Διεθνή

To Ισραήλ ετοιμάζεται να κάνει κόλαση τη Rafah και απειλεί να «ξεριζώσει» τη Hamas - Θανάσιμο χτύπημα στις IDF στη βόρεια Γάζα

To Ισραήλ ετοιμάζεται να κάνει κόλαση τη Rafah  και απειλεί να «ξεριζώσει»  τη Hamas - Θανάσιμο χτύπημα στις IDF στη βόρεια Γάζα
Ο Netanyahu επιμένει ότι πρέπει να διατηρηθεί η στρατιωτική πίεση προκειμένου να εξοντωθεί η Hamas
Παρά τις διεθνείς εκκλήσεις το Ισραήλ κάλεσε (11/5) του Παλαιστίνιους σε περισσότερες συνοικίες της πόλης Rafah που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Γάζας να εκκενωθούν και να κατευθυνθούν στη «διευρυμένη ανθρωπιστική περιοχή» στο al-Mawasi. ενισχύοντας τις ενδείξεις ότι ο στρατός προετοιμάζεται για την υλοποίηση των επιχειρησιακών σχεδίων μιας χερσαίας επίθεσης στη Rafah.
Σε μία ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης Χ το Σάββατο 11 Μαΐου 2024, ένας στρατιωτικός εκπρόσωπος των Ισραηλινών Δυνάμεων Αμυνας (IDF) κάλεσε επίσης τους κατοίκους, αλλά και τους εκτοπισμένους άλλων περιοχών στην περιοχή Jampalaya που βρίσκεται στα βόρεια της Γάζας, αλλά και σε άλλες 11 συνοικίες να σπεύσουν άμεσα στα καταφύγια που βρίσκονται στα δυτικά της πόλης της Γάζας.
Σύμφωνα με το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA, 24 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στη διάρκεια της νύχτας μετά από εναέριο βομβαρδισμό ισραηλινών μαχητικών στην κεντρική Γάζα.
Παρά τις ισχυρές αμερικανικές πιέσεις, τις ανησυχίες των κατοίκων, αλλά και ομάδων ανθρωπιστικής βοήθειας, το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει με στρατιωτική εισβολή στη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1 εκατομμύριο εκτοπισμένοι έχουν αναζητήσει καταφύγιο, από την έναρξη του πολέμου, εδώ κι επτά μήνες.
Οι δυνάμεις άμυνας του Ισραήλ (IDF) έχουν ανακοινώσει ότι μέχρι τώρα, περίπου 300.000 κάτοικοι της Γάζας έχουν μετακινηθεί προς την περιοχή al-Mawasi.
Israel Orders Evacuation Of New Parts Of Rafah As It Receives More Blows From Hamas (Videos)
H διακοπή της παροχής όπλων 

ο Ισραήλ το περιέγραψε ως «περιορισμένη επιχείρηση».
Ωστόσο, περιπλέκει τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διαμεσολάβηση μιας συμφωνίας για την εξασφάλιση της απελευθέρωσης των ομήρων που κρατούσε η Hamas στη Γάζα και τη διακοπή του πολέμου, ενώ παράλληλα προκαλεί σημαντική ένταση στις σχέσεις του Ισραήλ με την κυβέρνηση Biden.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden διέκοψε την περασμένη εβδομάδα την παράδοση ορισμένων όπλων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων 3.500 βομβών, λόγω ανησυχιών για το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στην πόλη και εναντίον αμάχων.
Αυτή την εβδομάδα, ο Biden είπε στο Ισραήλ ότι η Ουάσιγκτον δεν θα προμήθευε ορισμένα επιθετικά όπλα εάν η κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu προχωρούσε σε πλήρη επίθεση στη Rafah.
Ήταν η πρώτη φορά που οι ΗΠΑ έθεσαν όρους για τις παραδόσεις όπλων στο Ισραήλ από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος στη Γάζα μετά την επίθεση της Hamas στις 7 Οκτωβρίου.
Την Παρασκευή (10/5) η Ουάσιγκτον αποχαρακτήρισε μια έκθεση του υπουργείου Εξωτερικών που εστάλη στο Κογκρέσο, η οποία ανέφερε ότι το Ισραήλ ενδέχεται να χρησιμοποίησε όπλα κατασκευής των ΗΠΑ με τρόπους που παραβιάζουν τα ανθρωπιστικά δικαιώματα.
Ωστόσο, δεν κατηγόρησε επίσημα το Ισραήλ για παραβίαση του διεθνούς δικαίου.


Τέσσερις Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από εκρηκτικό μηχανισμό στη Γάζα


Στην ανακοίνωση τω Ισραηλινών Δυνάμεων Άμυνας (IDF) τονίζεται επίσης ότι δύο Ισραηλινοί στρατιώτες, μεταξύ των οποίων ένας αξιωματικός, «τραυματίστηκαν σοβαρά» από την έκρηξη.
Οισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τέσσερις στρατιώτες του σκοτώθηκαν από «εκρηκτικό μηχανισμό» στην πόλη της Γάζας, στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
«Οι τέσσερις στρατιώτες σκοτώθηκαν (...) από ένα εκρηκτικό μηχανισμό κοντά σε σχολείο στη συνοικία Zeitoun» της πόλης της Γάζας, ανέφερε ο στρατός στο Γαλλικό Πρακτορείο.
 
Εξόντωση της Hamas 


Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι δεν θα νικήσει αν δεν ξεριζώσει χιλιάδες μαχητές του κινήματος της ισλαμικής Hamas, για τους οποίους πιστεύει ότι έχουν αναπτυχθεί στη Rafah.
Ισραηλινά άρματα μάχης κατέλαβαν την Παρασκευή (10/5) τον κεντρικό δρόμο που χωρίζει τις ανατολικές και δυτικές συνοικίες της πόλης, περικυκλώνοντας αποτελεσματικά την ανατολική πλευρά, σε μία επίθεση που προκάλεσε την αναστολή της χορήγησης αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσινγκτον.
Το Ισραήλ είναι κεντρικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε (10/5)  ότι παρακολουθεί «με ανησυχία» τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ, ενώ αυτές εμφανίζονται να έχουν τοπικό χαρακτήρα γύρω από το κατεστραμμένο συνοριακό πέρασμα της Rafah και δεν φαίνεται να αντανακλούν μία εισβολή μεγάλης κλίμακας των στρατιωτικών δυνάμεων του Ισραήλ στην πόλη.
Ο πόλεμος προκλήθηκε από την επίθεση της Hamas στο νότιο Ισραήλ, από την οποία σκοτώθηκαν περίπου 1.200 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 250 έπεσαν όμηροι στα χέρια της Hamas, σύμφωνα με την πλευρά του Ισραήλ.
Από την πολεμική επιχείρηση του Ισραήλ στην Γάζα, που έχει ως αντικειμενικό σκοπό την εξουδετέρωση της Hamas έχουν σκοτωθεί περίπου 35.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.
Οι βομβαρδισμοί έχουν καταστρέψει τον παράκτιο θύλακα της Γάζας, προκαλώντας μία βαθιά ανθρωπιστική καταστροφή.
Η κυβέρνηση του προέδρου Joe Biden ανακοίνωσε το Σάββατο 11 Μαΐου ότι η χρήση όπλων αμερικανικής προέλευσης από το Ισραήλ, είναι ενδεχόμενο να έχει παραβιάσει τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο στην διάρκεια της πολεμικής επιχείρησης στη Γάζα, στο πλαίσιο της πιο σκληρής κριτικής που έχουν ασκήσει οι ΗΠΑ μέχρι σήμερα, κατά του Ισραήλ.

«Παγώνει» η προοπτική για συμφωνίας εκεχειρίας

Οι συνομιλίες με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου για τη σύναψη συμφωνίας ομήρων και κατάπαυσης του πυρός κατέρρευσαν αυτή την εβδομάδα μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Rafah και οι μεσολαβητές δεν κατάφεραν να μειώσουν το χάσμα μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών σχετικά με τους όρους μιας συμφωνίας.
Ο Netanyahu έχει επιμείνει ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τη στρατιωτική πίεση στη Hamas παράλληλα με τις διπλωματικές προσπάθειες για να εξασφαλίσει μια συμφωνία ομήρων.
Ωστόσο, ο John Kirby, εκπρόσωπος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον πίστευε «ότι κάθε είδους μεγάλη χερσαία επιχείρηση στη Rafah θα ενίσχυε πραγματικά» το χέρι του Yahya Sinwar, του ηγέτη της Hamas.
«Αν είμαι ο κύριος Sinwar και κάθομαι στο τούνελ μου». . . και βλέπω αθώους ανθρώπους να πέφτουν θύματα μεγάλων σημαντικών πολεμικών επιχειρήσεων στη Rafah, τότε έχω όλο και λιγότερο κίνητρο να θέλω να έρθω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο Kirby.
«Μπορώ να ρίξω το Ισραήλ με τον χειρότερο δυνατό τρόπο». . .
Απλώς του δίνει περισσότερα πυρομαχικά για τη στρεβλή αφήγηση του».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης