Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Με τους διοικητές των 4 συστημικών τραπεζών συναντήθηκε ο πρωθυπουργός - Σαμαράς: Τέλη Ιουλίου τα σχέδια για περαιτέρω θωράκιση τραπεζών - Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες

tags :
Με τους διοικητές των 4 συστημικών τραπεζών συναντήθηκε ο πρωθυπουργός -  Σαμαράς: Τέλη Ιουλίου τα σχέδια για περαιτέρω θωράκιση τραπεζών - Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες
(upd2)Με τη διοίκηση του ΤΧΣ και τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών τραπεζών Εθνική, Alpha, Πειραιώς και Eurobank, παρουσία του υπουργού Οικονομικών, συναντήθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επιβεβαιώνοντας ότι μετά την  ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και της αναδιάρθρωσης των τραπεζών ξεκινά μια νέα εποχή για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Τέλη Ιουλίου τα σχέδια της κυβέρνησης για περαιτέρω ενίσχυση των τραπεζών.
Στην ατζέντα, βρέθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να γίνουν, την επόμενη μέρα της ανακεφαλαιοποίησης, για το τραπεζικό σύστημα, με τον Αντώνη Σαμαρά να τονίζει πως οι τράπεζες θα πρέπει να συμβάλουν οριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας και στην ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε, παράλληλα, να εξεταστούν οι προϋποθέσεις για μείωση των επιτοκίων για την ανακούφιση των δανειοληπτών.
Οι τραπεζίτες, με τη σειρά τους, ζήτησαν η αναδιοργάνωση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με σταθερά βήματα.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, από την πλευρά της Alpha Bank o Γιάννης Κωστόπουλος, της Εθνικής ο Γιώργος Ζανιάς, της Eurobank o Χρήστος Μεγάλου και της Τράπεζας Πειραιώς ο Μιχάλης Σάλλας.
Στο τέλος Ιουλίου η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τα σχέδιά της, για την περαιτέρω θωράκιση και ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος.

Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Νέα εποχή για τις ελληνικές τράπεζες

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και διασφαλίστηκε η σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, κατά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τη διοίκηση του ΤΧΣ και τους διοικητές των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.
«Θέλαμε να ακούσουμε τις απόψεις των τραπεζιτών για την οικονομία», τόνισε ο υπουργός ερωτώμενος σχετικά με το περιεχόμενο της συνάντησης, τονίζοντας ότι έγινε μια ενδιαφέρουσα συνάντηση. Μια νέα εποχή ξεκινά για τις ελληνικές τράπεζες, τόνισε ο υπουργός.
Λόγω της συνάντησης καθυστέρησε και η έναρξη της ΓΣ της Τρ. Πειραιώς η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί.
Πλέον, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βασίζεται στις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες, με στόχο πλέον να προωθήσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας ώστε να συμβάλλει στο καθοριστικό στοίχημα της επανεκκίνησης της ανάπτυξης.
Μετά την ισχυροποίηση των συστημικών τραπεζών μέσω συγχωνεύσεων και τη ακύρωση του deal Εθνικής με την Eurobank η Τρόικα ξεκαθάρισε ότι επιθυμεί στο τραπεζικό σύστημα 4 συστημικές και βιώσιμες τράπεζες.
Ουσιαστικά με την στάση της προσδιόρισε ποιο είναι το βέλτιστο μέγεθος των ελληνικών τραπεζών.
Το μέγιστο μέγεθος είναι τα 100 δισεκ. ενεργητικό και δεν είναι τυχαίο ότι η Εθνική βρίσκεται σε αυτά τα επίπεδα ενώ η Πειραιώς που ενδυναμώθηκε μέσα από εξαγορές 6 τραπεζών επίσης βρίσκεται στα 100 δισεκ.
Τα 100 δισεκ. δεν είναι απροσπέλαστος στόχος, τα 100 δισεκ. π.χ. μπορεί να μετεξελιχθούν σε 110 ή 115 δισεκ. ή 90 δισεκ. αλλά προφανώς είναι κοντά στα 100 δισεκ. που είναι ένας γενικός στόχος ανά τράπεζα για το ιδεατό τραπεζικό σύστημα.  
Άρα τα σενάρια περί Εθνικής με Eurobank ή Εθνικής με Πειραιώς δεν έχουν βάση ή θέση στους σχεδιασμούς της Τρόικας.
Η Ελλάδα χρειάζεται 4 βιώσιμες συστημικές τράπεζες και ορισμένες μικρές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης