Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Washington Post: Οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά

Washington Post: Οι περισσότεροι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι γυναίκες και παιδιά
Σε αντίθεση με το 2015, τις πρώτες εβδομάδες του 2016 προσφυγικές ροές πλειοψηφούν τα γυναικόπαιδα
Τις τελευταίες μέρες, οι ευρωπαϊκές χώρες αντέδρασαν πιο επιθετικά και προχώρησαν σε κλείσιμο του δρόμου που χρησιμοποιούν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες που προσπαθούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο και την φτώχεια στην Μέση Ανατολή και την ευρύτερη περιοχή.
Χαρακτηριστική εικόνα, αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας, η 30χρονη Aziza Hussein, από τη Συρία, χήρα με τέσσερα παιδιά, που αποσβολωμένη βλέπει τα κλειστά σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ μονολογώντας με απελπισία «τι θα κάνουμε τώρα;»
Το νέο κύμα προσφύγων αποτελείται κυρίως από γυναίκες και παιδιά.
Πέρυσι, το 2015, ο κύριος όγκος αυτών που ζητούσαν άσυλο στην Ευρώπη ήταν άνδρες, οι περισσότεροι εξ αυτών νέοι και ανύπαντροι.
Αλλά τις τελευταίες εβδομάδες, αυτό έχει αλλάξει και είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά, πολλά από αυτά ασυνόδευτα, που κυριαρχούν στο προσφυγικό ρεύμα, αποτελώντας μέχρι και το 75%.
Η αύξηση αυτή των πιο ευάλωτων έρχεται στην πιο δύσκολη στιγμή καθώς οι ευρωπαϊκές χώρες κλείνουν τις πόρτες και περίπου 25.000 πρόσφυγες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην σχεδόν χρεωκοπημένη Ελλάδα.
Η ξαφνική αυτή αύξηση των γυναικών και παιδιών οφείλεται, εκτιμάται, στην αίσθηση ότι επίκειται «σφράγισμα» του δρόμου προς τον ευρωπαϊκό «παράδεισο».
«Τα ξαδέλφια μου, οι γείτονες, όλοι μας το είπαν.
Φύγετε τώρα, δεν υπάρχει πολύς καιρός ακόμη» τονίζει ο Hussein που έφυγε από την πόλη την Χάσακε, πριν από τρεις εβδομάδες με στόχο να φτάσει στη Γερμανία.
Η Ελλάδα, η χώρα της ΕΕ με τα περισσότερα προβλήματα, παλεύει να αντιμετωπίσει την εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση ενώ η υπόλοιπη ήπειρος κλείνει τις πόρτες της.
Με περίπου 2.000 πρόσφυγες να φτάνουν καθημερινά στα ελληνικά νησία από την Τουρκία, οι Έλληνες αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι ο αριθμός των εγκλωβισμένων στην Ελλάδα μπορεί να φτάσει τις 70.000 μέσα στις επόμενες 30 ημέρες.
Αναγνωρίζοντας το βάρος που καλείται να σηκώσει η Ελλάδα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προετοιμάζουν, από την Δευτέρα (29/2) ανθρωπιστικό πακέτο με στόχο να στηριχθεί η κυβέρνηση στην Αθήνα στην προσπάθειά της ν' αντιμετωπίσει την κατάσταση.
Παρόλα αυτά η κατάσταση είναι πολύ κοντά στο να βγει εκτός ελέγχου.
Στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας με την ΠΓΔΜ, ήδη μέσα σε λίγα 24ωρα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι 7.000 μετανάστες - πρόσφυγες και καταφθάνουν ολοένα περισσότεροι.
Επειδή μεταξύ τους συγκαταλέγονται και πολλά παιδιά η γρίπη, οι στομαχικές ιώσεις, και μια σειρά από άλλες τέτοιου είδους ασθένειες μεταδίδονται πάρα πολύ γρήγορα, όπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι σε οργανώσεις αρωγής.
Στον καταυλισμό στην Ειδομένη υπάρχουν μόνο 30 ντους και αρκετές γυναίκες, επειδή ντρέπονται να διασχίσουν τον καταυλισμό με βρεγμένα ρούχα, επιλέγουν να μην κάνουν καθόλου μπάνιο.
«Δεν έχω κάνει μπάνιο από τις 18 Φεβρουαρίου» ομολογεί η Hanan Alkhalii, 30 χρόνων.
Οι αρχές της ΠΓΔΜ έχουν μειώσει δραματικά τον αριθμό προσφύγων - μεταναστών που δέχονται καθημερινά, μετά από τις ανάλογες κινήσεις στις οποίες προχώρησαν Αυστρία, Σλοβενία, Κροατία, Σερβία και άλλες βαλκανικές χώρες.
Τη Δευτέρα, μάλιστα, (29/2) χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να απωθήσουν πλήθος που πίεζε για να περάσει τα σύνορα, με αποτέλεσμα, κυρίως γυναίκες και παιδιά επί ώρες μετά να μην μπορούν ν' ανασάνουν.
«Γυναίκες και παιδιά πνίγονταν, νήπια, έριξαν δακρυγόνα σε νήπια» σημειώνει η Βίκυ Μαρκολέφα, γιατρός των «Γιατρών χωρίς Σύνορα».
Ο καταυλισμός στην Ειδομένη φιλοξενεί, ήδη, αριθμό προσφύγων τέσσερις φορές μεγαλύτερο των δυνατοτήτων τους και τα είδη πρώτης ανάγκης που φέρνουν οι οργανώσεις αρωγής δεν αρκούν με αποτέλεσμα γυναίκες και παιδιά να κοιμούνται μέσα στη βροχή στην ύπαιθρο.
Για ένα σάντουιτς και πατάτες, πρέπει κανείς να περιμένει τρεις ώρες.
«Δεν μπορούμε να το αντέξουμε αυτό» δηλώνει η Shaza Hamdune, 31 ετών, χήρα από τη Συρία, δασκάλα δημοτικού που ταξιδεύει με τα δύο παιδιά της.
Ήδη βρίσκονται στο σημείο 10 ημέρες και όπως λέει έφυγε από τη Συρία πριν 20 ημέρες.
Την ίδια ώρα οι Αφγανοί υπήκοοι βρίσκονται αποκλεισμένοι πλέον καθώς δεν γίνονται δεκτοί στην ΠΓΔΜ.
Η ελληνική αστυνομία υποστηρίζει ότι στο ένα τρίτο των Σύρων και των Ιρακινών που προσεγγίζουν την Ελλάδα τους ζητάται να επιστρέψουν πίσω, δεν γίνονται πλέον δεκτοί λόγω του ότι δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης