Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Τρεις θάνατοι και 31 νοσηλείες από την εποχική γρίπη σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ

Τρεις θάνατοι και 31 νοσηλείες από την εποχική γρίπη σύμφωνα με το ΚΕΕΛΠΝΟ
Οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων εμφανίζονται ανήσυχοι, καθώς φέτος ο ιός "χτυπάει" νεότερους ανθρώπους
Τρεις θάνατοι και 31 νοσηλείες από την εποχική γρίπη σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), οι επιστήμονες του οποίου εμφανίζονται ανήσυχοι καθώς παρατηρούν φέτος την εμφάνιση του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης σε νεότερους ανθρώπους σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα το ΚΕΕΛΠΝΟ, τρεις άνθρωποι πέθαναν από επιπλοκές της γρίπης στις 27 Δεκεμβρίου, στις 09 Ιανουαρίου και στις 11 Ιανουαρίου.
Πιο συγκεκριμένα μια νεαρή γυναίκα ηλικίας 35 ετών κατέληξε στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» στην Αθήνα και άλλοι δύο ασθενείς ηλικίας άνω των 70 ετών, με επιβεβαιωμένη γρίπη, άφησαν την τελευταία τους πνοή στην ΜΕΘ του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» της Αθήνας.
Σύμφωνα με τον Λοιμωξιολόγο του ΚΕΕΛΠΝΟ καθηγητή Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή Αθηνών Σωτήρη Τσιόδρα,το 70% των ατόμων που νοσηλεύονται είναι κάτω των 60 ετών ενώ γενικότερα η γρίπη φέτος και συγκεκριμένα ο ιός Α (Η1Ν1), χτυπά νέους ανθρώπους μεταξύ 35 και 55 ετών.
Για τον λόγο αυτό, ο κ. Τσιόδρας επαναλαμβάνει ότι είναι αναγκαίο να εμβολιαστεί ο πληθυσμός, και κυρίως οι ευπαθείς ομάδες, ενώ σημειωτέον, το εμβόλιο καλύπτει και το πανδημικό στέλεχος, το οποίο κυκλοφορεί εφέτος στην κοινότητα.
«Όσοι έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας ή βαριά γρίπη θα πρέπει να απευθυνθούν άμεσα στο γιατρό τους και να πάρουν αντιικά φάρμακα. Όσοι έχουν ηπιότερα συμπτώματα γρίπης καλό θα είναι να κάτσουν σπίτι τους, για να μην κολλήσουν και τους υπολοίπους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας. Ερωτηθείς για την πιθανότητα ο ιός Η3Ν2 (που εντοπίστηκε σε ασθενή με γρίπη στην Λάρισα) να είναι «μεταλλαγμένος», εμφανίστηκε καθησυχαστικός.
Οι επιστήμονες του ΚΕΕΛΠΝΟ παραμένουν σε επιφυλακή, παρατηρούν το φαινόμενο της εποχικής γρίπης που φαίνεται ότι άρχισε να τους απασχολεί πιο έντονα μετά το πρώτο 10ήμερο του Ιανουαρίου και εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης θα αρχίσει να κορυφώνεται από το τέλος του μήνα.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης