Τελευταία Νέα
Ελλάδα

Τα προβληματικά δάνεια και οι αμκ των τραπεζών στο επίκεντρο του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας - Τι συζήτησαν Στουρνάρας, Προβόπουλος, Ζανιάς - Τι θα συμβεί αν δεν πετύχουν οι αμκ ΕΤΕ - Εurobank; - Ποιοι κύκλοι προσπαθούν να αναστήσουν το deal

Τα προβληματικά δάνεια και οι αμκ των τραπεζών στο επίκεντρο του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας - Τι συζήτησαν Στουρνάρας, Προβόπουλος, Ζανιάς - Τι θα συμβεί αν δεν πετύχουν οι αμκ ΕΤΕ - Εurobank; - Ποιοι κύκλοι προσπαθούν να αναστήσουν το deal
(upd3)Οι αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών αλλά και τα ζητήματα με τα επισφαλή δάνεια που αφορούν όλο τον κλάδο,  συζητήθηκαν στη νέα τακτική συνεδρίαση του Συμβουλίου Συστημικής Σταθερότητας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών. Ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γ. Προβόπουλος και ο πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς συζήτησαν για τη  γενικότερη πορεία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Στη συνάντηση μετείχαν επίσης στελέχη του μόνιμου κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ελλάδα υπό τον Bob Traa, καθώς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας.
Tι ανέφερε το www.bankingnews.gr για την χθεσινή συνάντηση Στουρνάρα - Προβόπουλου από τις 08:14:

Όλα τα σενάρια εξετάστηκαν στην συνάντηση Στουρνάρα/Προβόπουλου – Τι θα συμβεί αν δεν πετύχουν οι αμκ της Εθνικής και Eurobank; - Τι κρύβεται πίσω από το 10% της αμκ της Εθνικής; - Ποιοι κύκλοι προσπαθούν να αναστήσουν το deal ΕΤΕ – Eurobank

Όλα τα σενάρια εξετάστηκαν στην συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα και του διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλου για την επόμενη ημέρα του banking.
Το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο τι θα συμβεί ή ποιο είναι το εναλλακτικό σενάριο στην περίπτωση που δεν πετύχουν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Εθνικής και της Eurobank.
Να σημειωθεί ότι Πειραιώς και Alpha bank βρίσκονται αντικειμενικά πολύ ποιο κοντά στον στόχο να καλύψουν το 10% - ήδη το έχουν καλύψει με βεβαιότητα – σε σχέση με την Eurobank και την Εθνική τράπεζα.
Με βάση ορισμένες πληροφορίες η Eurobank δεν καλύπτει το 10% της αμκ των 4,1 δις ευρώ ή 410 εκατ ευρώ και θα κρατικοποιηθεί.
Ίσως και να αποφύγει την διαδικασία εμπλοκής ή δοκιμασίας των ιδιωτών μετόχων και η τράπεζα κατευθείαν ανακεφαλαιοποιηθεί από το ΤΧΣ.

Υπάρχει ενδεχόμενο – αυξημένο – να ακυρώσει τις διαδικασίες για το 10% της  αμκ και αναλάβει όλη την ανακεφαλαιοποίηση το ΤΧΣ.
Όσον αφορά την Εθνική τράπεζα λόγω της έκτασης που έχουν πάρει οι…διαρροές ονομάτων που θα στηρίξουν την αμκ η διαδικασία επίτευξης του στόχου του 10% θα προχωρήσει χωρίς να είναι εξασφαλισμένη η επιτυχία ή αποτυχία του εγχειρήματος.
Πάντως αν αποτύχουν οι αμκ και η Εθνική και η Eurobank κρατικοποιηθούν θα πρέπει προφανώς να γίνει διαχείριση της επόμενης μέρας.
Η Εθνική «κυνηγάει» τον στόχο του 10% της αμκ δηλαδή τα 790 εκατ ευρώ όχι τόσο για να παραμείνει εν δυνάμει ιδιωτική αλλά για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το 10% ως κίνητρο στην Τρόικα να…αναστήσει εκ νέου το σχέδιο συγχώνευσης με την Eurobank.
Υπάρχουν μηχανισμοί πέραν της Εθνικής που επιχειρούν να αναβιώσουν το deal ωστόσο με βάση καλά ενημερωμένη πηγή η Τρόικα συνεχίζει να μπλοκάρει τέτοια σχέδια παραμένει ανένδοτη.
Η παράμετρος αυτή πρέπει να υπερτονιστεί.
Το 10% είναι το εισιτήριο για την Εθνική να αναβιώσει το deal με την Eurobank και αυτό θα είναι το κλειδί της επόμενης μέρας.

Καταλυτικό ρόλο θα διαδραματίσει και το good TT.
Πάντως σπεύδουμε να αναφέρουμε – διατυπώνοντας την άποψη μας – ότι το deal Εθνικής – Eurobank δεν θα προσφέρει στην οικονομία. Έχει καταδικαστεί από την αγορά και την λογική.
Όμως η κρατικοποίηση της Eurobank, η ενσωμάτωση του good ΤΤ και εν συνεχεία η ιδιωτικοποίηση της Eurobank μιας τράπεζας που έχει value θα ήταν το ιδανικό σενάριο
1)Για την Εθνική οικονομία και την κυβέρνηση περνώντας το μήνυμα ότι κρατικοποιείται μπορεί να ιδιωτικοποιηθεί
2)Θα ήταν ιδανικό σενάριο για το banking γιατί θα έφερνε ένα αέρα αισιοδοξίας.
3)Θα ήταν ιδανικό σενάριο για την Eurobank καθώς θα έβρισκε τον ρόλο της στην ιδιωτική τραπεζική αγορά.
Θα ήταν ένα καλό μήνυμα για όλους μια καλή εξέλιξη για όλους.

(Πρώτη ενημέρωση: 08:14)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης