Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις - Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Στόχος έσοδα 11,2 δισ. έως το 2016 - Θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα - Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): Εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ

tags :
Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή για τις αποκρατικοποιήσεις - Στουρνάρας (ΥΠΟΙΚ): Στόχος έσοδα 11,2 δισ. έως το 2016 -  Θα βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα - Τσίπρας (ΣΥΡΙΖΑ): Εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ
(upd)Σφοδρή αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τις αποκρατικοποιήσεις.
Ο υπουργός Οικονομικών, υπογράμμισε το γεγονός ότι ακόμη δεν έχουν πραγματοποιηθεί σοβαρές αποκρατικοποιήσεις στην Ελλάδα, ενώ απάντησε στις επικρίσεις που δέχθηκε από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και τον κατηγόρησε για διγλωσσία.
Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τον ρυθμό μείωσης του χρέους, τόνισε ο κ. Στουρνάρας, ενώ αναφερόμενος στον τουρισμό, εκτίμησε ότι πάνω από 16 εκατ. τουρίστες θα επισκεφθούν φέτος τη χώρα μας.
Η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα, την ανάπτυξη και τον ρυθμό μείωσης του χρέους, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
Ο υπουργός Οικονομικών τοποθετεί τον στόχο για έσοδα 2,56 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις το 2013. με τις πωλήσεις  ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, να είναι οι σημαντικότερες φέτος. Μέχρι το 2016 στόχος είναι η άντλησε 11,2 δισ. ευρώ.
Οι δευτερογενείς επενδύσεις, που θα υλοποιηθούν ως αποτέλεσμα των αποκρατικοποιήσεων, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την ανάπτυξη της οικονομίας.
Ο ρόλος και η λειτουργία του ΤΑΙΠΕΔ συνίσταται στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τρόπο που από τη μια θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μείωση του δημόσιου χρέους και από την άλλη θα δημιουργεί τις βάσεις για την επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας στη χώρα μας με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία.
Σύμφωνα με τον ιδρυτικό νόμο του, το ΤΑΙΠΕΔ αξιοποιεί την ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου, που του έχει ανατεθεί σύμφωνα με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας και τις προβλέψεις των Μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων μας.
Το ΤΑΙΠΕΔ διασφαλίζει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των διαδικασιών, εξασφαλίζοντας το καλύτερο δυνατό τίμημα αξιοποίησης για την εκάστοτε χρονική στιγμή και μέσα στα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.
Σύμφωνα με το νόμο, τα έσοδα των αποκρατικοποιήσεων κατευθύνονται σε ειδικό λογαριασμό που τηρείται στην Τράπεζα της Ελλάδος για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Αναφερόμενος γενικότερα στις εξελίξεις που αφορούν την ευρωζώνη, τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει την τραπεζική ένωση και να εξετάσει την έκδοση ευρωομολόγων.
Για σκανδαλώδη υποεκτίμηση της δημόσιας περιουσίας κατηγόρησε τον υπουργό Οικονομικών και την κυβέρνηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσοντας σχετική ερώτησή του στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων χαρακτήρισε εκτροφείο σκανδάλων το ΤΑΙΠΕΔ. Νομίζετε ότι έχετε ασυλία εσείς και η διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ, παρατήρησε και προανήγγειλε πως δεν θα υπάρξει αναστολή, αλλά ακύρωση της ασυλίας αυτής. Ο κ. Τσίπρας επιτιθέμενος στον Γιάννη Στουρνάρα, ανέφερε ότι θα μπορούσε να είναι εκπρόσωπος της Τρόικας.
Ο  Γιάννης Στουρνάρας απάντησε ότι οι απαξιωτικοί χαρακτηρισμοί του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν τα αδιέξοδά του.
Τη μία μιλάτε για αναστολή, την άλλη για ακύρωση, σας εγκάλεσαν στην τάξη, λέτε ότι μπορεί να μείνουμε στο ευρώ χωρίς μνημόνια, αλλά αυτά είναι λαϊκισμοί και ψεύδη, τόνισε ο κ. Στουρνάρας.
«Δεν φθάνει που μας χρωστάγανε μας πήραν και το βόδι», επανήλθε ο κ. Τσίπρας και κάλεσε τον υπουργό να έχει «λιγότερο θράσος», «όταν έρχεστε στο κοινοβούλιο και μας λέτε ότι όταν ζητάμε ένα εναλλακτικό σχέδιο, απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον υπουργό για ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. «Γιατί δεν μας δίνετε τη δυνατότητα να έχουμε πρόσβαση στα πρακτικά του ΤΑΙΠΕΔ; ... Έχετε δει κράτος που δεν έχει δημόσια περιουσία», ρώτησε και υποστήριξε ότι η αποτίμηση που έχει γίνει, είναι στο 2% του χρέους .
Παίζετε με τις λέξεις επειδή δεν έχετε αντικείμενο πολιτικής, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας απαντώντας στα πυρά του κ. Στουρνάρα και τον κατηγόρησε ότι δίπλα στο μνημόνιο βάζει μόνο τις λέξεις εφαρμογή και υπακοή.
Αφού σχολίασε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ έναντι του Μνημονίου καταλογίζοντας στην ηγεσία του παλινδρόμηση μεταξύ αναστολής ή ακύρωσης, ο κ. Στουρνάρας απαντώντας στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε: «Ανήκουμε σε διαφορετικούς κόσμους. Απευθύνεστε σε κατώτερα ένστικτα και όσα λέτε είναι ψεύδη και λαϊκισμός».
Η αποστροφή αυτή του κ. Στουρνάρα προκάλεσε την έντονη αντίδραση του κ. Τσίπρα που σε έντονο ύφος απάντησε: «Είναι θράσος να έρχεστε να μας λέτε ότι απευθυνόμαστε σε κατώτερα ένστικτα τη στιγμή που βυθίζετε τη χώρα στη φτώχεια υπάρχουν μαθητές που λιποθυμούν στα σχολεία. Ντροπή σας» απάντησε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας δείχνοντας μάλιστα προς τον υπουργό και χθεσινό σχετικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της Herald Tribune.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης