Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Βραδεία η μείωση της διασποράς του κορωνοϊού - Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου - Οι όροι για να ανοίξει το λιανεμπόριο 18/1

Βραδεία η μείωση της διασποράς του κορωνοϊού - Κρίσιμο διάστημα έως μέσα Μαρτίου - Οι όροι για να ανοίξει το λιανεμπόριο 18/1

Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο - Ποια μέτρα θα ισχύουν - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες - Ανησυχία για Αττική

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συγκρατημένη αισιοδοξία για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα,  σύμφωνα με τους ειδικούς από τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας.
Άλλωστε, τα σταθερά δεδομένα και, κυρίως, η απουσία εκθετικής αύξησης δύο εβδομάδες μετά την Πρωτοχρονιά, έδωσαν το πράσινο φως για το άνοιγμα του λιανεμπορίου την ερχόμενη Δευτέρα 18/1 με αυστηρή τήρηση των μέτρων.
Στο μεταξύ, το Σάββατο 16/1 ξεκίνησε ο εμβολιασμός των ατόμων άνω των 85 ετών, που θα γίνει επίσης σε δύο δόσεις.

Βραδύτερος ο ρυθμός της διασποράς

Τα 610 τα νέα κρούσματα που ανακοίνωσε την Παρασκευή 15/1 ο ΕΟΔΥ αντανακλούν τη συνεχή μείωση της διασποράς στην επικράτεια, με βραδύτερο ωστόσο ρυθμό συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα.
Βελτίωση παρατηρείται και στην ηλικιακή κατανομή των νέων διαγνώσεων, ενώ ο μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται στα 650 ανά ημέρα.
Ένας στους τρεις ασθενείς με COVID-19 κατοικεί στην Αττική, η οποία συγκεντρώνει πάνω από 2.500 ενεργά κρούσματα και 187 νέες διαγνώσεις, διατηρώντας την εύθραυστη επιδημιολογική της κατάσταση με ήπιες αυξομειώσεις.
Στα ανησυχητικά δεδομένα του λεκανοπεδίου,ο δείκτης Rt (ρυθμός αναπαραγωγής) στο 0,99, οριακά κάτω από τη μονάδα που σημαίνει υποχώρηση της πανδημίας.
Στο επίκεντρο του προβληματισμού των ειδικών βρίσκεται ακόμα η Δυτική Αττική (21 νέες διαγνώσεις και 13,05 κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους) και ο Κεντρικός Τομέας Αθηνών (43 νέα κρούσματα).
Σε διψήφιο αριθμό κρουσμάτων κινούνται οι περιφερειακές ενότητες Αχαΐας (16), Βοιωτίας (13), Έβρου (12), Ημαθίας (14), Κιλκίς (12), Κοζάνης (14), Λάρισας (27), Λέσβου (10), Μαγνησίας (13), Σερρών (22), Τρικάλων (15) και Χαλκιδικής (12).

Αναπροσαρμογές στα τοπικά lockdown

Η πορεία της επιδημίας φέρνει και αναπροσαρμογές στα αυστηρά τοπικά lockdown.
Έτσι, ο αριθμός και οι πυρήνες (clusters) των κρουσμάτων, οι high risk επαφές, η πιθανή μετακίνηση των διαγνωσμένων με κορωνοϊό ή των επαφών τους, διαμορφώνουν το τοπίο ως εξής: - άρση επιπλέον μέτρων στον Δήμο Ελευσίνας, στις Τοπικές Κοινότητες Στροφής, Νέδας, Αγιοχωρίου και Ηπίου του δήμου Αρριανών της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης, την Τοπική Κοινότητα Σπερχειάδας του δήμου Μακρακώμης, την Τοπική Κοινότητα Κέλλης του δήμου Αμυνταίου Φλώρινας και στο δήμο Κοζάνης από την Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης

  • επιβολή αυξημένων μέτρων στον Δήμο Αχαρνών (166 ενεργά κρούσματα)
  • παράταση των μέτρων έως 25 Ιανουαρίου για τον Ασπρόπυργο (με 102 ενεργά κρούσματα), τις τοπικές κοινότητες του Κρόκου, της Σιάτιστας, και του δήμου Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, την Τοπική Κοινότητα Ανθήλης του δήμου Λαμιέων και Παλαικάστρου του δήμου Σητείας Λασιθίου, τη νήσο Κάλυμνο, το δήμο Σπάρτης και στις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Λέσβου και Αργολίδας.

Αργή η αποσυμπίεση του ΕΣΥ - Κρίσιμοι οι επόμενοι μήνες

Αν και η εικόνα παραμένει επιβαρυμένη, η 15% μείωση στους ασθενείς στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείες (ΜΕΘ) σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα μαρτυρά βελτίωση.
Χθες 15/1 ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 319 διασωληνωμένους.
Οι νοσηλευόμενοι σε όλη την επικράτεια υπολογίζονται στους 1.700, με μέσο αριθμό εισαγωγών 130, «υποδιπλάσιο αυτού που είχαμε πριν από ένα μήνα».
Η πληρότητα των ΜΕΘ στη χώρα είναι στο 55% και στη Θεσσαλονίκη στο 61%.
Η αγωνία των ειδικών βέβαια κορυφώνεται ενόψει τον επόμενων δύσκολων μηνών, με τις καιρικές συνθήκες του χειμώνα να εμποδίζουν την παραπάνω συμπίεση της επιδημίας, τόνισε η καθηγήτρια.
Η θετική εικόνα της χώρας εντούτοις, όπως αποτυπώθηκε και στα στοιχεία του ECDC, οδήγησε στην απόφαση για επαναφορά του λιανεμπορίου, μετά και το επιτυχημένο άνοιγμα των σχολείων με μόλις 7 κρούσματα επί 5.000 τεστ στους εκπαιδευτικούς και την ανάγκη κλεισίματος 3 μόνο τμημάτων στα 10.000 της επικράτειας.

Έναρξη του εμβολιασμού για τα άτομα άνω των 85 ετών

Ξεκίνησε το Σάββατο 16/1 ο εμβολιασμός, των ατόμων άνω των 85 ετών, που θα γίνει σε δύο δόσεις.
Ήδη, σε εξέλιξη είναι ο εμβολιασμός για τους υγειονομικούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού, ενώ πλέον, από σήμερα ακολουθούν τα άτομα ηλικίας άνω των 85 ετών, καθώς αποτελούν την πλέον ευάλωτη ομάδα πληθυσμού.
 Έτσι, για το προγραμματισμένο ραντεβού, ο πολίτης θα πρέπει να προσέλθει εγκαίρως στο Εμβολιαστικό Κέντρο (τουλάχιστον 15' πριν από την ώρα του ραντεβού), έτσι ώστε να διευκολυνθεί η ομαλή ροή της διαδικασίας εμβολιασμού και να αποφευχθούν τυχόν καθυστερήσεις.
Ο πολίτης που θα εμβολιαστεί θα πρέπει να φέρει μαζί του την Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο ή άλλο επίσημο έγγραφο για να γίνει η ταυτοποίηση των στοιχείων του, αλλά και να γνωρίζει τον Αριθμό Δελτίου Ταυτότητας (ΑΔΤ), τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) ή τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) για να πραγματοποιηθεί η αναζήτηση του ραντεβού του.
Επίσης, θα πρέπει να φέρει τον κωδικό QR, όπως δημιουργήθηκε κατά τον προγραμματισμό του ραντεβού, σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή (γραπτό μήνυμα SMS ή e-mail).

Καμία δόση τιου εμβολίου χαμένη - Δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού

Καμία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν πάει χαμένη, τονίζει ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ο οποίος και αναφέρει ότι για το λόγο αυτό η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού.
Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο κ,. Θεμιστοκλέους, «η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι το 10% των ραντεβού για τον εμβολιασμό χάνονται λόγω μη προσέλευσης των πολιτών, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται δόσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία δόση χαμένη, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ενέκρινε τη δημιουργία μηχανισμού αναπλήρωσης των ραντεβού».
Όπως εξηγεί, «πρόκειται για προληπτικό μηχανισμό που θα κινητοποιεί άμεσα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας πρώτης γραμμής, προκειμένου να εμβολιαστούν, όπου χάνονται ραντεβού.
Κριτήριο αποτέλεσε η δεδομένη ετοιμότητα αυτών των στελεχών ώστε να μεταβαίνουν χωρίς χρονοκαθυστέρηση στα σημεία εμβολιασμού».
Τέλος, ο κ. Θεμιστοκλέους ξεκαθαρίζει ότι «ο μηχανισμός αναπλήρωσης δεν έχει σχέση με την λίστα προτεραιοποίησης των συμπολιτών μας που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, η εξειδίκευση της οποίας θα ανακοινωθεί τις προσεχείς μέρες».

Ελπίδες για το άνοιγμα της εστίασης

Eλπίδες για το άνοιγμα της εστίασης το προσεχές διάστημα αφήνει ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος.
Αν πάει καλά το άνοιγμα των καταστημάτων θα επανεξεταστεί σε δυο εβδομάδες το θέμα της εστίασης είπε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN.
«Η ευχή όλων είναι να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα αλλά τα πράγματα γίνονται με μια σειρά, την οποία κανονίζει η πολιτεία και θέτει τις προτεραιότητες.
Δυστυχώς διασκέδαση και εστίαση έρχονται σε δεύτερο στάδιο. Αν πάει καλά το λιανεμπόριο θα μπορέσουμε να συναινέσουμε.
Η επιτροπή έχει αποφασίσει να παίρνονται οι αποφάσεις κάθε Παρασκευή, πιθανώς στο επόμενο δεκαπενθήμερο.
Να το πω και απλά, “όποιος καίγεται από τον χυλό, φυσάει και το γιαούρτι”, πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί», ανέφερε.

Πώς άνοιξε το λιανεμπόριο

Παράλληλα αναφέρθηκε στον τρόπο λήψης της απόφασης για το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των υπηρεσιών.
«Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην ελληνική οικονομία.
Οι όροι όπως τους εισηγήθηκε ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης όπως οι 2 ώρες και ο αριθμός των ατόμων στα καταστήματα είναι οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το λιανεμπόριο.
Η επιτροπή συναίνεσε προς αυτή την κατεύθυνση, ελπίζοντας ότι θα τηρηθούν οι όροι και ο κόσμος θα πειθαρχήσει», σημείωσε.
«Γνωρίζουμε πόσο εύκολα εξαπλώνεται ο κορωνοϊός από περιοχή σε περιοχή, αλλά επειδή τονίστηκε ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα στην οικονομία, η επιτροπή συναίνεσε να γίνει αυτή η προσπάθεια.
Μπορούμε να πάμε και την Τρίτη να ψωνίσουμε ή αν δούμε κόσμο να πάμε λίγο αργότερα»,
Πάντως τόνισε πως το υγειονομικά ασφαλές είναι να μην ανοίξει τίποτα.

Επαναφορά του λιανεμπορίου με αυστηρή τήρηση των μέτρων

Από τη Δευτέρα 18/1, μετά και τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, επαναλειτουργεί το λιανεμπόριο και άλλες υπηρεσίες.
Έτσι, από την ερχόμενη Δευτέρα τα καταστήματα λειτουργούν με ωράριο 7 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ (προαιρετικά), ενώ η μετακίνηση των πολιτών προς αυτά θα γίνεται απαραιτήτως με την αποστολή SMS με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης» ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.
Η διάρκεια της έγκρισης για τη συγκεκριμένη μετακίνηση θα διαρκεί δύο ώρες.
Η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21:00 το βράδυ μέχρι τις 05:00 το πρωί με τις υφιστάμενες εξαιρέσεις, καθώς και των υπερτοπικών μετακινήσεων παραμένει ως έχει.

Γεωργιάδης: Μόνο για το λιανεμπόριο το SMS των 2 ωρών – Ακολουθούν οι αποφάσεις για κυνήγι και ψάρεμα

Ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών για τα SMS δεν αφορά στα κομμωτήρια και τις υπηρεσίες που εξυπηρετούν με ραντεβού, αλλά ισχύει μόνο για το λιανεμπόριο, ξεκαθάρισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδ. Γεωργιάδης, αναφερόμενος στον τρόπο που θα επαναλειτουργήσει η αγορά από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ο κ. Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξήγησε ότι «όταν έχεις στείλει το μήνυμα 2 για ψώνια, μπαίνεις σε όποιο κατάστημα θέλεις, αρκεί να έχει χώρο.
Κάθε κατάστημα, με βάση την υπουργική απόφαση που θα εκδώσουμε, θα πρέπει να έχει αναρτήσει στην είσοδο σε εμφανές σημείο τον μέγιστο αριθμό ατόμων που επιτρέπεται να έχουν μέσα με βάση τα τετραγωνικά τους» προκειμένου να διευκολυνθεί το έργο των ελεγκτικών αρχών, αλλά να γνωρίζουν οι πελάτες.

«Αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε»

«Εμείς δε φοβόμαστε για διασπορά του ιού εντός των καταστημάτων.
Είμαι απολύτως βέβαιος ότι οι επιχειρήσεις θα τηρήσουν τα μέτρα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Όπως είπε, «η ανησυχία μας είναι να μη υπάρξει συνωστισμός έξω από τα καταστήματα.
Για αυτό τον λόγο διευρύναμε και το ωράριο και βάλαμε και την Κυριακή, για να διαμοιράσουμε τον κόσμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό εύρος».
Ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δε θα περιμένει τους ειδικούς να πει αν αυξήθηκαν τα κρούσματα. Όπως είπε «αν δούμε φαινόμενα συνωστισμού, θα τα κλείνουμε. Θα παρεμβαίνουμε προληπτικά».

Τα καταστήματα

Κάνοντας αναφορά στα προληπτικά μέτρα που μπορούν να λάβουν τα καταστήματα, κατά σύσταση των ειδικών, για μεγαλύτερη ασφάλεια, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι «θα κρατήσω δύο αιτήματα των ειδικών και θα ζητήσω από τους εμπορικούς συλλόγους να τηρηθούν.
Το ένα είναι όσα καταστήματα μπορούν να εγκαταστήσουν τα μηχανήματα απολύμανσης του αέρα και το δεύτερο αν μπορούν οι επιχειρήσεις, ειδικά τις πρώτες μέρες λειτουργίας, να κάνουν στο προσωπικό τους rapid test».

Τα επόμενα βήματα

Αναφορικά με χρονοδιάγραμμα ανοίγματος των υπόλοιπων δραστηριοτήτων, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν αποφάσεις για το κυνήγι και το ψάρεμα, ενώ σύντομα θα λειτουργήσουν και οι σχολές οδηγών, αλλά τα γυμναστήρια είναι δύσκολο να ανοίξουν.
Ακόμη, ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι στη χθεσινή του πρόταση προς την Επιτροπή περιλαμβανόταν και η επαναλειτουργία των πρακτορείων ΠΡΟΠΟ, με αυστηρούς κανόνες και κατάλογο πελατών.
«Ωστόσο, η Επιτροπή ήθελε λίγο περισσότερο χρόνο για να δώσει άδεια και έχουμε συμφωνήσει να το δούμε στην επόμενη συνεδρίαση την άλλη Παρασκευή», πρόσθεσε.

Παπαθανάσης: «Click away» αν παρατηρηθεί συνωστισμός - Οι αποφάσεις που έπονται

Αυστηρή προειδοποίηση ότι εάν δεν τηρηθούν τα μέτρα σε κάποια περιοχή και παρατηρηθεί συνωστισμός και άλλα προβλήματα, θα υπάρξει «πισωγύρισμα» στο πλαίσιο των μέτρων για τη λειτουργία της αγοράς, απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, εξηγώντας ότι θα χαρακτηριστεί ως «κόκκινη» εμπορικά η εν λόγω περιοχή και θα ισχύει σε αυτήν υποχρεωτικά η μέθοδος του «click away».
Άλλωστε η μέθοδος του «click away» θα ισχύει από την Δευτέρα 18/1 στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές, που βρίσκονται υπό αυστηρό lockdown.
Ο κ. Παπαθανάσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 ανέφερε ότι «στο τέλος της πανδημίας θα γίνει ο τελικός απολογισμός και θα προκύψουν οι κλάδοι που πρέπει να στηριχθούν περαιτέρω με μέτρα ενίσχυσης».

Οι επόμενες αποφάσεις για το άνοιγμα

Ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανέφερε ότι έπονται αποφάσεις για άνοιγμα όσων καταστημάτων παραμένουν κλειστά, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ.
Για την εστίαση επανέλαβε ότι οι κυβερνητικές αποφάσεις εξαρτώνται από τις εισηγήσεις της επιστημονικής επιτροπής.
Για κυνήγι και το ψάρεμα, ο κ. Παπαθανάσης υπογράμμισε ότι όπως είχαν επιτραπεί σε δεύτερο χρόνο την προηγούμενη φορά, κάτι ανάλογο αναμένεται κι αυτήν την φορά από τους ειδικούς.
Επίσης, σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στον μέγιστο αριθμό των επιβατών ανά ταξί και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου προβλέπεται μειωμένος αριθμός επιβατών, «αρκεί όλοι να φορούν μάσκα και να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες».

Χωρίς χρονικό περιορισμό σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Ο κ. Παπαθανάσης ξεκαθάρισε ότι «χωρίς χρονικό περιορισμό θα γίνονται οι επισκέψεις σε κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής, όπου οι πελάτες πηγαίνουν με ραντεβού».
Όπως είπε, στα καταστήματα αυτά ο πελάτης θα μπορεί να μείνει μέχρι να ολοκληρωθεί η παροχή υπηρεσιών για την οποία έχει μεταβεί σε αυτά, πάντα με την αποστολή του σχετικού sms.
Τόνισε ότι από τη Δευτέρα 18/1 ο χρονικός περιορισμός των δύο ωρών αφορά τις επισκέψεις σε καταστήματα για αγορές.
Στόχος, όπως ανέφερε, είναι η διευκόλυνση των ανθρώπων της αγοράς και των καταναλωτών , ενώ πρέπει να αποφεύγονται σε κάθε περίπτωση ο συνωστισμός και οι συναθροίσεις σε κλειστούς χώρους.

Περί προστίμων

Σχετικά με την αύξηση του προστίμου για άσκοπη μετακίνηση από τα 300 στα 500 ευρώ, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε ότι «η Πολιτεία δεν θέλει να επιβάλλει πρόστιμα, αλλά να τηρούνται τα μέτρα και οι κανόνες, για να προστατευθεί η δημόσια υγεία και να λειτουργήσει η αγορά και η οικονομία.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η αύξηση του προστίμου θα ανασταλεί για λίγες ημέρες».

 Πώς ανοίγει από 18/1 το λιανεμπόριο

Λιανικό Εμπόριο – Υπηρεσίες

Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
Υπηρεσίες Διαιτολογίας.
Υπηρεσίες Διαιτολογικών Μονάδων με εξαίρεση την άσκηση.
Υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος.
ΚΤΕΟ

Γενικοί Κανόνες Λειτουργίας και Κυρώσεων

-Διατηρείται η απαγόρευση μετακινήσεων (curfew) από τις 9:00 μ.μ. έως 5:00.π.μ.
-Διατηρείται η απαγόρευση υπερτοπικών μετακινήσεων.
-Διατηρείται ο περιορισμός των μετακινήσεων με υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033.
-Έναρξη λειτουργίας, από Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
-Προαιρετική λειτουργία καταστημάτων, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου.
-Ωράριο λειτουργίας (προαιρετικό) από 7:00 π.μ. έως 8:00 μ.μ.
-Μετακίνηση με αποστολή SMS στο 13033 με την επιλογή 2 «Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ)», ή με το έντυπο-βεβαίωση κίνησης ή με χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης
-Ο καταναλωτής οφείλει να διατηρεί το μήνυμα που έχει αποστείλει στο 13033, προκειμένου να αποδεικνύεται η ώρα αποστολής και έγκρισης της μετακίνησης του.
-Διάρκεια 2 ωρών κατά οποία ο καταναλωτής δύναται να πραγματοποιεί κάθε εμπορική του συναλλαγή, με συγκριτικό χρονικό σημείο την ώρα αποστολής και έγκρισης του μηνύματος μετακίνησης του.
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα (4) άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ. Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα (1) άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).
-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets), ορίζεται ως εξής: Ένας (1) πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.
-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.
-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.
Στις περιοχές αυξημένου κινδύνου θα λειτουργούν μόνο τα εμπορικά καταστήματα με τη διαδικασία παράδοσης εκτός (click away).
1111111111111111.JPG2222222222222.JPG

3333333333333.JPG


4444444.JPG

555555555555555.JPG

6666666666666.JPG

Στις λαϊκές αγορές από Δευτέρα 18/1 και τα βιομηχανικά είδη

Και τα βιομηχανικά είδη στις λαϊκές αγορές από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Πανελλαδική Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Λαϊκών Αγορών, «καλωσορίζουμε τους συνάδελφους του εμπορικού τομέα των λαϊκών αγορών μας. Ευχόμαστε καλή δύναμη στους δύσκολους αυτούς καιρούς για όλους.
Από Δευτέρα πάλι όλα τα είδη στις λαϊκές αγορές για την εξυπηρέτηση των καταναλωτών.
Αγωνιζόμαστε τώρα για την μείωση των κενών μεταξύ των πάγκων από 5 μέτρα σε 2 μέτρα ώστε να μην χάνονται θέσεις εργασίας».
«Όλοι μαζί ενωμένοι τηρούμε τα μέτρα σχολαστικά, παραμένουμε οι πιο ασφαλείς αγορές», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Στους 5.421 οι θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε την Παρασκευή (15/1) 610 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 610, εκ των οποίων 25 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 147.860 (ημερήσια μεταβολή +0,4%), εκ των οποίων 52,1% άνδρες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 34, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 5.421 θάνατοι.
Η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 79 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 319 (69,9% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).
1.jpg

2.jpg

 

Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44 έτη (εύρος 0.2 έως 104 ετών), ενώ η διάμεση ηλικία των θανάτων είναι 79 έτη (εύρος 24 έως 103 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:

3.jpg

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 (από την αρχή της επιδημίας) ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς, ή τη διεύθυνση προσωρινής διαμονής για τους τουρίστες και άλλους προσωρινά διαμένοντες στην Ελλάδα.
Συμπεριλαμβάνονται τόσο κρούσματα με ιστορικό ταξιδίου (εισαγόμενα) όσο και κρούσματα με πιθανή εγχώρια μετάδοση.

4.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης