Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Στο επόμενο haircut του επίσημου τομέα 30% με 35% θα συμπεριληφθούν και τα 50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών – Τον Ιούνιο του 2014 στόχος η έκδοση 2ετίας ή 5ετίας

Στο επόμενο haircut του επίσημου τομέα 30% με 35% θα συμπεριληφθούν και τα  50 δις για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών  – Τον Ιούνιο του 2014 στόχος η έκδοση 2ετίας ή 5ετίας
Μετά τις Γερμανικές εκλογές προσδιορίζουν οι περισσότερες πηγές το νέο haircut στα δάνεια του επίσημου τομέα ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να μειώσει την σχέση χρέους προς ΑΕΠ που έχει υπερακοντιστεί.

Αν ο σχεδιασμός υλοποιηθεί θα πρέπει έως τα τέλη του 2013 ή αρχές του 2014 και εφόσον έχουν υπάρξει και πρωτογενή πλεονάσματα, η Γερμανία να αποδεχθεί haircut στα δάνεια που χορήγησαν τα ευρωπαϊκά κράτη και το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Αν συμπεριληφθεί μόνο το πρώτο δάνειο τότε, το haircut 30% με 35% θα ωφελήσει το ελληνικό δημόσιο 37 δις ευρώ.
Αν συμπεριληφθεί και το δεύτερο δάνειο τότε το όφελος συνολικά θα φθάσει τα 85 με 87 δις ευρώ ενώ δεν αποκλείεται να υποστούν haircut και τα 50 δις ευρώ που χορηγήθηκαν στην Ελλάδα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Αν η πρόταση γίνει αποδεκτή και συμπεριληφθούν στο haircut και τα δάνεια του επίσημου τομέα που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών τότε θα γλίτωναν οι τράπεζες και μαζί και το ελληνικό κράτος έως 17,5 δις ευρώ όσα είναι περίπου τα funding gap στις good και bad bank τα οποία ούτως ή άλλως δεν θα επιστραφούν ποτέ στο ΤΧΣ.
Πέραν αυτών σύμφωνα με καλά ενημερωμένη πηγή, επειδή τα δάνεια τελειώνουν τον Μάιο του 2014 τα σχέδια του ΟΔΔΗΧ είναι η Ελλάδα να βγει στις αγορές τον Ιούνιο ή Ιούλιο του 2014 μέσω έκδοσης 2ετούς ή 5ετούς ομολόγου.
Ωστόσο με βάση τα τωρινά δεδομένα η απόδοση θα ήταν μετά βεβαιότητας πάνω από 10% άπαξ και η 10ετία κινείται στο 9,47%.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου πρέπει να υποχωρήσει στα επίπεδα της Πορτογαλίας στο 5,4% για να μπορέσει να δανειστεί η Ελλάδα με αξιοπρεπές επιτόκιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης