θα είναι ταχύτερη λόγω των μεταλλάξεων.
Θα είναι το τελευταίο που θα αναστραφεί αυτό.
Πρέπει να κάνουμε μια προσπάθεια ακόμα» υποστήριξε ο κ.Εξαδάκτυλος.

Παυλάκης: Ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης η Αττική – Εύκολο να φτάσουμε στα 3.000 κρούσματα

Τη θέση πως η Αττική βρίσκεται ακόμα σε κίνδυνο κατάρρευσης λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού διατύπωσε ο γιατρός - ερευνητής Γιώργος Παυλάκης, ο οποίος εκτίμησε ότι «αν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα».
«Η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Παυλάκης, ο οποίος είπε ότι είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως χωρίς τήρηση των μέτρων.
«Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες απλές λύσεις.
Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ' όλους.
Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες.
Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ» ανέφερε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος τόνισε ότι «οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει».

Πάνω από 100 νεκρούς την ημέρα

«Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε «βγείτε από τα σπίτια».
Με τον κορωνοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα.
Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα.
Δεν έχουμε δει την κορύφωση.
Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα» τόνισε ο κ.Παυλάκης, αναφέροντας πάντως πως «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν».
«Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό.
Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη» είπε ο κ.Παυλάκης.

Αποκλιμάκωση από τη μεθεπόμενη εβδομάδα

«Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων.
Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω σε αποκλιμάκωση, αν υπάρχει εφαρμογή.
Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή.
Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη.
Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο.
Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία.
Στην Αττική, αλλά και σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται.
Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση.
Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη.
Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα.
Όπως είχατε μαύρο μήνα με 5.000 νεκρούς μπορείτε να έχετε και μαύρο μήνα με 10.000 νεκρούς.
Είναι πιθανότητα, πρέπει να βοηθήσουν όλοι» υπογράμμισε ο κ.Παυλάκης, τονίζοντας ότι χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο.

Από Απρίλιο τα καταστήματα

«Τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν.
Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον.
Θα μας το πει και ο ιός.
Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών, μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα.
Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες» είπε ο κ.Παυλάκης, ο οποίος απέκλεισε τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα.
«Μπορεί να είναι καταστροφή.
Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό.
Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι» υποστήριξε ο κ.Παυλάκης.

Σαρηγιάννης: Για να πέσουμε στα 800 κρούσματα, θέλουμε ένα μήνα lockdown

Την εκτίμηση πως για να πέσουμε στα 800 κρούσματα πρέπει να επιβληθεί lockdown για ένα μήνα διατύπωσε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος επεσήμανε πως τα κρούσματα θα αρχίσουν να πέφτουν από τις επόμενες 2-3 μέρες στην Αττική και μετά από 3-4 μέρες πανελλαδικά.
«Αυτό δεν θα οφείλεται σε αυτά τα μέτρα αλλά στα προηγούμενα μέτρα που ίσχυαν στην Αττική.
Τώρα αρχίζουμε να βλέπουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο χειροπιαστά» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Σαρηγιάννης, αναφέροντας ότι δεν θα καταφέρουμε να πέσουμε κάτω από τα 1.000 κρούσματα εύκολα μέσα στον Μάρτιο γιατί υπάρχουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού.
Ωστόσο, εκτιμά ότι η εικόνα της πανδημίας στην Ελλάδα θα είναι καλύτερη στο άμεσο μέλλον.
«Εκτιμώ ότι πάμε σε καλύτερη εικόνα και αν εφαρμόσουμε τα μέτρα αυτά με σύνεση νομίζω ότι θα πάμε σε σημαντικά καλύτερη εικόνα» είπε ο κ.Σαρηγιάννης, επισημαίνοντας ότι δεν θα είναι αρκετά ταχεία η αποκλιμάκωση και επεσήμανε ότι πρέπει να γίνουν συζητήσεις για το πώς μπορούμε να ανοίγουμε με ασφάλεια.
Ο κ.Σαρηγιάννης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα μέσα Ιουλίου θα έχουμε δεκάδες κρούσματα, ενώ σχετικά με το άνοιγμα του λιανεμπορίου σημείωσε ότι θα μπορούσε να ανοίξει μέσα στον Μάρτιο, σταδιακά, πρώτα με click away και ταυτόχρονα τα μαγαζιά να εφοδιαστούν με συσκευές απολύμανσης του αέρος ώστε να υπάρχει μείωση του ιικού φορτίου.

Παγώνη: Πολύ δύσκολη η κατάσταση στα νοσοκομεία – Από 16/3 να επαναλειτουργήσουν σχολεία, λιανεμπόριο

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία υποστήριξε πως το σύστημα υγείας βρίσκεται στα όριά του ενώ υπάρχουν πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές.
Σε δηλώσεις της στο Mega η κα.Παγώνη είπε πως τα νέα μέτρα θα βοηθήσουν ώστε να υπάρχει περισσότερος έλεγχος, καθώς μέχρι τώρα δεν ήμασταν σε κανονικό lockdown.
«Τα μέτρα είναι πιο έξυπνα και μπορούν να πραγματικά να αποδώσουν», είπε η κα.Παγώνη, τονίζοντας ότι μετά τις 16/3 τα σχολεία και τα καταστήματα μπορούν να επαναλειτουργήσουν, ώστε να ξεκινήσει ένας άλλος ρυθμός ζωής.
«Σταδιακά οι διασωληνωμένοι θα μειωθούν, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να μειωθεί ο αριθμός των κρουσμάτων. Αυτό θα επιτευχθεί με τους εμβολιασμούς» ανέφερε η κα.Παγώνη, η οποία εκτίμησε ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα έχει εμβολιαστεί ένα 50% με 60% του πληθυσμού ώστε να έχουμε σχετική ανοσία.

Σχεδόν 70% αύξηση στην κυκλοφορία του βρετανικού στελέχους

Ευρύτατη είναι, όπως φαίνεται, η διασπορά της βρετανικής μετάλλαξης στο μεγαλύτερο τμήμα της επικράτειας με 1.667 στελέχη, αφού θετικά δείγματα σημειώνονται σε 38 Περιφερειακές Ενότητες (δηλαδή το 1/3 της χώρας), με προεξάρχουσες την Αττική (1.006 στελέχη συνολικά), την Θεσσαλονίκη (200), το Ηράκλειο (116), το Ρέθυμνο (46) και το Λασίθι (30) της Κρήτης, την Λάρισα (28), την Αχαΐα (22), την Κοζάνη (21), και την Εύβοια (12).
Ενδεικτικό της έξαρσης, αλλά και της υψηλής μεταδοτικότητας που παρουσιάζει η συγκεκριμένη μετάλλαξη είναι ότι στις 25 Φεβρουαρίου, ο αντίστοιχος αριθμός στελεχών περιοριζόταν στα 990, καταγράφοντας, συνεπώς, αύξηση της τάξης του 68,4% μέσα σε μόλις μία εβδομάδα.
Την ίδια στιγμή, την αγωνία της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας εντείνει και η ταυτοποίηση άλλων 21 κρουσμάτων με το στέλεχος της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης. Συνολικά στη χώρα έχουν εντοπιστεί 48, εκ των οποίων τα 41 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, 2 στην Π.Ε. Ιωαννίνων και 5 στην Περιφέρεια Αττικής.

Καθημερινά τα «άλματα» των διασωληνωμένων

Οι 449 άνθρωποι που βρίσκονται διασωληνωμένοι στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας και η αναμενόμενη αύξησή τους τις επόμενες ημέρες, λόγω τόσο της έκρηξης των κρουσμάτων όσο και της εκτόξευσης των ημερήσιων εισαγωγών –που σήμερα έφτασαν τις 365- οδηγούν σε περαιτέρω πίεση στο Σύστημα Υγείας.
Στις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες COVID-19, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19 φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το Ε.Σ.Υ. είναι πολύ μεγάλη και γι’ αυτό το Σύστημα περνά από το επίπεδο αυξημένης ετοιμότητας, στο επίπεδο εφαρμογής σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε πλήρη ανάπτυξη», ανέφερε μεταξύ άλλων η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη κατά την σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σταθερά σε συναγερμό η Αττική – Ανησυχία και για την Θεσσαλονίκη

Πρωταγωνίστρια για μία ακόμα ημέρα στο θλιβερό σκηνικό που έχει στήσει εδώ και έναν χρόνο ο κορωνοϊός στη χώρα μας είναι για ακόμα μία ημέρα η Αττική, συγκεντρώνοντας ξανά σχεδόν τα μισά κρούσματα της επικράτειας. Το κέντρο της Αθήνας κόβει σταθερά πρώτο το νήμα με 254 νέα περιστατικά, ενώ ο Πειραιάς και το δυτικό τμήμα της περιφέρειας «μάχονται» για το ποιος θα «υπερισχύσει» με 195 και 194 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.
Σε ελαφρώς πιο ήπια επίπεδα βρίσκονται οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, με τον νότιο τομέα να συγκεντρώνει 144 νέες διαγνώσεις, τον βόρειο 130, τα ανατολικά 103 και τα νησιά 31.
Δυσοίωνη παραμένει η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη, όπου τα σημερινά κρούσματα μπορεί να περιορίστηκαν στα 257 (314 χθες), ωστόσο τα στοιχεία από την παρακολούθηση των τιμών συγκέντρωσης του SASR-CoV-2 που κάνει η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ σε συνεργασία με την ΕΥΑΘ, αποτυπώνουν μια σταδιακή επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας.

Η έξαρση κρουσμάτων «κοκκινίζει» όλες τις γωνιές της Ελλάδας

Εντυπωσιακή είναι η διασπορά που παρατηρείται πλέον από άκρη σε άκρη σε όλη την χώρα, με 60 Περιφερειακές Ενότητες να βρίσκονται στον ημερήσιο πίνακα γεωγραφικής κατανομής των κρουσμάτων, από το σύνολο των 74.
Μάλιστα, οι 26 από αυτές (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης), κατέγραψαν χθες 4/3 διψήφιο αριθμό νέων διαγνώσεων.
Απόρροια της εικόνας αυτής είναι το «κοκκίνισμα» της χώρας στον επικαιροποιημένο χάρτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας τόσο στη χώρα μας όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.
Σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία, στο «κόκκινο» βρίσκεται πλέον ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, η Πελοπόννησος, η Δυτική Ελλάδα και η Κεντρική Μακεδονία, καθώς σε αυτές τις περιοχές τα κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού κυμαίνονται από 50 έως 150 και ο δείκτης θετικότητας είναι κάτω από το 4%.
Ενδεικτικό είναι ότι στην Αχαΐα τα νέα κρούσματα σήμερα έφτασαν και πάλι σε υψηλούς αριθμούς (102), ενώ Λάρισα και Κορινθία ξεπέρασαν τα 50 με 63 και 52 νέες μολύνσεις αντίστοιχα. Ακολουθούν, μεταξύ άλλων, Αργολίδα και Φθιώτιδα με 36, Σέρρες με 35, Ηράκλειο και Χαλκιδική με 34, Ιωάννινα με 33, Αιτωλοακαρνανία, Εύβοια και Ημαθία με 27 και Κοζάνη με 25.

Στους 6.632 οι νεκροί

Στους 6.632 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Τα νέα 4/3 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.219, εκ των οποίων 21 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 199.496, εκ των οποίων 51,7% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 70 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.695 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
r1_6.jpg
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 35, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.632 θάνατοι.
Το 95,7% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 449 (69,5% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 έτη.
To 85,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

r2_6.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.389 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 365 (ημερήσια μεταβολή -7,36%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 316 ασθενείς.

xartis4_3.jpg
Τι ισχύει σε Αττική, Θεσσαλονίκη

Από τις 4 Μαρτίου και έως τις 16 Μαρτίου αλλάζουν τα δεδομένα στην μετακίνηση (ισχύουν σε όλη τη χώρα).

Στο SMS 2 (αγορά αγαθών) και 3 (τράπεζες) η μετακίνηση θα γίνεται εντός δήμου ή έως 2 χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας.
Στο SMS 6 οι δραστηριότητα γίνεται είτε όταν κάποιος είναι πεζός ή όταν κινείται με ποδήλατο.
Στο SMS 4 από αύριο θα ζητούνται επιπλέον διευκρινήσεις.

Συγκεκριμένα, σε όλη την Ελλάδα, η μετακίνηση με κωδικό «6» θα γίνεται χωρίς αυτοκίνητο.
Ακόμα αυστηροποιείται η μετακίνηση με τους κωδικούς «2» για ψώνια και «3» στο κομμάτι που αφορά τις τράπεζες, όπου θα πρέπει να γίνεται είτε εντός του δήμου κατοικίας, είτε σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων.
Ακόμα, όσον αφορά το νούμερο «4» τα ελεγκτικά όργανα μπορούν να ζητούν περεταίρω διευκρινίσεις.

Ποιες περιοχές μπαίνουν στο «βαθύ κόκκινο»

Στο «βαθύ κόκκινο» μπαίνουν Αττική, Αχαΐα, Αρκαδία, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λευκάδα εκτός Μεγανησίου, Φθιώτιδα, Αργολίδα, Κορινθία, Θεσπρωτία, Άρτα, Σάμος, Βοιωτία, Χίος, Αιτωλοακαρνανία, Ρόδος, Ηράκλειο και Εύβοια εκτός Σκύρου.
Όλες οι υπόλοιπες περιοχές σε όλη τη χώρα μπαίνουν στο κόκκινο.
Στις περιοχές σε βαθύ κόκκινο η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά πλέον από τις 19.00 με εξαίρεση την Αττική.

Σε εφαρμογή το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τα νοσοκομεία της Αττικής

Σε εφαρμογή έθεσε το υπουργείο Υγείας θέτει το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το σύστημα υγείας, μετά τη ραγδαία αύξηση κρουσμάτων και το ρεκόρ νοσηλειών σε ΜΕΘ.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Για αυτό και με δεδομένο ότι το ΕΣΥ πρέπει να υπηρετεί όλους τους ασθενείς και όχι μόνο αυτούς που νοσούν από Covid, η αναδιάταξη δυνάμεων δημόσιου και ιδιωτικού τομέα θα είναι η εξής:
Το Στρατιωτικό Νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ παραχωρεί στο δημόσιο 120 κλίνες και μετατρέπεται σε Non Covid νοσοκομείο, υπό την επιστημονική και διοικητική διαχείριση της 1ης ΥΠΕ.
Θα ενσωματώσει παθολογικές κλινικές από τα νοσοκομεία: Ευαγγελισμός, Γεννηματάς, Κοργιαλένειο-Μπενάκειο και Ιπποκράτειο.
Τα παραπάνω νοσοκομεία θα μετατρέψουν τις ανάλογες παθολογικές κλινικές τους σε κλινικές περιστατικών Covid.
Για το σκοπό αυτό, θα συνεπικουρήσουν το υπάρχον ιατρικό προσωπικό, ιδιώτες ιατροί και ήδη λίστα με 16 παθολόγους/πνευμονολόγους από ιδιωτικές κλινικές, είναι στη διάθεση του Υπουργείου Υγείας.
Το ιδιωτικό θεραπευτήριο Ερρικός Ντυνάν, παραχωρείται εθελουσίως για πλήρη χρήση, ως υποστηρικτικό νοσοκομείο Non Covid περιστατικών.
Το θεραπευτήριο διαθέτει 285 κλίνες παθολογικού και χειρουργικού τομέα και 24 ΜΕΘ.
Το Νοσοκομείο θα λειτουργεί για τις αντίστοιχες ειδικότητες με το ιατρικό και το νοσηλευτικό προσωπικό του.
Η λειτουργία του ως ιδιωτικού θεραπευτηρίου αναστέλλεται, με εξαίρεση τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, την Ογκολογική Κλινική και τα τακτικά ραντεβού στα Εξωτερικά Ιατρεία.
Οι νοσηλευόμενοι ασθενείς στο Ερρικός Ντυνάν θα παραμείνουν μέχρι να λάβουν εξιτήριο.
Το Ερρικός Ντυνάν ενσωματώνεται στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ, αντικαθιστώντας το νοσοκομείο Σισμανόγλειο.
Το νοσοκομείο Σισμανόγλειο μετατρέπεται σε νοσοκομείο αντιμετώπισης Covid περιστατικών με δυναμικότητα 301 κλινών.
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό μας, τα χειρουργεία και οι αίθουσες ανάνηψης του Σισμανογλείου μετατρέπονται σε πολυδύναμες ΜΕΘ Covid.
Το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο εφ’ εξής θα εφημερεύει καθημερινά για όλα τα επείγοντα καρδιοχειρουργικά περιστατικά Αττικής και Νότιας Ελλάδας.
Με αυτόν τον τρόπο, διασφαλίζουμε ότι στον ευαίσθητο τομέα της καρδιοχειρουργικής, κανείς συμπολίτης μας δε θα μείνει αβοήθητος.
Τα δύο νοσοκομεία του Δυτικού και Νότιου Τομέα της Αττικής, Θριάσιο και Ασκληπιείο, τις ημέρες εφημερίας τους, θα υποστηρίζονται από ιδιωτικά θεραπευτήρια στον παθολογικό τομέα για τα non Covid περιστατικά.

Σε ισχύ από 1/3 οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων

Σε ισχύ τέθηκαν από Δευτέρα 1 Μαρτίου οι νέες βεβαιώσεις για τη μετακίνηση των εργαζομένων στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού.
Συγκεκριμένα, οι εργοδότες υποχρεούνται να έχουν εφοδιάσει τους εργαζόμενούς τους με νέες βεβαιώσεις κίνησης για την εκτέλεση της εργασίας τους, οι οποίες μπορούν να έχουν διάρκεια ισχύος κατά ανώτατο όριο έως και τη Δευτέρα 8 Μαρτίου.
Από την Τρίτη 9 Μαρτίου οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να χορηγήσουν εκ νέου βεβαιώσεις κίνησης, οι οποίες δύνανται να έχουν ισχύ έως και 14 ημέρες.
Οι βεβαιώσεις αυτές έχουν ήδη ξεκινήσει να εκδίδονται και χορηγούνται αφενός ηλεκτρονικά από το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αφετέρου από τον ιστότοπο forma.gov.gr, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης- αίτησης του εργοδότη, η οποία χορηγείται αποκλειστικά στους εργαζόμενους που παρέχουν με αυτοπρόσωπη παρουσία την εργασία τους στην επιχείρηση, δηλαδή στον εργοδότη.

Σε ποιους δεν επιτρέπεται η μετακίνηση

Επισημαίνεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση κίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:
α) καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
β) τηλεργασία και
γ) νόμιμη άδεια.
Οι εργαζόμενοι αυτοί μπορούν να μετακινούνται μέσω της χρήσης των 6 ειδικών κατηγοριών, που επιτρέπουν την κατ΄ εξαίρεση μετακίνηση πολιτών με αποστολή SMS στο 13033.
Οι κλειστές επιχειρήσεις με εντολή δημόσιας αρχής, βάσει των ΚΑΔ της, μπορούν να χορηγούν τις αντίστοιχες βεβαιώσεις μόνο σε όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε επιτρεπόμενες δραστηριότητές τους.

Τι γίνεται με αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες

Ακόμη, με έντυπο μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.
Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.
Ειδικώς οι επιστήμονες - αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.
Με νέο έντυπο μέσω του Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» μπορούν επίσης να μετακινούνται τα μέλη οργάνου διοίκησης, κατόπιν υπεύθυνης δήλωσης της επιχείρησης που μετέχουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης